31. 10. 2005
Zdieľať

Pri práci v kuchyni dostane poriadne zabrať nielen pracovná doska, ale aj jej najbližšie okolie. Tu prskne olej, tam šťava z pomaranča alebo pár kvapiek vody, ktorá je spoľahlivým nosičom vodného kameňa. Pretože moderný človek chce mať svoj domov čistý a útulný bez toho, aby sa pri čistení a drhnutí úplne zodral, mala by byť aj stena za pracovnou doskou pekná a zároveň praktická. A nemusia na nej byť len keramické obkladačky.

Klasika aj na modernejší spôsob


Kuchyňa - čo je v pozadí?

33464

Pravdu povediac, bez ohľadu na trendy u nás obklad ešte stále dotvára viac ako polovicu nových kuchynských liniek. V kombinácii napríklad s rustikálnou linkou by iný materiál vyzeral dokonca nepatrične, ale aj do supermodernej kuchyne možno nájsť obkladačky, ktoré svojou modernosťou ani trochu nezaostanú za linkou. Veľkým hitom sú napríklad mozaiky, ale aj veľkoformátový obklad v svetlých prírodných odtieňoch maslovej, béžovej či okrovej.

Súčasným trendom je však skôr ústup od obkladačiek za kuchynskou linkou. Prvotným podnetom na prechod od delenej plochy obkladu k celistvým panelom bola zrejme jednoduchá a rýchla realizácia spojená s ľahkou údržbou. Veď čo si budeme navrávať – keramika je síce takmer dokonalý materiál čo do odolnosti aj jednoduchosti údržby, ale o škárach medzi obkladačkami to nemožno tvrdiť ani zďaleka. Zanedbateľné pritom nie sú ani estetické možnosti jednoliatych plôch.

Čisté, hladké, zladené


Kuchyňa - čo je v pozadí?

33465
Dominik Vlaheko

Dekoračná doska, ktorá sa dostala do centra záujmu pred niekoľkými rokmi, môže za linkou tvoriť funkčnú a zároveň estetickú stenu. Táto plocha by mala byť čo najmenej komplikovaná, teda bez zbytočných delení. Často sa tu používa rovnaký materiál, z akého je pracovná doska, ibaže tenší, napríklad fóliovaná drevotrieska či umelý kameň. Obľúbeným prístupom je aj zladenie dekoračnej dosky s povrchom skriniek – používajú sa fóliované alebo laminované drevotrieskové dosky, ale aj drevená dyha, ktorá sa na najohrozenejších miestach chráni sklom alebo nahrádza antikorovou fóliou. Po dekoračných doskách so vzhľadom dreva zaujali miesto na výslní popularity striebrolesklé fólie imitujúce antikoro a pozadia z rozličných druhov skla.






Tip na „mejkap“

Dekoračnou doskou na zadnej stene môžete jednoducho zmeniť vzhľad starej linky. Ak na starom korpuse zmeníte farbu sokla, pracovnú a zadnú dekoračnú dosku, prípadne namontujete nové držadlá, závesný systém a ďalšie doplnky, aj stará linka získa úplne nový šmrnc. Dekoračnú dosku možno v takom prípade jednoducho nalepiť do priestoru medzi pracovnou doskou a hornými skrinkami priamo na kachličky (ak je stena rovná).

Módnym hitom je sklo


Kuchyňa - čo je v pozadí?

33466

Sklenené pozadie je presne to, čo dnes lahodí oku vyznávačov módnych trendov. Za kuchynskými linkami sa najčastejšie používa sklo farbené v hmote, tónované do rozmanitých odtieňov, úplne nepriesvitné alebo čiastočne priesvitné, ale pritom nepriehľadné – aby nebolo vidno podklad a upnutie. Za linkou je dôležitá mimoriadna pevnosť materiálu preto sa používa lepené sklo – medzi dve vrstvy číreho skla sa vlepuje farebná, nepriehľadná alebo reflexná a zároveň aj bezpečnostná fólia. Matné sklo sa upevňuje na začistený podklad, napríklad na sadrokartón. Pod priehľadným sklom, ktoré je vlastne iba akýmsi ochranným prvkom, by mala byť napríklad fóliovaná doska vhodnej farby. Horúcim hitom na zadné plochy je sklo, do ktorého sa zakomponovali upínacie prvky na závesný program, veľmi efektne pôsobí zozadu podsvietené sklo.






Každý materiál má za aj proti

Zadná stena obložená keramikou má Achillovu pätu v škárovacej hmote, antikoro je zas háklivé – ostávajú na ňom stopy po drsných nástrojoch aj po hladkých prstoch. Fólie sa síce ľahko čistia a sú odolné, svojou eleganciou sa však sklu nevyrovnajú. Sklo je bezkonkurenčné z hľadiska údržby, ale mimoriadne náročné na kvalitu materiálu aj realizácie – najmä navŕtanie otvorov a upevnenie môže spôsobovať problémy.

Ani meter nazmar


Kuchyňa - čo je v pozadí?

33468

Nijaká plocha v kuchyni by nemala ležať len tak ladom. Ani stena za kuchynskou pracovnou doskou (nech už je z akéhokoľvek materiálu) neostane bez úžitku, ak na ňu použijete niektorý zo závesných programov. Hoci princíp je vždy ten istý – zavesiť niekde poruke náradie, ktoré sa pri kuchynských prácach používa najčastejšie –, formy môžu byť pomerne rôznorodé. Po predsadených tyčkách s háčikmi prišli do módy viac či menej zapustené koľajničky, niektoré predmety uložené na kritických miestach, napríklad za drezom či varnou doskou, sa dokonca chránia sklom. Pre milovníkov originálnych nápadov sa však ešte stále pohybujeme v oblasti relatívne klasickej.

Pozor na extrémy


Kuchyňa - čo je v pozadí?

33469

Ak plocha za linkou slúži na vešanie a odkladanie všetkého možného od hrncov až po varešky, je praktické, že pri práci sú všetky veci poruke a ľahko prístupné, nepraktické je, že sú zároveň ľahko prístupné prachu a kuchynským mastným parám. Navyše podľa mnohých sa stena ovešaná haraburdím nezhoduje s predstavou upratanej kuchyne.

Pri všetkej tvorivosti teda nezabudnite na to, že kuchyňa by mala byť v prvom rade praktická, pretože je to pracovisko. Rozvešiavať a vystavovať by sa malo len to, čo je vystavenia hodné a používa sa naozaj často.

Lesk a bieda originálnych nápadov


Kuchyňa - čo je v pozadí?

33470

Zaujímavým nápadom na dôsledné využitie zadnej plochy sú napríklad plytké skrinky s posuvnými dverami. Za posuvnými dvierkami z podsvieteného mliečneho skla sa pri tom efektne črtajú kontúry uložených predmetov. Avšak aj toto pôsobivé riešenie má svoje menej praktické stránky. Skrinkám na zadnej stene totiž treba prispôsobiť všetko ostatné – treba zväčšiť hĺbku pracovnej dosky, z čoho logicky vyplývajú aj hlbšie spodné skrinky. Vnútorné vybavenie skriniek potom treba prispôsobiť tak, aby boli dobre dostupné aj predmety uložené úplne vzadu. Rozmerové zmeny sa však nedotknú iba spodnej časti linky – hlbšie a nižšie bude treba umiestniť aj horné skrinky (ak v takejto kuchyni sú), a aby do nich človek dočiahol ponad robustnú spodnú časť, treba aj zvoliť vhodný typ kovania, aby sa skrinky dali pohodlne otvárať. Celá originálna linka si teda vyžiada v kuchyni viac miesta než bežná a zrejme bude aj drahšia, pravdou však ostáva, že zároveň poskytne aj viac odkladacieho priestoru a zrejme bude veľmi efektná… A každý musí všetky za a proti zvážiť sám.

S požiadavkami na originálne riešenia budete sláviť úspech najmä v kuchynských štúdiách, ktoré vyrábajú kuchyne na zákazku. Pri sériových výrobkoch býva s tvorivosťou väčší problém – obmedzením môže byť napríklad aj štandardná hĺbka skriniek.

Kategória: Farby, materiály Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa pozad
Zdieľať článok

Diskusia