Nešetrite teplom, ale peniazmi

04. 11. 2005
Zdieľať

Aj vy patríte k ľuďom, ktorým vyrážajú dych ročné zúčtovania za spotrebované energie? Ak sa rozhodnete pre kotol ako vhodný vykurovací zdroj, určite vás bude zaujímať palivo, jeho výkon, spôsob umiestnenia a, samozrejme, aj cena. Pri znižovaní nákladov sa osvedčili plynové kondenzačné kotly, o ktorých si teraz povieme niečo viac.


Nešetrite teplom, ale peniazmi

33933

Dôležitým faktorom, vďaka ktorému možno znížiť prevádzkové náklady na vykurovanie až o 40 percent, je správna voľba typu kotla s optimálnou reguláciou. Slovenský trh ponúka množstvo rozličných druhov, prvenstvo si však držia plynové kotly. Pri ich výbere by sme mali byť dôslední, aby sme nekúpili mačku vo vreci. Okrem ceny a výkonu kotla treba brať do úvahy aj jeho spoľahlivosť a kvalitu. Predajca by mal poskytovať aj komplexný záručný servis s náhradnými dielcami minimálne desať až pätnásť rokov po ukončení výroby zakúpeného typu kotla.

Kondenzačné kotly – jednotka v Európe


Nešetrite teplom, ale peniazmi

33934

Výsledkom pokroku a vývoja, zvyšujúcich sa cien energií a ekológie sú v ostatnom čase kondenzačné kotly. Vo vyspelých európskych krajinách prišli na trh začiatkom 90. rokov minulého storočia a jednoznačne sa presadili ako najvhodnejšie vykurovacie zariadenia. V Nemecku ich namontujú až 90 percent ročne a v Holandsku by ste ťažko hľadali iný kotol ako kondenzačný. Konštrukcia kondenzačných kotlov a ich odťahov je odlišná od štandardných vykurovacích zariadení, a to najmä vďaka použitým materiálom odolným proti kondenzátu a usporiadaniu výmenníka, ktorý musí podchladiť spaliny pod rosný bod. Využitím kondenzácie vodných pár sa zvyšuje účinnosť kotlov až o 25 percent. Vzhľadom na predĺžený čas maximálnej účinnosti vo vykurovacom období sa prevádzkové náklady znížia o 30 percent. Kondenzačná technika už nie je ani v našich podmienkach iba technickým experimentom, ale javí sa ako spoľahlivý zdroj úspory nákladov na vykurovanie. Vzhľadom na to, že kondenzát je mierna kyselina, treba pri výbere kondenzačného kotla brať do úvahy aj materiál, z ktorého je vyrobený výmenník kotla. Ten sa v súčasnosti vyrába buď z nehrdzavejúcej ocele, alebo z rozličných hliníkových zliatin. Napriek výborným tepelným vlastnostiam hliníka odolnejším a stálejším materiálom je antikoro. Cenový rozdiel obstarávacích nákladov medzi „klasickým“ závesným a kondenzačným kotlom je približne 20- až 25-tisíc korún. Bežná ročná spotreba zemného plynu v rodinnom dome sa pohybuje okolo 5 000 kubických metrov. Ak porovnáme „klasický“ kotol s kondenzačným, jednoznačným víťazom bude druhý spomínaný typ. Kondenzačný kotol ušetrí minimálne 20 percent zemného plynu, čo predstavuje úsporu 1 000 kubických metrov zemného plynu ročne. Pri súčasnej cene približne 10 Sk/m3 tak ušetríme 10-tisíc korún ročne. Vidíme, že väčšia investícia do kondenzačného kotla sa nám na úspore plynu vráti o dva až tri roky, potom už celkové náklady výrazne šetríme.

 

 

Ako znížiť náklady

  • zateplením vonkajšieho muriva – až o 50 %,
  • utesnením okien a dverí – o 30 %,
  • výberom vhodného kotla – až o 40 %,
  • optimálnou reguláciou – o 20 %,
  • znížením vykurovacej teploty z 24 na 20 °C.

 

 

Kategória: Energia
Tagy: kot kotol vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia