Veľké bývanie v malom

08. 11. 2005
Zdieľať

Byt, ktorý sme navštívili, je ukážkou, ako sa dá aj z malého priestoru vyčarovať priestranné vzdušné bývanie, ako sa dá aj za málo peňazí vytvoriť moderný, veľmi príjemný byt. Treba len trochu fantázie a šikovnosti.

Majiteľkou a zároveň aj autorkou bytu je študentka interiérového dizajnu Zuzana Lukáčová. Pôvodne sa venovala dizajnu šperkov, ktoré vytvárala z medi, hliníka a zo striebra. Keď prišla do Anglicka, kde plánovala získať odborné vedomosti v tejto oblasti, viac ju zlákala myšlienka navrhovania a zariaďovania interiérov.

Od šperku k interiéru

Už predtým na Slovensku robila známym menšie úpravy v byte a potom ju brat žijúci v Anglicku oslovil, či by jeho rodine nepomohla zariadiť byt štýlom „veľa muziky za málo peňazí“. Táto práca ju tiež veľmi bavila. Pritom si uvedomovala, že dizajn šperku je oveľa špecifickejší než interiérový dizajn. Keď si autor vyberie štýl, v akom šperk vytvára, musí nájsť aj človeka, ktorému sa daný šperk bude páčiť. Interiérový dizajn má takisto svoje špecifiká, ale klientovi sa dá maximálne vyjsť v ústrety. To bol veľmi dôležitý podnet, prečo sa rozhodla prejsť z dizajnu šperku na interiérový dizajn. V Londýne začala navštevovať KLC School of Design so sídlom v Chelsea Harbour, jednu z dobre známych škôl, ktorá umožňuje aj diaľkové štúdium. Vzhľadom na vysoké finančné požiadavky na dennom štúdiu Zuzana si vybrala práve túto formu štúdia.

Mať svoje miesto


Veľké bývanie v malom

34348
Dominik Vlaheko

Postupom času chcela uplatniť všetky vedomosti a skúsenosti získané počas štúdia aj počas práce popri ňom. A takisto túžila mať na Slovensku „svoje“ miesto, kam sa vždy môže vrátiť a kde sa bude cítiť dobre. Začala preto šetriť a hľadať vhodný byt, čo pri krátkych výletoch z Londýna nebolo vôbec jednoduché. Nakoniec našla tento byt, na ktorom ju zaujali najmä veľké okná. Osobne si myslí, že byt by mal byť dostatočné presvetlený, nielen vďaka tomu, že dodá otvorenosť a voľnosť konkrétnemu priestoru, ale aj z čisto psychologického hľadiska – svetlo dodáva energiu a optimizmus. Nemá rada malé pochmúrne izby, prepchaté nábytkom a vecami, ktoré človek ani nepotrebuje. Ešte sa jej páčilo, že dom je tehlový a má svoj charakter, a okrem toho tehly sa búrajú oveľa ľahšie a lepšie ako panel. Tento byt si robila aj do svojho portfólia, ako názornú ukážku. A aby si splnila sen.

Ako sa plní sen

Byt kúpila v máji minulého roka a trvalo šesť mesiacov, kým začala s rekonštrukciou. Počas tohto obdobia mala čas premýšľať, ako ho pretvoriť. Byt bol celkom prázdny, aj bez kuchynskej linky, ktorá pôvodne bola na inom mieste ako dnes. Prvý nápad dostala hneď, ako do bytu vošla, lebo ju zaujali dve veľké okná. Tie mu dodali veľa svetla a nádych vzdušnosti a otvorenosti, ktorý má tak rada. Potom dumala, či sa dá zbúrať stena medzi kuchyňou a izbou. Našťastie to bola len priečka, takže sa zbúrať dala.


Veľké bývanie v malom

34338
Dominik Vlaheko

Byt prešiel kompletnou rekonštrukciou od elektriny cez podlahu, ktorú museli vyrovnávať, pretože medzi jednotlivými izbami bol skok asi desať centimetrov. Po zbúraní priečky vznikol jeden veľký otvorený priestor a zároveň miesto, ktoré bolo predtým vchodom do izby, kde sa dala vybudovať posteľ s úložným priestorom a so šatníkom. Doma si pripravila návrh, skicu na posteľ, ktorú potom konzultovala s kamarátom stolárom, či sa to dá zrealizovať podľa jej predstáv. Dalo sa. Takto vzniknutý kút na spanie má iba minimálny prístup denného svetla. Vďaka bielym stenám a natočeniu vstupu od postele k oknu kút nie je až taký tmavý a je v ňom relatívne dostatok svetla.


Veľké bývanie v malom

34344
Dominik Vlaheko

Pôvodne chcela majiteľka na deliacej drevenej ploche medzi kútom a obývacou časťou vyrezať kruh a oproti nemu na stenu umiestniť zrkadlo, ktoré by odrážalo svetlo z okna. Tým, že deliaca drevená plocha je z drevotriesky a stolár nemal potrebnú frézu, od toho plánu upustila. Teraz jej celkom vyhovuje, že samostatný kút na spanie vytvára v byte zóny. Vizuálne oddeľuje spaciu časť od obývacej a ponúka aj nemalý úložný priestor a šatník. Ten je dômyselne ukrytý za dvierkami, ktoré sú súčasťou deliacej drevenej plochy. Na samotných dvierkach šatníka a skriniek sa majiteľka rozhodla nepoužiť klasické príchytky ale pružinový otvárací systém, ktorý pracuje na princípe zatlačenia dvierok dovnútra a potom ich vyskočenia. Vďaka tomu pôsobí celý kút kompaktne.


Veľké bývanie v malom

34345
Dominik Vlaheko

Ďalším prvkom, ktorý rozdeľuje byt na zóny, je jedálensky stôl. Ten oddeľuje obývaciu časť od kuchynskej. Pôvodná kuchyňa susedila s kúpeľňou, mali spoločnú stenu, na ktorej dnes visia čierne hodiny. Po premiestnení kuchyne sa stena uvoľnila, ale museli sa nanovo vybudovať siete (voda, plyn). Keďže kúpeľňa nemá okno, majiteľka chcela v nej zabezpečiť prístup dennému svetlu. Na pôvodnej stene medzi kuchyňou a kúpeľňou plánovala vybúrať pás, do ktorého by osadila sklobetón. Žiaľ, v tejto stene sú vedené pôvodné siete, takže to nebolo možné.

V celom byte sa urobili nové stierky, v izbe sa položila plávajúca podlaha. Na chodbe a v kúpeľni je rovnaká nová dlažba, aby sa malý priestor opticky nezmenšil. Obklad v kúpeľni ostal pôvodný, len sa vyškároval rovnakou škárovacou hmotou ako dlažba. Pôvodné ostali aj sprchovací kút, radiátory a okná. V kúpeľni vymenila záchod, umývadlo a batérie a doplnila poličky. Celú rekonštrukciu robila svojpomocne s majstrami a, ako vraví, bez veľkej pomoci jej otca by určite trvala viac ako päť mesiacov. Počas prestavby v byte bývala, takže si ju celú „vychutnala“.

Zariaďovať je hra


Veľké bývanie v malom

34339
Dominik Vlaheko

Takto k vytváraniu interiéru pristupuje Zuzana. Raz čítala, že keď sa človek sťahuje do nového bytu, mal by v ňom aspoň dva-tri mesiace žiť bez nábytku, aby mal čas precítiť jeho atmosféru, a až potom ho zariaďovať.

Byt sa snažila zariadiť prakticky, ale nie drahým nábytkom, lebo vedela, že pôjde na dlhší čas späť do Anglicka a bude ho musieť prenajať. Asi by ju dosť mrzelo, keby po návrate našla niečo zničené (nie že by ju to nemrzelo ani teraz). Zelená farba ju zaujala možno preto, že bola alebo ešte stále je módnym hitom, možno preto, že sa jej páči, lebo je živá. Do tohto priestoru sa rozhodne hodí a v kombinácii s bielou mu dodáva sviežosť, čistotu a moderný ráz.

Takmer všetko zariadenie je z obchodného domu IKEA. Majiteľka si myslí, že u nás je problém zohnať štýlovejší nábytok za rozumnú cenu. Naproti tomu nábytok z IKEA má celkom dobrý dizajn a je rozhodne lacnejší. Možno, že nevydrží veľmi dlho, ale na takéto účely je celkom vhodný.


Veľké bývanie v malom

34349
Dominik Vlaheko

Mnohé dekoratívne prvky, ktoré byt oživujú a robia ho originálnym, sú výsledkom jej fantázie a šikovnosti. Napríklad kvetináče by na čisto bielom stole nevynikli. Preto využila kus plávajúcej podlahy, ktorý jej zostal, ako dekoráciu na jedálenský stôl. Zo zvyšku podlahy je aj kuchynské pozadie.

Stolíky v obývacej časti sú vyrobené zo zvyšných políc z kuchyne. Dokúpila k nim nožičky a okraje olaminovala. Vankúše na zemi ušila zo sedliackeho plátna. Aplikácia látok, ktoré vytvárajú centrálny vzor, je zošitá zo zvyškov. Na románske záclony na oknách použila biele plátno a technickú niť. Aj obraz na stene maľovala sama. Dominuje na ňom zelená farba, lebo chcela vytvoriť niečo, čo prepojí celý interiér do jedného celku.

Zhodnotenie

Podľa Zuzany možno výsledok charakterizovať ako kompaktný byt štúdiového typu. Otvorený, čistý, s jednoduchými líniami, bez zbytočných dekoračných prvkov, ktoré by priestor pohltili. Je vhodný zrejme skôr pre mladších ľudí, ktorí sú spoločenskí, otvorení a radi sa stretávajú s priateľmi. Preto sú aj zóny rozdelené tak, že obyvatelia môžu spolu komunikovať, pričom jedni sedia na gauči a druhí napríklad varia v kuchyni. Štýlový byt pre dynamických ľudí, pre ktorých nie sú v živote najdôležitejšie maličkosti.































Technické údaje


svetlá nad kuchynskou doskou – Baumax


lankový systém halogénového osvetlenia – Baumax


plávajúca podlaha (bavorský buk) – Kronopol Lock Floor, dodávateľ Space Trade ltd.


kuchyňa (zostava Faktum/Arlig), pracovná doska (Numerar), drez (Emsen), batéria (Edsvik), jedálenský stôl (doska Vica Amon, nohy Vica Curry), stoličky (Nick) – IKEA


umývadlo v kúpeľni (Piccolo biele) – Baumax


batérie v kúpeľni – Keramix Vrútky


dlažba – Keramix Vrútky


nábytok (sedacia súprava Klippan, nožičky Capita, zrkadlá Lots) – IKEA



Kalkulácia


kuchyňa aj s jedálňou spolu – 27 058 Sk, bez spotrebičov


spací kút – len materiál (jelša) 10 699 Sk


konečná cena, bez práce, približne 120 000 Sk (zahŕňa aj spotrebiče)









Veľké bývanie v malom

34351


Vizitka architekta


Mgr. Zuzana Lukáčová

Od roku 2002 študuje interiérový dizajn a dekoráciu na KLC School of Design v Chelsea Harbour v Londýne.

e-mail: zld@o2.co.uk


“ Vždy kladiem dôraz na detaily. Výsledkom ich súhry je potom dokonalý interiér.”

Kategória: Návšteva
Tagy: byt bývanie návšteva
Zdieľať článok

Diskusia