Keď nábytok vonia drevom

26. 05. 2014
Zdieľať

Nazdávame sa, že v ňom počujeme nespútaný šum lesa. Nevieme sa vynadívať na krásy jeho kresby a ceníme si jeho trvácnosť. Dotýkame sa ho, aby sme zacítili jeho štruktúru a teplo. Drevo je azda tým najkrajším a najvšestrannejším materiálom, ktorý používajú nábytkári od nepamäti.

Žije, aj keď je mŕtve

Tak, ako drevo vo svojej prirodzenej podstate, aj nábytok z neho vyrobený žije svojím skrytým životom. Možno ste sa s tým už stretli. Zásuvky, ktoré sa celú zimu hladko kĺzali, sa začnú s príchodom leta príležitostne zadrhávať. Akoby sa medzi nimi vytrácali škáry. No leto pominie a všetko sa vracia do normálu. Opakuje sa to každoročne.

Drevo mení v priebehu ročných období svoju vlhkosť, aby sa vyrovnala tej vzdušnej. A spolu s ňou sa menia aj jeho rozmery. Každá z dosiek sa rozširuje a jej letokruhy sa od seba vzďaľujú. Potom zasa zosychajú. Preto nábytok z masívu nie je nikdy dokonalý, nech by stolárski majstri vynaložili akékoľvek úsilie. V každom nábytku sa skrýva stratégia, ktorá počíta s tým, že drevo „žije“.

K drevu patrí aj nejaká tá puklinka, ktorá sa objaví po rokoch. Odtlačky, ktoré do neho vyryli predmety, čo denne berieme do rúk. A aj zošúchanie na tých miestach, ku ktorým neustále prikladáme svoje ruky a nohy. Do masívu sa vpisuje história vekov a spolu s ňou príbehy, čo sa kúpiť nedajú.


Keď nábytok vonia drevom

1352637
thinkstock.com

Prečo by mal byť drevený nábytok „eko“, keď kvôli nemu padli k zemi živé stromy v lese? Lesníci ich pestovali na dosky rovnako ako poľnohospodári pestujú pšenicu na múku. „Ekoego“ dreva sa však ukrýva v jeho samotnej podstate.

Život dreva je nekonečný

Drevený masív je v rukách stolára nesmrteľný. Každý drevený nábytok možno recyklovať nespočetne mnohokrát. Je to nekonečná hra pod taktovkou šikovných rúk – rozobrať, ohobľovať, opíliť, rozrezať, zlepiť a vyhladiť. Znova a znova, iba preto, aby drevo dostalo ďalšiu šancu.
Z hrubých dosiek možno pílením spraviť tenšie. Z tenkých lepením hrubšie. Možno ich pri každom rozpílení vrstviť, zlepovať vedľa seba, napájať a tak meniť tvar nábytku takmer bez obmedzení. 


Keď nábytok vonia drevom

1352633
thinkstock.com

 

Je smutné, že nábytky z dreva sú v našich domácnostiach iba príležitostným doplnkom. Aj keď ich ponúka nejeden predajca, často siahame po plochých baleniach škandinávskeho a poľského nábytku z drevotriesky. Prichádzame tak o čaro príbehov,  ktoré čas vpisuje do dreva. Z vrások storočného kredenca vyčítate, kde boli šálky na čaj, kde sa krájal voňavý peceň chleba a ktorá zo zásuviek skrývala najpoužívanejšie cennosti. A to aj cez desiatku náterov.


Keď nábytok vonia drevom

1352639
Ermar

Aby vyzeralo čo najlepšie

Povrchové vrstvičky dreva rýchlo starnú. Stačí niekoľko dní, aby bielučká smreková doska získala žltkastý nádych. Čerešňa mení svoje svietivé červenkavé tóny na tmavú hneď a inak to nie je ani s ostatnými drevinami. Ak by sme ich nechali napospas vzduchu a slnku, po rokoch by vyzerali všetky rovnako. To platí aj pre nábytok. Ak si ho zakúpite s neošetreným povrchom, je na vás, ako ho ochránite. 

Oleje 

Priehľadný parafínový olej oživí kresbu a ochráni drevo pred vodou a vlhkosťou. Nemá vôňu ani chuť, môže prichádzať do kontaktu s pokrmami. Na dotyk je jasné, že pod prstami máte drevo. Mastné, ale drevo. Naopak, ľanový olej vysychá. Zvýrazní kresbu, dodá drevu žltkasté tóny a spevní jeho povrch. V priebehu dní sa zmení na primitívny prírodný plast. Drevo je na dotyk stále drevom, no nemastí sa.


Keď nábytok vonia drevom

1352631
thinkstock.com

Vosk 

Ak milujete jemný saténový alebo žiarivý lesk na tvrdých drevinách, vosk je tou najatraktívnejšou voľbou. Nanesiete ho, necháte zatuhnúť a vyleštíte do dokonalosti. V priebehu rokov sa vrstvička za vrstvičkou buduje krycí film, ale vy môžete vždy začať od začiatku – odstrániť vosk až na holé drevo a začať odznova. Vosk drevo dokonale konzervuje, neprepúšťa vlhkosť a ochráni nábytok na celé stáročia.

Priehľadné laky 

Pokryjú síce drevo vrstvičkou tuhej studenej živice, jeho vzhľad však zostane prekrásny naveky. Vodou riediteľné akryly zostávajú trvalo priehľadné, syntetické alkydy v priebehu rokov znásobujú svoj žltkastý tón. V lesku sa im však žiadny akryl nevyrovná. Drevo je pod lakom studené, no chránené a krásne.


Keď nábytok vonia drevom

1352635
thinkstock.com

Farebné laky

Nie je nutné, aby bol lak vždy len priehľadný. Ak mu výrobca dodá pigment, dokáže zvýrazniť farebnú hĺbku dreva či zmeniť fádny svetlý odtieň na iný, omnoho plnší. Farebné laky dostali názov hrubovrstvová lazúra, nábytkári ich používajú radšej ako moridlá a laky samostatne.

Kategória: Nábytok
Tagy: drevo
Zdieľať článok

Diskusia