Čarovanie s kôrou

01. 12. 2005
Zdieľať

Väčšina okrasných listnatých drevín, či už sú to stromy, alebo kry, je atraktívna od jari do jesene, teda keď má listy, kvety a plody. Počas zimného obdobia listnaté dreviny akoby upadli do zabudnutia. Pri viacerých druhoch však stojí za povšimnutie aj štruktúra kôry, jej farebnosť a prípadne aj nápadné odlupovanie. Zaujímavú kôru majú okrem listnáčov aj niektoré druhy ihličnanov. Ak túžite po tom, aby vaša záhrada bola atraktívna aj v zime, nezabudnite do nej vysadiť dreviny so zaujímavou kôrou.



Nápadná a užitočná

Kôra začína mať v zime svoje neopakovateľné čaro. Je nápadnejšia, príťažlivejšia a v plnej kráse ukazuje svoju výraznú farbu, netradičnú štruktúru alebo lesk. Do konca novembra ju často zakrýva husté a málo priehľadné lístie, ale v zime odhalená kôra spolu so snehom, srieňom a slnečnými lúčmi vytvára neopakovateľné efekty.


Čarovanie s kôrou

36227

Aby sme sa mohli z tejto krásy tešiť, okrasné dreviny so zaujímavou kôrou treba v záhrade premyslene situovať.

Samotná kôra má pre dreviny veľký význam. Chráni ich pred ničivým mrazivým vetrom, dažďom, mrazom, ale aj UV žiarením a škodlivými plynmi. Látky, ktoré sú pre stromy jedovaté, kôra vylučuje v podobe kryštálikov a živíc do miest, ktoré potom odumrú. Tak vzniká na kôre zaujímavá štruktúra, ktorá nie je fádna. Naopak, kôra môže byť atraktívnym prvkom malej i veľkej okrasnej záhrady. Nezabúdajú na to ani renomovaní záhradní architekti v Anglicku, Belgicku alebo Holandsku. Zimná návšteva záhrad v týchto krajinách je ozajstným zážitkom.

Farebná rozmanitosť


Čarovanie s kôrou

36229

Kôra drevín, najmä stromov, je neskutočne rozmanitá. S pribúdajúcim vekom je hrubšia a nadobúda na atraktívnosti. Môže byť ryhovaná, mapovitá, popraskaná, hladká, žilkovaná, pruhovaná, škvrnitá, pokrytá tŕňmi, zaujímavo sfarbená, výrazne lesklá alebo matná. Farebná kôra okrasných krov dodáva zasneženej záhrade hrejivý akcent a príťažlivosť. Efektnú – až krvavočerveno sfarbenú kôru ponúka na dobrom stanovišti a pri pravidelnom jarnom reze drieň (Cornus alba „Sibirica“). Rovnako sfarbenú kôru má aj javor japonský (Acer palmatum) alebo až 3 m vysoká škumpa (Cotinus coggygria „Royal Purple“), lesklú červenú kôru majú japonské okrasné čerešne. Pôsobivú červenočiernu kôru má sumach (Rhus typhina).


Čarovanie s kôrou

36224

Svietivožltou kôrou upúta v zimnej záhrade vŕba (Salix alba „Vitelina“), drieň (Cornus stolonifera „Flaviramea“), štedrec alpínsky (Laburnum alpinum); bledohnedou farbou kôry zase pajazmín (Philadelphus coronarius), zelenožltou zlatovka (Forsythia intermedia), svietivozelenou známa kéria (Keria japonica), zanoväť (Cytisus), kručinka (Genista), chvojník (Ephedra), v zime kvitnúci jazmín nahokvetý (Jasminum nudiflorum) alebo niektoré popínavé ruže. Biela farba je typická pre kôru brezy. Najkrajšie sfarbenú kôru má breza papierovitá (Betula papyrifera), zaujímavo pôsobí aj kôra brezy čiernej (Betula nigra), ktorá sa aj odlupuje. Túto kôru môžeme bez problémov olúpať aj ručne bez toho, aby sme strom poškodili. Povrch kôry môžu oživiť aj popínavé rastliny. Na tento účel sa hodia vždyzelené druhy (brečtan), ktoré aj v zime upútajú zelenou farbou. Niekedy na kôre rastú aj machy, lišajníky alebo rozličné huby, čo môže byť síce pôvabné, ale pre strom aj nebezpečné. Najmä drevokazné huby treba včas odstrániť.

Nápadné odlupovanie


Čarovanie s kôrou

36226

Kôra mnohých druhov okrasných drevín má zaujímavú brázditú alebo naopak úplne hladkú štruktúru. Výrazne ryhovanú kôru ponúkajú na obdiv staršie exempláre cypruštekov, typicky brázditú hnedočervenú kôru majú borovice. Mapovitú, popraskanú štruktúru a svetlosivú farbu nájdeme napríklad na staršom smreku alebo jedli. V zime dobre pôsobí aj kmeň so žilkovanou kôrou, ktorý má napríklad aj jeden druh javora (Acer rufinerve), ale aj breza himalájska (Betula utilis „Doorenbos“) a okrasná čerešňa (Prunus serrulata). Dekoratívne korkové lišty sú zasa súčasťou kôry bršlenov (Euonymus alata), liesky tureckej (Corylus colurna) a ambrovníka (Liquidambar styraciflura).


Čarovanie s kôrou

36233

Zaujímavé sú dreviny s tzv. haďou kôrou, ktorá je najcharakteristickejšia pre niektoré druhy javorov. Kôra jedného z javorov (Acer conspicuum „Phoenix“) ešte pred príchodom zimy zružovie a toto sfarbenie si zachováva až do jari. Pri niektorých drevinách sa kôra odlupuje v súvislých plátoch alebo špirálach (Acer griseum). V týchto prípadoch kmeň dreviny zhrubne, kôra ďalej nemôže rásť, a tak sa odlúpne. Kôra môže mať z každej strany inú farbu. Odlupovanie kôry je typické najmä pre niektoré druhy briez (Betula nigra), pre tisy (Taxus baccata), platany (Platanus orientalis), exotické eukalypty, trojpuk (Deutzia) alebo kolkvíciu (Kolkwitzia).

Konáre viacerých okrasných krov môžu v zime zdobiť aj veľké či malé tŕne, najmä dráč Júliin (Berberis Julianae), botanické ruže, citrónovníkovec (Poncirus trifoliata), gledíčiu (Gleditschiu) a pod. Iným drevinám tŕne vyrastajú priamo z kmeňov (chorýsia). Aj tieto dreviny sa môžu stať nezvyčajným a žiaducim doplnkom okrasnej kompozície v zimných mesiacoch.

Správne situovanie


Čarovanie s kôrou

36223

Okrasné dreviny, ktoré sú atraktívne zaujímavou kôrou a tŕňmi, treba vysádzať na miesta, ktoré sú v zime najlepšie viditeľné. Ideálne stanovištia predstavujú miesta v blízkosti chodníkov, ktoré vedú k domu, alebo miesta dobre viditeľné z okna obývacej izby. Okrasné kry s farebnou kôrou vyniknú skôr v skupinách, naopak stromy sa pekne vynímajú ako solitéry vo väčších záhradách. Dreviny so svetlou kôrou je vhodnejšie umiestniť do tmavších častí záhrady do spoločnosti vždyzelených drevín, kde môžu čiastočne eliminovať zimnú pochmúrnosť.


Čarovanie s kôrou

36225

Skôr ako si do svojej záhrady zaobstaráte strom s atraktívnou kôrou, mali by ste poznať jeho pestovateľské nároky a vedieť, do akej výšky a šírky bude rásť. Podľa týchto informácií a podľa veľkosti a možností záhrady treba vyberať druhy drevín. Okrasné dreviny možno vysadiť aj do veľmi malej záhrady, ale treba vybrať vhodný kompaktný a pomalyrastúci kultivar. Farebné konáriky a kôru drevín možno využiť aj pri vytváraní rozličných interiérových zimných aranžmánov. Kôra stromov má však oveľa širšie využitie. Kôru používame aj v podobe korkových zátok do vínových fliaš, škoricovou kôrou ochucujeme pokrmy a dubovou alebo inou kôrou mulčujeme záhony. Niektoré druhy sú dokonca aj liečivé.

Kategória: Nezaradené
Tagy: kôra strom záhrada
Zdieľať článok

Diskusia