Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

27. 06. 2014
Zdieľať

Koľko investovať do vlastnej záhrady? Odpoveď často škrípe medzi zubami. Pre samotnú stavbu domu sme ochotní zaťažiť sa hypotékou. Do záhrady, ktorá je tým skutočným snom o lepšom bývaní, investujeme formou „potom raz“.

Aj keď je vaša záhrada malá, úzka, dlhá, slnečná, v svahu alebo inak komplikovaná, stále je to o niekoľko štvorcových metrov životného priestoru viac, ako majú k dispozícii ľudia na sídliskách – len taká vaša súkromná VIP zóna. Vaše bývanie má nepredstaviteľné množstvo výhod – môžete kedykoľvek vyjsť do záhrady a vychutnať si prvú rannú kávu, celý rok grilovať, ale hlavne máte možnosť kedykoľvek uniknúť. Môžete si napríklad preniesť svoju kanceláriu s notebookom do prístrešku alebo dovolenkovať pri bazéne či záhradnej sprche. Ušetríte slušnú sumu za hotel, letiskové poplatky aj stratené kufre a môžete si kúpiť luxusné ležadlá, dobré víno a dva týždne sa tu zabávať, váľať, slniť alebo sa vŕtať v zemi.

Domáce špecifiká

Tradičná slovenská záhrada má svoje špecifiká, ktoré úzko súvisia s pojmom práca. Vyznačuje sa starostlivo udržiavaným trávnikom s tzv. odstredivými výsadbami. Pozdĺž oplotenia sa tlačí celý sortiment kríkov a tují z neďalekého záhradníctva, najlepšie vždyzelených. Ak stromy, tak len malé, aby netienili a hlavne aby z nich nepadalo lístie. V jednom rohu prístrešok z hobbymarketu. Je to ako v divadle s drahými kulisami, o ktoré sa treba neustále starať. Strihať, kosiť, striekať či polievať. Najlepšie ani nevychádzať z domu, stačí pohľad z kuchynského okna. A z raja zostáva len víkendová drina.

Tradičné slovenské riešenie záhrady 


pôvodný stav

pôvodný stav
Tilia Design

Veľký trávnik, altánok a kríky pozdlž oplotenia nájdete vo väčšine slovenských záhrad.

Záhrada má slúžiť vám

Užívať si vlastnú záhradu nie je hriech, ale povinnosť. Je to váš vysnívaný životný priestor, bonus k 150 m2 obytnej plochy, za ktorý ste zaplatili. Prestaňte len snívať a vybavte svoju záhradu všetkým potrebným, nielen stromami a záhonmi. Stačí, ak na začiatok svoj sen o lepšom bývaní podporíte dobrým projektom. A ten postupne napĺňajte. Nebuďte skromní, vyťažte z priestoru maximum a usporiadajte ho tak, aby investícia slúžila vám, nie vy jej.


Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

1370879
Tilia Design

Vytvorte si svoj vlastný raj

Táto záhrada naozaj existuje. Dom, ku ktorému patrí, je súčasťou tradičnej vidieckej zástavby s úzkymi uzatvorenými dvormi. Cez veľké francúzske okná bol z domu výhľad na rozpadnutú stavbu susedného domu. Alfou a omegou celého riešenia je stavba pobytového móla. Nepekný výhľad sme prekryli pohľadovým múrom s konštrukciou na popínavú vistériu. K nemu sme pridali drevené mólo s otvormi na stromy. Vznikol úžasný priestor, kde sa dá naozaj robiť takmer všetko. 


Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

1370881
Tilia Design

A záhradný GRIL

Najlepšie tu chutí čerstvo ugrilovaný biftek s domácimi bylinkami. Pod prístreškom je umiestnené pohodlné sedenie. Ak je málo sedačiek, môžete využiť aj pódium.  

B hlavná TERASA

Strategicky umiestnená väčšia spevnená plocha, odkiaľ máte prehľad, čo sa kde deje. Nachádza sa neďaleko kuchyne a bylinkového záhona, takže máte všetko poruke. Zmestí sa sem veľký stôl, a keď ho odsuniete, tak aj stolnotenisový. A rodinný turnaj sa môže začať.

C domáce WELLNESS

Úzky priestor dvora rozohralo zvýšené pódium z drevenej palubovky. Slúži na zábavu aj povaľovanie. Nepotrebujete ani ležadlo – stačí z pohovky vziať vankúš a dobrú knihu. 

D prírodné SOLÁRIUM

Funguje zadarmo od marca do októbra. Priestor je ukrytý za múrikom uprostred kvetinového záhona. Voňavý vzduch, slnko a súkromie. Ak sem umiestnite pieskovisko s lavičkou, vznikne skvelý detský kútik. Piesok sa jednoducho pozametá a veľké kamene slúžia ako preliezačka.  

Niekoľko fotiek zo záhrady: 


Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

1371317


Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

1371315


Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

1371305


Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

1371309


Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

1371319


Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

1371307


Záhrada ako bonus alebo nutné zlo?

1371311

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: terasy
Zdieľať článok

Diskusia