28. 11. 2005
Zdieľať

Pri pestovaní zelene v interiéri sa nemusíte obmedziť len na pôdu v kvetináči. Rastliny možno pestovať aj vo vode, konkrétne vo výživnom roztoku – teda hydroponicky. Nejde o nič neprirodzené, práve naopak – izbové rastliny získavajú živiny a vlahu priamo z vodného prostredia a dôležitú spevňujúcu funkciu zeminy nahrádza špeciálny porézny granulát, najčastejšie keramzit. Tento moderný spôsob pestovania si nevyžaduje pravidelné zalievanie, hnojenie a presádzanie. Je to alternatíva vhodná pre tých, ktorí sú pracovne zaneprázdnení alebo častejšie cestujú.

Prečo hydropónia?

Dôvodov je hneď niekoľko. Hydroponicky pestované rastliny sú často nielen veľmi atraktívne, ale pôsobia zdravšie, vitálnejšie a výrazne zlepšujú mikroklimatické podmienky v miestnosti. Okrem iného čistia vzduch od škodlivých látok a prispievajú tak k celkovej pohode. Ich najväčšou prednosťou je, že sú nenáročné na starostlivosť. Preto sú vhodné aj pre začiatočníkov.

Systém dvoch nádob


... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36540

Na hydroponické pestovanie budete potrebovať dve vegetačné nádoby – vnútornú a vonkajšiu (vodotesnú). Vonkajšia nádoba musí mať dostatočne pevné steny, odolné proti poškodeniu a pôsobeniu chemických látok (výživného roztoku). V špecializovaných predajniach si môžete vybrať z množstva hydroponických nádob rozličných veľkostí a materiálov. Možno ich umiestniť priamo na podlahu či stolík alebo zavesiť na stenu. Pri ich výbere sa snažte pridržiavať štýlu, ktorý prevláda vo vašom interiéri. Do druhej, vnútornej nádoby, ktorá je vyrobená z plastu, vkladajú sa rastlina a granulát. Podstatné je, aby vnútorná nádoba priliehala k vonkajšej (ale nie príliš tesne) a aby mala dostatočne veľké otvory na korene rastlín.

Pri hydroponickom pestovaní zelene sú nevyhnutné merače výšky vodného stĺpca, ktoré pomáhajú udržiavať správnu hladinu výživného roztoku v hydroponickej nádobe. Merač musí byť umiestnený v nádobe zvisle, niekedy ho môžu vychýliť korene rastlín alebo keramzit (ukazovateľ – plavák je vtedy dlhšie v rovnakej polohe). Pri kúpe merača si nezabudnite všimnúť, k akému typu nádoby je určený.

Tablety a tekuté hnojivá


... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36539

Do základnej výbavy na hydroponické pestovanie okrem dvojice nádob, granulátu – keramzitu a merača patria aj hydroponické tablety alebo výživný roztok. Tablety sú vhodné do mäkkej vody, výživné hnojivá sú určené pre tvrdú vodu. Zvyčajne sa na dno hydroponickej nádoby položí jedna tableta, ktorá rastlinu zásobuje živinami až šesť týždňov. Tekuté dlhodobo pôsobiace hnojivá môžu zabezpečiť dodávku živín danej rastline tri mesiace. Môžu byť takisto vo forme tabliet, tekutiny alebo aj granulátu, ktorý uvoľňuje živiny do vody postupne. Rastliny potrebujú viac živín počas leta a menej počas zimy. Pri dávkovaní treba dodržať odporúčanú dávku, pretože nerozpustné soli kryštalizujú na stenách hydroponickej nádoby alebo priamo na stonkách či koreňoch rastlín, čo pôsobí neesteticky.

Svetlo a teplo


... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36530

Aj rastliny pestované hydroponicky potrebujú vodu, živiny, svetlo, teplo a vzduch. Platí pravidlo, že ideálna teplota pre väčšinu rastlinných druhov pestovaných v interiéroch sa pohybuje v rozpätí od 18 do 22 ºC. Taktiež treba zabezpečiť aj vyššiu vlhkosť vzduchu (50 až 70 percent), pričom by sme nemali zabúdať na to, že väčšie hydroponické kultúry dokážu zvýšiť vlhkosť o ďalších 10 percent. Ak vlhkosť klesne pod 50 percent alebo ak vystúpi nad 80 percent, hrozí napadnutie rastlín škodcami (príliš suchý vzduch) alebo hubovými chorobami (príliš vlhko). Výnimku tvoria kaktusy, ktoré znesú aj suchší vzduch. Dôležité sú aj svetelné podmienky. Pestrolisté druhy izbových rastlín a kaktusy majú väčšie nároky na svetlo ako druhy okrasné listom.

Kam s hydroponickými rastlinami


... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36529

Sú viaceré možnosti – haly, chodby, obývacie izby, jedálne alebo aj spálne. Menej vhodné sú detské izby (deti totiž môže lákať ochutnať granulát). Ani okná a poličky nie sú ideálnymi miestami – na oknách sa roztok rýchlejšie odparuje a pri policiach treba brať do úvahy vyššiu hmotnosť nádoby s roztokom. Nakoľko okná sú často jediným miestom v byte, kde sa zeleň zmestí, zvoľte okno orientované na juhovýchod, západ alebo východ. Hydroponicky pestované kaktusy či sukulenty doslova zbožňujú slnečný juh. Ideálnymi miestami sú podlahy stolíky či komody. Atraktívna je aj hydroponicky pestovaná prevísajúca zeleň v závesných nádobách. Výhodou je, že nezaberie veľa miesta a možno ju umiestniť aj do problematických kútov, prípadne pred okno.

Výber vhodných druhov

Na pestovanie v hydropónii sú najvhodnejšie predovšetkým druhy okrasné listom – šeflery (Scheflera arboricola), figovníky (Ficus benjamina), filodendrony (Philodendron erubescens), difenbachie (Difenbachia picta), dracény (Dracena marginata), syngónium (Syngonium podophylum), aglaonema (Aglaonema commutatum), zelenec (Chlorophytum comosum), brečtan (Hedera helix), peperómie (Peperomia) a krotóny (Codiaeum variegatum). V ostatnom období sa hydroponicky začínajú pestovať aj palmy, kaktusy a sukulenty. Dokonca aj kvitnúce izbové rastliny, ako sú africké fialky (Saintpaulia ionatha) či kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), sú vhodné na taký spôsob pestovania. V byte zažiaria aj lopatkovec, antúrium, medinila, kolumnea, gardénia a netýkavky.


... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36528

Hydroponicky možno pestovať aj niektoré druhy orchideí, ktoré nevyžadujú obdobie vegetačného pokoja. V jednej nádobe môžete mať buď jeden druh, alebo môžete vytvoriť zaujímavé zoskupenie kvitnúceho, prevísajúceho, plazivého či vzpriamene rastúceho dominantného druhu. Všetky rastliny však musia byť vysadené do rovnakých vnútorných nádob a tie umiestnené do efektnej vonkajšej nádoby a ešte raz zasypané granulátom. Vonkajšia nádoba musí byť aspoň o tri centimetre vyššia ako vnútorná. Rastliny pri prechode na hydroponické pestovanie by nemali kvitnúť. V špecializovaných predajniach si môžete zakúpiť už predpestované hydroponické kultúry.

Základná starostlivosť

Starostlivosť o hydroponicky pestovanú zeleň zahŕňa predovšetkým kontrolu stavu hladiny výživného roztoku (jedenkrát týždenne). Ukazovateľ nesmie klesnúť na minimum, ale zároveň nesmie ani prudko stúpnuť na maximum. Pri kaktusoch je dôležité najmä v letnom období dopĺňať vodu tak, aby sa plavák zastavil pod optimom. Potom ho treba nechať klesnúť na minimum a v tomto stave počkať aspoň tri dni a potom doplniť novým roztokom. Výživné roztoky treba niekoľkokrát do roka odčerpať (dobrým pomocníkom sú nasávacie trubičky s pumpičkou) a nádobu dôkladne vyčistiť, rovnako treba prepláchnuť a skontrolovať aj korene rastlín. Hydroponicky pestované rastliny za krátke obdobie vytvoria množstvo zelenej hmoty, preto treba občas urobiť presvetľovací rez. Odrezané výhonky môžete použiť na ďalšie rozmnožovanie. Príťažlivejší vzhľad dodá listom lesk na listy.













... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36534


... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36535


... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36536


... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36538


... na mokrine alebo zeleň nad vodou

36537

Postup pri presádzaní hydroponických rastlín





Ako začať s hydropóniou

1. Skôr než rastliny umiestnime do vnútornej hydroponickej nádoby, nechajte ich privyknúť na vodné prostredie. Vyberte si mladé rastliny, ktorým treba dokonale prepláchnuť korene a odstrániť z nich zvyšky zeminy, ako aj odumreté a poškodené časti. Aspoň štrnásť dní ich nechajte v nádobe s odstátou vodou. Po takejto adaptácii môžete začať s ich osádzaním.
2. Do vnútornej nádoby dopoly nasypte vlhký granulát – keramzit. Veľkosť granúl voľte podľa druhu koreňov či pestovanej rastliny (ideálna je zrnitosť osem až šestnásť milimetrov). Medzi jednotlivými granulami môžu vzniknúť vzduchové priestory, ktoré vplývajú na vysychanie koreňov. Napríklad pri pestovaní kaktusov používame väčšie granule, aby rastliny neboli vystavené vlhkosti.
3. Rastlinu vložte do nádoby a jej korene zasypte ďalšou časťou granulátu. Nezabudnite na vnútorný bok pripevniť merač výšky hladiny výživného roztoku.
4. Po výsadbe vložte vnútornú nádobu do vonkajšej a rastlinu zalejte výživným roztokom.
5. Taktiež sa odporúča zakryť rastlinu na tri týždne igelitom, čím sa zvýši vnútorná vlhkosť a vysadená rastlina vytvorí viac nových koreňov a listov.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: hydroponia izbové rastliny zeleň
Zdieľať článok

Diskusia