10 najkrajšie kvitnúcich trvaliek

07. 07. 2014
Zdieľať

Farbami, vôňami, tvarmi, eleganciou, premenlivosťou, hravosťou a predovšetkým vkusom. Tým všetkým by mal disponovať aj váš kvetinový záhon v lete. Zostavte si ho tak, aby v ňom zažiarili aj tie najkrajšie kvitnúce trvalky.


Hravé vlčie bôby  Vlčí bôb mnoholistý (Lupinus polyphyllus) sa hodí najmä do vidieckej záhrady. Kvety tejto trvalky môžu byť biele, žlté, oranžové, modré, fialové, ružové alebo červené. Súkvetia sú v ideálnych podmienkach pomerne mohutné a vysoké, čo vynikne najmä v prípade, ak na jednom mieste rastie viacero jedincov. Pestovanie tejto trvalky je jednoduché – rastlina sa vyznačuje rýchlym rastom, dobrou regeneračnou schopnosťou a opakovaným kvitnutím. Vlčí bôb je nielen dekoratívny, ale aj užitočný – obohacuje pôdu o dusík. Má rád teplé a suché leto a chladné a vlhké zimy. Najkrajšie rozkvitá na slnku, vo vlhkejšej, mierne kyslej, ale skôr piesočnatej pôde, v lete si vyžaduje dostatok vlahy. Po odkvitnutí je potrebné zvädnuté súkvetia odstrániť. Veľmi dobre sa rozmnožuje semenami.

Hravé vlčie bôby Vlčí bôb mnoholistý (Lupinus polyphyllus) sa hodí najmä do vidieckej záhrady. Kvety tejto trvalky môžu byť biele, žlté, oranžové, modré, fialové, ružové alebo červené. Súkvetia sú v ideálnych podmienkach pomerne mohutné a vysoké, čo vynikne najmä v prípade, ak na jednom mieste rastie viacero jedincov. Pestovanie tejto trvalky je jednoduché – rastlina sa vyznačuje rýchlym rastom, dobrou regeneračnou schopnosťou a opakovaným kvitnutím. Vlčí bôb je nielen dekoratívny, ale aj užitočný – obohacuje pôdu o dusík. Má rád teplé a suché leto a chladné a vlhké zimy. Najkrajšie rozkvitá na slnku, vo vlhkejšej, mierne kyslej, ale skôr piesočnatej pôde, v lete si vyžaduje dostatok vlahy. Po odkvitnutí je potrebné zvädnuté súkvetia odstrániť. Veľmi dobre sa rozmnožuje semenami.
Daniel Košťál

Hravé vlčie bôby

Vlčí bôb mnoholistý (Lupinus polyphyllus) sa hodí najmä do vidieckej záhrady. Kvety tejto trvalky môžu byť biele, žlté, oranžové, modré, fialové, ružové alebo červené. Súkvetia sú v ideálnych podmienkach pomerne mohutné a vysoké, čo vynikne najmä v prípade, ak na jednom mieste rastie viacero jedincov.

Pozrite si tiež:

10 najkrajších rastlín pre rozkvitnuté leto

Pestovanie tejto trvalky je jednoduché – rastlina sa vyznačuje rýchlym rastom, dobrou regeneračnou schopnosťou a opakovaným kvitnutím. Vlčí bôb je nielen dekoratívny, ale aj užitočný – obohacuje pôdu o dusík. Má rád teplé a suché leto a chladné a vlhké zimy. Najkrajšie rozkvitá na slnku, vo vlhkejšej, mierne kyslej, ale skôr piesočnatej pôde, v lete si vyžaduje dostatok vlahy. Po odkvitnutí je potrebné zvädnuté súkvetia odstrániť. Veľmi dobre sa rozmnožuje semenami. 


Voňavé podvečery s floxom  Floxy (Phlox paniculata) sú príťažlivé dlho kvitnúce trvalky, ktoré by nemali chýbať v žiadnom kvetinovom záhone. V ponuke je veľa krásnych kultivarov – nižších i vyšších –  s bielymi, ružovými, fialovými či viacfarebnými kvetmi. Tam, kde má flox dobré podmienky, vytvára rozľahlé podvečer sladko voňajúce súkvetia. Flox kvitne od konca jari prakticky až do jesene. Najlepšie je vysadiť ho do pozadia alebo stredu záhona, veľmi dobre sa znáša s ostatnými trvalkami. Vyžaduje si výživnú, priepustnú, mierne vlhkú pôdu a vzdušné miesto. Menej vhodné sú miesta v tieni, pod stromami či v kútoch a tie s piesočnatou pôdou. Rastlinu je dobré počas sezóny prihnojovať, vďaka čomu bude bohatšie kvitnúť. Bonusom trvalky je, že jej kvety lákajú pestrofarebné motýle.

Voňavé podvečery s floxom Floxy (Phlox paniculata) sú príťažlivé dlho kvitnúce trvalky, ktoré by nemali chýbať v žiadnom kvetinovom záhone. V ponuke je veľa krásnych kultivarov – nižších i vyšších – s bielymi, ružovými, fialovými či viacfarebnými kvetmi. Tam, kde má flox dobré podmienky, vytvára rozľahlé podvečer sladko voňajúce súkvetia. Flox kvitne od konca jari prakticky až do jesene. Najlepšie je vysadiť ho do pozadia alebo stredu záhona, veľmi dobre sa znáša s ostatnými trvalkami. Vyžaduje si výživnú, priepustnú, mierne vlhkú pôdu a vzdušné miesto. Menej vhodné sú miesta v tieni, pod stromami či v kútoch a tie s piesočnatou pôdou. Rastlinu je dobré počas sezóny prihnojovať, vďaka čomu bude bohatšie kvitnúť. Bonusom trvalky je, že jej kvety lákajú pestrofarebné motýle.
Daniel Košťál

Voňavé podvečery s floxom

Floxy (Phlox paniculata) sú príťažlivé dlho kvitnúce trvalky, ktoré by nemali chýbať v žiadnom kvetinovom záhone. V ponuke je veľa krásnych kultivarov – nižších i vyšších –  s bielymi, ružovými, fialovými či viacfarebnými kvetmi. Tam, kde má flox dobré podmienky, vytvára rozľahlé podvečer sladko voňajúce súkvetia.

Flox kvitne od konca jari prakticky až do jesene. Najlepšie je vysadiť ho do pozadia alebo stredu záhona, veľmi dobre sa znáša s ostatnými trvalkami. Vyžaduje si výživnú, priepustnú, mierne vlhkú pôdu a vzdušné miesto. Menej vhodné sú miesta v tieni, pod stromami či v kútoch a tie s piesočnatou pôdou. Rastlinu je dobré počas sezóny prihnojovať, vďaka čomu bude bohatšie kvitnúť. Bonusom trvalky je, že jej kvety lákajú pestrofarebné motýle.  

Na kvetinových záhonoch počas leta nádherne zažiaria aj liatry, kokardy, zlatobyľ, echinacea, devätorníky, pakosty alebo rozchodníkovce.


Dokonalá, no krátka krása  Ľaliovky (Hemerocallis) sú dlhoveké trvalky pôvodom z Ázie, ktoré v záhone upútajú nielen dlhými trávovitými listami, ale najmä elegantnými kvetmi rôznych energických farieb na vysokých stonkách. Až 15 cm široké a často príjemne voňajúce kvety však na rastline vydržia len jeden deň – čím je ale rastlina staršia, tým viac sa ich objavuje. Podľa druhu a kultivaru kvitnú ľaliovky od začiatku do konca leta. Pekné je, ak sú v záhone vysadené na niekoľkých miestach. Rastlina miluje slnko (znesie aj polotieň) a vyžaduje si priepustnú, mierne vlhkú a výživnú pôdu. Je potrebné chrániť ju pred slimákmi. Rozmnožuje sa skoro na jar delením starších trsov. Vždy jej doprajte dostatok miesta, aby vytvorila pekný trs.

Dokonalá, no krátka krása Ľaliovky (Hemerocallis) sú dlhoveké trvalky pôvodom z Ázie, ktoré v záhone upútajú nielen dlhými trávovitými listami, ale najmä elegantnými kvetmi rôznych energických farieb na vysokých stonkách. Až 15 cm široké a často príjemne voňajúce kvety však na rastline vydržia len jeden deň – čím je ale rastlina staršia, tým viac sa ich objavuje. Podľa druhu a kultivaru kvitnú ľaliovky od začiatku do konca leta. Pekné je, ak sú v záhone vysadené na niekoľkých miestach. Rastlina miluje slnko (znesie aj polotieň) a vyžaduje si priepustnú, mierne vlhkú a výživnú pôdu. Je potrebné chrániť ju pred slimákmi. Rozmnožuje sa skoro na jar delením starších trsov. Vždy jej doprajte dostatok miesta, aby vytvorila pekný trs.
Daniel Košťál

Dokonalá, no krátka krása

Ľaliovky (Hemerocallis) sú dlhoveké trvalky pôvodom z Ázie, ktoré v záhone upútajú nielen dlhými trávovitými listami, ale najmä elegantnými kvetmi rôznych energických farieb na vysokých stonkách. Až 15 cm široké a často príjemne voňajúce kvety však na rastline vydržia len jeden deň – čím je ale rastlina staršia, tým viac sa ich objavuje. Podľa druhu a kultivaru kvitnú ľaliovky od začiatku do konca leta.

Pekné je, ak sú v záhone vysadené na niekoľkých miestach. Rastlina miluje slnko (znesie aj polotieň) a vyžaduje si priepustnú, mierne vlhkú a výživnú pôdu. Je potrebné chrániť ju pred slimákmi. Rozmnožuje sa skoro na jar delením starších trsov. Vždy jej doprajte dostatok miesta, aby vytvorila pekný trs. 


Rebríček do tepla i sucha  Na miestach, kde je priveľa slnka a sucho, dobre porastie rebríček (Achillea filipendulina). Táto robustne pôsobiaca vyššia trvalka zaujme hustými chocholíkmi pozostávajúcimi z množstva zlatožltých kvietkov. Podobne ako flox láka motýle. Na ideálnom stanovišti môžu byť súkvetia tejto trvalky široké až 15 cm. Na rastline vydržia pomerne dlho, vďaka čomu je dekoratívna až do neskorej jesene. Okrem toho je aj príjemne aromatická. Vzhľadom na jej výšku je dobré vysadiť ju do pozadia alebo stredu záhona – tam, kde rastú suchomilné trvalky. Rebríček potrebuje priepustnú (aj suchšiu) málo výživnú pôdu a pevnú oporu. Na jar je dobré prihnojiť ho preosiatym kompostom. Rýchlo sa rozrastá a krátko po výsadbe vytvára husto olistené trsy. Rozmnožuje sa na jar delením trsov.

Rebríček do tepla i sucha Na miestach, kde je priveľa slnka a sucho, dobre porastie rebríček (Achillea filipendulina). Táto robustne pôsobiaca vyššia trvalka zaujme hustými chocholíkmi pozostávajúcimi z množstva zlatožltých kvietkov. Podobne ako flox láka motýle. Na ideálnom stanovišti môžu byť súkvetia tejto trvalky široké až 15 cm. Na rastline vydržia pomerne dlho, vďaka čomu je dekoratívna až do neskorej jesene. Okrem toho je aj príjemne aromatická. Vzhľadom na jej výšku je dobré vysadiť ju do pozadia alebo stredu záhona – tam, kde rastú suchomilné trvalky. Rebríček potrebuje priepustnú (aj suchšiu) málo výživnú pôdu a pevnú oporu. Na jar je dobré prihnojiť ho preosiatym kompostom. Rýchlo sa rozrastá a krátko po výsadbe vytvára husto olistené trsy. Rozmnožuje sa na jar delením trsov.
Daniel Košťál

Rebríček do tepla i sucha

Na miestach, kde je priveľa slnka a sucho, dobre porastie rebríček (Achillea filipendulina). Táto robustne pôsobiaca vyššia trvalka zaujme hustými chocholíkmi pozostávajúcimi z množstva zlatožltých kvietkov. Podobne ako flox láka motýle. Na ideálnom stanovišti môžu byť súkvetia tejto trvalky široké až 15 cm. Na rastline vydržia pomerne dlho, vďaka čomu je dekoratívna až do neskorej jesene. Okrem toho je aj príjemne aromatická.

Pozrite si tiež:

Plánujete začať s pestovaním rastlín, ale nemáte skúsenosti? Tieto druhy zvládne každý!

Vzhľadom na jej výšku je dobré vysadiť ju do pozadia alebo stredu záhona – tam, kde rastú suchomilné trvalky. Rebríček potrebuje priepustnú (aj suchšiu) málo výživnú pôdu a pevnú oporu. Na jar je dobré prihnojiť ho preosiatym kompostom. Rýchlo sa rozrastá a krátko po výsadbe vytvára husto olistené trsy. Rozmnožuje sa na jar delením trsov. 

Súkvetia rebríčka možno rezať a sušiť. Výhodou je, že netrpí chorobami ani nie je napádaný škodcami. 


Vidiecka nostalgia so zvončekmi  Zvončeky (Campanula) sú pestovateľsky nenáročné trvalky s charakteristickými, prevažne previsnutými bielymi, modrými alebo fialovými kvetmi, pričom väčšina druhov predstavuje dobrú voľbu do zmiešaných vidieckych záhonov. Sú nádherné v susedstve ružovo kvitnúcich trvaliek, v záhone by mali byť sústredené na okraji, napríklad zvonček karpatský (Campanula carpatica) či zvonček klbkatý (Campanula glomerata), alebo v strede, napríklad zvonček broskyňolistý (Campanula persicifolia) či zvonček hľuznatý (Campanula rapunculus). Mnohé druhy sa časom pekne rozrastú, preto je dobré vyhradiť im dostatok priestoru. Zvončeky si vyžadujú priepustnú, výživnú a mierne vlhkú pôdu. Najlepšie im vyhovuje slnečné miesto, ale v polotieni sú farby kvetov intenzívnejšie.

Vidiecka nostalgia so zvončekmi Zvončeky (Campanula) sú pestovateľsky nenáročné trvalky s charakteristickými, prevažne previsnutými bielymi, modrými alebo fialovými kvetmi, pričom väčšina druhov predstavuje dobrú voľbu do zmiešaných vidieckych záhonov. Sú nádherné v susedstve ružovo kvitnúcich trvaliek, v záhone by mali byť sústredené na okraji, napríklad zvonček karpatský (Campanula carpatica) či zvonček klbkatý (Campanula glomerata), alebo v strede, napríklad zvonček broskyňolistý (Campanula persicifolia) či zvonček hľuznatý (Campanula rapunculus). Mnohé druhy sa časom pekne rozrastú, preto je dobré vyhradiť im dostatok priestoru. Zvončeky si vyžadujú priepustnú, výživnú a mierne vlhkú pôdu. Najlepšie im vyhovuje slnečné miesto, ale v polotieni sú farby kvetov intenzívnejšie.
Daniel Košťál

Vidiecka nostalgia so zvončekmi

Zvončeky (Campanula) sú pestovateľsky nenáročné trvalky s charakteristickými, prevažne previsnutými bielymi, modrými alebo fialovými kvetmi, pričom väčšina druhov predstavuje dobrú voľbu do zmiešaných vidieckych záhonov.

Sú nádherné v susedstve ružovo kvitnúcich trvaliek, v záhone by mali byť sústredené na okraji, napríklad zvonček karpatský (Campanula carpatica) či zvonček klbkatý (Campanula glomerata), alebo v strede, napríklad zvonček broskyňolistý (Campanula persicifolia) či zvonček hľuznatý (Campanula rapunculus). Mnohé druhy sa časom pekne rozrastú, preto je dobré vyhradiť im dostatok priestoru. Zvončeky si vyžadujú priepustnú, výživnú a mierne vlhkú pôdu. Najlepšie im vyhovuje slnečné miesto, ale v polotieni sú farby kvetov intenzívnejšie.

Najkrajšie kvetinové kompozície vzniknú na slnečných miestach s mierne vlhkou a priepustnou pôdou. 


Klenot neskorého leta    Helénium (Helenium autumnale) predstavuje efektnú vzpriamene rastúcu trvalku s peknými kvetmi pôvodom zo Severnej Ameriky. V ideálnych podmienkach dorastá až do výšky 1,5 m. Túto dlhovekú a pestovateľsky nenáročnú trvalku však u nás v záhonoch bežne nevidno. Súkvetia, ktoré rozkvitajú postupne, sú žlté, oranžové alebo až takmer hnedé a bohatosť ich kvitnutia podporí slnečné miesto a vlhkejšia pôda. Rastlinu situujte do pozadia kvetinového záhona, pričom v rámci skupiny môžete vysadiť rôzne kultivary. Pravidelným odstraňovaním odkvitnutých kvetov podporíte tvorbu nových až do neskorej jesene. Rastlinu si môžete vysadiť s koreňovým balom alebo aj v kvitnúcom stave, veľmi dobre sa však rozmnožuje na jar delením trsov. Hodí sa do mesta aj na vidiek.

Klenot neskorého leta Helénium (Helenium autumnale) predstavuje efektnú vzpriamene rastúcu trvalku s peknými kvetmi pôvodom zo Severnej Ameriky. V ideálnych podmienkach dorastá až do výšky 1,5 m. Túto dlhovekú a pestovateľsky nenáročnú trvalku však u nás v záhonoch bežne nevidno. Súkvetia, ktoré rozkvitajú postupne, sú žlté, oranžové alebo až takmer hnedé a bohatosť ich kvitnutia podporí slnečné miesto a vlhkejšia pôda. Rastlinu situujte do pozadia kvetinového záhona, pričom v rámci skupiny môžete vysadiť rôzne kultivary. Pravidelným odstraňovaním odkvitnutých kvetov podporíte tvorbu nových až do neskorej jesene. Rastlinu si môžete vysadiť s koreňovým balom alebo aj v kvitnúcom stave, veľmi dobre sa však rozmnožuje na jar delením trsov. Hodí sa do mesta aj na vidiek.
thinkstock.com

Klenot neskorého leta  

Helénium (Helenium autumnale) predstavuje efektnú vzpriamene rastúcu trvalku s peknými kvetmi pôvodom zo Severnej Ameriky. V ideálnych podmienkach dorastá až do výšky 1,5 m. Túto dlhovekú a pestovateľsky nenáročnú trvalku však u nás v záhonoch bežne nevidno. Súkvetia, ktoré rozkvitajú postupne, sú žlté, oranžové alebo až takmer hnedé a bohatosť ich kvitnutia podporí slnečné miesto a vlhkejšia pôda.

Rastlinu situujte do pozadia kvetinového záhona, pričom v rámci skupiny môžete vysadiť rôzne kultivary. Pravidelným odstraňovaním odkvitnutých kvetov podporíte tvorbu nových až do neskorej jesene. Rastlinu si môžete vysadiť s koreňovým balom alebo aj v kvitnúcom stave, veľmi dobre sa však rozmnožuje na jar delením trsov. Hodí sa do mesta aj na vidiek. 


Rudbekia priťahuje slnko    Rudbekia (Rudbekia fulgida) je ideálnou trvalkou nielen do vidieckej, ale aj do mestskej záhrady. Bohato vykvitne aj pri minimálnej starostlivosti, preto ju ocenia najmä zaneprázdnení či začiatočníci. Rastlina vytrvalo kvitne takmer celé leto a vytvára nádherné trsy. Rudbekia vykvitá zakrátko po výsadbe a rýchlo sa rozrastá. Je však kompaktná, a teda ostatné rastliny veľmi neobmedzuje, vhodné ale je vymedziť jej dostatok priestoru v popredí alebo strede záhona, aby pekne vynikla. Na jar sa rozmnožuje delením trsov, s koreňovým balom ju môžete vysádzať počas celej sezóny. Potrebuje teplo a priepustnú pôdu (môže byť aj suchšia). Na jar ju môžete prihnojiť preosiatym kompostom. Zaujme najmä v spojení s udržiavaným trávnikom.

Rudbekia priťahuje slnko Rudbekia (Rudbekia fulgida) je ideálnou trvalkou nielen do vidieckej, ale aj do mestskej záhrady. Bohato vykvitne aj pri minimálnej starostlivosti, preto ju ocenia najmä zaneprázdnení či začiatočníci. Rastlina vytrvalo kvitne takmer celé leto a vytvára nádherné trsy. Rudbekia vykvitá zakrátko po výsadbe a rýchlo sa rozrastá. Je však kompaktná, a teda ostatné rastliny veľmi neobmedzuje, vhodné ale je vymedziť jej dostatok priestoru v popredí alebo strede záhona, aby pekne vynikla. Na jar sa rozmnožuje delením trsov, s koreňovým balom ju môžete vysádzať počas celej sezóny. Potrebuje teplo a priepustnú pôdu (môže byť aj suchšia). Na jar ju môžete prihnojiť preosiatym kompostom. Zaujme najmä v spojení s udržiavaným trávnikom.
thinkstock.com

Rudbekia priťahuje slnko  

Rudbekia (Rudbekia fulgida) je ideálnou trvalkou nielen do vidieckej, ale aj do mestskej záhrady. Bohato vykvitne aj pri minimálnej starostlivosti, preto ju ocenia najmä zaneprázdnení či začiatočníci. Rastlina vytrvalo kvitne takmer celé leto a vytvára nádherné trsy. Rudbekia vykvitá zakrátko po výsadbe a rýchlo sa rozrastá. Je však kompaktná, a teda ostatné rastliny veľmi neobmedzuje, vhodné ale je vymedziť jej dostatok priestoru v popredí alebo strede záhona, aby pekne vynikla.

Pozrite si tiež:

Ako sa starať o vysadené rastliny, aby nám záhrada pekne rozkvitla

Na jar sa rozmnožuje delením trsov, s koreňovým balom ju môžete vysádzať počas celej sezóny. Potrebuje teplo a priepustnú pôdu (môže byť aj suchšia). Na jar ju môžete prihnojiť preosiatym kompostom. Zaujme najmä v spojení s udržiavaným trávnikom.


Veronika milujúca spoločnosť    Veronika (Veronica spicata) predstavuje dlhovekú a v lete neúnavne kvitnúcu trvalku, ktorá vynikne v spoločnosti iných trvaliek. Rastlina upúta dlhými vrcholovými súkvetiami hviezdicovitých kvetov modrej, bielej, ružovej alebo fialovej farby, ktoré vyrastajú z bohato olistených trsov. V čase kvitnutia môže byť vysoká aj 1,5 m. Veroniku sústreďte do popredia záhona – počítajte s tým, že s vekom sa jej atraktivita znásobuje (neprospieva jej časté presádzanie). Pôda by mala byť dobre priepustná, môže byť mierne vlhká či suchšia a prekážkou nie je ani veterné miesto či polotieň. Veľmi dobre sa rozmnožuje skoro na jar delením trsov, vysádzať ju možno s koreňovým balom aj v kvitnúcom stave. Efektná je aj v mestských minimalistických záhradách.

Veronika milujúca spoločnosť Veronika (Veronica spicata) predstavuje dlhovekú a v lete neúnavne kvitnúcu trvalku, ktorá vynikne v spoločnosti iných trvaliek. Rastlina upúta dlhými vrcholovými súkvetiami hviezdicovitých kvetov modrej, bielej, ružovej alebo fialovej farby, ktoré vyrastajú z bohato olistených trsov. V čase kvitnutia môže byť vysoká aj 1,5 m. Veroniku sústreďte do popredia záhona – počítajte s tým, že s vekom sa jej atraktivita znásobuje (neprospieva jej časté presádzanie). Pôda by mala byť dobre priepustná, môže byť mierne vlhká či suchšia a prekážkou nie je ani veterné miesto či polotieň. Veľmi dobre sa rozmnožuje skoro na jar delením trsov, vysádzať ju možno s koreňovým balom aj v kvitnúcom stave. Efektná je aj v mestských minimalistických záhradách.
Daniel Košťál

Veronika milujúca spoločnosť  

Veronika (Veronica spicata) predstavuje dlhovekú a v lete neúnavne kvitnúcu trvalku, ktorá vynikne v spoločnosti iných trvaliek. Rastlina upúta dlhými vrcholovými súkvetiami hviezdicovitých kvetov modrej, bielej, ružovej alebo fialovej farby, ktoré vyrastajú z bohato olistených trsov. V čase kvitnutia môže byť vysoká aj 1,5 m. Veroniku sústreďte do popredia záhona – počítajte s tým, že s vekom sa jej atraktivita znásobuje (neprospieva jej časté presádzanie).

Pôda by mala byť dobre priepustná, môže byť mierne vlhká či suchšia a prekážkou nie je ani veterné miesto či polotieň. Veľmi dobre sa rozmnožuje skoro na jar delením trsov, vysádzať ju možno s koreňovým balom aj v kvitnúcom stave. Efektná je aj v mestských minimalistických záhradách. 


Pozdrav zo Severnej Ameriky  Exotická monarda (Monarda didyma) sa u nás začala intenzívnejšie pestovať len nedávno. Táto aromatická rastlina vytvára množstvo krásnych súkvetí červenej, fialovej či ružovej farby a kvitne takmer neúnavne až do konca leta. Dobre sa jej darí na slnku či v polotieni s priepustnou pôdou, pričom vynikne v mestských záhradách. Potrebuje pravidelnú vlahu, vďaka čomu bohatšie kvitne a pôsobí vitálnejšie (sucho zvyšuje pravdepodobnosť napadnutia hubovými ochoreniami). Skoro na jar je dobré prihnojiť ju kvalitným hnojivom alebo kompostom. Z rastliny si Indiáni pôvodne pripravovali čaj, v súčasnosti má v gastronómii oveľa širšie využitie – jej listy sa pridávajú do šalátov či k pečenému mäsu. Vysadiť si ju preto môžete bližšie k terase či exteriérovému kuchynskému kútiku.

Pozdrav zo Severnej Ameriky Exotická monarda (Monarda didyma) sa u nás začala intenzívnejšie pestovať len nedávno. Táto aromatická rastlina vytvára množstvo krásnych súkvetí červenej, fialovej či ružovej farby a kvitne takmer neúnavne až do konca leta. Dobre sa jej darí na slnku či v polotieni s priepustnou pôdou, pričom vynikne v mestských záhradách. Potrebuje pravidelnú vlahu, vďaka čomu bohatšie kvitne a pôsobí vitálnejšie (sucho zvyšuje pravdepodobnosť napadnutia hubovými ochoreniami). Skoro na jar je dobré prihnojiť ju kvalitným hnojivom alebo kompostom. Z rastliny si Indiáni pôvodne pripravovali čaj, v súčasnosti má v gastronómii oveľa širšie využitie – jej listy sa pridávajú do šalátov či k pečenému mäsu. Vysadiť si ju preto môžete bližšie k terase či exteriérovému kuchynskému kútiku.
Daniel Košťál

Pozdrav zo Severnej Ameriky

Exotická monarda (Monarda didyma) sa u nás začala intenzívnejšie pestovať len nedávno. Táto aromatická rastlina vytvára množstvo krásnych súkvetí červenej, fialovej či ružovej farby a kvitne takmer neúnavne až do konca leta. Dobre sa jej darí na slnku či v polotieni s priepustnou pôdou, pričom vynikne v mestských záhradách. Potrebuje pravidelnú vlahu, vďaka čomu bohatšie kvitne a pôsobí vitálnejšie (sucho zvyšuje pravdepodobnosť napadnutia hubovými ochoreniami). Skoro na jar je dobré prihnojiť ju kvalitným hnojivom alebo kompostom.

Z rastliny si Indiáni pôvodne pripravovali čaj, v súčasnosti má v gastronómii oveľa širšie využitie – jej listy sa pridávajú do šalátov či k pečenému mäsu. Vysadiť si ju preto môžete bližšie k terase či exteriérovému kuchynskému kútiku. 

Rastliny na záhone vždy usporiadajte podľa výšky a šírky ich rastu. 


Dokonalý lem z kocúrnika  Pri výbere rastlín do kvetinového záhona by sa nemalo zabúdať ani na jeho okraje, ktoré môžu byť tiež počas leta krásne zakvitnuté. Postará sa o to napríklad kocúrnik (Nepeta x faassenii), ktorý rýchlo olemuje záhony. Ide o nízku rýchlo rastúcu a bohato kvitnúcu trvalku, ktorá pochádza až z ďalekej Afriky. Vyniká striebristými aromatickými listami, kompaktným vzrastom a najmä peknými levanduľovomodrými súkvetiami. Neúnavne kvitnúci kocúrnik obľubuje slnko a neprekáža mu ani horúčava či vietor. Predpokladom bohatého kvitnutia je priepustná pôda. Rastlina potrebuje okolo seba dostatok priestoru, keďže môže potláčať rast ostatných rastlín. Počas sezóny ju však môžete kedykoľvek strihať a podľa potreby redukovať.

Dokonalý lem z kocúrnika Pri výbere rastlín do kvetinového záhona by sa nemalo zabúdať ani na jeho okraje, ktoré môžu byť tiež počas leta krásne zakvitnuté. Postará sa o to napríklad kocúrnik (Nepeta x faassenii), ktorý rýchlo olemuje záhony. Ide o nízku rýchlo rastúcu a bohato kvitnúcu trvalku, ktorá pochádza až z ďalekej Afriky. Vyniká striebristými aromatickými listami, kompaktným vzrastom a najmä peknými levanduľovomodrými súkvetiami. Neúnavne kvitnúci kocúrnik obľubuje slnko a neprekáža mu ani horúčava či vietor. Predpokladom bohatého kvitnutia je priepustná pôda. Rastlina potrebuje okolo seba dostatok priestoru, keďže môže potláčať rast ostatných rastlín. Počas sezóny ju však môžete kedykoľvek strihať a podľa potreby redukovať.
Daniel Košťál

Dokonalý lem z kocúrnika

Pri výbere rastlín do kvetinového záhona by sa nemalo zabúdať ani na jeho okraje, ktoré môžu byť tiež počas leta krásne zakvitnuté. Postará sa o to napríklad kocúrnik (Nepeta x faassenii), ktorý rýchlo olemuje záhony. Ide o nízku rýchlo rastúcu a bohato kvitnúcu trvalku, ktorá pochádza až z ďalekej Afriky.

Vyniká striebristými aromatickými listami, kompaktným vzrastom a najmä peknými levanduľovomodrými súkvetiami. Neúnavne kvitnúci kocúrnik obľubuje slnko a neprekáža mu ani horúčava či vietor. Predpokladom bohatého kvitnutia je priepustná pôda. Rastlina potrebuje okolo seba dostatok priestoru, keďže môže potláčať rast ostatných rastlín. Počas sezóny ju však môžete kedykoľvek strihať a podľa potreby redukovať.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: kvetinové záhony kvitnúce trvalky trvalky
Zdieľať článok

Diskusia