Záhrada ako povinnosť alebo pre radosť a na relax?

25. 07. 2014
Zdieľať

Bežíme stále ako o život, meníme svoj životný štýl aj nároky na oddych a relax. Ak pri dome máte záhradu, mala by byť odrazom práve týchto zmien.

Skúste záhradu vnímať ako veľmi premyslenú investíciu. Mala by smerovať k vytvoreniu osobitého a privátneho priestoru na relax v akejkoľvek podobe. Zámerne hovoríme o relaxe, pretože naše životy prenasleduje obrovské zrýchlenie. V priebehu niekoľkých sekúnd ste nútení vnímať a spracovať obrovské množstvo informácií, ktoré vás nútia k stále rýchlejšej reakcii – je to veľmi vyčerpávajúci maratón. Pretože chcete prežiť, hľadáte priestor, kde by sme mohli zregenerovať svoje vyčerpané ja. Fyzické aj psychické.

Miesto pôžitku

Záhrada je ideálnym miestom, kde sa po namáhavom dni alebo týždni môžete s pôžitkom váľať alebo sa oddávať pestovateľským chúťkam. Ale iba za predpokladu, že nemusíte permanentne niečo dorábať, vylepšovať alebo opravovať. Vraciame sa opäť k fenoménu dobre premysleného plánu – projektu záhrady. Ten by mal kopírovať váš spôsob užívania záhrady. Je len na vás, ako si tento svoj súkromný priestor chcete užiť – niekto chce celú sobotu prežiť na ležadle a čítať, iný sa teší, že strávi celý víkend s priateľmi vonku pri grile, a niekto sníva celých päť pracovných dní sníva o dvoch dňoch pri bazéne.


Záhrada ako povinnosť alebo pre radosť a na relax?

1387239
VIZUALZÁCIE TILIA DESIGN, ING. MÁRIA RUMANOVÁ


Záhrada ako povinnosť alebo pre radosť a na relax?

1387237
VIZUALZÁCIE TILIA DESIGN, ING. MÁRIA RUMANOVÁ

Bez rýľa a hrablí

Nikde nie je napísané, že všetci vlastníci záhrad musia každú sobotu za úsvitu vybehnúť a s rýľom a hrabľami pobehovať okolo domu. Samozrejme, netýka sa to tých, pre ktorých je práca v záhrade relaxom. Chceme poukázať na to, že časy sa zmenili. Ak nie ste záhradník, záhrada nie je vaším spôsobom obživy. Vaša záhrada má plniť predovšetkým funkciu súkromného wellness a priestoru, kde trávite chvíle so svojou rodinou a svojimi priateľmi. Poriadne si teda premyslite jej usporiadanie, aby ste si mohli naplno vychutnať svoj malý súkromný raj.


Pôvodný stav  1 susedný dom 2 pozemok 3 susedný dom 4 ulica 5 smetné nádoby 6 studňa 7 terasa 8 terasa 9 rodinný dom 10 garáž 11 kôlňa

Pôvodný stav 1 susedný dom 2 pozemok 3 susedný dom 4 ulica 5 smetné nádoby 6 studňa 7 terasa 8 terasa 9 rodinný dom 10 garáž 11 kôlňa
VIZUALZÁCIE TILIA DESIGN, ING. MÁRIA RUMANOVÁ

Pôvodný stav

1 susedný dom
2 pozemok
3 susedný dom
4 ulica
5 smetné nádoby
6 studňa
7 terasa
8 terasa
9 rodinný dom
10 garáž
11 kôlňa


Záhrada ako povinnosť alebo pre radosť a na relax?

1387231
VIZUALZÁCIE TILIA DESIGN, ING. MÁRIA RUMANOVÁ

Majitelia prežili celý život mimo domova. Keď sa vrátili, kúpili dva pozemky, aby si vytvorili priestor, kde budú mať všetko poruke a nemuseli vytiahnuť päty z domu. Podmienkou bolo, aby bolo riešenie rýchlo realizovateľné a ľahko udržiavateľné. Návrh záhrady má preto pravouhlú dispozíciu. Realizácia je remeselne nenáročná a ostré hrany časom zmierni odrastená výsadba okrasnej zelene. Záhony môžu hýriť pestrofarebnými trvalkami, zaujímavými trávami alebo len jednoduchou výsadbou nízkych vždyzelených kríkov.

A

meditačná záhrada

Pohodlná lavica je zeleňou odizolovaná od rušnej prevádzky za domom aj od ulice. Nadväzuje na malú terasu pri pracovni. Upokojí vás tu vôňa kvetinových záhonov a šum listov ovocných stromov. 

B

letná záhrada

Aby sa majitelia nemuseli počas chladných mesiacov pozerať na hladinu zazimovaného bazéna, osadili sme ho za múrik na vyvýšené mólo. Múrik vytvára intímnejší priestor pred priečelím samotného domu, kde sa bude dobre odpočívať na hojdacej lavici. Po prekonaní niekoľkých schodíkov sa zrazu ocitnete na úplne inom mieste. Čistý Havaj.

C

spoločenská záhrada

Tu môžete robiť úplne všetko – váľať sa, grilovať, popíjať alebo skákať na trampolíne. Prostredníctvom vzdušnej pergoly sme prepojili existujúcu kôlňu s plne vybaveným prístreškom, čím sme priestor zjednotili. Navyše, prístrešok dostal elegantnejšiu strechu z priehľadného materiálu.

D

pracovňa

Kôlňa, náradie, prípadne dielňa alebo priestor na rúbanie a uloženie dreva. Od ostatnej záhrady ju oddeľuje pohľadový múrik, ktorého povrch korešponduje s obkladom domu. Ten istý materiál nájdete aj na vyšších múroch, ktoré oddeľujú meditačnú záhradu od letnej záhrady. Ide o nepatrný, ale veľmi dôležitý prvok, ktorý prepája dom so záhradou.

 

Ing. Lucia Bullová

Pretože o záhradách vieme naozaj veľa, pripravili sme pre všetkých milovníkov vlastného času i peňazí seriál, ktorého cieľom je predstaviť iný pohľad na riešenie záhrady. Ide o pohľad, kde každý výdavok znamená dlhodobú investíciu, ktorá znásobí váš voľný čas. Napríklad aj ten, ktorý by ste inak venovali permanentnému záhradnému vylepšovaniu.

Tilia Design
www.tiliadesign.sk

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: nápady
Zdieľať článok

Diskusia