Sauna ako striedavý kúpeľ – teplo, zima, teplo, zima, teplo …

14. 12. 2005
Zdieľať

O saunách sa toho už veľa povedalo i napísalo. V mnohých rodinách sa sauna a saunovanie stali súčasťou životného štýlu. Slovo „sauna“ v slovenčtine vyjadruje stavebno-technický podklad schopný vytvoriť a udržať špecifické fyzikálne prostredie, tzv. saunový alebo potný kúpeľ. Pod saunovým kúpeľom dnes rozumieme formu potenia v drevenej kabíne, pri vysokej teplote a nízkej vlhkosti vzduchu, ktorú obľubujú Fíni.

Na oživenie starej tradície

Slovo „sauna“ je fínsky výraz, ktorým sa označuje forma stredovekého kúpeľa. Pôvodne tento výraz znamenal dieru či jamu v zemi, neskôr už označoval typickú drevenú stavbu zapustenú alebo polozapustenú do zeme. Prvú saunu ako parný kúpeľ poznali už v praveku, čo nám prezrádzajú archeologické nálezy. Saunu ako potné kúpele prevádzkovali národy takmer na celej zemi, predovšetkým praobyvatelia Ázie, Severnej a Strednej Ameriky, ale aj Európy. Veľa by sa dalo napísať o potných kúpeľoch v stanoch Skýtov pri Čiernom mori, kamenných kúpeľoch Grékov v Lakónii, Rimanov v aldáriách a tepidáriách v Pompejach a vo všetkých väčších mestách ríše. Známe sú potné kúpele Germánov, dymové kúpele starých Slovanov a prajednoduché kúpele Indiánov.

Šírenie fínskej sauny


Sauna ako striedavý kúpeľ – teplo, zima, teplo, zima, teplo ...

38347

V šesťdesiatych rokoch 19. storočia sa začali pravé fínske sauny objavovať v mnohých štátoch USA, kde si ich stavali fínski vysťahovalci. O najväčšiu propagáciu fínskej sauny sa zaslúžili športovci v čase olympiád. Ako vieme, pôžitok zo saunovania už niekoľko desaťročí nie je len výsadou severanov. Možno aj preto sa vo všetkých severských krajinách dožívajú ľudia vysokého veku. Okrem Fínska sa sauna natrvalo udomácnila vo Švédsku, Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, ale aj vo Francúzsku a Japonsku.

Zdravie a sauna ako droga

Saunovanie regeneruje telo i dušu, nervové napätie, prináša psychickú i fyzickú relaxáciu. Je vraj prameňom mladosti, sauna pomáha posilňovať krvný obeh, skvalitňuje činnosť srdca a oživuje pleť. Kto už raz zažil tieto pocity v saune, iste to potvrdí, veď čoraz viac nadšencov prichádza na chuť zdravému a príjemnému pobytu v priestore sauny.


Sauna ako striedavý kúpeľ – teplo, zima, teplo, zima, teplo ...

38349

Vhodný stánok na saunu

Máte nevyužitý priestor v záhrade alebo v dome? Neviete, ako ho čo najlepšie a najpríjemnejšie oživiť a súčasne si ho vychutnať? Miesto na saunu môžete nájsť kdekoľvek – v záhrade pri dome, v dome či dokonca minibyte, v podkrovnom alebo pivničnom priestore. „Ak uvažujete o niektorom type sauny, radi vám poradíme a poskytneme odbornú pomoc na individuálne riešenia sáun podľa vašich predstáv“, takto lákajú záujemcov o sauny v nejednom firemnom katalógu. Pohľadom do budúcnosti i súčasnosti saunovania a sáun sa vám pokúsime poskytnúť zopár dobrých rád.

Sauny ako súčasť bývania


Sauna ako striedavý kúpeľ – teplo, zima, teplo, zima, teplo ...

38348

Celosvetový trend ukazuje, že sauny sa budú aj u nás využívať vo väčšom rozsahu predovšetkým preto, že môžu významne prispieť k otužovaniu a účinne pomáhať proti niektorým civilizačným chorobám. Dnes sa ponúka väčšia variabilita sáun i atypické tvarovanie saunovacích priestorov. Ak sa sústredime na sauny, ktoré slúžia jednému alebo viacerým členom rodiny, môžeme hovoriť aj o minisaunách alebo „smartsaunách“ .

V ideálnych podmienkach na saunu bezprostredne nadväzuje ochladzovňa s bazénom, kaďou so studenou vodou alebo sprchou. Komfort pri navracaní sa telesnej teploty do normálnych hodnôt sprostredkúva odpočiváreň s posteľami, lavicami či polohovateľnými relaxačnými kreslami. Tieto priestory môže čiastočne nahradiť niektorá miestnosť v byte či dome, samozrejme, s vhodnými podmienkami na relax a pohodlný odpočinok.


Sauna ako striedavý kúpeľ – teplo, zima, teplo, zima, teplo ...

38351

Rodinná sauna

Rodinné sauny môžeme rozdeliť na samostatné exteriérové alebo interiérové sauny. Ich umiestnenie určujú priestorové možnosti a technická prevádzka a obsluha sauny. Stavbu sauny možno realizovať ako klasickú murovanú alebo drevenú zrubovú, podľa možnosti architektonického a technického riešenia. Na ochladzovanie sa hodí malý bazén alebo prírodný rybníček v blízkosti domu. Najväčšiu časť nákladov spotrebuje najmä výroba tepla a následne jeho dlhodobé udržanie. Zníženie nákladov na prevádzku môže byť ovplyvnené správnym výberom umiestnenia sauny, jej stavebnej konštrukcie, výberom pece a tepelnoizolačnými vlastnosťami použitých materiálov.

Pre jednu rodinu (obyčajne pre 4 osoby) je potrebná sauna s plochou 1,5 až 4,0 m², resp. 3,0 až 8,0 m³ objemu. Pre menšiu rodinu stačí plocha sauny 2,75 m². Okrem toho je nevyhnutne rátať ešte s priestorom, kde sa vykoná očista a ochladenie, kde sa uloží kúpacie oblečenie, kozmetika, prípadne ležadlo. Domová sauna je určená obvykle pre jednu rodinu alebo jeden radový či bytový dom.

Bytové sauny


Sauna ako striedavý kúpeľ – teplo, zima, teplo, zima, teplo ...

38350

Bytová sauna je umiestnená v byte ako súčasť bytového vybavenia. Najvhodnejšia je pre ňu vonkajšia stena bytu, a to pre priame vetranie sauny. Navrhuje sa pre 4 osoby. Podľa predpisov by mala mať sauna a kúpeľňa vlastné okno. Na ochladzovanie je potrebný aspoň jeden sprchovací kút, ktorý môže byť vybavený aj masážnou sprchou alebo vírivým minibazénom. Balkón či terasa bytu však môžu tiež dobre poslúžiť ako ochladzovňa alebo odpočinková časť saunovacieho rituálu.

Sauna v byte

Napriek všetkým (dispozičným, technicko-stavebným, konštrukčným, a prevádzkovým) obmedzeniam a úskaliam je inštalácia sauny reálna, ba dokonca vítaná, aj v štandardných podmienkach panelového domu. Rozhodnutie prekonať všetky stavebno-technické prekážky podporuje aj známy fakt, že sauna pôsobí priaznivo na suchý panelákový vzduch a klímu v byte. Nová bytová výstavba prináša so sebou veľa technologických noviniek, ktoré umožňujú voľnejšie narábať s priestorovou dispozíciou domu. To všetko v úzkom prepojení s filozofiou bývania tej-ktorej rodiny a jej životného kolobehu.


Sauna ako striedavý kúpeľ – teplo, zima, teplo, zima, teplo ...

38345

Umiestnenie sauny

Vo fínskych sídliskovým panelových domoch býva sauna pomerne bežnou súčasťou vybavenia kúpeľne. A to aj vzhľadom na obmedzené priestory kúpeľní, ktoré vo Fínsku nebývajú väčšie ako u nás. Škandinávci sa držia tradičnej zásady, že namiesto klasickej vane si radšej zriadia saunu a sprchovací kút. Naši odborníci na sauny sa skôr prikláňajú k riešeniu spoločnej sauny pre celý panelový alebo bytový dom. Pokiaľ by mala byť sauna samostatná, odporúča sa zriadiť ju iba v prípade ideálnych podmienok: ak existuje možnosť si v saune pohodlne ľahnúť alebo aspoň sadnúť. Súčasná ponuka trhu dovoľuje saunový komfort aj v priestorovo skromnejších bytoch. Sauna je v takomto príklade organickou súčasťou či kontinuálnym pokračovaním kúpelne. Možno ju umiestniť v priestore, ktorý pôvodne nebol plánovaný na tento účel. Vhodné sú napríklad pivnice, sklady, komory, práčovne, kočikárne, kotolne či atypické miestnosti v podkroviach.

Veľkosť sauny v byte

Modely s rozmermi 130 x 100 x 190 cm sú príležitosťou zažívať každodenný pôžitok-a to po nevyhnutných dispozičných úpravách-i v maličkých kúpeľniach bytov, ak to energetické možnosti umožňujú. Optimálne rozmery minisauny v panelákovom byte sú pohyblivé. Kapacita domácej sauny by mala zodpovedať potrebám jej užívateľov.


Sauna ako striedavý kúpeľ – teplo, zima, teplo, zima, teplo ...

38353

Nie je sauna ako sauna…

V novostavbách rodinných domov sa dnes s vybudovaním stánku zdravia a relaxu väčšinou počíta už pri návrhu projektu, ktorý má pod kontrolou architekt. Veľkosť sauny by mala rešpektovať požiadavky na pohodlie, energetickú náročnosť a počet ľudí, ktorí ju budú perspektívne navštevovať. Na základe týchto kritérií by mal mať ideálny model pôdorys 2 x 2 m až 2,5 x 2 m, výšku 1,9 až 2,1 m a dve úrovne lavíc, hornú vo výške asi 85 až 95 cm a spodnú 40 až 50 cm nad podlahou. Lavice by mali mať šírku 50 až 60 cm a aspoň jedna by mala slúžiť na ležanie ( s dĺžkou aspoň 1,8 m). Ku kvalitnému, najmä rodinnému saunovaniu sa viaže celá procedúra alebo rituál činnosti, ktoré priaznivo pôsobia a prehlbujú akt ozdravovania a očisty. Zónu saunovania a odpočinku je vhodné doplniť barom s nealkoholickými nápojmi. Podporia ju zážitky v podobe príjemných zmyslových vnemov, ktoré poskytuje ezoterická hudba, rozptýlené (farebné) svetlo a jemne sa uvoľnujúce vône byliniek.

Charakteristika sáun


Sauna ako striedavý kúpeľ – teplo, zima, teplo, zima, teplo ...

38344

Všetky druhy sáun majú podobné niektoré základné znaky. Typickým je jednoduchosť, a to nielen v exteriéri, ale aj v interiéri. To zrejme určuje ešte stále preferovaným a nenahraditeľný stavebný materiál – drevo a kameň. Jednotlivé typy sáun sa však môžu od seba odlišovať spôsobom fungovania, účelom, stavebným typom, veľkosťou, spôsobom vykurovania, použitým materiálom, vzhľadom a vybavenosťou.

Potné miestnosti majú drevené obloženie stien i stropu. Drevo musí byť suché, dobre absorbujúce, bez kanálikov, neimpregnované a nelakované. Podlaha je väčšinou z drsnených dlaždíc, protišmyková, vodoodolná a vyspádovaná k dverám a podlahovej vpusti, ktorá sa nachádza mimo potnej miestnosti.

Osvetlenie centrálnej potnej miestnosti ma byť tlmené a tiež opatrené núdzovým osvetlením nad dverami. Potná miestnosť by mala mať dostatočnú tepelnú izoláciu na obmedzenie tepelných strát stenami, podlahou a stropom. Celé zariadenie potnej miestnosti musí byť odolné proti prevádzkovej teplote až 130 °C, vykurovacie teleso musí vydržať i teplotu 1000 °C. Odvetranie je potrebné zabezpečiť vhodným systémom, ktoré je schopné dodržať predpísanú výmenu vzduchu. Do sauny je nevyhnutné umiestniť súpravu na meranie teploty a realitívnej vlhkosti vzduchu.

Drevo v saune

Na stavbu sauny je adekvátnym a charakteristickým materiálom drevo. Dá sa povedať, že čím má drevo nižšiu hustotu, tým je výhodnejšie, pretože potrebuje menej tepla na prehriatie. Podľa saunologickej literatúry sú na stavbu sauny najvýhodnejšie tieto druhy dreva:

  • na vnútorné obloženie potnej miestnosti sa používa severský smrek, kanadská jedľa, jedľa, borovica a breza,


  • na lavice a sedadlá sa používa lipa, topoľ, jedľa, fínska haapa, javor, gaštan, severský smrek, kanadská jedľa, africká vŕba, borovica a breza.

Kategória: Relax
Tagy: sau sauna
Zdieľať článok

Diskusia