Modré hladiny

21. 12. 2005
Zdieľať

Plávanie sa považuje za úžasný spôsob aktívneho oddychu. More je však ďaleko a prírodné vodné plochy tiež nemusia byť poruke. Prípadne sú také znečistené, že hygienici len krútia hlavami. V mestskej plavárni je hlava na hlave a polovica bazéna vyhradená pre trénujúcich plavcov.

Aj to môžu byť dôvody, prečo sa výstavba súkromných bazénov stáva z roka na rok populárnejšou. Ak sa práve chystáte prerábať svoj rodinný dom alebo jeho časť, možno by stálo za to pripojiť k stavebným prácam aj výstavbu bazéna. Relax vo vode sa môže stať súčasťou vášho životného štýlu. Bazén poskytuje cvičenie, regeneráciu i zábavu. Verte, či neverte, všetci členovia rodiny si prídu na svoje, a to v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu.

Slovo architekta


Modré hladiny

39015

Pred začatím stavebných prác by ste nemali zabudnúť na konzultácie s odborníkom – architektom. Ten vám navrhne, ako zohľadniť svetové strany. Poloha na slnečnej strane pozemku a v závetrí totiž môže výrazne ušetriť náklady na ohrev vody. Ďalej vám poradí, ako správne osadiť bazén na pozemku, aby sa dosiahla atraktívnosť a intimita, pričom treba myslieť aj na technické zabezbečenie bazéna – najmä na elektrické rozvody, prívod vody a kanalizáciu. Pri správnom projekte ušetríte nezanedbateľnú časť nákladov, či už na prerábanie domového elektrického rozvádzača, zbytočné rozkopávky, alebo rozoberanie dlažby. Dôležitá je aj previazanosť bazéna s domom, najmä z dôvodu skrátenia elektrického vedenia a umiestnenia technického vybavenia na úpravu a ohrev vody. Oceníte aj nadväznosť na hygienické vybavenie v dome. Okrem architekta budete pri výstavbe bazéna potrebovať vyjadrenie správcu verejnej kanalizácie.

Znižovanie nákladov

Nakoľko súkromný bazén je príjemná, ale nie najlacnejšia záležitosť, ponúkame vám niekoľko užitočných a inšpirujúcich tipov, ako ušetriť peniaze. Slnečnú energiu môžete využiť hneď dvakrát. Okrem toho, že bazén umiestnite na slnečnej časti pozemku, je dobré zamyslieť sa aj nad kúpou solárnych panelov. Tie sa na našom trhu len veľmi ťažko presadzujú, a to najmä pre vysoké prvotné náklady. Treba však zvážiť návratnosť a možnosť rozhodnúť sa aj pre takéto riešenie ohrevu vody.


Modré hladiny

39013

Najväčšie tepelné straty spôsobuje vyparovanie vody a prúdenie vzduchu nad hladinou bazéna, preto by ste ju mali mimo prevádzky zakrývať. Náklady sa tak znížia aj o 40 až 50 percent. Bazénová plachta zároveň zabráni znečisteniu vody lístím a hmyzom. Plachta na zakrytie môže ležať priamo na hladine vody. Jej prevádzka, čistenie a údržba by mali byť jednoduché a nie príliš nákladné. Plachta musí byť z hygienického hľadiska neškodná, má odolávať ultrafialovému žiareniu a zároveň mať dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Odporúča sa využiť solárne plachty, ktoré pomocou akumulovanej slnečnej energie ohrievajú vodu. Bazénové plachty sa dajú navíjať na zariadenie na kraji bazéna. Navíjanie sa ovláda ručne, elektromotorom, prípadne elektronicky. Alternatívou sú rolety z PVC, ktoré sa posúvajú na vodiaciach koľajničkách po bokoch bazéna. Zakrývanie zasúvateľnými časťami na spôsob skleníka sa zdá drahšie, ale služba, ktorú poskytuje, výrazne ušetrí energiu a predĺži sezónu.

Dobrý a jednoduchý nápad, ktorý sa dá realizovať v zástavbe rodinných domov, je vybudovanie a používanie bazéna viacerými rodinami. Tak sa ľahšie znášajú finančné náklady. Podmienkou sú však dobré susedské vzťahy.

Tvar a rozmery


Modré hladiny

39014

Pri výbere bazéna nepodceňujte správnu voľbu tvaru a rozmery bazéna. Veľkosť zvoľte podľa toho, na čo ho chcete používať. Športovec nebude mať také isté nároky ako rodina s malými deťmi. Na relaxačné využitie alebo pre deti stačí bazén s rozmermi 3 × 4 metrov. Plavci by sa mali rozhodnúť, či budú investovať do väčšieho bazéna s dĺžkou aspoň osem až desať metrov, alebo si zadovážia protiprúdové zariadenie. Potom stačí aj rozmer 2,2 × 3,5 metra.

Voľba tvaru – obdĺžnikového, kruhového alebo nepravidelného – závisí od vášho vkusu. Odporúčame zvoliť taký, ktorý sa hodí do okolitého prostredia. Nezabudnite ani na úpravu okolia bazéna. Obruba bazéna alebo chodník okolo neho by mohli pokračovať spevnenou plochou. Zeleň, ktorá naň nadväzuje, mala by byť vo vyváženom pomere k pevným plochám. Trávnik je prirodzeným doplnkom bazéna a dobre poslúži na športové hry, relax či opaľovanie. Pri výbere vegetácie však treba dať pozor, aby bazén nezatieňovali dreviny. Je vhodnejšie umiesniť ich obďaleč, a tak predísť znečisťovaniu bazéna lístím a kvetmi.


Modré hladiny

39011

Z estetického hľadiska je veľmi dôležité výškové umiestnenie bazéna. Bazény nad terénom nie sú z architektonického hľadiska najprijateľnejšie. Bazény na úrovni terénu vyzerajú pekne, ale tiež majú svoje nevýhody. Pri výkope do potrebnej hĺbky totiž môžu nastať komplikácie s odkanalizovaním a vodná plocha sa ľahko znečistí prachom a hmyzom. Ako riešenie sa ponúka zlatá stredná cesta. Ak nádrž prečnieva nad terén aspoň 15 cm, obmedzia sa spomenuté nevýhody a okraje bazéna možno využiť na sedenie.

Materiál

Konštrukcia bazéna musí byť dokonale vodotesná, aby nedochádzalo k presakovaniu smerom von ani dnu. Možnosti výberu materiálu sú široké, záleží len na vás, ktorému dáte prednosť, ktorý bude vyhovovať vašim finančným možnostiam a s akou životnosťou bazéna rátate v budúcnosti.

Betónové bazény majú široké uplatnenie a môžu sa použiť bez akéhokoľvek rozmerového či tvarového obmedzenia. Ak sa ako povrchová úprava použije náter, musí byť vodovzdorný a kvalitný, aby sa nemusel obnovovať každý rok. Nátery a nástreky bývajú z PVC, latexu, chlórkaučuku. Pomerne obľúbené sú fólie z mäkčeného alebo tvrdeného PVC. Estetickejšie a trvanlivejšie sú keramické, porcelánové a glazované obklady.

Bazény z betónových tvárnic sú podobné ako betónové bazény, ale nemajú takú tvarovú variabilitu. Ich výhodou je, že netreba budovať debnenie. Hydroizolácia a povrchová úprava sa robia rovnako ako pri betónových bazénoch.

Výhodou kovových bazénov je jednoduchá montáž. Celý blok sa osadí na požadované miesto a potom stačí len nainštalovať požadované doplnky. Bazény z oceľového plechu potiahnuté fóliou sú lacnejšie, antikorové sú drahšie. Plastové bazény sú na ústupe, pretože majú krátku životnosť a vyžadujú si vyššie náklady na vybudovanie a opravy.

Voda v bazéne


Modré hladiny

39010

Voda sa buď čerpá z verejného vodovodu, z vlastnej studne, alebo sa dováža cisternami. Na filtráciu vody a osvetlenie bazéna, prípadne na jej ohrev, bude potrebná elektrická energia. S prevádzkovými výdajmi treba rátať aj na udržanie hygienicky čistej vody. Zmena jej kvality sa prejaví farbou a zápachom. Bazén sa môže vypustiť a nanovo napustiť, čo však predstavuje pomerne nákladný spôsob výmeny vody. Na súkromné bazény sa používa najmä recirkulačný systém. Voda cirkuluje uzavretým okruhom cez úpravňu a potom sa vracia späť do bazéna. Na úpravu sa používajú filtre, ktoré pracujú na rozličných princípoch.

Podľa filtračnej výplne rozlišujeme kartušovú a pieskovú filtráciu. Kartuše sú vyrobené z tkaniny podobnej papieru s vysokým filtračným stupňom. Poskladaná kartušová vložka je umiestnená vo filtračnom paneli, kde zachytáva nečistoty. Pieskový filter pracuje na odlišnom princípe. Voda prechádza cez filtračnú nádobu, kde je piesok. Ten má určitú zrnitosť, od ktorej závisí kvalita filtrácie. Na to, aby cez filter neprešli menšie nečistoty, sa k piesku do filtra pridáva tzv. koagulant, ktorý viaže nerozpustné častice obsiahnuté vo vode. Koagulant obalí znečistené častice, tie sa zachytia v pieskovom filtri, čím sa zabráni ich spätnej cirkulácii do bazéna.

Bazénová chémia

Dôležitou súčasťou úpravy vody je dezinfekcia. Určujúcim faktorom kvality vody je jej kyslosť alebo zásaditosť. Neutrálny roztok má pH 7, pre exteriérové bazény je ideálna hodnota pH 7,2 až 7,6.

Vyššie hodnoty pH prezrádzajú zásaditosť vody s následkom tvorby kameňa, minerálnych zákalov a zanášania filtrov. Voda má chlórový zápach a dráždi očné spojivky. Pri tvorbe rias a zákalov treba do vody pridať superchlórový prípravok a zvýšiť filtračný cyklus. Po 24 hodinách sa steny bazéna musia okefovať a mŕtve riasy na dne vysať. Neskôr sa počas prevádzky okrem bežného chlórovania pridáva do vody tekutý prostriedok proti riasam.

Nižšie hodnoty pH charakterizujú zvýšenú kyslosť a podporujú vznik korózie kovových častí a blednutie plastových fólií alebo náterov.

Chlór a prípravky na úpravu pH sa musia správne dávkovať. Na to sú určené automatické dávkovače, ktoré môžu určiť skutočnú kvalitu vody. Pri znečistení systém zaktivuje dávkovacie čerpadlá, ktoré do bazénovej vody pridajú potrebné množstvo účinných látok.

Kategória: Relax
Tagy: bazén hladina
Zdieľať článok

Diskusia