28. 12. 2005
Zdieľať

Bez keramickej dlažby sa nezaobíde takmer ani jeden byt. Do kúpeľne a WC sú ideálne dlaždice, a to najmä preto, lebo sú odolné, ľahko sa čistia a môžu mať aj protisklzovú úpravu. Sú to vlastnosti, ktoré sa v mokrom prostredí oceňujú najviac. Veľkoformátové dlaždice pôsobia esteticky aj v obývacej izbe a dokonca sa odporúčajú pri podlahovom vykurovaní. Dlažba má výborný tepelný odpor; teplo veľmi dobre akumuluje a potom pomaly uvoľňuje.

Dlažba patrí medzi ekologické materiály, do ovzdušia neuvoľňuje škodliviny. Keramické dlaždice sú vhodné do každého bytu, či už ide o interiér v panelovom, alebo v staršom nájomnom dome. Samozrejme, je dôležité vybrať si vhodný typ dlažby.






Výhody dlažby



  • odolná proti vode a chemikáliám


  • jednoduchá údržba


  • vhodná pri podlahovom vykurovaní


  • takmer neobmedzená životnosť


  • ekologický materiál

Typy dlaždíc


Keramická dlažba

39680

Keramické dlaždice sa delia na glazované a neglazované. Ich povrch môže byť hladký alebo reliéfny. Už niekoľko rokov je veľký záujem o leštené keramické vysoko spekané neglazované dlaždice, ktoré vyzerajú veľmi efektne – v lesklom zhotovení pripomínajú leštený kameň. Najmä vďaka brúseniu majú veľmi kvalitnú rozmerovú a rovinnú kalibráciu, umožňujúcu ukladanie s minimálnymi škárami.


Keramická dlažba

39684

Základnými surovinami na výrobu spekaných dlaždíc sú živce, kremeň, kaolín a íly. Suroviny sa melú na suspenziu. Pri spracovaní sa musí dosiahnuť vysoká jemnosť zŕn neplastických zložiek a homogenita hmoty. Zo suspenzie sa potom rozprachovým sušením vyrába granulát, z ktorého sa lisujú dlaždice. Vysušené výlisky sa vypaľujú v moderných rýchlovýpaľných peciach. V procese spekania sa jednotlivé častice dokonale spoja. Uskutočňuje sa pri teplotách nad 1200 °C, celkový čas výpalu je asi 60 minút.

Vysoko spekané dlaždice sa vyznačujú veľmi nízkou nasiakavosťou (pod 0,1 %), a tým aj dokonalou mrazuvzdornosťou, vysokou pevnosťou v ohybe (minimálne 40 MPa) a veľkou odolnosťou povrchu proti opotrebovaniu. Poslednou novinkou na trhu sú glazované porcelánové gresy či glazované spekané dlaždice.


Keramická dlažba

39681

Cotto sa vyrába zo špeciálneho ílu ťaženého v okolí talianskeho mesta Impruneto. Po zmiešaní s vodou sa 50 až 60 hodín vypaľuje v peciach pri teplote asi 1000 °C. Ručnú výrobu dlaždíc nahradilo v 60. rokoch minulého storočia mechanické vytláčanie alebo extrúzia do požadovaných tvarov. Cotto používali vo svojich stavbách už Michelangelo, Bramante a Bruneleschi. Cotto, ktoré položili pred vyše 500 rokmi, stále vyzerá dobre, pretože má mimoriadnu tvrdosť. Podľa Mohsovej stupnice, používanej na označenie tvrdosti dlažby, zaraďuje sa k stupňu 7. Pritom najvyšší stupeň je 9. Cotto je však úžasné tým, že esteticky pôsobí aj v moderných interiéroch.


Keramická dlažba

39683

Čo je dôležité vedieť pri výbere dlažby

Pri kúpe glazovaných dlaždíc treba si v predajni zistiť predovšetkým stupeň odolnosti proti oderu. Zatiaľ čo stupne jeden a dva stačia do kúpeľní a WC, do miestností s náročnejšou prevádzkou je už potrebná dlažba s vyšším stupňom odolnosti. Do predsiení a hál, kam sa vstupuje v topánkach s vysokými ostrými ihlovými podpätkami a s podrážkami v zime nezriedka obalenými nepríjemnou zmesou piesku, soli a ďalších nečistôt, je lepší stupeň číslo tri. Odolnosť so stupňom štyri by mala mať dlažba tam, kde je najväčší pohyb. Dôležité je aj vedieť, či dlažba má protisklzovú úpravu, či je mrazuvzdorná, ako bude odolávať chemikáliám a pod.

Pre mrazuvzdornosť je dôležitá nasiakavosť. Čím je nižšia, tým budú dlaždice odolnejšie. Nasiakavosť mrazuvzdornej dlažby nesmie byť vyššia ako tri percentá. Z domácich výrobkov sú najkvalitnejšie napr. už mnohokrát ocenené neglazované spekané dlaždice s takmer nulovou nasiakavosťou (do 0,1 %). Tieto dlaždice sa dobre čistia a nezostávajú na nich nečistoty. Kvalitu dlaždíc určuje aj rozmerová a rovinná presnosť – kalibrácia.

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: dlaz keramická dlažba
Zdieľať článok

Diskusia