28. 12. 2005
Zdieľať

Podľa legiend prvé ruže pochádzajú z rúk bohov, iná legenda tvrdí niečo úplne iné... Isté je, že ruže pôsobia veľkolepo, vzácne, navyše sú akosi späté s kultúrou a dejinami ľudstva. Nijaká iná okrasná rastlina nedokáže navodiť takú romantickú náladu v záhrade ako práve ruža. Počas niekoľkých rokov boli vyšľachtené tisíce kultivarov ruží, ktoré sa odlišujú vzrastom, veľkosťou, tvarom a bohatstvom kvetov, ale aj vôňou. Ak sa však chcete tešiť z kvitnúcich ruží od jari do jesene, nestačí len vybrať si tie správne druhy a kultivary. Veľmi veľa urobia aj sprievodné rastliny, dreviny a trvalky.

Tón v tóne


V ružovej rozprávke

39738

Zmiešaný záhon (ruže, trvalky a dreviny) navyše možno do okrasnej záhrady začleniť oveľa lepšie ako samotný ružový záhon. A tak môžu ruže viac vyniknúť v spoločenstve bohato kvitnúcich trvaliek s fialovými (levanduľa, kocúrnik, pakost, zvončeky, šalvia) alebo bielymi (nevestin závoj, zvončeky), prípadne aj žltými kvetmi (alchemilka, krásnoočko, santolina). Obe skupiny týchto okrasných rastlín sa vhodne dopĺňajú, preto je takýto záhon atraktívny počas celého vegetačného obdobia. Ušľachtilo môže pôsobiť skladba farieb typu tón v tóne, odvážne zasa použitie farebných kontrastov. Striebristé olistenie a biele kvety trvaliek netradične doplnia ružovo a bielo kvitnúce ruže. Fialovo a modro kvitnúce trvalky zasa zaujímavo doladia záhon červených a ružových ruží. V zásade však platí, že ružové záhony netreba trvalkami prepĺňať, pretože sa nebudú môcť ukázať v plnej kráse a výsledný farebný efekt (spojenie s farbou kvetov ruží) nebude taký silný. Z drevín sú do spoločnosti ruží vhodné budleja, nátržník, plamienok alebo zimolez.

Modrá a zelená ruža

Ponorme sa však do nádherného sveta ruží. Vďaka rozmanitosti farieb a tvarov nie je v súčasnosti problém vybrať si zo sortimentu ruží, či už popínavé, veľkokveté (čajohybridy), viackveté (opakovane kvitnúce), miniatúrne, stromčekové alebo sadové, kríčkové a botanické ruže. Aktuálnym trendom súčasnosti je pestovanie historických a anglických ruží, ktoré tvoria mohutné kry plné voňavých kvetov jemných farieb. Ruže rozkvitajú množstvom farieb, ktorých paleta siaha od bielej, žltej, oranžovej, ružovej k červenej, ku karmínovej fialovej a k pastelovým odtieňom.


V ružovej rozprávke

39744

Na modrú ružu si ešte budeme musieť počkať, ale prísľubom je to, že šľachtitelia na nej usilovne „pracujú“. Kuriozitou veľkej rodiny tejto rastliny je však zelená ruža. Bohato kvitnúci kultivar „Viridiflora“ má najprv zelené , potom bronzovo plné kvety, táto ruža však nemá typické korunné plátky. Pestuje sa od roku 1883 a ide o akúsi mutáciu ruže čínskej (Rosa chinensis). Kvety ruží môžu byť plnokveté, poloplné, ale aj jednoduché, ktoré doteraz stáli v úzadí. Malé miskovité kvety s viditeľnými tyčinkami sú čoraz obľúbenejšie, pôsobia totiž prirodzene a hodia sa do akéhokoľvek typu záhrady. Najčastejšie sa jednoduché kvety vyskytujú na botanických ružiach, ale vyšľachtené sú už aj pri iných skupinách. Takéto ruže sú hojne navštevované aj motýľmi. Počas kvitnutia sú doslova obsypané kvetmi.

Kvety po celé leto


V ružovej rozprávke

39742

Asi každý, kto ruže pestuje, túži vypestovať jedinečné veľké puky na dlhých stonkách, ktoré dostať kúpiť v kvetinárstvach. Aj preto patria veľkokveté ruže (čajohybridy) k najobľúbenejším ružiam vôbec. Zaujímavosťou pri týchto ružiach je okrem toho vysoký obsah liečivých vonných silíc v kvetoch. Tieto ruže sú mimoriadne vhodné na rez kvetov, ale potom je vhodnejšie vysadiť ich do úzadia, kde nebude prekážať nevzhľadnosť kra po odrezaní kvetov. Veľkokveté ruže s nádhernými veľkými kvetmi by mali byť dobre prístupné (pre zrak aj čuch) a čo najbližšie k domu, ideálnym miestom je predzáhradka alebo susedstvo chodníkov a terasy. Záhony s čajohybridmi možno olemovať nízkym živým plôtikom z buxusu.

Ten, kto túži po ružiach, ktoré kvitnú počas celého leta, mal by si vybrať viackveté ruže. Na jednom výhonku často rozkvitne aj tridsať jednotlivých kvetov v hustejšom zoskupení. Tieto ruže sú v porovnaní s veľkokvetými ružami vzrastovo menšie (do 100 cm), kompaktnejšie, ich kvety pôsobia plnšie a jasnejšie. Viackveté ruže patria do frekventovanej časti záhrady alebo slúžia na presvetlenie tmavších kútov záhrady. Ak sú tieto ruže vysadené v záhonoch, je dobré vytvárať skôr jednofarebné plochy, malé záhony netreba prepchávať množstvom rôznych farebných kultivarov. Viackveté ruže zaujímavo pôsobia aj v spoločnosti vyšších sivo sfarbených okrasných tráv. Nízke kultivary (do 40 cm) možno pestovať aj vo vegetačných nádobách na balkóne a terase.


V ružovej rozprávke

39740

Kam s nimi v záhrade

Ruža, považovaná právom za kráľovnú kvetín, musí mať v záhrade aj adekvátne miesto, inak jej krása nevynikne. Vo všeobecnosti sú najvhodnejšie vzdušné a dostatočne svetlé stanovištia, v nijakom prípade nie tam, kde hrozí úpal. Pôda v ružovej záhrade musí byť dostatočne humózna a priepustná, samozrejmosťou pre majiteľa týchto rastlín je zálievka, a to najmä novo vysadených rastlín. V lete by k zálievke malo pribudnúť aj občasné prekyprenie povrchu pôdy alebo na povrch ružových záhonov možno umiestniť kôrový mulč. Množstvo kvetov podporí špeciálne hnojivo určené na ruže. Ako ruže v záhrade umiestniť? Nízke kultivary patria do popredia, vyššie a popínavé do pozadia záhonov. Staré anglické ruže sa najlepšie uplatnia ako solitéry aj v skupinách s vyššími kvitnúcimi trvalkami. Ruže s prenikavo voňajúci kvetmi je dobré vysádzať k odpočívadlám, terasám a v blízkosti záhradného nábytku.


V ružovej rozprávke

39739

Botanické a sadové ruže možno situovať aj do vzdialenejších kútov záhrady, ideálne pre ne sú záhrady s väčšou rozlohou, v tomto prípade ide o dvojitý okrasný efekt (kvety a plody – šípky na jeseň). Navyše niektoré druhy sadových ruží môžu zatraktívniť aj voľne rastúci živý plot. Popínavé ruže zasa rýchlo ozelenia fasádu domu, pergolu, rôzne vstupné oblúky a brány do záhrady. Netreba však zabudnúť, že tieto ruže neznesú umiestnenie na južnej strane. Trpia tu suchom a v jeho dôsledku aj chorobami. Najvhodnejšia je juhozápadná alebo juhovýchodná stena chránená pred vetrom. Popínavé ruže kvitnú na bočných krátkych konárikoch dvojročných výhonkov, a preto je nutné po odkvitnutí (v júni) odstrániť staré (3- až 4-ročné) výhonky tesne nad zemou. Výhonky vyviazané do vodorovnej polohy kvitnú najbohatšie. Ak túžite po romantike, nezabudnite k popínavej ruži vysadiť aj ružu sadovú a niekoľko bohato kvitnúcich trvaliek, najlepšie v príbuznej farbe.

Botanické druhy

Pre svoju jednoduchosť pôsobia v záhradách romanticky aj pôvodné, teda botanické ruže. Hodia sa najmä do vidieckych záhrad. Pomerne krátke obdobie kvitnutia vám vynahradia nádherným sfarbením listov na jeseň a červenými plodmi (šípkami) rozličných tvarov. Vybrané druhy majú aj zaujímavé, rozlične veľké alebo sfarbené tŕne. Pred výsadbou si treba vybrať druh podľa výšky a spôsobu rastu. Tieto ruže obvykle nevyžadujú špeciálnu starostlivosť, zálievku, prihnojovanie, znášajú aj také polohy, kde sa ušľachtilým ružiam vôbec nedarí. Mnohé z nich tým, že odnožujú, môžu spevniť svahovitý terén a tak zabrániť erózii a vysúšaniu pôdy. Vhodné sú ruža Hugova (Rosa hugonis), ruža vráskavá (Rosa rugosa) alebo ruža galská (Rosa gallica).

Miniatúrne a pôdopokryvné ruže

Miniatúrne ruže (bežne ich dostať kúpiť v kvetinárstve) obvykle bohato kvitnú po presadení do záhrady počas celej vegetačnej sezóny, ale neznášajú slnečný úpal. Tieto maximálne 50 cm vysoké ruže vyniknú na okraji trvalkových záhonov, v skalkách, pri chodníkoch, schodoch a vo vegetačných nádobách vo výživnej zemine. Možno ich pestovať aj v žliabkoch na balkóne. V záhrade sa však nesmú kombinovať s vyššími ružami. Kvitnutie miniatúrnych ruží podporuje odstraňovanie odkvitnutých kvetov, skracovanie výhonkov a prihnojovanie. Nenáročné a v poslednom období obľúbené pôdopokryvné ruže môžu zasa zaujímavo spestriť svojimi drobnými jednoduchými a plnými kvetmi rôzne veľké plochy pred domami, v predzáhradke, na svahoch, múrikoch a terasách.


V ružovej rozprávke

39741

Pred vytvorením efektného koberca z ruží sa treba najskôr zoznámiť s výškou konkrétneho kultivaru a zistiť, či ide o opakovane kvitnúcu ružu. Niektoré druhy sú dokonca len 30 cm vysoké, a tak sa hodia aj do menších záhrad. Výhodou týchto ruží je to, že už po troch rokoch vytvoria hustý koberec – spleť zelených vetvičiek, ktorý potláča rast burín. Tieto ruže sú odolné proti chorobám a nevyžadujú špecifickú starostlivosť. Môžu však rýchlo rásť, takže sa môžu dostať aj na nežiaduce miesta a potlačiť v raste iné okrasné rastliny. Preto treba obmedzovať ich rast aj občasným rezom.

Ružové stromčeky

Veľmi pôvabné na záhonoch sú aj stromčekové ruže. Podľa výšky sa rozdeľujú na zakrpatené (do 40 cm výšky), polokmene (do 60 cm), vysokokmene (do 90 cm) a kaskádovité (do 140 cm). Tieto ruže sa výborne uplatnia ako solitéry na trávnatých plochách alebo v letničkových a trvalkových záhonoch, zaujímavo vyniknú pred živými plotmi, v predzáhradkách a pri chodníkoch. Možno ich umiestniť aj do veľmi malej záhrady a takisto aj do vidieckej alebo moderne koncipovanej kompozície. Ideálne je voliť kultivary rastúce skôr do šírky, čím možno dosiahnuť naozaj veľkolepý výsledok. Okrem pestovania na záhonoch ich možno vysadiť aj do vegetačných nádob, v ktorých môžu byť súčasťou balkóna a terasy. Nevyhnutnosťou však bude správne zazimovanie. Prednosťou nenáročných stromčekových ruží je to, že ich len zriedkavejšie (v porovnaní s inými druhmi ruží) napádajú hubové choroby. Nutné je však pestovať ich v priepustnom substráte s primiešaným pomaly rozpustným hnojivom určeným špeciálne na ruže. Na dne nádoby musí byť drenážna vrstva. Ruže môžu byť súčasťou záhrady v meste, na vidieku a takisto ich možno pestovať aj na balkóne.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: kvet kvetiny ruža ruže záhrada
Zdieľať článok

Diskusia