Funkčné zóny (1. časť – Obývacia izba)

02. 01. 2006
Zdieľať

Zaužívané členenie bytových dispozícií na dennú a nočnú zónu nezodpovedá skutočnej funkčnej náplni zón a vyhovuje len v určitej fáze vývoja domácnosti – kým sú deti v rodine malé. V súčasných bytových dispozíciách, keď sa „hospodárska“ časť domu často zlučuje s obytnou (kuchyňa + stolovanie + obývací priestor), je účelnejšie rozlišovať spoločnú (spoločenskú) a súkromnú zónu. Obývacia izba a jedáleň (spolu s kuchyňou a prípadnou terasou) patria do spoločnej zóny, v ktorej sa sústreďujú spoločenské činnosti a hospodárske funkcie bývania s možnou účasťou všetkých členov domácnosti.

Obývacia izba


Funkčné zóny (1. časť – Obývacia izba)

39990

Obývacia izba je zvyčajne centrálnou a najväčšou obytnou miestnosťou v byte. Z architektonickej a psychologickej stránky by mala byť najpríťažlivejším priestorom bytu. Slúži na zhromažďovanie rodiny a prijímanie návštev. V obývacej izbe sa konajú rozličné spoločenské aktivity a jednotliví členovia rodiny v nej vykonávajú svoje obľúbené činnosti.

Obývacia izba by mala byť vždy prístupná z predsiene alebo haly a mala by byť v blízkosti kuchyne, resp. jedálne. V rámci možností by obývacia izba mala priamo nadväzovať na exteriér prostredníctvom balkóna, lodžie, terasy alebo zimnej záhrady. V blízkosti obývacej izby nie je vhodné umiestňovať kúpeľňu, WC, prípadne malé hospodárske a technické miestnosti (napr. práčovňu, strojovňu, garáž).


Funkčné zóny (1. časť – Obývacia izba)

39989

Z hľadiska svetových strán je v našich klimatických podmienkach najvhodnejšia orientácia obývacej izby od juhovýchodu po západ, ale vždy treba brať ohľad aj na ostatné lokálne špecifiká. Presvetlenie izby denným svetlom sa zväčša rieši veľkými zasklenými plochami, ktoré dokonale presvetlia aj väčší priestor a umožňujú aj výhľad na okolie a dostatočné priame vetranie. Plocha obývacej izby by mala byť aspoň 18 m2, optimálna veľkosť je nad 20 m2. Minimálna plocha 16 m2 je prípustná za predpokladu, že byt má samostatnú jedáleň s plochou aspoň 6 m2.


Funkčné zóny (1. časť – Obývacia izba)

39992

Stavebný interiér

Mimoriadnu pozornosť by sme mali venovať stavebným prvkom interiéru izby (steny, stropy, podlahy), ktoré sú v súčasnom obytnom interiéri rovnocenným partnerom nábytku. Podlaha v obývacej izbe by mala byť pevná, dostatočne trvanlivá a zároveň estetická. Kamenná či keramická gresová dlažba sa v obývacej izbe používa zriedka, hodí sa do veľkých a priestranných izieb a hál. Pre obývaciu izbu sú vhodnejšie podlahy z materiálu na báze dreva (parketové vlysy, palubovka, laminátové pásy, ale aj korok) alebo kusové aj celoplošné koberce. Výhodná je ich vzájomná kombinácia, pretože koberce priestor zútulňujú. V porovnaní s hladkým druhom podlahy sú však náročnejšie na údržbu.

Farebné riešenie


Funkčné zóny (1. časť – Obývacia izba)

39993

Pri výbere farebnosti obývacej izby treba dbať na celkový dojem. Keďže do obývacej izby prichádza mnoho ľudí a odohrávajú sa v nej rozličné spoločenské akcie, skôr či neskôr tu bude rôznorodý nábytok. Nábytok i dekorácie treba zladiť tak, aby vytvárali harmonický celok. Dosiahneme to, ak zvolíme jednu – pre nás príťažlivú – farbu, ktorá sa objaví v rôznych odtieňoch a vzoroch na veľkých plochách (podlaha, steny, závesy). Farebnosť volíme aj v závislosti od veľkosti miestnosti a jej celkového presvetlenia. Do menších a pocitovo stiesnených izieb sú vhodnejšie svetlé a farebne neutrálne odtiene. Priestranné priestory dobre osvetlené denným svetlom znesú aj výraznejšie a sýtejšie farby a kontrasty.


Funkčné zóny (1. časť – Obývacia izba)

39988

Osvetlenie, klimatizácia

Pestrá skladba činností, ktoré sa v obývacej izbe odohrávajú, vyžaduje použitie viacerých lokálnych osvetľovacích prvkov na osvetlenie vymedzených menších častí priestoru. Na osvetlenie priestoru izby sa hodí priame, nepriame (získané odrazom svetelných lúčov od stropu, stien či iných povrchov), ale aj lokálne svetlo (pracovné, stojanové, nábytkové lampy). Kombináciou svietidiel sa zmäkčuje pôsobenie svetla rôznej intenzity, čím vzniká svetelne vyvážené prostredie bez silných tieňov a kontrastov. Veľmi vhodné je použitie regulovateľných zdrojov, ktoré umožňujú plynulú a jemnú reguláciu intenzity osvetlenia, čím možno dosahovať množstvo rôznych svetelných prostredí.

V súčasnom obytnom interiéri sa klimatizácia stáva bežným zariadením. Vzhľadom na pomerne veľký stavebný zásah pri realizácií takéhoto prvku je výhodné mať vopred pripravený návrh na riešenie vetrania a úpravy vzduchu. Treba rátať aj s tým, že ak sa použijú tzv. splitové jednotky, môžu nepriaznivo ovplyvniť vzhľad miestnosti (stávajú sa dominantou stien alebo stropu).

Zariadenie


Funkčné zóny (1. časť – Obývacia izba)

39987

Zariadenie obývacej izby by malo zodpovedať najdôležitejším činnostiam, ktoré v nej vykonávame. V obývacej izbe treba ponechať dostatok voľného a vzdušného priestoru, čím môžeme od seba jednoznačne oddeliť pokojové a komunikačné zóny. Obývacia izba by nemala byť preplnená nábytkom. Miesta s rovnakou funkciou by mali na seba priamo nadväzovať (televízia – sedacia súprava, knižnica – pracovný kút). Zariadenie obývacej izby môže byť veľmi rôznorodé a nezávisí len od počtu osôb, ktorým má slúžiť. Rôzne záujmy, rodinné podmienky a rozdielny spôsob života určujú požiadavky na zariadenie miestnosti.


Funkčné zóny (1. časť – Obývacia izba)

39994

Najcharakteristickejším a priestorovo dominantným zariaďovacím prvkom býva zvyčajne sedenie pre jednotlivcov a skupiny – sedacie súpravy, kreslá alebo taburety. Ich veľkosť a počet závisia od daného priestoru, počtu členov rodiny a pravidelných návštevníkov, režimu v domácnosti a najfrekventovanejších činností (sledovanie televízie, spoločenské kontakty, príležitostné spanie a pod.). Sedenie dopĺňame o konferenčnými a príručnými stolíkmi. V obývacej izbe často zriaďujeme knižnicu, umiestňujme audiovizuálnu techniku, doplnky, dekoratívne a umelecké predmety. Niektoré z nich zostávajú skryté, iné sa môžu prezentovať v zasklených vitrínach. Čím viac voľnosti a alternatívnych možností poskytuje nábytok, tým lepšie dokážeme v priebehu času nájsť miesto na nahromadené obľúbené predmety.

Ak v byte nie je samostatná miestnosť a veľkosť izby to dovoľuje, môžeme v obývacej izbe vytvoriť aj pracovný kút. Pracovný kút sa snažíme od ostatného priestoru opticky oddeliť alebo ho zakomponovať do miestnosti skrytou formou, čím vznikne tzv. home office – pracovisko umiestnené do uzatvárateľnej a zväčša mobilnej skrinky.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: obývacia izba pzob sedačka
Zdieľať článok

Diskusia