Ako správne vybrať kosačku a zachrániť oleander

29. 08. 2014
Zdieľať

Potrebujete sa poradiť o okrasnej záhrade a výbere záhradnej techniky? Napíšte nám na zahrada@jaga.sk.


KVETY v úžitkovej záhrade

KVETY v úžitkovej záhrade
Daniel Košťál

KVETY v úžitkovej záhrade

Pri dome máme trávnik, niekoľko okrasných krov a veľkú úžitkovú záhradu. Zopár letničiek pestujem v nádobách, no na záhonoch mi pestré kvety stále chýbajú. Počula som, že so zeleninou sa dajú pestovať aj niektoré kvitnúce rastliny. Ktoré? 
(A. O., Bratislava)

Úžitkové záhrady, ktorých súčasťou sú kvitnúce rastliny, sú dokonca momentálne trendové. Na záhonoch so zeleninou či v susedstve ovocných drevín môžu v lete kvitnúť mnohé letničky. Vysadiť sem môžete priesady aksamietnic, agerátu, astroviek, nechtíka, okrasného tabaku alebo fialy, prípadne vysejte slnečnice, kapucínky, rezedu, černušku, krasuľku a k oporám popínavý hrachor či povojník. Letničky je, samozrejme, dobré vysadiť tak, aby sa so zeleninou na záhonoch netlačili, ale mali dostatok miesta na rast. Výhodou letničiek je, že mnohé druhy, napríklad aksamietnica, záhony nielen krášlia, ale zároveň chránia vysadené úžitkové rastliny pred škodcami a chorobami. Okrem letničiek môžu medzi zeleninou rozkvitať aj bylinky a aromatické rastliny, napríklad levanduľa, agastache, kocúrnik, monarda, tymian, šalvia či pamajorán. V zeleninovej záhrade sa s bylinkami uplatní aj pekný ružový ker. 


Vretenová  KOSAČKA

Vretenová KOSAČKA
Gardena

Vretenová  KOSAČKA

Zatrávnená plocha okolo nášho domu má asi 100 m2. Dočítal som sa, že na takúto plochu by mi plne postačovala ručná vretenová kosačka. Aké vlastnosti si mám pri jej výbere všímať? S akou výškou trávy si dokáže poradiť?
(Richard H., Sabinov)

Ak je plocha trávnika veľmi malá, teda asi do 100 m2, je naozaj vhodné uvažovať o kúpe ručnej vretenovej kosačky, ktorá je skonštruovaná na jednoduché kosenie menších plôch. Neprodukuje žiadne emisie a ušetrí vás aj vašich susedov od hluku. Výška kosenia je nastaviteľná od 1,2 do 5,5 cm, pričom kosačka je navrhnutá tak, aby sa s ňou ľahko pracovalo aj vo vysokej tráve. Vretenové kosačky predstavujú dobrú voľbu v prípade trávnikov, ktoré nie sú často kosené. Ak nechcete pokosené zvyšky trávy ponechať priamo na tráve, oceníte zberný kôš, ktorý si môžete ku kosačke prikúpiť. 


Nekvitnúca CHRYZANTÉMOVKA

Nekvitnúca CHRYZANTÉMOVKA
Daniel Košťál

Nekvitnúca CHRYZANTÉMOVKA

Na terase a vydláždenej ploche pred vstupom do domu pestujem vo vegetačných nádobách rôzne rastliny. Chryzantémovka mi ale kvitne iba málo a nepôsobí príliš príťažlivo. Poraďte mi, ako ju pestovať.  
(D. N., Tvrdošovce)

Chryzantémovka (Argyranthemum frutescens) púta pri dobrej opatere a správnom umiestnení nádhernými jazykovitými kvetmi so žltými tyčinkovitými stredmi. V priebehu celého leta až do prvých mrazov býva taká zakvitnutá, že často nevidno ani jej listy. Ide o ker pôvodom z Kanárskych ostrovov, kde rastie voľne v prírode a dorastá do výšky asi 1 m. V ponuke sú popri bielych aj kultivary kvitnúce na ružovo či červeno. Dajú sa kúpiť ako ker, ale aj v oveľa atraktívnejšej podobe – pestované na kmienku. Chryzantémovka si vyžaduje plné slnko a teplo, pravidelné zavlažovanie (substrát musí byť stále mierne vlhký) a prihnojovanie viaczložkovým hnojivom na kvitnúce balkónové rastliny (počas sezóny raz týždenne), neprekáža jej ani vietor. Predpokladom bohatého kvitnutia je aj pravidelné odstraňovanie odkvitnutých kvetov. V prípade, že rastlina v kvitnutí počas leta poľaví, je možné ostrihať ju, prípadne skrátiť o niekoľko centimetrov. Príčinou toho, že rastlina nekvitne, môže byť aj napadnutie sviluškami alebo mínerkou. V tomto prípade je nevyhnutné zasiahnuť vhodným insekticídom, a to aj opakovane. Vynikne samostatne alebo v kombinácii s inými kvitnúcimi letničkami či muškátmi. Neznáša mráz, prezimovať ju ale môžete v studenej zimnej záhrade. 

Škvrny na OLEANDRI

Po prezimovaní dvoch oleandrov je jeden vo výbornom stave, no na druhom sa na okrajoch listov objavili tmavé škvrny. Rýchlo sa rozšírili na celé listy, ktoré schnú. Prosím vás o radu, ako môžem rastlinu zachrániť. Ide o veľký ker s výškou a šírkou asi 2 m.
(Ira B., Šarkan, časť Diva)

Dôvodom škvŕn na listoch spôsobených hubovými ochoreniami môže byť nevhodné prezimovanie. Neprípustné je umiestnenie na tmavom, chladnom a veľmi vlhkom mieste, prípadne tam, kde hrozia veľké teplotné výkyvy – potrebné je voliť svetlé a vzdušné (vetrateľné) miesto s teplotou 5 až 10 °C. Oleander prezimuje aj pri vyššej teplote, musí ale ísť o svetlé miesto. Riziko hubových ochorení sa zvyšuje aj pri príliš husto olistených rastlinách, čo je zrejme aj váš prípad, prípadne ak je umiestnených veľa rastlín pokope na jednom mieste. Oleandre by sa dokonca mali počas zimy zalievať len minimálne – aj premokrenie substrátu môže viesť k rozvoju rôznych hubových ochorení. Príčinou môže byť aj pre oleander nevhodný ťažší pestovateľský substrát. Aby ste rastlinu zachránili, odstráňte všetky napadnuté listy a časti tejto dreviny, zlikvidujte ich (nekompostujte) a urobte postrek vhodným fungicídnym prípravkom. Nezabudnite, že oleandre by sa na zazimovanie mali prenášať až posledné, teda pokojne aj po prvom miernom mraze.  


Kúpa ROBOTICKEJ KOSAČKY

Kúpa ROBOTICKEJ KOSAČKY
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Kúpa ROBOTICKEJ KOSAČKY

S manželkou uvažujeme o kúpe robotickej kosačky. Náš pozemok má asi 1 000 m2 a idea, že by stroj kosil za nás, sa nám pozdáva. Zaujímalo by ma, ako je to s bezpečnosťou zariadenia, napríklad v prípade prevrátenia, a akú starostlivosť si takýto stroj vyžaduje.
(Tomáš K., Vrbové)

Prevádzka robotickej kosačky je úplne bezpečná. Zabudované bezpečnostné prvky zabezpečujú, že kosiace nože sa automaticky zastavia v prípade, ak sa kosačka prevráti alebo zdvihne zo zeme. Vzdialenosť medzi vonkajšou časťou tela kosačky a špičkou kosiaceho noža je zároveň dostatočne veľká, aby nedošlo k náhodnému kontaktu noža s nohou alebo rukou. Proti krádeži je robotická kosačka chránená alarmom a osobným PIN kódom, bez ktorého sa nespustí. Niektoré modely sú vybavené aj systémom GPS, ktorý majiteľovi hlási zmenu polohy kosačky. Z pohľadu starostlivosti je takáto kosačka nenáročná – samozrejmosťou je príležitostná výmena kosiacich nožov. Kosačka je napájaná elektricky pomocou dobíjacej stanice, pričom spotreba batérie je nižšia ako v prípade bežnej žiarovky.  


Stromčekové RUŽE

Stromčekové RUŽE
Daniel Košťál

Stromčekové RUŽE

Dvor pri našom dome je malý, pomerne tienistý a vlhký, no i tak by som tu rada vysadila pekné kvitnúce rastliny – túžim po ruži stromčekovej. Sú tieto ruže náročnejšie ako tie klasické? 
(A. L., Žilina)

Stromčekové ruže sú mimoriadne dekoratívne a ideálne do menších záhrad a dvorov. Najlepšie sa im ale bude dariť na slnečných a vzdušných miestach s priepustnou a mierne vlhkou pôdou. Vo vašom prípade je obmedzujúca takmer celodenná tienistá poloha, kde by asi táto ruža živorila. Výhodou však je, že tieto ruže možno pestovať aj vo vegetačných nádobách a umiestniť ich tam, kde je dostatok svetla. V záhonoch je možné vysadiť ich medzi trvalky, krovité ruže, zakrpatené dreviny a pekné sú aj ako solitéry v udržiavanom trávniku. Ideálne je voliť jedince s korunkou vo výške pohľadu, vďaka čomu vzniká možnosť vysadiť pod ne ďalšie zaujímavé rastliny, napríklad levandule, ktoré ich ochránia pred voškami. Kry je vhodné sadiť na jar. Doprajte im pravidelnú zálievku, prihnojovanie hnojivom na ruže a nezabudnite odstraňovať odkvitnuté kvety spolu s dvomi až tromi listami, vďaka čomu si korunka udrží pekný tvar. V predjarnom období je zároveň potrebné skrátiť výhonky na dve až tri očká. Záležať si dajte na zimnej ochrane – bezlisté korunky opatrne zviažte a obaľte jutovinou, v prípade mladších jedincov môžete kmienok s korunkou opatrne ohnúť k pôde a korunku zasypať suchým lístím. Na jar sa potom kmienok opäť narovná. 

Ako skombinovať BYLINKY

Do dvoch nádob by som si rada vysadila bylinky (bazalku, mätu, rozmarín, tymian, oregano, medovku a majorán). Prosím, poraďte mi, ako ich skombinovať. 
(Šárka P., Dubnica nad Váhom)

V rámci jednej nádoby je vhodné pestovať iba druhy s rovnakými nárokmi na pôdu, vlhkosť i svetlo a zároveň treba akceptovať ich rastové charakteristiky. Mätu by som vysadil samostatne do väčšej vegetačnej nádoby – silne odnožuje, pomerne rýchlo rastie a z vymenovaných byliniek si vyžaduje najintenzívnejšiu zálievku. Mäta a medovka obľubujú humózny substrát. Aj medovku je lepšie pestovať samostatne. Samostatne, ale v substráte s obsahom hrubozrnného piesku by som pestoval aj bazalku. Prípadne ju skombinujte s oreganom (pamajoránom), tymianom či rozmarínom (rastie do šírky). Jednoročný majorán môžete vysadiť s rozmarínom alebo tymianom. V zásade platí, že čím viac miesta budú bylinky mať, tým budú krajšie. Do jednej nádoby preto nie je dobré nahustiť veľa druhov – jeden silnejšie rastúci spravidla zahubí ostatné. Takto pestované bylinky potrebujú slnko (sú potom aromatickejšie), priepustný substrát a častejšiu zálievku ako pri pestovaní na záhone – v nádobe totiž substrát rýchlejšie presychá. 

ODPOVEDALI ZÁHRADA – DANIEL KOŠŤÁL, 
ZÁHRADNÁ TECHNIKA – BOHDAN DROBNÝ, GARDENA – TOMÁŠ NEVEČEŘAL, HUSQVARNA        
FOTO DANIEL KOŠŤÁL, GARDENA, HUSQVARNA

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: časopis Záhrada Praktické rady
Zdieľať článok

Diskusia