Recept na modernú kuchyňu

05. 01. 2006
Zdieľať

Kuchyňa súčasnosti môže byť technicky špičkovo vybaveným „pracoviskom“, ktoré slúži na prípravu pokrmov. Zároveň však môže vytvárať kvalitný obytný priestor, v ktorom sa dá nielen rýchlo a pohodlne variť, ale aj príjemne žiť, stretávať sa s rodinou a priateľmi.

Pri zariaďovaní nového domu alebo bytu je kuchyňa prvou miestnosťou, ktorá musí byť funkčná už pred nasťahovaním. Mala by sa situovať v blízkosti vstupu (na to treba myslieť už pri architektonickom návrhu domu alebo bytu), pretože z predsiene obyčajne zamierime práve do nej, aby sme si odložili nákup.

Dispozície nových bytov často vytvárajú otvorený priestor dennej časti. Kuchyňa sa tak stáva spolu so stolovaním priamou súčasťou obývacej izby, čo je však pomerne náročné na celkové zosúladenie vybavenia interiéru. Treba zvoliť také farby a materiály, aby interiér pôsobil harmonicky. Na rustikálne kuchyne sú vhodné veľké presvetlené priestory, ktoré poskytujú najmä rodinné domy. Naopak, moderné kuchynské linky svojím jednoduchým čistým dizajnom (rovné hladké dvierka) vo svetlých odtieňoch dreva pomáhajú opticky zväčšiť malé miestnosti.

Základné tvary


Recept na modernú kuchyňu

40653

Ak máme k dispozícii dostatočne veľký priestor, môžeme si dovoliť kuchynskú zostavu v tvare U. Takéto riešenie sa dá kombinovať s barovým pultom, ktorý opticky aj funkčne člení miestnosť. Naň by mal nadväzovať jedálenský stôl (netreba prenášať taniere z miestnosti do miestnosti). Tvar U umožňuje vytvoriť (polo)ostrovné varné centrum s efektným priestorovým digestorom.

Ak je kuchyňa v samostatnej miestnosti (čo ešte neznamená, že ju musíme úplne uzavrieť dverami), musíme sa rozhodnúť, či v nej chceme aj stolovať, alebo bude slúžiť len na varenie. Druhá uvedená možnosť ešte vždy umožňuje vytvoriť ministolík na raňajkovanie alebo na prácu. Sedenie dodá kuchyni útulnejší, obytnejší charakter. Možno je to aj u vás tak, že sa pri rodinnom alebo inom stretnutí nakoniec zídu všetci v kuchyni.


Recept na modernú kuchyňu

40654

Menšie kuchyne môžu byť usporiadané do tvaru L alebo linku tvorí lineárna zostava na jednej či dvoch protiľahlých stenách. Minimálna vzdialenosť medzi dvoma protiľahlými linkami by nemala byť menšia ako 100 cm a väčšia ako 150 cm. Súčasným trendom je členenie (alebo len náznak členenia) na rôzne funkčné bloky, napr. blok s varnou doskou a drezom, vyšší blok potravinových skríň a skrine so zabudovanou chladničkou alebo rúrou v ergonomickej výške, blok s odkladacou a pracovnou plochou. Tie sa zvýrazňujú kombinovaním spodných skriniek so soklom a skriniek postavených na nožičkách. Nie vždy je takéto členenie ideálne, linka sa môže „rozkúskovať“ a v konečnom dôsledku sa zmenší pracovná plocha, hlavne vedľa drezu a varnej platne. Prednosťou sú dizajnovo zaujímavo stvárnené solitéry. Jednou z takých je aj chladnička, ktorej sa stále častejšie priznáva status solitérneho zariaďovacieho prvku.

Ako začať?


Recept na modernú kuchyňu

40677

Usporiadanie hlavných funkčných častí kuchynskej zostavy by malo mať poradie: chladnička, odkladacia (min. 30 cm) a pracovná plocha (min. 30 cm), umývacie centrum – drez s odkvapkávacou plochou (približne 90 cm), hlavná pracovná plocha medzi drezom a varnou doskou (min. 60 cm), varné centrum (60 cm), odkladacia plocha (min. 30 cm). Vychádzame pritom z postupnosti prác v kuchyni – vyberanie a odkladanie potravín, čistenie, krájanie a varenie (usporiadanie spravidla pre pravú ruku, teda zľava doprava).


Recept na modernú kuchyňu

40651

Tieto rozmery môžu byť menšie, iba ak nás k tomu núti veľkosť priestoru. Pri malých kuchyniach je lepšie niečoho sa zriecť, ako zmenšovať pracovnú plochu. Napríklad použiť menší drez bez pomocnej vaničky alebo bez odkvapkávacej plochy.

Treba sa vyvarovať aj priveľkých vzdialeností medzi funkčnými časťami kuchyne. Drez by sa nemal nachádzať ďaleko od varnej platne, inak sa pri varení zbytočne nachodíte. Do linky sa môžu zabudovať všetky elektrospotrebiče, od chladničky, kávovaru, parnej rúry až po váhu či elektrický krájač. Dôležité je aj správne umiestnenie umývačky riadu. Optimálne je, ak je vedľa drezovej skrinky a je prístupná z oboch strán.


Recept na modernú kuchyňu

40665

Každá kuchyňa by mala mať aspoň jednu zásuvkovú skrinku, ktorú je vhodné umiestniť v blízkosti varnej platne – najlepšie medzi varnú dosku a drez. Ak nás priestorové možnosti nútia dať ju do rohu (v prípade pravouhlého riešenia linky), treba v rohu medzi skrinkami vytvoriť odstup, aby pri otváraní zásuvky nevznikla kolízia s úchytkou rohovej skrinky. To sa týka aj otvárania umývačky v rohu. Výhodou značkových kuchýň je, že všetky takéto detaily sú dokonale premyslené a dištančný rohový diel je pevnou súčasťou rohovej skrinky.

Návrh kuchyne vždy vychádza z možností konkrétneho priestoru, jeho veľkosti, rozmerov stien, výšky parapetov, okien a stropu, umiestnenia vo vzťahu k ostatným priestorom bytu, rozmiestnenia okien, dverí, radiátorov, rozvodov vody a elektriny, umiestnenia komína. To všetko treba pred návštevou kuchynského štúdia presne zamerať a zakresliť. Zameranie sa robí až po uložení podlahy a omietnutí stien. Vlastné kontrolné zameranie a obhliadku si robia aj pracovníci kuchynského štúdia, ktorí skontrolujú aj rovnosť a pravouhlosť stien.


Recept na modernú kuchyňu

40652

Rozmery a ergonómia

Okrem týchto pravidiel pri vytváraní funkčnej linky je užitočné vedieť aj niečo o ergonómii ľudského tela. Rôzne vysokí ľudia potrebujú rôzne pracovné výšky: od telesnej výšky človeka sa odvíja ideálna výška pracovnej dosky na pohodlnú prácu. Ideálnu pracovnú výšku zistíte, keď sa postavíte v topánkach, zohnete lakeť a odrátate od výšky lakťa 15 cm (teda výška pracovnej dosky = výška lakťa mínus 15 cm).

Aby sme dosiahli túto ideálnu výšku aj pri varnej platni, musíme ju znížiť (asi o mínus 6 cm), a dosku s drezom zvýšiť (asi o 6 cm). Tieto kritériá sa však dajú dodržať iba vo väčších kuchyniach, malá kuchyňa by stratila kompaktnú pracovnú plochu. Výška sa reguluje rôznou výškou sokla a soklových nožičiek alebo výškou korpusu spodných skriniek, prípadne vložením dištančnej lišty medzi pracovnú dosku a spodnú skrinku.


Recept na modernú kuchyňu

40659

Najčastejšie sa používa pracovná doska vo výške 86 cm (výška sokla 10 cm + výška korpusu spodnej skrinky 72 cm + hrúbka pracovnej dosky 4 cm) a 91 cm (výška sokla 15 cm + výška korpusu spodnej skrinky 72 cm + hrúbka pracovnej dosky 4 cm).

Horné skrinky sa umiestňujú do takej výšky, aby bola dostupná aj najvrchnejšia polica. Udáva ju vzdialenosť medzi pracovnou doskou a dnom hornej skrinky (obvykle je to 50 až 58 cm). Horné skrinky majú výšku až 96 cm; i keď horné police takýchto skriniek nie sú dostupné, sú v malých kuchyniach potrebné ako úložný priestor.


Recept na modernú kuchyňu

40666

Pečenie v rúre či zohrievanie v mikrovlnke sa veľmi uľahčí, keď sa tieto spotrebiče zabudujú nad sebou do výšky potrebnej na manipuláciu bez zohýbania. Výšku väčšinou udáva výrobca, ktorý ponúka niekoľko typov takýchto skríň. Obvyklá je výška spodnej hrany rúry 58 až 87 cm od podlahy. Vyššie sa dá umiestniť umývačka riadu či chladnička s menším objemom, ku ktorým sa tiež treba zohýbať, ak sú zabudované pod pracovnou doskou. Opäť treba upozorniť, že takéto riešenia uberajú z pracovnej plochy.


Recept na modernú kuchyňu

40663

Vybavenie skriniek

Klasické spodné skrinky s dvierkami dnes nahrádzajú hlboké kontajnerové zásuvky. Kontajnery sa ľahko vysúvajú, sú prehľadné, majú dostatočnú nosnosť na skladovanie hrncov aj potravín. Obavy, že hrnce pri otváraní budú po zásuvke „lietať“, sú zbytočné. Výrobcovia k zásuvkám dodávajú aj gumené podložky alebo deliace mriežky, ktoré tomu zabraňujú. Praktická je šírka 90 až 120 cm.


Recept na modernú kuchyňu

40662

Rohové skrinky sa môžu vybaviť otočnými karuselmi, ktoré sú vhodné na ukladanie hrncov. Otáčaním karusela sa ľahko dostanete aj k najzadnejšiemu hrncu. Bohaté sú aj možnosti vybavenia zásuvkových skriniek vložkami na príbor, nože, koreničky a hlbšie zásuvky môžu obsahovať aj stojany na taniere. Chýbajúcu špajzu v kuchyni nahrádzajú vysoké potravinové skrine, klasické poličky zase výsuvné koše. Tie sa dajú nastaviť do potrebných výšok a ich vysunutím máme prehľad a prístup k všetkým naraz.


Recept na modernú kuchyňu

40655

Veľmi užitočné sú aj rôzne typy zabudovania odpadového koša. Kôš umiestňujeme do drezovej skrinky. Miesto v nej už zaberá vanička drezu a sifón, takže kôš ju len vhodne vyplní. Najjednoduchšie sa pracuje s košom upevneným na dvierkach spodnej skrinky. Pri otváraní sa kôš vytočí spolu s dvierkami, pričom poklop zostáva v skrinke. Praktické je otváranie pomocou mechanizmu, ktorý sa dá ovládať nohou. Biologický odpad môžeme likvidovať priamo pri čistení potravín. Otvorom s prepadom v dreze ho hádžeme priamo do koša v drezovej skrinke. Umožňujú to špeciálne drezy väčších rozmerov. Technicky aj finančne náročnejšie je likvidovanie tohto odpadu drvičkou napojenou na odtok drezu v drezovej skrinke.


Recept na modernú kuchyňu

40660

Osvetlenie

Pracovnú plochu kuchynskej linky optimálne osvetlíme priamym svetlom plošných žiariviek, ktoré sú upevnené zospodu horných skriniek. Takéto svetlo je dostatočne intenzívne a rovnomerné. Varnú dosku osvetľuje svietidlo zabudované v každom digestore. Tieto svietidlá sa dajú zapnúť nezávisle od chodu digestora. Obľúbené sú bodové halogénové svietidlá, ktoré sa vkladajú do rámp nad barový pult alebo do rámp nainštalovaných na horných skrinkách s presahom na ich zabudovanie. Takéto osvetlenie nábytok zvýrazní a oživí celú miestnosť. Nedá sa však spoľahnúť, že dostatočne osvetlí aj pracovnú dosku. Efektné je aj vnútorné osvetlenie presklených skriniek. Bodové halogénky sa vkladajú do vrchnej steny hornej skrinky. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na celkové osvetlenie miestnosti optimálne rozptýleným svetlom.


Recept na modernú kuchyňu

40649

Najpríjemnejšie svetlo v jedálenskom kúte vytvorí svietidlo zavesené nad stolom. Dôležité sú pritom správny tvar a výška tienidla nad doskou stola. Žiarovka nesmie svietiť do očí a tienidlo brániť pohľadu na „spolustolovníkov” sediacich oproti.

Dvierka

Každý výrobca kuchýň ponúka viacero typov dvierok v rôznych vyhotoveniach: z masívneho dreva, dyhované, lakované, fóliové imitujúce drevo alebo fóliové farebné a ich kombinácie. Typ kuchyne určujú tvarovanie a materiál (povrchová úprava) dvierok.


Recept na modernú kuchyňu

40656

Pracovná doska

Musí toho čo najviac vydržať, teda musí byť odolná proti teplu, kyselinám, poškriabaniu a zafarbeniu potravinami. Najčastejšie sa používa drevotriesková doska potiahnutá laminátom s postformingovou úpravou hrany alebo s vloženou hranou z masívneho dreva, prípadne s hliníkovým ohranením. Vyrábajú sa aj kamenné dosky; ich nevýhodou však je, že sa nedá vytvoriť bezškárový spoj a že majú póry (žula a hlavne mramor). Moderné sú dosky z materiálu corian a polyston. Ide o zmesi prírodného kameňa a živice. Nemajú póry a umožňujú akékoľvek tvarovanie pracovnej dosky a jej hrany. Ich spoje sú takmer neviditeľné.

Materiály a vyhotovenie


Recept na modernú kuchyňu

40661

Konečný výraz kuchyne napokon určuje výber kuchynského nábytku, jeho farebné a materiálové vyhotovenie a celková kompozícia jednotlivých prvkov. Kombináciou určitých typov a rozmerov horných skriniek, políc, obkladov stien možno vytvoriť rôzne zostavy, ktoré podmieňujú charakter kuchyne.

Aktuálna podoba dnešných kuchýň sa vyznačuje akcentom vodorovnej línie, hornými výklopnými skrinkami s výškou do 45 cm, spodnými skrinkami s hlbokými kontajnermi, ktorých šírka je najčastejšie 90 cm (do 120 cm). Niekomu však môže byť bližšie striedanie rôznych výšok horných skriniek, prípadne väčší počet vonkajších políc alebo pestrejšia farebnosť.


Recept na modernú kuchyňu

40658

Kvalitného výrobcu kuchýň spoznáte podľa vyhotovenia ohranenia hladkých rovných dvierok a korpusu (masívne hrany, plastové ABS hrany), podľa čistoty tvarovania alebo frézovania dvierok, kvalitného kovania, podľa pevných bezškárových spojov pracovných dosiek, rovnomernej kresby a farby dreva. Aby kuchyňa dobre plnila svoju funkciu, všetko potrebné by malo byť ľahko prístupné a poruke. Ak sa chcete vyvarovať chýb a nesprávnych rozhodnutí, poraďte sa s architektom alebo skúseným odborníkom z kuchynského štúdia. Pri zariaďovaní kuchyne vám určite poskytnú neoceniteľné rady.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchre kuchyňa kuchynská linka
Zdieľať článok

Diskusia