Niekoľko obvyklých riešení kuchyne alebo príklady z teórie

13. 06. 2011
Zdieľať

Aplikáciou všeobecnej kuchynskej teórie, teda metódy zónovania, zemiakovej metódy či princípu magického trojuholníka, a jej kombináciou s reálnymi podmienkami vzniknú teoretické príklady možných riešení. Samozrejme, variácií na tému tvar kuchynskej linky je obrovské množstvo, ale ako príklad uvediem štyri najbežnejšie, pričom okrem vlastnej neoficiálnej konečne použijem aj oficiálnu terminológiu, akceptovanú a používanú vo väčšine slovenských kuchynských štúdií.

Jedna jednoznačná


Niekoľko obvyklých riešení kuchyne alebo príklady z teórie

41173

V takzvanej jednostrannej priamej kuchyni sa linka umiestňuje pozdĺž jednej steny, teda doslova a do písmena tvorí linku čiže čiaru. Pracovný trojuholník tu nahrádza úsečka a pohyb po jeho stranách sa mení z valčíka na tango bokom, teda nie chvíľu vpred a chvíľu vzad, ale chvíľu vpravo, chvíľu vľavo. Optimálna dĺžka takejto linky vypočítaná na základe zemiakovej metódy radenia funkčných plôch je približne 300 až 360 cm. Na pohodlný pohyb popri linke potrebujete voľný priestor široký približne 110 cm, miestami ho môžete zúžiť len na 60 cm, ale musíte počítať s tým, že dvaja sa v takomto úzkom koridore obídu len s problémami.

Keďže má linka hĺbku 60 cm, po krátkej logickej úvahe vám vyjde, že priestor kuchyne s jednostrannou linkou by mal byť široký minimálne 170 cm. Ak tento priestor ohraničuje pevná stena, je veľmi pravdepodobné, že sa sem nezmestí solídny stôl a miesto na reprezentatívne stolovanie treba nájsť alebo vytvoriť inde. V úzkej kuchyni môže na operatívne stolovanie slúžiť napríklad sklápací alebo úzky stôl s hĺbkou približne 30 cm, za ktorým sa sedí iba z jednej strany, zväčša čelom k stene oproti linke. Tú by bolo škoda nevyužiť na umiestnenie plytkých políc, obrázkov, závesných drobností a podobne. Priestor s jednostrannou priamou linkou však možno vyčleniť aj z väčšej obytnej miestnosti a v takom prípade sa môže stolovanie pokojne presunúť za onú stiesňujúcu hranicu 170 cm.

Dvojlinka


Niekoľko obvyklých riešení kuchyne alebo príklady z teórie

41178

V takzvanej dvojstrannej priamej kuchyni lemujú dve časti linky – podľa mojej neoficiálnej terminológie dvojlinka – dve protiľahlé steny kuchyne. Na toto riešenie sa ideálne hodí priestor dlhý približne 3 metre a široký aspoň 240 cm (2 × 60 cm na dvojlinku a 120 cm na „tanec“ medzi jej časťami. Varná doska alebo sporák, drez a pracovné plochy by pri tom mali byť na jednej strane „ihriska“, chladnička a väčšina odkladacích priestorov, prípadne aj rúra, parná rúra, zabudovaný kávovar a podobne na druhej. V takejto kuchyni totiž máte omnoho viac miesta na všetko – na potraviny, náradie, prácu aj nadštandardné prístrojové vybavenie. Pomocou dvojlinky priestor dokonale využijete. Takto zariadená miestnosť patrí do kategórie laboratórnych kuchýň, teda kuchýň určených najmä na prácu, a nie na stolovanie.
 


Niekoľko obvyklých riešení kuchyne alebo príklady z teórie

1015309

Ak je dvojlinka v otvorenom obytnom priestore a jedna jej polovica je prístupná z kuchynskej aj obytnej časti, hovoríme o kuchyni ostrovčekovej a názov obojstranne prístupnej časti linky sa mení na ostrov. Tvarovanie a rozmery ostrova sú v porovnaní s linkou omnoho voľnejšie. Takzvaný kuchynský ostrov je v súčasnosti veľmi populárnym útvarom kuchynskej geografie, na jeho brehoch však môže stroskotať loď nejednej gazdinky. Je totiž veľmi dôležité, čo sa bude na takomto ostrove odohrávať, aké bude mať rozmery, ako bude kuchár pri tej-ktorej činnosti otočený a podobne. Možných riešení je pomerne veľa, preto je veľa aj možností na zlé vyriešenie kuchyne s ostrovom.

Pri väčších kuchyniach, teda už aj pri dvojlinkách sa jedna časť linky často mení na akúsi vstavanú skriňovú stenu so zabudovanými spotrebičmi, ktorá slúži najmä na uskladnenie všetkého možného. Tento odkladací priestor nahrádza aj horné skrinky nad pracovnou doskou, ktoré sú v dnešných moderných kuchyniach buď pomerne atrofované, alebo úplne chýbajú, a to nielen v prípade, ak je druhou časťou dvojlinky kuchynský ostrov).

Veľké L a ešte väčšie U


Niekoľko obvyklých riešení kuchyne alebo príklady z teórie

41184

Rohová kuchyňa alebo kuchyňa s L-linkou je mimoriadne obľúbeným riešením, ktoré umožňuje ideálne naplánovať pracovný trojuholník – pomer rozsahu pracovných plôch a nabehaných kilometrov pri príprave jedného obeda môže byť pomerne vysoký (poznámka pre tých, ktorí nemajú radi zlomky: to je dobre). Toto riešenie je ideálne pre väčšinu priemerne veľkých rodín s priemerne kulinársky založeným obedotvorcom. V rozovretej časti L je skvelé miesto na jedálenský stôl, Achillovou pätou mnohých rohových liniek je však roh, ktorého dôkladné využitie je relatívne náročné na premýšľanie aj na investície.

Aj v tomto type kuchýň môže ostať klasická linka, skladajúca sa zo spodných, prípadne aj horných skriniek a pracovnej plochy len na jednej strane L, druhá strana je bez pracovnej plochy a tvoria ju vysoké skrine a vstavané spotrebiče. Do priestoru medzi dvoma časťami L-linky sa okrem stola často umiestňuje aj priestranný kuchynský ostrov s pracovnou plochou a varnou alebo umývacou zónou, prípadne aj oboma.


Niekoľko obvyklých riešení kuchyne alebo príklady z teórie

41185

 


Niekoľko obvyklých riešení kuchyne alebo príklady z teórie

41190

 

Kuchyňa v tvare U alebo kuchyňa s U-linkou poskytuje pri navrhovaní „magického“ trojuholníka podobné výhody ako L-linka, ale s dvojnásobným množstvom možností. Zároveň však prináša na rozlúsknutie aj dvojnásobný počet rébusov v podobe dvoch rohov. Dôležité pri tom je, aby protiľahlé strany linky neboli priveľmi blízko (len tak možno rozumne vyriešit rohy a časť linky medzi nimi), ale ani priďaleko, aby sa gazdinka alebo gazda pri práci priveľa nenabehali. Optimum je 120 až 180 centimetrov. Toto riešenie je obľúbené najmä v otvorených obytných priestoroch, kde jedno rameno linky zároveň oddeľuje kuchynskú časť od časti jedálenskej a obývačkovej a natoľko pripomína kuchynský ostrov, že nemôžem odolať pokušeniu priradiť mu názov kuchynský polostrov.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchyňa kuchynská linka teokuch
Zdieľať článok

Diskusia