19. 01. 2006
Zdieľať

Čerstvo omietnuté múry ešte voňajú novotou, ale za oknami je nevľúdna a pustá zem. Neostáva nám nič iné, len vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do diela, aby sa záhradka stala dôstojnou súčasťou domu a rozšírila možnosti bývania z interiéru domu až do exteriéru. Hmlistú predstavu o budúcej záhradke síce máme, ale treba jej dať ešte konkrétnu podobu. A ak máme len trochu vkusu, doprajeme okoliu najmä prírodné materiály.

 

Medzi najobľúbenejšie materiály stále patrí drevo. Je ľahké, teplé na dotyk, ľahko sa udržiava a je ekologické. Môžeme si vybrať z celej škály domácich i exotických drevín – jednoducho, aké sa komu páčia.


Záhrada s vôňou dreva

42333

Nijaká záhrada, či už miniatúrne átrium, alebo rozľahlý pozemok s množstvom zákutí, sa nezaobíde bez záhradného nábytku. Môže slúžiť na stolovanie i odpočinok, ale vždy by mal byť pohodlný a stabilný. Konštrukcia nábytku môže byť pevná i skladacia. Pri jeho výbere by sme si mali uvedomiť, či bude v záhrade umiestnený celoročne, alebo ho budeme používať len sezónne a počas zimy ho uskladníme pod strechou. Ak nábytok nebude umiestnený pod vhodným prístreškom, ale vydáme ho napospas nepriazni počasia, treba rátať s jeho častejšou údržbou a už pri kúpe zisťovať, či je materiál impregnovaný a povrchovo ošetrený, alebo ho musíme ošetriť sami. Ak bude nábytok stáť na trávniku, musíme rátať aj s tým, že vlhkosť z trávy bude permanentne prenikať do materiálu, čím sa skráti jeho životnosť.


Záhrada s vôňou dreva

42332

Čo si zaobstaráme?

Príjemnú atmosféru v záhrade navodia aj ďalšie drevené prvky – prístrešky, pergoly a plôtiky či zásteny. Najmä pergoly v súčasnosti prežívajú svoj „boom“. Tvoria plynulý prechod medzi interiérom a exteriérom, nenásilným a príťažlivým spôsobom rozširujú obytný priestor a vďaka neobmedzenej variabilite tvarov, proporcií a konštrukčných riešení ich možno využiť v každej záhrade alebo na terase. Vytvárajú príjemné zatienenie a chránia pred vetrom. V stiesnených podmienkach vytvoria pocit súkromia.


Záhrada s vôňou dreva

42338

Pergoly majú jednoduchú rámovú konštrukciu zo zvislých stĺpikov, z vodorovných trámov a vodorovných, šikmých alebo oblúkových krokiev. Dôležité je venovať pozornosť spôsobu ich ukotvenia. Drevené stĺpy by sa nemali dotýkať pôdy, pretože im podobne ako v prípade nábytku hrozí vzlínanie vlhkosti do dreva a s tým súvisiace prehnívanie.


Záhrada s vôňou dreva

42340

Na výrobu nábytku a pergol je ideálne použiť dokonale vysušené drevo, ktoré už nebude pracovať. Ak si zaobstaráme lacnejšie rezivo priamo z píly, musíme počítať s tým, že pri jeho zosychaní vzniknú problémy. Po sezóne by sme mali drevo dôkladne prezrieť a poškodené časti opraviť. Aby si drevo zachovalo svoju charakteristickú farbu, použijeme vhodnú povrchovú úpravu lakom. Ak sa rozhodneme pre inú farebnosť, máme k dispozícii farebné moridlá a farby na ekologickej báze.


Záhrada s vôňou dreva

42331

Drevené prvky sa uplatnia aj pri rozličných terénnych úpravách. Drevené schody, mostíky, obrubníky, terasy a dokonca i drevená dlažba – to všetko slúži na pohodlné a bezpečné prekonávanie výškových rozdielov v záhrade, na vytvorenie prístupových komunikácií, na priestorové členenie záhrady a vytváranie terénnych úprav.


Záhrada s vôňou dreva

42339

Na použitie v exteriéri sú najvhodnejšie exotické dreviny – tík, ipe, iroko, bangkirai, itauba, tatajuba. Vďaka svojmu pôvodu a hustote drevnej hmoty dobre odolávajú vlhkosti, tleniu a hnilobe. Z domácich drevín je najvhodnejší dub, ale tiež môže zosychať.

Fasády

V posledných rokoch sú obľúbené aj drevené obklady fasád. Najvhodnejšou drevinou na obklady je severský smrek, na ktorý možno použiť farebnú glazúru alebo inú povrchovú úpravu lakom, a prípadne aj smrekovec opadavý, ľudovo nazývaný červený smrek, ktorý sa zvyčajne ponecháva v prírodnej farebnosti a má dlhú životnosť. Zvoliť môžeme, samozrejme, aj iné drevo – napríklad borovicu alebo tík. Dôležité je, aby bolo bez hŕč a prasklín a malo predpísanú vlhkosť. Na masívnom dreve treba po piatich rokoch obnoviť náter. Ak použijeme na obklad drevo bez povrchovej úpravy, môže sa stať, že časom budeme musieť vymeniť celé diely obkladu.


Záhrada s vôňou dreva

42343

Obklad sa pripevňuje na spodnú konštrukciu z hliníka alebo dreva a používa sa pri prevetrávaných fasádach. Vzduchová medzera medzi tepelnou izoláciou a obkladom by mala byť približne 3 cm.

Čas na zmenu

Priznajme si, že v minulosti sa drevo v našich záhradkách a átriách vyskytovalo najmä v podobe rastúcich stromov. Často sme sa snažili tento priestor zdokonaliť materiálmi, ktoré s prírodou až tak nekorešpondovali – plastom, kovmi, anorganickými betónovými dlažbami. A pritom sme obdivovali záhrady v zahraničných časopisoch, kde sa kládol dôraz práve na prírodné materiály. Všetko závisí od ekologického cítenia a od vzťahu k prírode. Drevo však našim záhradám neublíži, skôr naopak.

Kategória: Materiály Záhrada a exteriér Záhradné stavby Záhradný nábytok
Tagy: drevo exteriér vonad záhrada záhradný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia