Aké sú trendy v zatepľovaní fasád?

30. 09. 2014 Zdieľať

Odpovedá Miroslav Zliechovec, produktový manažér Knauf Insulation

Materiály z jednej rodiny 

Pri výbere zateplenia je rozumné hľadať dodávateľa, ktorý ponúka zatepľovací systém ako celok a zosúlaďuje tým osobitosti jednotlivých komponentov (podklad, izolácia či sieťka). Určite sa neodporúča kombinovať najlacnejšie komponenty od viacerých výrobcov. Radšej treba siahnuť po certifikovaných systémoch. Rekonštrukcie hradené z európskych fondov si certifikovaný zatepľovací systém podľa legislatívy priam vyžadujú. Zameriava sa však na ne aj čoraz viac súkromných investorov, ktorí nechcú nechať osud svojho zrekonštruovaného obydlia na náhodu. Necertifikované systémy totiž môžu spôsobiť množstvo problémov estetického (fľaky, plesne, pigmentové škvrny na fasáde), ale často aj technického charakteru (odpadávanie kusov omietky, stierky, alebo dokonca celého zatepľovacieho systému). 

Hrúbka sa zvyšuje

Možno sa vám zdá cena celkového zateplenia príliš vysoká a prvé, čo vás napadne, je ušetriť na hrúbke izolačného materiálu. To však nie je správna cesta ku konečnému šetreniu. Najväčšiu časť rozpočtu na celkovú rekonštrukciu tvoria fixné výdavky spojené so stavebnými a lešenárskymi prácami a cena komponentov zateplenia. Nižšia cena tenšieho izolačného materiálu tak celkové náklady zníži približne o 10 až 15 %, no efektívnosť tepelnej izolácie a úspory energie sa jeho použitím znížia tiež, a to aj o 30 až 40 %, čím sa predlžuje aj návratnosť investície. Tendencia zvyšovania hrúbky tepelnej izolácie je dnes vo svete zjavná a začína sa postupne prejavovať aj u nás. Hrúbka izolácie na zateplenie fasády domu stále narastá a v súčasnom období sa pohybuje na úrovni 8 až 12 cm, pričom sa predpokladá, že v blízkej budúcnosti porastie až k hranici 20 cm. 

Lepšie izolačné vlastnosti

Na kvalitu zateplenia má vplyv nielen jeho hrúbka, ale aj tepelnoizolačné vlastnosti, ktoré sa vyjadrujú súčiniteľom tepelnej vodivosti λ (lambda). Čím je jeho hodnota nižšia, tým účinnejšie daný materiál izoluje. Kým ešte pred pár rokmi sa toto číslo pohybovalo na úrovni okolo 0,04 W/m . K, dnešné moderné materiály ponúkajú oveľa nižšie hodnoty, pričom ich mierne vyššiu cenu neskôr vynahradí úspora energie. Súčiniteľ štandardnej sklenej minerálnej vlny má hodnotu 0,030 až 0,039 W/m . K, kamennej od 0,035 W/m . K. 


Hrúbka izolácie na zateplenie fasády domu stále narastá. Aktuálne sa pohybuje na úrovni 8 až 12 cm, pričom je predpoklad, že v blízkej budúcnosti porastie až na 20 cm.

1424287
KNAUF INSULATION, s.r.o.


Hrúbka izolácie na zateplenie fasády domu stále narastá. Aktuálne sa pohybuje na úrovni 8 až 12 cm, pričom je predpoklad, že v blízkej budúcnosti porastie až na 20 cm.

Riešenia aj do starších domov

Veľa starších domov bojuje so zvýšenou vlhkosťou obvodových stien, preto je problematické zatepliť ich klasickým spôsobom. V takomto prípade je vhodné voliť odvetraný systém. Na rozdiel od kontaktného systému, pri ktorom sa lepí izolácia priamo na fasádu, v prípade odvetraného sa upevní na stenu nosný rošt, do ktorého sa vloží tepelná izolácia. Z materiálov je vhodná sklená minerálna vlna, keďže má veľmi nízky difúzny odpor. To znamená, že vlhkosť cez jej štruktúru jednoducho vo forme vodných pár prechádza do prevetrávanej vzduchovej medzery umiestnenej za izolantom. Zateplenie takýchto obvodových stien iným spôsobom by malo za následok hromadenie vlhkosti a tvorbu plesní. 

Nový vzhľad fasád

Odvetraný zatepľovací systém je tiež vhodný pri úprave fasády obkladmi, ktoré sú v súčasnosti veľmi obľúbené. Na predsadenú fasádu možno aplikovať akýkoľvek obkladový materiál – drevo či lícové tehly. V praxi sa tiež častejšie začína používať aj zateplenie kontaktným spôsobom v kombinácii s odvetraným, ktorý sa používa najmä pri moderných nízkoenergetických stavbách s drevenou alebo tehlovou fasádou. Pri takomto postupe je potrebné vystužiť zatepľovací systém dvakrát, aby sa zabezpečil dostatočne únosný podklad. Ideálnym riešením je použitie lamely s dvojitým sieťkovaním.

Čas zatepľovania sa skracuje

S ohľadom na kvalitné a rýchle zateplenie sú mimoriadne dôležité: výber spoľahlivej realizačnej firmy, kontrola zmluvy o dielo a už spomínaný výber izolačného materiálu. Na trh každoročne prichádzajú novinky s vylepšenými vlastnosťami, ako sú fasádne minerálne dosky so špeciálnou povrchovou úpravou, vďaka ktorej sa čas realizácie v porovnaní so štandardnou doskou skráti približne o štvrtinu. Vďaka použitému povrchovému filmu je montáž jednoduchšia a znížia sa aj náklady na zateplenie, napríklad na prenájom zariadení staveniska či na lepiace a stierkovacie hmoty, keďže ich spotreba je v prípade týchto dosiek až o 35 % nižšia.   

Ohľad na životné prostredie

Majitelia nehnuteľností pri výstavbe preferujú čoraz častejšie ekologické materiály. Aj výrobcovia izolačných materiálov zohľadňujú environmentálne hľadisko, čím sa usilujú znížiť vplyv stavebníctva na okolitú krajinu a zároveň zabezpečiť lepšiu kvalitu vnútorného prostredia. V ich portfóliu môžete nájsť ekologické minerálne izolácie, ktoré neobsahujú formaldehyd, fenoly ani umelé farbivá.  

Kategória: Steny a fasády
Tagy: fasády zateplovanie
Zdieľať článok