Hydromasážna vaňa – cesta k domácemu wellness

02. 10. 2014
Zdieľať

Skúste si predstaviť ten úžasný pocit ľahkosti v teplej vode, jemne masírujúcej vaše telo. Ak to chcete zažívať, kedykoľvek sa vám zachce, poobzerajte sa po šikovnej hydromasážnej vani.

Prednosti hydromasážnej vane sa opierajú o pevný základ hydroterapie, ktorá sa v medicíne využívala už od antiky a ako liečebná metóda je uznávaná dodnes. Mnohí majú skúsenosti s jej aplikáciou napríklad po rôznych úrazoch, chronických chorobách svalov, kĺbov, nervovej sústavy… Výpočet diagnóz, keď vodoliečba naozaj pomáha, by bol určite dlhý. Zjednodušene povedané, hydroterapia využíva pozitívny vplyv odľahčenia tela vo vode v kombinácii s jeho prehriatím prúdiacou teplou vodou. Vďaka tomu sa rozšíria cievy a zvýši sa prietok krvi, čím sa zároveň urýchli vyplavovanie škodlivín z postihnutých miest. Tento proces však nielen lieči, ale aj pomáha pri regenerácii po fyzickej námahe. A samozrejme, hydroterapia je tiež úžasný relax v prúde vody a bublinkách vzduchu. 

Pre športovcov, smoliarov aj bonvivánov

A aký je dôvod mať hydromasážnu vaňu doma v kúpeľni? Napríklad, aby ste nemuseli absolvovať návštevu rehabilitačného centra vo vzdialenej nemocnici, ak vám lekár po vyvrtnutí členka predpíše vodoliečebné procedúry. Rovnaký efekt dosiahnete aj doma bez straty času cestovaním a vysedávaním v čakárni. Nedajbože, ak by to bolo v zime. Predstavte si, že z vyhriatej vane ste o pár minút na mraze… Doma určite tento šok nezažijete. Nie je to však jediný dôvod. V hydromasážnej vani si môžete posilniť imunitu, zbaviť sa únavy po práci alebo po športe a naozaj príjemne relaxovať. Skrátka, je vhodná pre každého, kto ma rád vodu a chce si ju naozaj užiť.  


Hydromasážna vaňa - cesta k domácemu wellness

1425711
Treesse

Vodné prúdy a bublinky

Všetky pozitívne účinky hydroterapie sa v hydromasážnej vani dosahujú pomocou dvoch základných typov masážnych systémov. Viac používaný je hydromasážny systém, ktorý pozostáva z čerpadla a dýz osadených na rôznych miestach vane (zvyčajne po bokoch a za vaším chrbtom). Voda prúdi pod tlakom z čerpadla cez dýzy a masíruje telo. Tento systém je vhodný na hĺbkovú masáž svalov a kĺbov, podporuje ich liečbu po úrazoch či chorobách a tiež urýchľuje regeneráciu po fyzickej námahe. Druhým systémom je vzduchová masáž (tzv. perlička). Pri nej cez drobné dýzy na dne vane prúdi vzduch z dúchadla. Táto masáž je jemnejšia, bublinky vzduchu obmývajú telo a navodzujú príjemný pocit odpočinku. Pri vzduchovej masáži sa ideálne relaxuje a je vhodná najmä po duševnej námahe.

„Aby hydromasáž „fungovala“, je dôležitý aktívny prístup – nielen pri jej používaní, ale aj pri jej prijímaní. Hydroterapia totiž nie je žiadny zázračný liek, ktorý pôsobí sám osebe. Relax a pevnejšie zdravie získate vtedy, ak sa s vodou, jej teplom masážou stotožníte. Skrátka, ak si do vane ľahnete síce unavení, ale pripravení upokojiť myseľ a sústrediť sa na to, ako z vás voda všetko negatívne zmýva, vtedy bude mať hydroterapia naozaj zmysel aj efekt.“
Peter Hepner 


Inštalovaním hydromasážnej vane zmeníte kúpeľňu na vlastné domáce wellness.

Inštalovaním hydromasážnej vane zmeníte kúpeľňu na vlastné domáce wellness.
Polysan

Inštalovaním hydromasážnej vane zmeníte kúpeľňu na vlastné domáce wellness.

Veľkosť a tvar

Každá vaňa by mala byť v prvom rade pohodlná, pri hydromasážnych to platí dvojnásobne. Jej veľkosť by ste mali prispôsobiť tým, ktorí ju budú využívať najviac. Ak máte menšiu kúpeľňu, zvoľte klasickú obdĺžnikovú vaňu – najefektívnejšie tak využijete priestor. Vo veľkej kúpeľni môžete zvážiť atypický tvar alebo vaňu pre dvoch, čím získate ďalší rozmer relaxu. Aj keď to znie zvláštne, ideálne je vaňu si pred kúpou vyskúšať. Tvar totiž môže niekedy zodpovedať viac módnym trendom ako ergonómii (je len na vás, či dáte prednosť vzhľadu alebo pohodliu).

Typ a parametre masážneho systému

V prvom rade by ste sa mali rozhodnúť, či vám viac vyhovuje hydromasážny alebo vzduchový systém, túto dilemu však môžete vyriešiť aj ich kombináciou. Ďalej je potrebné vybrať si typ ovládania – pneumatické alebo elektronické. Pneumatické je jednoduchšie a lacnejšie, neposkytuje však taký komfort a možnosti ako elektronické. To má napríklad „detskú poistku“, ktorá bráni spusteniu čerpadla pri prázdnej vani, čím ho chráni pred poškodením. Masážny systém s elektronickým ovládaním sa tiež dá doplniť o ďalšie funkcie, ako sú automatická dezinfekcia, dohrev vody či chromatoterapia. Parametre masážneho systému určuje výkon agregátov, počet a veľkosť dýz a doplnkové príslušenstvo. V ponuke výrobcov nájdete vane so 4 – 5 zostavami masážnych systémov s presne určeným počtom dýz a doplnkovými funkciami, pri špecifických typoch vaní si však môžete zaobstarať aj atypické vybavenie. Napríklad, ak je pre vás štandardná hydromasáž málo intenzívna a potrebujete svoje telo priam „dobiť“ silným prúdom vody, bude pre vás riešením hydromasážny systém Komfort od firmy Sanjet, ktorý využíva čerpadlo s výkonom o 50 % vyšším, než je bežné.

Kde pomáha vodná masáž


Hydromasážna vaňa - cesta k domácemu wellness

1425703
Polysan

Hydroterapia má vynikajúce relaxačné, rehabilitačné a liečivé účinky, posilňuje teda zdravie a imunitu.

Spoľahlivosť a záruka 

Masážna vaňa sa nedá vymeniť tak jednoducho ako batéria, preto je veľmi dôležitým kritériom pri jej výbere spoľahlivosť a záruka, ako aj dostupnosť servisu. Pred kúpou sa pýtajte na referencie výrobcu, žiadajte certifikáty a vyhlásenia zhody, informujte sa o servise. Buďte dôslední, vyplatí sa to. Nedajte sa zlákať cenou a nekúpte neoverený produkt, inak riskujete, že o rok či dva budete v kúpeľni búrať.


Relaxačný a liečivý efekt vodnej masáže je založený na prehriatí tela, rozšírení ciev, zvýšení prietoku krvi, zrýchlení metabolizmu a vyplavovaní škodlivín. Následne sa urýchľuje regenerácia buniek. Tento efekt sa v hydromasážnej vani dosiahne pomocou dýz, cez ktoré prúdi voda alebo vzduch.

Relaxačný a liečivý efekt vodnej masáže je založený na prehriatí tela, rozšírení ciev, zvýšení prietoku krvi, zrýchlení metabolizmu a vyplavovaní škodlivín. Následne sa urýchľuje regenerácia buniek. Tento efekt sa v hydromasážnej vani dosiahne pomocou dýz, cez ktoré prúdi voda alebo vzduch.
Treesse

Relaxačný a liečivý efekt vodnej masáže je založený na prehriatí tela, rozšírení ciev, zvýšení prietoku krvi, zrýchlení metabolizmu a vyplavovaní škodlivín. Následne sa urýchľuje regenerácia buniek. Tento efekt sa v hydromasážnej vani dosiahne pomocou dýz, cez ktoré prúdi voda alebo vzduch.

Údržba 

Všetko v kúpeľni je vystavené dlhodobému pôsobeniu vody a vlhkosti. Všade sa usádza vodný kameň, po čase sa môžu objaviť plesne… Masážna vaňa je v tomto smere veľmi zaťažená, preto potrebuje údržbu – asi raz za dva mesiace by ste mali masážny systém vydezinfikovať pomocou prípravku, ktorý kúpite s vaňou. Pri čistení jej povrchu, dýz a ovládacích prvkov sa držte odporúčaní výrobcu. Vane s lepšou výbavou mávajú automatické preplachovanie, ktoré čistí a dezinfikuje masážny systém po každom použití.


Akú a za koľko? Kvalitná akrylátová masážna vaňa s bežnými rozmermi, s komponentmi KOLLER, vhodná do štandardnej kúpeľne, sa s pneumatickým ovládaním dá kúpiť za menej než 1 100 €. Vo veľkej kúpeľni však zvážte väčšiu, atypicky tvarovanú vaňu či vaňu pre dvoch.

Akú a za koľko? Kvalitná akrylátová masážna vaňa s bežnými rozmermi, s komponentmi KOLLER, vhodná do štandardnej kúpeľne, sa s pneumatickým ovládaním dá kúpiť za menej než 1 100 €. Vo veľkej kúpeľni však zvážte väčšiu, atypicky tvarovanú vaňu či vaňu pre dvoch.
Treesse

Akú a za koľko? Kvalitná akrylátová masážna vaňa s bežnými rozmermi, s komponentmi KOLLER, vhodná do štandardnej kúpeľne, sa s pneumatickým ovládaním dá kúpiť za menej než 1 100 €. Vo veľkej kúpeľni však zvážte väčšiu, atypicky tvarovanú vaňu či vaňu pre dvoch.

Cena

Je iste dôležitým kritériom, nemala by však celkom ovládnuť vaše rozhodovanie. Veľmi nízka cena totiž znamená šetrenie na strane výrobcu, čo môže mať vplyv na spoľahlivosť vane, a trápiť sa s jej servisom, prípadne výmenou, môže byť nakoniec drahý špás. Ceny bežne dostupných kvalitných masážnych vaní sa pohybujú medzi 1 000 až 4 000 €. Sumy pod 1 000 € sú výsledkom „boja akcií“, kde sa šetrenie väčšinou prejaví na kvalite vane (tenší akrylát či sklolaminátový nástrek) aj komponentov (menší počet dýz, tenšie hadice, nižší výkon čerpadla…). Ak si chcete byť kvalitou istí, hľadajte overené značky, napríklad komponenty od firmy KOLLER, ktorá je v tomto segmente lídrom. Nemusia byť pritom spojené s vyššou cenou.

radí
Peter Hepner
www.sanjet.sk

Podľa čoho sa rozhodnúť?

Ak neviete, či bude lepšia hydromasáž alebo perlička, položte si otázku, aký druh aktivity vykonávate. Vzduchová masáž (perlička) je vhodná po duševnej námahe, po ťažkom dni, keď pod stresom pracovala hlava a nervy. Vtedy v teplej vode naplnenej bublinkami zabudnete na starosti a obnoví sa vám energia a sily. Keď k tomu pridáte jemné svetlo sviečok a pustíte si príjemnú hudbu, pozitívny výsledok je zaručený. Ak ste skôr športový typ, milujete pohyb a dávate telu zabrať, vyberte si hydromasáž. Cez dýzy bude na vaše unavené svaly prúdiť voda, ktorú môžu navyše obohatiť drobné bublinky vzduchu. Tento prúd dokáže zázraky a dá sa nasmerovať tam, kde je najviac potrebný. Masáž preniká hlboko do svalstva a spúšťa reakciu, ktorej výsledkom je regenerácia a úľava od bolesti. Dobrou správou pre tých, ktorí intenzívne športujú, a zároveň majú psychicky náročnú prácu, je, že oba systémy, hydromasáž aj perličku, možno umiestniť do jednej vane.

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: vaňa vírivky wellness
Zdieľať článok

Diskusia