Obývacia izba súčasnosti

30. 05. 2011
Zdieľať

Čo sa nosí? Tak často opakovaná otázka s ešte častejšou odpoveďou: „Nosí sa všetko.“ Myslíte si to aj vy? Asi to nebude až také jednoznačné. Móda sa predsa len mení a určuje vždy trochu iné pravidlá, menia aj naše nároky na všetko, čím sa obklopujeme.

Minulosť verzus súčasnosť

Počas dvadsiateho storočia prešli obývacie izby mnohými vývojovými zmenami. Je úžasné sledovať, ako sa menil pohľad človeka na to, čo je a čo nie je pekné, ako sa praktická stránka striedala s ozdobnou. Napríklad obývačky sedemdesiatych a osemdesiatych rokov sa zariaďovali väčšinou podľa princípu „čím masívnejšie, väčšie, tým krajšie a honosnejšie“. Základom bola veľká sedacia súprava, konferenčný stolík a takzvaná obývacia stena (siahala od jedného rohu obývačky po druhý) s množstvom skriniek a vitrín, prípadne s integrovaným domácim barom.


Obývacia izba súčasnosti

43675

Obývacia izba slúžila predovšetkým ako reprezentačná miestnosť, kde sa schádza rodina a priatelia. Umiestňovali sa tu najvzácnejšie a najdrahšie kusy nábytku, vystavovali sa tu všetky suveníry z dovoleniek a darčeky od príbuzných či známych. Bola to taká súkromná galéria domácich udalostí. Drobné predmety, ktoré sa rokmi nahromadili, obývaciu izbu úplne pohltili a z galérie sa stal sklad. Všetko je však otázkou vkusu členov domácnosti. Preplnený priestor môže pôsobiť skľučujúco, často vyvoláva nevysvetliteľnú únavu či malátnosť. Je najvyšší čas na zmenu, pretože obývačka má plniť aj dôležitejšiu funkciu než výstavnú, totiž relaxačnú.

Nie všetko z rokov minulých musí byť zákonite zlé a nemoderné. Aj v súčasnom modernom interiéri obývacej izby sa môžeme stretnúť s dizajnovými prvkami, ktoré s úctou vstúpili do dôchodkového veku, a napriek tomu po nich túžia aj dnešné generácie. Aj nábytok obývacej izby s dobrým dizajnom je väčšinou nadčasový a tak skoro vás neomrzí.

Prepájanie


Obývacia izba súčasnosti

43667

Dnes sú moderné otvorené, opticky a funkčne navzájom poprepájané priestory. Je úplne fuk, či váš byt má 45 alebo 200 m2, pretože, ak ho nerozsekáte na malé škatuľky, ale necháte miestnosti plynulo na seba nadväzovať, bude aj vaša obývačka svetová. Priehľady do ďalších izieb priestor zatraktívnia a dodajú mu šarm. A pokiaľ máte možnosť, zariaďte si, aby sa z obývacej izby dalo vychádzať von – do záhrady, na terasu, na balkón. Oceníte to hlavne v lete, keď si môžete presunúť napríklad posedenie s priateľmi z obývacej izby na vzduch. Najčastejšie sa spájajú kuchyňa, jedáleň a obývacia izba. Nemusíte sa však báť prepojenia aj s inou miestnosťou, napríklad ak obývacia izba voľne prechádza cez pracovňu do spálne, získa viac priestoru a tým aj honosnejší dojem. Na oddelenie jednotlivých častí môžete použiť posuvné steny.

Farby a vzory


Obývacia izba súčasnosti

43673

Aj farebné riešenia interiérov obývacích izieb podliehajú módnym trendom. V súčasnosti sa už síce ustúpilo od bielych stien a obytné priestory aj v našich zemepisných šírkach začínajú hýriť farbami, netreba to však preháňať. Jeden farebný akcent v neutrálnom prostredí je určite zaujímavejší než farebná búrka sýtych farieb pohromade. Od bielej farby na strope by sme však určite ustúpiť nemali. Módnym hitom je návrat vzorovaných tapiet, pričom výber farieb a vzorov je len na vás. Veľkú popularitu si získali aj rôzne obklady stien, či už drevené, kamenné, alebo tehlové. Základným pravidlom aj tu ostáva staré známe „menej je viac“. Napríklad drevený obklad použitý iba na jednej strane miestnosti je určite atraktívnejší než to isté obloženie na všetkých stenách obývačky.
 

Nezabudnite:

  • sýte a výrazné farby patria do väčších priestorov;
  • svetlé farby síce opticky zväčšia priestor, ale je dôležité zvoliť si aj určitú mieru pestrosti a kontrastu, aby interiér nepôsobil monotónne;
  • neutrálne tóny oživte jednou, ale maximálne dvoma výraznými farbami;
  • kombinácia viacerých typov osvetlenia zvyšuje plasticitu priestoru;
  • kvalitné a ľahko udržiavateľné materiály zvyšujú trvácnosť nábytku;
  • sklo, kov a farebné lakované povrchy pôsobia ľahšie ako drevo;
  • klasické obývacie steny rozdelené na menšie ostrovčeky nezhltnú polovicu izby;
  • skrinky zavesené na stene nepôsobia tak mohutne.

Revolučné zmeny

Tie sa týkajú nábytku v obývacej izbe a spôsobu jeho rozmiestnenia. Sedacia súprava a obývacia stena sa už nemusia šúchať o stenu. Vzdušný policový systém môže pokojne v priestore oddeľovať pracovný kút alebo jedáleň. Pri sedacej súprave je dôležitejšia orientácia smerom do priestoru alebo k oknu než lícovanie steny. Výrobcovia a dizajnéri súčasných nábytkových a sedacích zostáv už našťastie nezabúdajú na zadnú stranu a rátajú aj s umiestnením v priestore.


Obývacia izba súčasnosti

43664


Obývacia izba súčasnosti

43665

Pôsobivá jednoduchosť

Sedacie súpravy získali čisté tvary a línie bez zbytočného nánosu ozdôb či kučier. Hitom sú sedačky, ktoré stoja na subtílnych nožičkách a dovolia izbe dýchať. A nielen tvary, ale aj rozmery sa menia, sedacia plocha sa zväčšuje a výška operadla sa zase zmenšuje. Tendenciou výrobcov je ponúknuť väčší komfort pri relaxovaní v domácom prostredí. Pri sledovaní dobrého filmu v televízii už nemusíte povinne sedieť, spokojne si vyložte nohy a urobte si pohodlie. Nestarnúcim trendom sú solitérne kreslá a chaise longue, ktoré sa pokojne môžu materiálovo a štýlovo líšiť od sedacej súpravy. Zaujímavý efekt dosiahnete, ak na jednu zo stien v obývacej izbe použijete farbu totožnú s farbou sedačky.

Robustným stenám odzvonilo


Obývacia izba súčasnosti

43668

Neviem, či sa dnešné zostavy otvorených políc a jednoduchých skriniek dajú nazvať obývacími stenami. Tvoria ich prevažne nízke komody, v ktorých bývajú špeciálne priehradky na prehľadné uloženie CD a DVD nosičov, a niekoľko políc upevnených priamo na stene. Ak potrebujete viac zakrytého úložného priestoru, nahraďte police skrinkami s plnými dvierkami. Jednoduché línie sú zvýraznené použitím kvalitných drevených dýh a farebného laku v kombinácii s nenápadnými kovovými úchytkami. Moderné sú sýte červené, zelené, žlté, poprípade oranžové farebné riešenia alebo čierno-biela klasika. Ak sa neviete vzdať klasického dreveného vzhľadu obývacej steny, prikloňte sa k riešeniu s výraznou kresbou v horizontálnom smere. A viete, čo je nové a in vo svete dizajnu obývacích izieb? Solitérna komoda so vzorovanou potlačou.

Nezabúda sa ani na romantické duše

 

Dôležité je, aby charakter obývacej izby vychádzal z pocitov a potrieb každého z vás. Ak vám nevyhovuje strohosť a jednoduchosť moderného štýlu a máte v takomto interiéri pocit chladu, dajte sa viesť vlastnou intuíciou. Ostré línie môžete nahradiť krivkami a sýte farby vymeňte za pastelové. Ale aj romantické duše (ak chcú mať moderne zariadenú obývačku) by mali „šetriť“ nápadmi a ozdobami a prikloniť sa k známej fráze, že menej môže znamenať viac. Je podstatné, aby ste dokázali skrotiť vášne a vybrať si medzi odlišnými štýlmi – v jednom priestore sa treba držať jedného štýlu (i keď občas ho možno oživiť jedným trochu odlišným prvkom). Druhou zásadou je nepreplniť priestor zariadením a priveľmi ho nezaťažiť tmavými farbami a zložitými vzormi. Obývacia izba súčasnosti má totiž isté spoločné znaky, ktoré platia pre všetky štýly, a tými sú vzdušnosť a ľahkosť.

Kategória: Bývanie Obývacia izba
Tagy: obývacia izba pohovky sedacie súpravy
Zdieľať článok

Diskusia