14. 03. 2006
Zdieľať

Marec považujeme za začiatok jari. Počasie sa každým dňom zlepšuje a pôda sa vďaka intenzívnejším slnečným lúčom lepšie prehrieva. Záhrada začína meniť svoju tvár, v skalke sa objavujú prvé kvetné puky a na kroch a stromoch pučiace listy. Netreba však zabúdať, že na prichádzajúcu jar treba záhradu pripraviť. Čo je pri tejto príprave dôležité? Marec je ideálny mesiac na nákup osív, takisto si skontrolujte, či nepotrebujete dokúpiť záhradné náradie, črepníky, substráty, hnojivá a iné dôležité pomôcky do záhrady. Už onedlho totiž naberie záhradná sezóna na obrátkach...


Prvé jarné kvety


Marec v záhrade

43911
Daniel Košťál

V marci začína kvitnúť v záhrade široké spektrum cibuľovín a hľuznatých okrasných rastlín, predovšetkým krokusy, scily (Scila sibirica), botanické tulipány (Tulipa kaufmanniana), niektoré kultivary narcisov, puškínie (Puschkinia scilloides) a ladoničky (Chionodoxa luciliae). Z okrasných krov kvitnú zlatovky (Forsythia), lykovec (Daphne mezereum), mahónie (Mahonia x media) a magnólia hviezdokvetá (Magnolia sellata). Klenotom marcovej záhrady môže byť aj atraktívny kultivar rododendronu s ružovofialovými kvetmi (Rhododendron „Praecox“). V trvalkovom záhone môžu koncom mesiaca prekvapiť kvitnúca veternica (Anemone blanda a Anemone ranunculoides), pečeňovník (Hepatica nobilis), prvosienka zúbkatá (Primula denticulata), bergénia (Bergenia cordifolia), pľúcnik (Pulmonaria officinalis), chochlačka (Corydalis solida) alebo krpčiarka (Epimedium rubrum).


Marec v záhrade

43912

Vysádzajte okrasné dreviny

Počas celého marca, len čo pôda rozmrzne a presuší sa, je ideálne obdobie na výsadbu všetkých okrasných rastlín a drevín predpestovaných v kontajneroch. Vhodné je aj rozdeliť a presadiť staršie trsy trvaliek a popresádzať rastliny vo vegetačných nádobách. Nezabudnite zrezať trsy okrasných tráv asi 20 cm nad zemou, urobiť rez ruží a krov kvitnúcich v lete. Môžete začať aj so starostlivosťou o trávniky (vyhrabať zimný odpad, prihnojiť humusom a zničiť mach). Zo záhonov a skaliek odstráňte zimnú ochranu a už v marci môžete vysiať priamo na záhon nechtík, okrasný mak, nevädze, láskavec a černušku. Upravte okolie na jar kvitnúcich drevín (zlatovka), pretože prichádza čas, keď budú najviac priťahovať pohľady.

Starostlivosť o orchideu


Marec v záhrade

43913

Tropické klenoty – orchidey si v ostatnom čase našli množstvo priaznivcov. Ak ste však v pestovaní týchto rastlín nováčikom, nezabudnite, že väčšine orchideí vyhovuje umiestnenie pri okne, ale nemali by na ne dopadať priame slnečné lúče. Teplota by sa v tomto období mala pohybovať od 21 do 15 °C. Orchidey neznesú suchý vzduch ani chladný prievan. Potrebujú vyššiu vzdušnú vlhkosť – možno ju zabezpečiť zvlhčovacími kamienkami alebo postrekovaním rastlín vlažnou vodou (ráno). Stačí im menej vody (s teplotou 20 °C) vo väčších časových intervaloch (v zime raz za 14 dní), mokro totiž spôsobuje zahnívanie koreňov. Pri každej druhej zálievke je vhodné pridať do vody aj špeciálne hnojivo na orchidey.


Marec v záhrade

43917

Tulipánová kytica

V kvetinárstvach sa už v tomto období začína objavovať množstvo rýchlených typicky jarných kvetín. Medzi najobľúbenejšie patria okrem narcisov aj tulipány. Sklená váza s kyticou voňavých tulipánov je naozaj fascinujúca. Často sa však stáva, že po prenesení do vykúrenej miestnosti tulipány rýchlo zvädnú aj napriek tomu, že majú čerstvú vodu a šikmo zrezané stonky. Sú dva spôsoby, ako tomu zabrániť – buď tulipány umiestnite v chladnejšej časti bytu, kde sa ich trvácnosť predĺži, alebo ich celé vložte do väčšej sklenenej vázy („utopte ich“) tak, aby ich kvety boli pevne zafixované stenami vázy. Tak sa budete z farebných tulipánov tešiť oveľa dlhšie. Ešte zaujímavejší efekt dosiahnete, ak do vody pridáte potravinársku farbu.

Záhradný štýl – slovenská vidiecka záhrada


Marec v záhrade

43915

Popri rôznych trendoch v záhradnej tvorbe často zabúdame na tradície, na to, čo tu bolo v minulosti a bolo to pôvabné. Vidiecke záhrady typické pre naše územie však možno ešte nájsť predovšetkým na strednom Slovensku. Ak ste vlastníkom chalupy a chcete sa k tomuto typu záhrady vrátiť, nezabudnite, že nesmie chýbať typický drevený plot. Kde-tu môžete naň zavesiť hlinený džbán, popri ňom by mali rásť slnečnice, no a nič nepokazí ani vkusný slamený strašiak. V typicky slovenskej záhrade by nemali chýbať pravidelné geometrické políčka so zeleninou (určite by tu mala byť kapusta), pomedzi zeleninu je ideálne vysadiť bylinky a menší záhon je dobré (najlepšie pri chodníku alebo pri múre domu) vyhradiť tradičným letničkám (kapucínkam, rezede, aksamietniciam) a trvalkám (klinčekom, pivóniám, floxom a pod.). Zaobstarajte si to, čo pestovali vaše staré mamy. Chodníky vysypte kôrovou drvinou, chýbať by nemala ani drevená lavička a, samozrejme, studňa.


Marec v záhrade

43914

Valentínske srdce

Zaujímavou novinkou v sortimente izbových rastlín je voskovka – sladké srdce (Hoya kerri). Zakorenený listový odrezok v tvare srdca je milým valentínskym darčekom. Vyžaduje svetlo, no nie priame slnko, a teplotu nad 15 °C. Pôdu v črepníku udržiavajte mierne vlhkú, prihnojovanie treba obmedziť na minimum.
 

Ako nakupovať z katalógu


Marec v záhrade

43919

Jedným z častých spôsobov zaobstarania rastlín je ich nákup prostredníctvom zásielkovej služby. Zvyčajne si môžete doma v pohodlí prelistovať katalóg, v ktorom sú uvedené ceny, názvy, fotografie, charakteristiky a základné pestovateľské požiadavky rastlín. Objednávať môžete písomne, faxom, emailom alebo telefonicky. K cene tovaru sa zväčša pripočítava poštové a balné, pri väčších objednávkach to tak niekedy nebýva. Seriózna firma poskytuje aj záruku na to, že sa rastliny ujmú (niekedy až 6 mesiacov pri dodržaní podmienok výsadby a ošetrovania). V prípade výpadku vybraného sortimentu automaticky dostanete náhradu, ale s tým nemusíte súhlasiť. Informujte sa aj o stave, v akom sa rastliny prepravujú (voľne alebo kontajnerované), a o spôsobe ich dodania. Ak môžete, vyberte si firmu, ktorá na trhu pôsobí dlhšie a máte o nej dobré referencie, a vyžiadajte si od nej telefonický, poštový a emailový kontakt v prípade reklamácie.


Marec v záhrade

43916

Werner M. Busch – Bonsaje

V predajniach sa môžete stretnúť s rozličnými miniatúrnymi stromčekmi, ale nie vždy sú to pravé bonsaje. V tejto publikácii sa hneď v úvode dočítate, čo vlastne bonsaje sú, dozviete sa, bez čoho bonsaj nie je bonsaj, a zoznámite sa s japonskými štýlmi, ktoré sa pri tvarovaní týchto rastlín uplatňujú. Nechýba prehľad drevín, ktoré sú na tento účel vhodné, a spôsoby zaobstarania bonsajov. V samostatnej kapitole sa opisujú základné predpoklady úspešného pestovania a tvarovania bonsajov. Publikácia obsahuje množstvo atraktívnych fotografií a to najdôležitejšie nájdete v prehľadných rámčekoch.
Vydalo Vydavateľstvo Príroda, spol. s r. o., v roku 2004.
Cena knihy je
279 Sk.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: kvetiny záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia