Kúpanie pod holým nebom (1. časť)

06. 03. 2006
Zdieľať

Myslíte už na leto, na príjemné chvíle strávené pri vode, telo prehriate a zafarbené slnkom? Nemusíte hneď obiehať cestovné kancelárie a cestovať niekam poriadne ďaleko. Pokojne môžete zostať doma. V priebehu niekoľkých dní sa aj u vás v záhrade môžu odrážať jasné lúče slnka na krištáľovo čistej hladine bazéna.

Vybudovanie kvalitného exteriérového bazéna nie je lacná záležitosť. Preto je potrebné zvážiť otázky, ktoré sa týkajú jeho využitia, investičných nákladov, materiálového vyhotovenia, prevádzky a starostlivosti oň. Mať vo veciach jasno znamená v tomto prípade veľmi veľa.

Bazénové „desatoro“


Kúpanie pod holým nebom (1. časť)

44371

Všetko okolo nás sa riadi určitými pravidlami, ktoré treba rešpektovať. Ak niečo zanedbáme alebo porušíme, nastanú problémy. Desatorom sa nemusia riadiť iba kresťania. Určité „desatoro“ platí aj pre výber bazéna. Ak ho budete rešpektovať, určite urobíte maximum pre to, aby bol vo vašej záhrade ten správny bazén.

I. Kam ho umiestnime?

Pred samotnou stavbou exteriérového bazéna treba zvážiť viaceré požiadavky – od terénnych a klimatických cez konštrukčné a ekonomické až po hygienické. Od nich sa odvíjajú jeho materiálové vyhotovenie, veľkosť a tvar.


Kúpanie pod holým nebom (1. časť)

44370

Bazén je vhodné orientovať vždy na južnú alebo juhovýchodnú stranu pozemku, aby sa dokonale využilo slnko. Okolo neho musíte rátať s voľnými plochami na odpočinok a, samozrejme, netreba zabudnúť ani na určitý odstup od susedných pozemkov, aby ste mali pri kúpaní súkromie. Súkromie dokáže zabezpečiť aj múrik alebo živý plot, ak si však vyberiete druhú možnosť, musíte počítať s tým, že chvíľu potrvá, kým kríky či stromčeky dostatočne vyrastú. Z praktických dôvodov nie je vhodné umiestňovať bazén príliš blízko stromov. Padajúce lístie, ihličie a iné nečistoty by vám zbytočne skomplikovali údržbu. Nezabúdajte, že ovocné stromy a okrasné kríky môžu narásť o viac ako meter za rok. Poloha tesne vedľa domu nesie so sebou tiež množstvo komplikácií (zabezpečenie stability domu pri výstavbe, problémy pri poruchách sietí a ich oprave a pod.). Pri rozhodovaní o umiestnení bazéna hrá dôležitú úlohu aj vzdialenosť od vodovodného potrubia, kanalizácie a elektrických rozvodov.


Kúpanie pod holým nebom (1. časť)

44363

Bazén môže byť (podľa typu) uložený na teréne alebo zapustený do zeme tak, že jeho okraj bude v úrovni záhrady či pár centimetrov nad ňou. Bazén s oceľobetónovou samonosnou konštrukciou možno osadiť aj do svahu či na menej stále podložie (napríklad piesok alebo íl).

Ak máte dom v málo zastavanom území, najprv sa na príslušnom stavebnom úrade presvedčte, či sa vo vašom susedstve neplánuje ďalšia výstavba alebo iné zásahy do krajiny, ktoré by mohli v budúcnosti ovplyvniť vaše súkromie či zatienenie pozemku. Myslite aj na dostatočne širokú prístupovú cestu miestu stavby aj pre ťažšiu techniku.


Kúpanie pod holým nebom (1. časť)

44372

II. Aký typ si zvoliť?

Pri výbere bazéna by ste sa v prvom rade mali zamyslieť, na čo, ako často a ako dlho ho bude vaša rodina využívať. Napríklad rodičia zriaďujú bazén preto, aby potešili svoje malé deti. Mali by si však uvedomiť, že z roztomilého dievčatka a nezbedného chlapca budú o niekoľko rokov nezávislí mladí ľudia, ktorí sa už vo vode po kolená určite čľapkať nebudú. Pri rozhodovaní o veľkosti, materiále a stavebnom riešení bazéna treba brať do úvahy aj ďalekú budúcnosť.


Kúpanie pod holým nebom (1. časť)

44374

Najbežnejšie sú betónové, tvarovkové, laminátové, polypropylénové, akrylátové a celokovové bazény. Laminátové, polypropylénové a akrylátové bazény sú predhotovené a osádzajú sa vcelku. Ich šírka je obmedzená na 3,5 m z dôvodu ich prepravy na miesto osadenia. Majú pomerne dlhú životnosť, sú odolné proti väčšine chemikálií, ktoré sa používajú na úpravu a dezinfekciu vody. Hoci sa dajú ľahko prefarbiť, čas a mechanické poškodenia na nich zanechávajú svoje stopy.


Kúpanie pod holým nebom (1. časť)

44368

Betónové bazény majú takmer neobmedzenú životnosť. Keďže sa vyrábajú priamo na mieste, výhodou je možnosť voľby tvaru, hĺbky či sklonu dna, dajú sa vytvárať rôzne zálivy či osadiť ľubovoľné doplnky a technológie. Zhotovujú sa z tzv. vodostavebného betónu, ktorý sa naleje do debnenia s oceľovou výstužou. Konštrukčný materiál by mal byť dostatočne odolný proti presakovaniu, mrazu a pohybom terénu. Povrchovú úpravu môžu tvoriť fólia alebo bazénová keramika s nízkym stupňom nasiakavosti. Väčší oceľobetónový bazén môže byť nielen miestom relaxácie a zábavy pre celú rodinu, priateľov a známych, ale aj výborným priestorom na šport či rehabilitáciu.

Pre tvarovkové bazény je charakteristický rýchlejší spôsob výstavby nosnej konštrukcie z betónových, škvarobetónových alebo polystyrénových tvaroviek, čo čiastočne obmedzuje tvarovú variabilitu bazéna. Ich povrchová úprava a životnosť sú podobné ako pri betónových bazénoch.


Kúpanie pod holým nebom (1. časť)

44364

Celokovové bazény dobre odolávajú poveternostným vplyvom, môžu byť ľubovoľne tvarované a členité. Vyznačujú sa dlhou životnosťou, inštalácia atrakcií a doplnkov nieje problémom. Istou nevýhodou je fádna farba povrchu, ktorý vytvára sivý odtieň vody. Údržba je však veľmi jednoduchá.

Lacnejšie nadzemné bazény z plastov a podpornej konštrukcie síce nevyžadujú takmer nijakú stavebnú úpravu, ale sú skôr prechodným riešením. Musíte však počítať s tým, že sa niekoľkometrová konštrukcia stane dominantou vašej záhrady. Ich nevýhodou je, že sa môžu ľahšie poškodiť.

III. V akom veľkom si zaplávame?


Kúpanie pod holým nebom (1. časť)

44375

Možnosti využívania bazéna súvisia aj s jeho veľkosťou. Ak má slúžiť rodine s deťmi a rozvetvenému príbuzenstvu, nebude záhradné „pľuvadlo“ najlepšou voľbou. Veľkosť bazéna však záleží predovšetkým na vašich finančných a priestorových možnostiach. Aj náročnejších plavcov môže pritom uspokojiť relatívne malý bazén doplnený o protiprúd. Plávať možno už pri hĺbke 0,8 m, na bežné plávanie stačí hĺbka 1,2 m, na kondičné plávanie potrebujete plochu minimálne 4,5 × 2,5 m s protiprúdovým zariadením.

Pokračovanie zajtra.

Kategória: Relax Záhradné stavby
Tagy: bazén bzzz exteriér
Zdieľať článok

Diskusia