Kúpanie pod holým nebom (2. časť)

07. 03. 2006
Zdieľať

Dávno už odzvonilo časom, keď bazénom vládli štvorce, ovály a kruhy. Moderné technológie umožňujú výrobu takmer akýchkoľvek tvarov a veľkostí. Aj od obľúbených „ľadviniek“ bazénov sa dnešné bazény posunuli o ďalší krok. Metóda strateného debnenia oceľobetónových bazénov umožňuje zmenu tvaru každých 25 centimetrov. Záleží teda len na vašej fantázii a požiadavkách.

IV. Tvar dáva tvár


Kúpanie pod holým nebom (2. časť)

44373

Netradičný tvar môže byť dobrým riešením práve pri nedostatku priestoru. Obdĺžnikové bazény zostávajú vyhľadávanou klasikou najmä medzi plavcami, obdĺžnik je ideálny tvar aj na dôkladné využitie plochy napríklad v rohu záhrady a tiež na zastrešenie a zakrytie. Tvar môžu oživiť napríklad zrazenia kútov alebo prístupové schodíky. Vhodne navrhnutý a zakomponovaný bazén sa tak stáva estetickou dominantou záhrady i domu.

V. Doplnky majú svoj význam

Pri akomkoľvek bazéne musíte rátať s tým, že bude potrebovať aspoň základné doplnky – letnú plachtu, aby ste vodu uchránili pred nečistotami a zároveň cez noc udržali teplo získané počas slnečného dňa. Ďalším doplnkom je hrubšia nepriesvitná zimná plachta. Zabraňuje rozmnoženiu rias a na jar výrazne uľahčí znovuuvedenie bazéna do prevádzky.


Kúpanie pod holým nebom (2. časť)

44374

Dnes je na trhu mnoho ďalších prídavných komponentov, ktoré podstatne rozšíria a spríjemnia možnosti využitia bazéna. Napríklad protiprúd alebo tzv. blower, ktorý pracuje na princípe vírivky, poskytujú luxus športového plávania. Dokonale funkčným doplnkom je románske schodisko (pri oceľobetónových, tvarovkových bazénoch a pod.), ktoré nielen uľahčí prístup do bazéna, ale stáva sa detským kútikom alebo oázou pre tých, ktorí si chcú v horúcich dňoch príjemne osviežiť nohy.

Ak si chcete kúpanie užívať nezávisle od počasia, mali by ste uvažovať o investícii do zastrešenia s UV ochranou. Ponúka sa v mnohých veľkostiach a tónovaniach. Oceníte ho aj v prípade, ak uprednostňujete maximálne súkromie. Zastrešenie v kombinácii s ohrevom vody môže kúpanie predĺžiť o dva až tri mesiace, pričom zvýšenie nákladov nemusí byť neúnosné.

VI. Bezpečnosť nado všetko


Kúpanie pod holým nebom (2. časť)

44366

Pri využívaní bazéna je dôležité dbať na bezpečnosť. Bazén v záhrade je nielen miestom zábavy, uvoľnenia a pohody, ale najmä v rodinách s malými deťmi je tu riziko náhodného pádu do bazéna. Vo Francúzsku sa minulý rok dokonca prijal zákon, podľa ktorého musia mať všetky nekryté bazény ochranné prvky proti pádu do vody.

Bezpečnostné zábradlie tvorí tzv. pasívnu ochranu, ale nikdy nemôže nahradiť dôsledný dohľad na deti dospelých. Estetickejšou ochranou môže byť aj krycia lamelová roleta, ktorá sa jedným otočením kľúča rozvinie po hladine vody. Okrem toho roleta zabraňuje úniku tepla a znečisteniu vody.

Z hľadiska bezpečnosti je potrebná aj úprava bezprostredného okolia bazéna – nesmú tu byť klzké povrchy. Nebezpečné môžu byť predovšetkým hladké kamenné a keramické dlažby bez protisklzovej úpravy, ktoré voda zmení na veľmi šmykľavú plochu.


Kúpanie pod holým nebom (2. časť)

44367

VII. Záleží aj na kráse

Každý bazén bez ohľadu na typ a veľkosť sa stáva na pozemku dominantou. Aj osvetlenie bazéna môže zmeniť charakter celej záhrady a podčiarknuť jej krásu. Estetickejšie určite pôsobia zapustené bazény, ktoré zároveň dávajú široké možnosti tvarovania, výberu a veľkosti či farebnosti povrchu. Sú však aj finančne náročnejšie než nadzemné. Bazén zaberá desiatky štvorcových metrov záhrady, preto je dobré zvážiť konzultáciu so záhradným architektom, ktorý vám pomôže zvoliť vhodný typ bazéna a zároveň rozvrhne priestor na odpočinok a zábavu tak, aby záhrada mohla svojim užívateľom slúžiť po celý rok.

VIII. Údržba bazéna je dôležitá


Kúpanie pod holým nebom (2. časť)

44369

Každý typ bazéna vyžaduje pravidelnú údržbu, ktorá spočíva v zabezpečovaní čistoty vody, v jej mechanickej a chemickej ochrane. Preto je prvoradý výber kvalitnej filtrácie. Na našom trhu je dostupných niekoľko technológií a filtračných metód.

Medzi ľuďmi panuje všeobecná predstava, že čím viac filtračných otvorov je v bazéne, tým je efektívnejšia cirkulácia vody. Pravda je však taká, že príliš zložité rozvody sú najčastejším miestom porúch a vyžadujú pomerne častú údržbu. Otvory v bazénovom skelete môžu byť aj zdrojom nemalých únikov vody. Z tohto hľadiska sa ako ideálne javí použitie bezpotrubných filtračných jednotiek, ktoré môžu byť ukryté napríklad v prístupových schodíkoch. Ich ďalšou výhodou je možnosť uschovania celého zariadenia počas zimnej odstávky.

Pokračovanie zajtra.

Kategória: Relax Záhradné stavby
Tagy: bazén bzzz exteriér
Zdieľať článok

Diskusia