Kúpanie pod holým nebom (3. časť)

08. 03. 2006
Zdieľať

Ceny záhradných bazénov sa pohybujú od niekoľko tisíc až po niekoľko stotisíc korún. Najlacnejšie sú tzv. detské nadzemné bazény. Ich najväčšou nevýhodou však je minimálna možnosť výberu tvaru (v ponuke sú najmä kruhové). Medzi ich ďalšie nevýhody patria malé rozmery, zlá cirkulácia vody a nízka životnosť. Okrem toho ich treba na zimu zložiť a uskladniť.

IX. Za akú cenu

Ďalšou kategóriou, ktorá môže byť finančne nevýhodná, sú montované pozinkované alebo plastové bazény. S relatívne nízkou cenou však ide ruku v ruke aj nízka životnosť, ku ktorej prispieva aj naše podnebie s veľkými teplotnými rozdielmi nielen počas roka, ale aj medzi dňom a nocou. V dôsledku prudkých zmien počasia môžu na plastových bazénoch vzniknúť trhlinky, prípadne sa môžu deformovať. Dodávajú sa iba v typizovaných rozmeroch a tvaroch.


Kúpanie pod holým nebom (3. časť)

44375

K najdrahším patria betónové bazény (záleží aj na povrchovej úprave a pod.), ktoré však majú dlhú životnosť, vysokú pevnosť a nepriepustnosť. Ich veľkou výhodou je úplná voľnosť tvaru a veľkosti. Na ich konštrukciu nie sú potrebné prepojovacie diely alebo potrubné rozvody, preto je zabezpečená maximálna ochrana proti únikom vody alebo pohybom terénu. Vyžadujú si však väčšiu stavebnú pripravenosť, pri väčších bazénoch treba použiť viac filtračných jednotiek. Ak sa použil keramický obklad, môže sa, najmä pri väčších mrazoch, narušiť.


Kúpanie pod holým nebom (3. časť)

44362

Pri výbere vhodného typu bazéna nikdy slepo nepodliehajte reklame. Dôkladne sa presvedčte, čo všetko inzerovaná cena zahŕňa. Často si firma osobitne účtuje napríklad zemné práce, obrubné kamene, filtračné zariadenia a ďalšie prostriedky na údržbu. Aj pri lacnejších typoch bazénov sa stáva, že si budete musieť dokúpiť celý rad doplnkov, bez ktorých prevádzka bazéna nie je možná, a základná cena sa tak vyšplhá až na úroveň oveľa kvalitnejších rodinných bazénov. Väčšina firiem dnes ponúka možnosť tzv. rozloženej platby, a tak aj rodiny s priemernými príjmami si môžu dovoliť kvalitnejší bazén, ktorý bude bez problémov slúžiť najmenej dvadsať rokov.

X. Výber firmy – dôveruj, ale preveruj


Kúpanie pod holým nebom (3. časť)

44363

Ak ste sa už rozhodli dopriať sebe, svojej rodine a priateľom radosť v podobe záhradného bazéna, musíte podstúpiť náročný proces výberu vhodnej firmy. Skôr než sa zveríte do rúk konkrétnej spoločnosti, oboznámte sa nielen s jej produktmi, ale pozornosť venujte aj zárukám. Ako sme už uviedli, každá firma môže mať iný spôsob účtovania, preto sa informujte, či uvedená cena znamená kompletnú dodávku na kľúč vrátane vybavenia, alebo je iba základná.

V neposlednom rade by vás mali zaujímať doložené odporúčania predošlých zákazníkov, ako aj servis, ktorý firma poskytuje. Najvýhodnejšie je, ak spoločnosť ponúka dostatočný výber doplnkov, prípadne možnosť individuálneho riešenia. Takisto oceníte, ak firma sídli v blízkosti vášho bydliska, a tak ušetríte čas pri nevyhnutných konzultáciách počas prípravy, výstavby a prevádzky bazéna.


Kúpanie pod holým nebom (3. časť)

44371

Záhradný bazén je veľkou radosťou. Pri jeho výstavbe sa však nevyhnete ani určitým nepríjemnostiam spojeným s narušením a obmedzovaním vášho súkromia. Pri výbere firmy by preto malo byť dôležité aj časové rozvrhnutie stavby a rýchlosť, s akou sa bazén pripraví na prvý skok do vody.

Kategória: Relax Záhradné stavby
Tagy: bazén bzzz exteriér
Zdieľať článok

Diskusia