Staviame z CLT (cross laminated timber) panelov

11. 11. 2014
Zdieľať

Keby bol CLT panel postavička z komixov tak by bol podľa Ricka Masseyho určite „HULK“ - masívny, silný a áno dokonca aj zelený, vzhľadom k tomu, že sa uberá výrazne ekologickejšou cestou ako betón alebo oceľ a to hlavne z pohľadu skleníkových plynov a ukladania uhlíku. CLT však nie je iba fantázia či výmysel ako spomínaný HULK, CLT je výrobok z dreva, ktorého použite značne narastá ako v Európe tak aj v USA či Kanade.

Aj spoločnosť ForDom spoznala výhody tohto stavebného materiálu vďaka výstavbe dvojpodlažného, nízkoenergetického rodinného domu v mestečku Mödling južne od Viedne. Konštrukcia ťaží z takmer nekonečného zoznamu pozitívnych vlastností CLT panelov. Spomedzi nich môžeme vybrať aspoň niektoré, ako napríklad: rýchla doba výstavby; vysoká rozmerová stabilita; zvýšenie bezpečnosti pri práci; menej odpadu; schopnosť znášať otrasy dokonca aj zemetrasenia; vysoká odolnosť voči ohňu; vynikajúce tepelné vlastnosti; univerzálnosť použitia. Takto by sa dalo pokračovať aj ďalej. Nie nadarmo povedal pán Eroi Karacabeyli (manažér stavebných systémov z FPinnovations z Vancoveru) na kompóziu o drevených kompozitných materiáloch, že sme svedkami renesancie dreva v stavebníctve.  


Staviame z CLT (cross laminatet timber) panelov

Staviame z CLT (cross laminatet timber) panelov
ForDom s. r. o.

Konštrukcia domu v Mödlingu je založená na prefabrikovaných drevených paneloch, ktoré sú ľahké ale pritom veľmi pevné. Panel CLT pozostáva z troch alebo viacerých vrstiev rezaného dreva, ktoré sú ortogonálne zviazané spoločne s konštrukčným lepidlom a dávajú tak vzniknúť panelu obdĺžnikového tvaru s nezvyčajnou pevnosťou. Práve prekríženie vrstiev vedie k tzv. synergickému efektu, ktorý tvorí základ pri tvorbe aglomerovaných a preglejovaných materiálov. Panely sa dajú vyrobiť v rôznych veľkostiach a  dajú sa prispôsobiť špecifickým potrebám a požiadavkám zákazníka.


Staviame z CLT (cross laminatet timber) panelov

Staviame z CLT (cross laminatet timber) panelov
ForDom s. r. o.

 

www.fordom.sk

Kategória: Aktuality Materiály
Zdieľať článok

Diskusia