Teplo, ktoré lieči

10. 02. 2006
Zdieľať

Sauna sa stala pre mnohých z nás súčasťou života. Jej pozitívny vplyv na zdravie poznali už naši predkovia. My sa v súčasnosti opäť vraciame k tomu, čo preveril čas. Do stavby sauny sa môžete pustiť buď sami, alebo môžete využiť ponuky špecializovaných firiem, ktoré vám dodajú hotovú saunovú kabínu alebo samostatný saunový domček, ktorý už len umiestnite na to správne miesto v záhrade.


Teplo, ktoré lieči

44539

Jednotlivé typy sáun sa líšia spôsobom fungovania, svojím účelom, stavebným typom, veľkosťou, zameraním a spôsobom využívania a vyhrievania. Sauny by mali tvoriť najmenej tri priestory – miestnosť na potenie, umyváreň (ktorá môže slúžiť aj na ochladzovanie) a oddychová zóna. Veľkosť miestnosti na potenie (saunovacieho priestoru) závisí od počtu saunujúcich, ale aj od množstva a umiestnenia lavičiek na sedenie či ležanie a, samozrejme, aj od spôsobu vyhrievania. Kapacita miestnosti na potenie by mala umožniť pohodlné a bezpečné saunovanie sediacim aj ležiacim ľuďom. Jedna osoba potrebuje priestor veľký približne dva kubické metre a jeden meter na lavičke. Obloženie stien a stropu je drevené, musí byť suché, neimpregnované a nenalakované. Na vnútorný obklad sú najvhodnejšie severský smrek, topoľ alebo neuzlovitý jedľovec kanadský. Lavice a ležadlá sa vyrábajú väčšinou z topoľa alebo z africkej vŕby Abachi. Na podlahu je vhodná dlažba s protišmykovou úpravou. Osvetlenie miestnosti na potenie by malo byť tlmené a nemožno zabudnúť na inštaláciu núdzového svetla nad vchodom do sauny. Aby sme predišli tepelným stratám, treba miestnosť kvalitne tepelne zaizolovať, najmä strop a steny.

Zariadenie sauny


Teplo, ktoré lieči

44547

Vnútorné zariadenie by malo byť odolné proti prevádzkovej teplote, ktorá dosahuje až 130 °C. Dôležité je nezabudnúť na odvetrávanie a zvoliť vhodný systém, ktorý zaistí výmenu vzduchu. V samostatne stojacich vonkajších saunách sa uprednostňuje vetranie vetracími prieduchmi. V spodnej časti potnej miestnosti blízko kachieľ je nasávací otvor, cez ktorý prichádza čerstvý vzduch. Po jeho ohriatí prúdi k najvzdialenejšiemu a najvyššie umiestnenému otvoru na náprotivnej stene, kadiaľ sa teplý vzduch odvádza von. Okná slúžia na prirodzené vetranie v sprchovacej časti, ktorú treba po skončení saunovania dokonale vyvetrať. Ak na saune nemožno umiestniť okno, musíme zabezpečiť odvetrávanie pomocou umelej ventilácie. Čo je však dôležité, okná by nemali mať nijaké kovové súčasti alebo len v minimálnej miere.


Teplo, ktoré lieči

44546

Saunové kachle

Neoddeliteľnou súčasťou sauny sú saunové kachle. Ich veľkosť a umiestnenie závisia od spôsobu vyhrievania. Ak si obstaráte kachle na pevné palivo, počítajte s tým, že budú vyžadovať viac miesta ako elektrické kachle. Okrem toho treba rátať aj s manipulačným priestorom na ich obsluhu. Kachle na drevo, plyn alebo olej potrebujú sopúchy a komín na odvádzanie spalín. Sopúchy sú väčšinou tehlové alebo postavené z priemyselne vyrábaných blokov. Ich priemer by mal byť minimálne 100 mm. Regulátor odťahu vzduchu sa umiestňuje na sopúch do výšky 1 600 až 1 800 mm od podlahy. Kachle by mali mať dostatočnú kapacitu, aby sme v saune dosiahli požadovanú teplotu (pri strope sa pohybuje okolo 100 °C). Ak sú kachle slabé, požadovanú teplotu nedocielime. Sauna by sa mala dostatočne vyhriať v priebehu jednej hodiny. Okrem kachieľ sú dôležité aj saunové kamene, ktoré vyžarujú teplo a prispievajú k pohode. Majú rozličnú minerálnu štruktúru. Najideálnejšie sú tmavé kamene, ktoré obsahujú ťažké minerály (patria sem napríklad olivín, chromit či gabro). Vhodnou alternatívou prírodných kameňov sú aj keramické dosky.






Čo neviete o saunových kameňoch



  • Väčšie kamene umiestňujte vždy naspodok, na ne klaďte menšie.


  • Pri polievaní používajte teplú vodu. Tepelné straty budú minimálne.


  • Kamene vymieňajte približne po 200 až 300 prevádzkových hodinách.


  • Používajte len čisté a umyté kamene bez prasklín a iného mechanického poškodenia.

Dvere

Pri výbere vhodných dier volíme šírku 600 mm. Z potnej miestnosti sa otvárajú smerom von. Môžu byť drevené a ich súčasťou by malo byť malé okienko, ktoré umožňuje nielen letmú kontrolu saunujúcich, ale zároveň slúži na osvetlenie sauny. Trendom ostatných rokov sú dvere zasklené po celej svojej výške.

Sprchy


Teplo, ktoré lieči

44542

Zastavme sa na chvíľu pri priestore, ktorý je určený na sprchovanie. Jeho steny by mali byť odolné proti vode a ľahko umývateľné. Celá konštrukcia musí byť dostatočne odolná proti vlhkosti. Stena a strop nad umývateľnou časťou musia byť omietnuté vápnom s prípravkom proti plesni. Podlahu treba vyspádovať k podlahovým vpustom. Sprchy by mali byť nastavené tak, aby zniesli minimálnu teplotu 45 °C. Umyváreň môže zároveň slúžiť aj na ochladzovanie alebo, ak nám to priestor dovolí, môžeme na ochladzovanie vyčleniť samostatnú miestnosť. Ak máme k dispozícii celoročne prevádzkovaný bazén, môžeme ho využiť aj na ochladenie po saunovaní.

Ako vo Fínsku

Ideálne je, ak môžeme saunu postaviť v záhrade v samostatnom domčeku a zároveň vedľa nej umiestniť bazén alebo prírodné jazierko. Vybudovať si ju môžete svojpomocne alebo kúpiť hotový domček.


Teplo, ktoré lieči

44551

Infra je in

Zaujímavým produktom modernej doby sú takzvané infrakabíny. Zariadenie, ktoré používa infračervené žiarenie, slúži predovšetkým na vyhrievanie svalstva a kĺbov, na ošetrenie pleti alebo rehabilitáciu. Tento systém uvítajú predovšetkým tí, ktorí sa z akýchkoľvek dôvodov neradi pohybujú vo vlhkom a horúcom prostredí. Ceny infrakabín sú v rozmedzí od 50- do 100-tisíc korún. Súčasťou kalkulácie sú aj montáž, doplnky, vnútorný a vonkajší palubový obklad, infražiariče, podlahový rošt a svetlo.

Hygiena nadovšetko

Aby nám sauna dlho a dobre slúžila, musíme venovať dostatočnú pozornosť aj jej čisteniu a údržbe. Samozrejmosťou je pravidelné upratovanie, čo v praxi znamená kontrolovať lavice, kachle a kamene (tie treba po niekoľkých prevádzkových hodinách vymeniť). Zabúdať by sme nemali ani na čistenie komína a prieduchov. Saunu treba dezinfikovať. Najprv pozametáme, prípadne povysávame potnú miestnosť a oddychovú zónu, a potom všetko dôkladne poumývame dezinfekčným roztokom. Rovnako precízne umyjeme aj ostatné sanitárne zariadenie. Odporúča sa jedenkrát za rok saunu vymaľovať a urobiť základnú úpravu všetkých náterov.






Náš tip

Keď sa rozhodnete pre kúpu saunovej kabíny od odbornej firmy, zabezpečte si na jej montáž elektrický prívod – zvyčajne 380 V. Ak sa potrebujete zorientovať vo svete sáun, skúste surfovať na internete.







Odborník radí:

Úspešná inštalácia saunovej kabíny si vyžaduje:


  • mať v mieste sauny rovno položenú keramickú dlažbu, ideálna je bez bočného sokla;


  • možnosť pripojiť vykurovač na elektrickú sieť, v prípade použitia iného druhu vyhrievania aspoň možnosť pripojiť svetlo.
Dlažba v saune by mala byť vodorovná, bez výškového rozdielu a spádu. Mala by byť ľahko umývateľná, odolná proti teplotným rozdielom, ideálna je mrazuvzdorná keramika. Dlažba pod saunou by mala presahovať jej okraj minimálne tri centimetre (ak nie je po celej miestnosti), neprípustné je umiestnenie kanalizačného vpustu (guličky).

Prívod elektrickej energie zabezpečí kábel vyhovujúci normám STN. Maximálny prierez prívodného kábla treba dodržať s ohľadom na pripájacie svorky saunového regulátora. Pri interiérovej saunovej kabíne (umiestnenej do priestoru alebo vstavanej) treba priviesť kábel do priestoru sauny vo výške približne 210 cm, pričom treba ponechať rezervu asi tri metre vo zvitku tak, aby bolo možné napojiť kábel silovej časti regulátora, ktorý je v dodávke sauny. Ochranu pred dotykovým napätím treba zaistiť prúdovým chráničom 0,03 A.

Nasávacie a odvetrávacie otvory zabezpečujú správnu cirkuláciu vzduchu a prehriatie sauny. Nasávací otvor sa vždy umiestňuje pod vykurovačom s priemerom približne 60 až 100 mm a vo výške 150 mm nad podlahou. Odvetrávací otvor je 150 až 200 mm pod stropom. Vhodné je, ak sa umiestni na protiľahlú stranu od vykurovača. Oba otvory nesmú vyúsťovať do vonkajšieho priestoru, pretože hrozí riziko zarosenia sauny vplyvom teplotných rozdielov. Otvor na dvere by mal mať rozmery 72 × 205 cm.

Kategória: Relax
Tagy: sauna
Zdieľať článok

Diskusia