13. 02. 2006
Zdieľať

Prirodzenými zdrojmi svetla sú cez deň slnko, za jasných nocí mesiac a hviezdy. Vhodným umelým osvetlením však môžeme dosiahnuť nielen vytvorenie ďalších, často netušených, pôvabov prostredia, ale v letnom období si predĺžime i pobyt vonku.

Osvetľovanie

Pri osvetľovaní umelým svetlom sa vytvára základný trojuholník medzi svetelným zdrojom, osvetľovaným objektom a pozorovateľom, pričom treba overiť, či dopad svetla na objekt a jeho odraz k pozorovateľovi sú vhodné. Ľudské oko zle znáša silné kontrasty a rozdielnym svetelným hladinám sa prispôsobuje len postupne a pomaly (napr. pri vstupe zo svetla do šera), preto ho prítomnosť kontrastnej hodnoty jasu v zornom poli silne ruší a vyvoláva oslnenie. Základné pravidlo dobrého osvetľovania umelým svetlom hovorí, že objekt je viditeľný vtedy, keď odráža rozptýlené svetlo smerom k očiam pozorovateľa. Preto je lepšie poskytnúť radšej menej svetla, ale neoslňovať, než umiestniť do zorného poľa nadmerne jasné objekty.

Farba svetla

Svetlo sa skladá zo žiarenia s rôznymi vlnovými dĺžkami a tieto žiarenia vyvolávajú v našom oku kvalitatívne rozdielne dojmy – farby. Všetky farby spoločne dávajú biele svetlo, ktorého typickým zdrojom je slnko. Viditeľnosť objektu je výsledkom svetla, ktoré prijíma, ale aj svetla, ktoré odráža k našim očiam.


Osvetlenie záhrady

44930

Stromy so zelenou farbou listov, vždyzelené kry, strihané živé ploty, trávnik a zeleň všeobecne je najlepšie osvetľovať svietidlami produkujúcimi svetlo bohaté na zelené tóny. Platí to i pre zimné scenérie, keď sú stromy bez listov a majú holé konáre. Sú to výbojkové ortuťové svietidlá a halogenidové lampy. Dreviny okrových, žltých, červených, zlatožltých a hrdzavých farieb (i v jesennom sfarbení) a omietky teplých farieb, dlažby a obklady z tehál, terakotovú keramiku, drevené konštrukcie a všetky materiály, ktoré majú pri dennom svetle žltú, oranžovú, červenú farbu alebo ich kombinácie, je vhodné osvetľovať sodíkovými výbojkami, ktoré emitujú predovšetkým žlté a oranžové tóny. Sodíkové vysokotlakové lampy sú najekonomickejšie i z hľadiska prevádzkových nákladov.

Svietidlá

Svietidlo určené na vonkajšie použitie sa skladá z tela svietidla a zo zdroja svetla. Telo tvorí kryt s priehľadnou a nepriehľadnou časťou a vnútornou odrazovou plochou, objímka s elektroinštaláciou, spájajúce prvky – skrutky, svorky – a tesnenie. Zdrojom svetla môže byť žiarovka (štandardná alebo halogénová) alebo výbojka (sodíková, ortuťová, halogenidová). Vlastnosti žiarovky alebo výbojky (spektrálne vyžarovanie energie) ovplyvňujú farbu svetla. Prídavnými zariadeniami svietidiel sú mriežky proti oslneniu, ochranné mriežky proti poškodeniu, vyššie tyče, stĺpiky, bodce (do záhonov), držiaky s kĺbom (pre montáž na stenu), prípadne boxy (škatule) na zapustenú montáž do stien alebo zeme.


Osvetlenie záhrady

44929

Pri výbere musíme mať na pamäti, že svietidlo bude inštalované vonku, a teda vystavené nepriaznivým poveternostným vplyvom, preto musí byť z odolného materiálu (z kovu, zo skla) a vodotesné aj vtedy, keď ho nechceme inštalovať do vody. Typ a veľkosť svietidiel vyberáme nielen podľa účelu, ale aj podľa mierky priestoru – veľkosti záhrady či odpočívadla –, štýlu záhrady a podľa plochy, ktorú chceme osvetliť. V zásade vyberáme do vonkajších priestorov zdroje s menším príkonom (nízkowatové) a použijeme ich niekoľko.

Typy osvetlenia

Osvetlenie domu a záhrady môže byť bezpečnostné, náladové, príležitostné, ale aj odstrašujúce. Bezpečnostné je osvetlenie prístupovej cestičky k domu, vchodových dvier, schodov, terasy, odpočívadla, prípadne tenisového kurtu či trávnatého ihriska. Spravidla sa realizuje ako vrchné, zdroje sa umiestňujú do výšky (200 až 250 cm a môžu byť aj na dome), pričom nejde o vytvorenie efektu, ale o praktický prístup do domu a prevádzkovú stránku bývania.


Osvetlenie záhrady

44926

Osvetlenie chodníkov je dôležité najmä z hľadiska bezpečnosti. Najčastejšie sa osvetľujú zhora. Najmä pri kratších prístupových cestičkách k domom postačí svetlo umiestnené na stene domu. Efektnejšie je však osvetlenie prístupových a záhradných cestičiek viacerými malými nízko položenými svietidlami. Čím nižšie umiestnime zdroje osvetlenia, tým bude osvetľovací efekt scénickejší. Pri osvetlení cestičky v záhrade nie je vylúčené striedanie osvetlených a tmavších plôch, čo vytvára hĺbku a premenlivosť pohľadov. Osvetliť však musíme zákruty, stupne a schodiská. Svietidlá majú byť nižšie, pričom svetlo má smerovať priamo nadol. Vhodné sú zdroje s malým príkonom a malým jasom, dobre odtienené mriežkami alebo rozptyľovacími a lomivými sklenenými prvkami, ktoré však nesmú znižovať úžitok z osvetlenia nadmerným pohlcovaním svetla.


Osvetlenie záhrady

44928

S osvetlením odpočívadiel a terás treba počítať, aby sme mohli večery tráviť v záhrade pri jedle na terase alebo si posedieť s priateľmi na čerstvom vzduchu. Vhodné je dobre rozptýlené a menej intenzívne svetlo. Najlepšie je umiestniť svetelný zdroj mimo zorného poľa, v dostatočnej výške a primeranej vzdialenosti od posedenia (svetlo priťahuje hmyz, preto musí byť zdroj dostatočne ďaleko). Najvhodnejšie sú halogénové svietidlá, ktoré dávajú najprirodzenejšie svetlo. Ďalšou výhodou je možnosť ovládať ich jas použitím regulátora.


Osvetlenie záhrady

44925

Intímnejšie náladové osvetlenie sa používa na vytváranie rôznych efektov v záhradných partiách – osvetlenie popínavých rastlín na pergole, osvetlenie vody v bazéne alebo striekajúceho vodometu, solitérneho stromu, plastiky či kvetinového záhona. Najlepšie efekty sa dosahujú, ak je spodné, s umiestnením zdrojov nízko nad zemou alebo v úrovni terénu (sú nenápadné i cez deň). Najlepšie pôsobí, keď je svetlo rozptýlené a tiene neostré, čo pomáha vytvárať dojem trojrozmernosti objektov. Prítomnosť svetelných zdrojov má byť len tušená.

Osvetlené vodné plochy sú vždy mimoriadne sugestívne, najmä keď sú svietidlá umiestnené pod vodou. Z bezpečnostných dôvodov sa na osvetľovanie používajú nízkonapäťové zdroje (s napätím 12 V), takže sa dajú použiť len svietidlá žiarovkového typu, halogény s rozptýleným horizontálnym zväzkom. Toto osvetlenie treba inštalovať už počas výstavby objektov.

Bazén na plávanie, s pokojnou vodnou hladinou, sa osvetľuje tak, že sa svietidlá umiestňujú do dlhších stien nádrže (4 až 5 m od seba) 50 až 60 cm pod hladinu, aby bolo možné udržiavať ich čisté z okrajov. Najlepšie je, ak sú nasmerované horizontálne. Jedno svietidlo s príkonom 100 W (pri 12 V) osvetlí približne 30 m2 vodnej hladiny. Treba pripomenúť, že voda v bazéne musí byť krištáľovo čistá, lebo spodné svetlo zvýrazňuje plávajúce nečistoty a riasy.

Fontány, vodomety a vodopády s padajúcimi pramienkami vody sa nasvetľujú zdola nahor priamym svetlom. Efekt je mimoriadny, lebo prúdy vody sa trieštia na množstvo vodných kvapiek, ktoré odrážajú svetlo a stávajú sa na tmavšom pozadí viditeľné v pohybe.


Osvetlenie záhrady

44927

Príležitostné (slávnostné) osvetlenie, vytvorené z väčšieho množstva farebných žiaroviek, je obľúbené najmä v zimnom období, keď sa rýchlo stmieva. Na Vianoce sa táto výzdoba používa na osvetlenie vianočných stromčekov, ktoré sú symbolom zimných sviatkov. Zdobia sa ihličnaté stromy rastúce v záhrade i stromčeky postavené v nádobe na terase, no šnúry maličkých žiaroviek môžu ozdobiť i holé konáre listnatého stromu pred vchodom alebo olemovať výzdobu okolo vchodových dverí. Túto výzdobu možno využiť i v lete pri oslavách v rodinných záhradách a osvetliť stromy a kríky, prípadne pergolu alebo plot.

Osvetľovacia technika môže zohrať aj odstrašujúcu úlohu pre nevítaných návštevníkov. Brány, bránky, výjazdy, priechody a vstupy sú miesta, na ktorých môžeme použiť prídavné osvetlenie so špeciálnym účinkom. Pri náladovom a bezpečnostnom osvetlení je prioritnou požiadavkou neoslňovať. V prípade odstrašujúceho osvetlenia ide však o čo najsilnejšie osvetlenie votrelca, jeho zaplavenie svetlom a oslnenie, aby bol dobre viditeľný, ale sám nevidel. Svetlo je preto silné, nasmerované, s okamžitým rozsvietením, ovládaním príslušnými senzormi (signalizujúcimi otvorenie dverí a pod.) a s bezpečnostnými kontaktmi. Svetelný efekt má prekvapiť i odstrašiť a nie je určený na bežné osvetľovanie. Svietidlá sú robustné s halogénovými žiarovkami 300 až 500 W, chránené bezpečnostným sklom. Umiestňujú sa na bežne neprístupné miesta, aby sa nedali ľahko vyradiť z činnosti.


Osvetlenie záhrady

44932

Inštalácia osvetlenia

Elektrická inštalácia určená do vonkajšieho prostredia má byť izolovaná pred vodou i vlhkosťou a zosilnená proti mechanickému poškodeniu. Je výhodné, ak môžeme osvetľovací systém zapínať a vypínať z domu i zo záhrady. Na osvetlenie miest blízko domu je jednoduchšie používať vnútorný sieťový okruh. Aby sme ho mohli využívať i na osvetlenie terasy (prenosnými lampami), treba na rôznych miestach zvonka inštalovať vodovzdorné zásuvky. Na osvetľovanie vzdialenejších priestorov záhrady alebo na špeciálne osvetľovacie efekty musíme inštalovať osobitný záhradný okruh, na ktorý je výhodné napojiť i vodné čerpadlo.

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: moz120 osvetlenie svietidlá záhrada
Zdieľať článok

Diskusia