20. 02. 2006
Zdieľať

V mrazivých zimných mesiacoch je príjemné hovieť si v teple domova – a to doslova. Niekto si oblečie hrubý sveter, natiahne na nohy pletené ponožky a okolo krku omotá mäkučký šál. Sú však aj iné spôsoby, ako si vychutnať útulnosť domova, keď vonku štípe mráz. Jedným z nich je aj podlahové vykurovanie, ktoré vás donúti zhodiť zo seba prebytočné vrstvy šatstva.

Prečo podlahové vykurovanie


Teplo sálajúce od nôh

45799

Výmena podlahy za novú v kombinácii s výmenou klasického vykurovania za podlahové je ekonomicky náročná investícia. Podlahové vykurovanie vytvára príjemnú tepelnú klímu v obytných miestnostiach. Teplo sála z podlahy, a tak najprv ohreje spodnú časť interiéru, ktorá zostáva pri vykurovaní radiátormi alebo inými konvenčnými výhrevnými telesami väčšinou studená. Nohy, či sedíme, alebo stojíme, máme v chlade, prinajlepšom si vyhrievame hlavu. Teplý až horúci vzduch sa usadí pod stropom, kde je nevyužitý. Podlahové vykurovanie predstavuje najvhodnejšiu alternatívu z hľadiska úspory energie, vytvorenia zdravotne vyhovujúceho prostredia a prirodzených podmienok v ňom. Teplo stúpa z podlahy veľmi mierne, preto je pomalšie aj prúdenie vzduchu, a tým aj pohyb prachových častíc. Tento typ vykurovania je vhodný pre alergikov a osoby trpiace dýchacími ťažkosťami. Renomovaní dodávatelia zaručujú aj vyše päťdesiatročnú životnosť sústav. Navrhnutie moderných a spoľahlivých systémov, ako aj ich kvalitnú inštaláciu by sme mali zveriť skúseným odborníkom. To je základný predpoklad ich stopercentného fungovania.

Ktoré teplo si vybrať?

Podlahové vykurovanie môže byť teplovodné alebo elektrické. Teplovodné pozostáva z plastových rúrok, cez ktoré preteká voda. Tú ohrieva plynový alebo elektrický kotol, vhodný je aj alternatívny zdroj energie, napríklad slnečný kolektor. Rúrky sa inštalujú niekoľkými spôsobmi. Systém na nosnú rohož (sieť) umožňuje prichytiť rúrky pomocou spony priamo na oceľovú sieť. Tento spôsob je univerzálny, možno ho použiť bez ohľadu na vybranú tepelnú izoláciu (styrodur, nobasil). Výhodou systému podlahového vykurovania inštalovaného na vodiacu lištu je zníženie počtu komponentov na minimum. Z ekonomického hľadiska je najvýhodnejší, ale treba počítať s pomerne komplikovaným kladením. Ďalšou možnosťou je priame prichytenie rúrok pomocou spony na polystyrén. Veľmi rýchle a flexibilné kladenie na systémovú dosku, ktorá má vlastnosti tepelnej i krokovej izolácie, sa podľa odhadu odborníkov používa u nás pri inštalácii podlahového vykurovania najčastejšie. Umožňuje ohybový rozsah rúrok od 15º do 180º.


Teplo sálajúce od nôh

45800

Systém podlahového vykurovania sa väčšinou ukladá na betónový podklad a zalieva betónovou mazaninou s minimálnou hrúbkou 60 až 80 mm. Elektrický podlahový systém tvoria elektricky vykurované rohože, ktoré sa kladú pod podlahovú krytinu s vysokou tepelnou vodivosťou. Zo stavebnej a technologickej stránky je to jednoduchší typ vykurovacieho systému. Miestnosť sa vyhreje rýchlejšie ako pri teplovodnom podlahovom vykurovaní a navyše sa ľahšie ovláda (regulovaním elektrického zdroja pomocou presných jednoduchých alebo digitálnych termostatov). Investičné náklady na elektrické vykurovanie vychádzajú bezkonkurenčne najnižšie.


Teplo sálajúce od nôh

45801

Treťou možnosťou sú teplovodné konvektory „fain-coily“, ktoré si získavajú čoraz väčšiu dôveru zákazníkov. Šetria priestor, sú jednoduché a nenápadné, prezradí ich iba nášľapná mriežka na podlahe. Preto ich možno využiť v rozličných interiéroch. V podstate nejde o podlahové vykurovanie, ale o vykurovanie priestoru teplým vzduchom. V podlahe sú nainštalované antikorové alebo hliníkové žľaby s výmenníkom tepla a odvzdušňovacím ventilom na horúcu vodu.

Vyfukovaný alebo stúpajúci ohriaty vzduch vytvára na exponovanom mieste príjemnú klímu. Teplovodné konvektory možno umiestniť napríklad pod francúzske okná a dvere, do zimných záhrad, okolo vnútorných bazénov, kde sa zdržiava vysoká vlhkosť, všade tam, kde sú veľké zasklené plochy. V lete „fain-coily“ slúžia na ochladzovanie miestností vyhriatych slnkom.

Naozaj ušetríme?


Teplo sálajúce od nôh

45803

Pri klasickom vykurovaní pomocou plynového kotla a radiátorov sú náklady oveľa vyššie ako pri podlahovom vykurovaní plynom. Dosiahnutý tepelný komfort je nižší. Aby sa vyhriali steny, zariadenie miestnosti, musíme dom prekurovať, zvýšiť teplotu o dva až tri stupne Celzia vyššie, ako by sa žiadalo. Pri sálavom teple, ktoré sa šíri z podlahy rovnomerne, stačí výkon vykurovania o dva až tri stupne Celzia nižší. Pritom v jednotlivých zónach obytného priestoru necítime nepríjemné teplotné rozdiely. Zníženie teploty vzduchu len o jeden stupeň Celzia šetrí približne päť percent z ročných nákladov na vykurovanie. Podlahové vykurovanie má teda oveľa priaznivejší teplotný profil.

Akú podlahovú krytinu si vybrať

Najlepšiu tepelnú vodivosť majú keramické dlaždice, kameň a kameninové tehly. Pri podlahovom vykurovaní v obývacích priestoroch, kuchyniach a príslušenstve sú tieto materiály ako stvorené.


Teplo sálajúce od nôh

45805

Na trhu sú laminované krytiny s dizajnom imitujúcim prírodné materiály – svetlý a tmavý dub, cejlónske tíkové drevo, bergamot, bambus, magnólia a pod. Záujem o laminátové podlahy sa znižuje a čoraz obľúbenejšie sú podlahoviny vo vidieckom štýle. Na optické predĺženie alebo rozšírenie miestnosti sa používajú pásy široké od 135 do 195 mm. Výhodou tejto podlahy je možnosť vytvárať rozličné vzory, dokáže imitovať kamennú dlažbu, dosky a dlaždice, travertín, žulu, mramor a pod. Drevené podlahové krytiny či masívne parkety tiež patria medzi tepelne vodivé materiály. Ponúkaný sortiment je skutočne široký, je len na vás, či si vyberiete buk, jaseň, javor, brezu, agát, čerešňu, alebo exkluzívne exotické dreviny (čo sa, pravda, odrazí aj na cene). Nevýhodou dreva je jeho reakcia pri zmene vlhkosti vzduchu.


Teplo sálajúce od nôh

45804

V ostatnom čase sa v našich príbytkoch čoraz viac udomácňujú exotické veci a vecičky. Nuž čo, exotika je „in“ a zásoby tvrdého dreva „out“. Hovoríte si, ako to spolu súvisí. Odpoveďou je práve bambus, druh tropickej stromovitej traviny so zdrevnatenými pevnými a pružnými steblami, ktorý získal veľmi výstižný prívlastok – drevo budúcnosti. Zdedil výborné vlastnosti trávy – čím viac sa zreže, tým rýchlejšie rastie. V podstate je to najrýchlejšie rastúca rastlina. Pre svoju pevnosť a odolnosť je to drevo, ktoré má vo svete zelenú. Bambusová podlahová krytina je vhodná na elektrické podlahové vykurovanie. Hodnoty sťahovania a rozťahovania bambusu možno porovnať s inými druhmi dreva. V ponuke sú dosky s drážkovými spojmi, lakované alebo nelakované. Podlahové parkety možno zostaviť do rozličných vzorov. Neupravené podlahy z bambusu sa natierajú bežnými lakmi, olejmi alebo voskom na parkety.

Korok je kôra korkového duba, ktorý rastie najmä v západnom Stredomorí. Korková podlaha je vhodná na podlahové vykurovanie, ale treba dať pozor na správne kladenie a finálnu úpravu. V mnohých prípadoch sa práve toto zanedbalo, preto korok stratil dôveryhodnosť ako kvalitný a vhodný materiál, a to napriek tomu, že je ekologický, zdravý, moderný, pružný a šetrný voči kĺbom.

Podklad je dôležitý

Betón ako podklad musí byť úplne čistý, rovný a suchý. Jeho tvrdosť možno jednoducho otestovať gumovou rohožou, ktorú na noc položíte na betón. Ak sa orosí, treba betón presušiť. Odporúča sa presná skúška prístrojmi. Drevený podklad, ktorý nie je rovný, treba zbrúsiť. Musí byť však suchý (jeho maximálna objemová vlhkosť je 12 percent).

Kategória: Energia Podlaha, dlažba
Tagy: podlahové kúrenie vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia