22. 02. 2006
Zdieľať

Hoci sa keramická dlažba používa najmä v interiéri, veľmi pôsobivá môže byť aj na terase, prípadne na vonkajších schodoch. Dôležité je zapamätať si, že ak ju chceme použiť v exteriéri, musí spĺňať určité podmienky.

Vlastnosti vonkajšej keramickej dlažby

Dlažba musí byť v prvom rade mrazuvzdorná, aby nepopraskala. Mrazuvzdornosť sa totiž spája s väčšou trvanlivosťou, pričom rozdiel v cene mrazuvzdorných a mrazu neodolných obkladových prvkov nie je veľký. Veľmi dôležitou vlastnosťou dlažby je jej nasiakavosť, od ktorej závisí odolnosť dlažby proti vonkajším vplyvom (striedaniu teplôt, dažďu, snehu atď.).

Povrch dlažby


Prechádzka okolo domu (2. časť)

46219

Keramická dlažba môže mať povrch neglazovaný alebo upravený glazúrou. V minulosti sa takmer výhradne používala glazovaná dlažba, lebo ako jediná ponúkala dizajnové možnosti povrchu. Jej nevýhodou je, že sa glazovaná vrstva môže vydrať a dlaždice sa znehodnotia. Preto na veľmi namáhané miesta je lepšie použiť neglazovanú dlažbu. Má hĺbkovo prefarbený črep, ktorý tvorí jediný materiál. Povrchovo sa upravuje brúsením, prípadne leštením (dosiahne sa vysoký lesk dlažby).


Prechádzka okolo domu (2. časť)

46217

Negatívom keramickej dlažby je riziko pošmyknutia, najmä po daždi a v zime. Tento nedostatok vyriešila vhodná povrchová úprava. Na miesta, kde je riziko šmyku najväčšie – na schody alebo rampy –, ukladajú sa dlaždice s protišmykovou úpravou.

Ukladanie dlažby

Keramická dlažba sa používa najmä na terasy, balkóny a schody, teda tam, kde má byť pevná rovná plocha. V týchto prípadoch sa dlažba musí ukladať do maltového lôžka. Keramickú dlažbu možno ukladať aj do pieskového lôžka, ale vtedy sa treba najprv poradiť s odborníkom.

Kategória: Podlaha, dlažba Záhradné stavby
Tagy: exteriér keramická dlažba
Zdieľať článok

Diskusia