Nie je spálňa ako spálňa

23. 02. 2006
Zdieľať

Výskyt alergických ochorení má nebezpečne stúpajúcu tendenciu. Na začiatku 20. storočia trpela nimi len štvrtina populácie, dnes je to až takmer 40 percent. Alarmujúce je nielen to, že počet chorých na alergiu rastie stále rýchlejšie a za posledných desať rokov sa zdvojnásobil, v niektorých oblastiach našej planéty dokonca vzrástol na štvornásobok, ale aj to, že vek alergikov sa čoraz viac znižuje. S veľkou pravdepodobnosťou v priebehu niekoľkých rokov ochorie na alergiu každý druhý človek.

U postihnutých sa alergie prejavujú prudkou a veľmi nepríjemnou obrannou reakciou tela na cudzorodé látky – svrbením, slzením, výtokom z nosa a spojoviek alebo vytrvalým kýchaním. Pre alergického človeka teoreticky platí, že najlepšou obranou je vyhýbanie sa alergénom, ale pretože sa tieto látky nachádzajú všade v prírode, je to takmer nemožné. Jediná možnosť, ktorá môže priniesť trocha úľavy, je znížiť množstvo alergizujúcich látok aspoň vo vlastnom byte či rodinnom dome.


Nie je spálňa ako spálňa

46454

Ak sa nám podarí zariadiť byt tak, že sú jeho miestnosti čisté, majú zdravý vzduch, podlaha a nábytok sú z ľahko umývateľných materiálov, posteľ je vzdušná s polopriepustnou bielizňou, ak sa odstránia závesy, záclony, koberce a iné lapače prachu, vtedy možno alergény takmer odstrániť. Vytvoriť si takéto zdravé prostredie a nepretržite ho udržiavať, to by malo byť pre každého alergika nielen bežnou rutinou, ale aj súčasťou liečby.

Tieto fakty by mohli zaujať i výrobcov a podnietiť ich do ponúkania viacerých výrobkov, ktoré by boli vhodné pre čoraz početnejšiu skupinu zákazníkov trpiacich na alergické ochorenia.

Spálne pre alergikov sa dajú aj napriek všetkému zariadiť tak, aby sa v nich vytvorilo zdravé a bezalergénové prostredie, ktoré im zabezpečí nerušený spánok a dokonalý oddych.

Začnime od podlahy

Pre väčšinu ľudí spĺňa predstavu najpríjemnejšej podlahy v spálni mäkký hrubý koberec, ktorý navodzuje príjemný pocit najmä vtedy, ak sa pohybujeme v miestnosti naboso. I keď dnes už existujú vysávače vybavené technológiou mokrého vysávania, schopné zbaviť koberce zmesi prachu a roztočov, takéto koberce rozhodne nepatria do spálne alergika. Pri výbere podlahovín dnes síce už môžeme využiť bohatú ponuku najrôznejších materiálov, ale spotrebiteľ sa aj tak zvyčajne riadi len ich vzhľadom. Veľmi dôležité je dbať na estetické kritérium, veď podlaha dotvára celkový vzhľad miestnosti a mala by byť štýlovo, materiálovo aj farebne zosúladená s celkovým zariadením, avšak do spálne alergika treba vybrať niektorú z nealergizujúcich „čistých“ podlahových krytín. V tomto prípade by mala byť pri výbere najdôležitejším kritériom ľahká umývateľnosť a antialergická účinnosť podlahy. Priblížme si preto dôkladnejšie niektoré druhy podláh, ktoré sú na trhu v súčasnosti.


Nie je spálňa ako spálňa

46455

Už tradičnými podlahovinami sú dnes linoleum a PVC. Technologický pokrok im dal kombináciu vlastností, ktoré vyhovujú alergikom. Dajú sa ľahko čistiť namokro, sú antistatické, možno ich aj dezinfikovať, sú pevné a súčasne pružné. Vyrábajú sa v rôznych farbách s neobmedzeným dizajnom. Klasické PVC a linoleum však sčoraz viac nahrádzajú nové krytiny vyrobené z prírodných materiálov na báze živíc, ako sú napríklad marmoleum a artoleum. Tieto môžu svojím dizajnom smelo konkurovať kobercom, dokonca v poslednom čase sa presadzujú aj ako obklady stien a rôznych povrchov – stolov, pultov a podobne. Sú hĺbkovo farbené, to znamená, že farebné vzory sú v celej hrúbke rezu, čiže ak by sa aj náhodou pri veľkom zaťažení na niektorých miestach zodrali, farebnosť vzorov sa neporuší. Vyrábajú sa v pásoch, ktoré sa zvárajú, pričom sa vytvorí podlaha bez škár. Sú ideálnou podlahovou krytinou všade tam, kde sa kladú vysoké nároky na údržbu a čistotu.

Vďaka zvýšenému výskytu alergických ochorení si v poslednom čase získavajú čoraz väčšiu obľubu laminátové podlahové krytiny. Modernou technológiou sa vzhľadom výrazne priblížili k povrchu skutočného dreva, a pritom si nevyžadujú zvyčajnú starostlivosť nevyhnutnú pri drevených parketách, akou je pravidelné brúsenie a lakovanie. Ďalšou prednosťou laminátových podlahových krytín je ochranná vrstva niekoľkonásobne pevnejšia ako lak aplikovaný na dreve, ktorá je výrazne odolnejšia proti poškrabaniu či iným oterom v porovnaní s tradičnou drevenou podlahou.


Nie je spálňa ako spálňa

46456

Dôsledkom túžby človeka obklopovať sa prírodnými materiálmi je znovuobjavenie dreva ako interiérového prvku. Drevené parkety sa používali už aj v minulosti v rozličných interiéroch a z prehliadok zámkov a palácov vieme, že predstavujú nielen podmanivý prvok zvýrazňujúci interiér, ale majú aj relatívne dlhú životnosť. Nášľapná vrstva dreva umožňuje aj niekoľkonásobnú renováciu brúsením s následnou obnovou povrchovej úpravy. Dnešné technológie a povrchové úpravy dreva odstránili niektoré negatíva, ktorých sa ľudia obávajú – čistenie drôtenkou, voskovanie, fľaky po rozliatych tekutinách a podobne, a tak je trápenie s údržbou parkiet, aké si ešte väčšina z nás pamätá, takmer minulosťou. Rovnako ako drevené podlahy, pre alergikov je ako podlahová krytina vhodný aj korok, ktorý je príjemný na dotyk, cenovo dostupný a jeho životnosť závisí od správnej montáže a záverečného nalakovania. Medzi „čisté“ podlahové krytiny patria aj keramické dlažby, ktoré však nie sú veľmi vhodné do spální, pretože sú pomerne studené.

V hlavnej úlohe posteľ

Hlavným kusom nábytku v spálni je posteľ. Výber tvarového riešenia je individuálnou záležitosťou, nevyhovujúce sú však postele s uzavretým podstavcom a úložným priestorom. Je to síce veľmi praktické, ale takáto posteľ vôbec nevyhovuje požiadavke prúdenia vzduchu pod posteľou, nehovoriac o tom, že ukladať vankúše a periny vlhké od potu po nočnom spánku do uzatvoreného priestoru je aj pomerne nehygienické, a posteľ sa tak stáva ideálnym prostredím pre roztoče a baktérie. Je vhodné uprednostniť drevenú posteľ na nožičkách, konštrukcia ktorej nebráni vetraniu matraca a lôžkovín zo spodnej časti.


Nie je spálňa ako spálňa

46460

Z hľadiska vetrateľnosti je vhodné, keď má posteľ aj lamelový rošt, a mali by sme dbať aj na umiestnenie postele v spálni. Nemá stáť priamo na podlahe, ani nie príliš vysoko pod stropom. Ideálna výška je 30 až 40 cm nad podlahou, čo je výška primeraná zalomeniu kolien, a súčasne tento rozmer najlepšie vyhovuje prúdeniu vzduchu pod matracom a tepelnému komfortu pri spaní. Pre alergikov je nevhodné umiestniť posteľ k stene pod okno alebo v línii okna a dverí. Rovnako ako výber konštrukcie postele, veľmi dôležitý je aj výber matraca. V súčasnosti sa používajú matrace s pružinovým jadrom, s tuhým jadrom, vrstvové matrace a v poslednom čase dokonca vodné matrace. Pre chorých na alergiu je však dôležitejšie, aby bol matrac vyrobený zo zdravotne vyhovujúcich prírodných materiálov, aby bol vzdušný a dal sa dokonale čistiť. Poprední výrobcovia už reagujú na dopyt výrobou takzvaných biomatracov, ktoré sa dajú rozložiť na časti a prať pri teplotách vyšších ako 60 OCelzia, čo je teplota, ktorú už roztoče neznesú.

Biomatrace sa vyrábajú so stranami rozlišujúcimi zimné a letné použitie a vďaka ochrannému čalúneniu a poťahom, ktoré sú takisto vyrobené ako vnútro matraca z antialergických materiálov, majú dobrú tvarovú stabilitu, nevlhnú, a navyše majú pekný estetický vzhľad. Príjemné teplo každú noc nám zabezpečujú vankúše, prikrývky a posteľná bielizeň. Náplne z peria dnes považujeme za málo hygienické a sú príčinou mnohých alergických ochorení. Pre tých, ktorí sa nechcú vzdať peria, by mohli byť riešením polopriepustné obliečky, vyrobené z materiálu s minimálnou veľkosťou pórov.


Nie je spálňa ako spálňa

46458

Póry medzi jednotlivým vláknami sú také malé, že sa cez ne do perín nedostane prach, alergény a ani roztoče, iba vzduch a vlhkosť, čiže koža môže počas spánku voľne dýchať. Vhodnejšími materiálmi ako perie na náplň do vankúšov a prikrývok sú polyestery, z ktorých sa pridaním bavlny vyrábajú špeciálne priestorovo tvarované duté vlákna v tvare vločky, poskytujúce už pri malých hrúbkach dobrý tepelný komfort. Majú malú hmotnosť a dajú sa opakovane prať i vyvárať bez straty na ich kvalite. Matrace, vankúše, prikrývky a posteľnú bielizeň treba prať čo najčastejšie a opakovaným praním celkom zabrániť zavlečeniu alergénov do postele, čím sa dá dosiahnuť takmer sterilné prostredie, ktoré umožní alergikovi nerušený spánok.

Spálňový nábytok

Nábytok do spálne pre chorého na alergiu vyberáme podľa zásady – čím jednoduchší, tým zdravší. Rozmanité tvarovanie predných plôch skríň a stolčekov je nevyhovujúce, jednoduchý výraz nábytku je v tomto prípade devízou a umožní ľahkú udržiavateľnosť. Z materiálov vhodných pre alergika sa nachádza na prvom mieste drevo a materiály, ktoré možno ošetrovať vlhkou handrou.


Nie je spálňa ako spálňa

46457

Je ideálne, ak sa spálňa nemusí používať aj ako šatník. Oblečenie, v ktorom bol alergik vonku, sa má odkladať inde, a ak sa po návrate z práce domov hneď osprchuje, nezanesie si do spálne peľové častice a prach z tela a vlasov. Spálňa by nemala byť skladiskom nepotrebných vecí, nemali by v nej byť preplnené police, stohy časopisov a kníh a zbytočné doplnky. V spálni, kde spí alergik, nemajú miesto ani kvety, pretože zem v kvetináčoch často napadajú plesne a na listoch sa zachytáva prach. V spálni by mal byť namontovaný a nepretržite zapnutý čistič vzduchu, ktorý nielenže vháňa do miestnosti čerstvý vzduch, ale ešte predtým ho zbaví prachu a peľových zrniek.

Aj keď treba veľa vecí zo spálne chorého na alergiu odstrániť, neznamená to, že sa jej interiér nedá spestriť. Pekným doplnkom môže byť napríklad umývateľné farebné kožené kreslo a miestnosť možno oživiť i zrkadlami, ktoré vytvárajú dojem väčšieho priestoru a pôsobia veľkoryso. Príjemnú atmosféru možno dosiahnuť aj farbami a osvetlením. S farbami sa dá v byte doslova čarovať, dodávajú stenám nové dimenzie, umožňujú vytvárať v priestore množstvo variácií a estetických zmien. Do spálne sa dá bez rizika použiť kompozícia z prírodných farieb, teplých tónov a vlnivých vzorov. Výborným prostriedkom na dosiahnutie optickej pohody sú aj tapety, pričom uprednostňujeme tapety s umývateľnou povrchovou úpravou.

Aj pomocou osvetlenia sa dajú dosiahnuť zaujímavé efekty, napríklad ak miestnosť osvetlíme viacerými svetelnými zdrojmi a necháme vyniknúť niektorým detailom. Aj keď pri zariaďovaní spálne pre chorých na alergiu prevládajú striedmosť a jednoduchosť, napriek všetkým obmedzeniam ju možno zariadiť tak, aby z nej sálalo teplo a príjemná pohoda a súčasne aby v nej bolo zabezpečené zdravé prostredie, také dôležité pre ničím nerušený oddych.

Kategória: Bývanie Spálňa
Tagy: alergia posteľ spálňa spl
Zdieľať článok

Diskusia