27. 02. 2006
Zdieľať

Ak sa zadívate na dve fotografie toho istého miesta, ktorých časový rozstup fotenia je, napríklad 50 rokov, vidíte jasný rozdiel. Malé bezvýznamné budovy nahradili veľké významné, a tam, kde bol predtým park, sú dnes zväčša betónové parkovacie plochy alebo domy. Množíme sa. Rastieme. Priestor však zostáva. Ako mať zároveň veľa domov, a súčasne sa neoberať o zeleň, bez ktorej možno žiť naozaj len ťažko? Odpoveďou sú fasády zazelenené popínavými rastlinami, ktorým stačí na prežitie často iba škárka v betóne.

Zeleň – ochranca fasády


Domy pod rúškom zelene

46905

Popínavé rastliny svojím rastom vytvárajú, stavebným slovníkom povedané, prevetrávanú vzduchovú vrstvu, a tak účinne chránia fasádu pred poveternostnými vplyvmi – najmä pred slnkom, chladom a vetrom. Veľkým výkyvom teploty konštrukcie v lete bráni vrstva listov, ktorá zachytáva slnečné lúče, a stena tak zostáva v tieni. Jej povrch sa neprehrieva, čím sa v interiéri vytvára príjemná klíma. Okrem toho sa znižuje pravdepodobnosť popraskania omietky z dôvodu prudkých teplotných rozdielov. Vzduchová vrstva, ktorú vytvárajú popínavé rastliny na fasáde, pôsobí aj ako tepelná izolácia, čo je výhodné najmä v zime. Preto je výhodné pestovať stálozelené druhy najmä na severnej stene.

Studený vietor dokáže až neuveriteľne rýchlo schladiť povrch konštrukcie. Ale ak stenu obrastá popínavá rastlina, preháňa sa vietor nie po povrchu steny, ale po povrchu listov, a konštrukcia tak zostáva chránená.


Domy pod rúškom zelene

46901

Popínavé rastliny a vlhkosť

Iste ste počuli, že zeleň priťahuje do fasády vlhkosť. Toto tvrdenie však, i keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, nie je pravdivé. Naopak. Pri daždi listy zabraňujú vniknutiu dažďových kvapiek na povrch steny, pretože z listov stečú do pôdy, kde sa ich opäť ujme rastlina. Cirkuláciu vzduchu medzi listami a fasádou zaručí odvedenie prípadnej vlhkosti do ovzdušia, a tak ostáva stena suchá. Jediným problémom vlhnutia zazelenenej fasády môžu byť nefunkčné klampiarske prvky. Samozrejmosťou by preto malo byť usmerňovanie a strihanie popínavých rastlín tak, aby nezarástli rímsy a odkvapy, ktoré by zároveň nemali slúžiť ani ako opora pre ovíjavé rastliny.

Problémy zazelenenej fasády


Domy pod rúškom zelene

46900

Je možné, aby popínavá rastlina poškodila stavbu? Aby sme mohli neskreslene odpovedať na túto, nepochybne najčastejšiu otázku, ktorá sprevádza úvahy o zazelenení fasády, musíme si objasniť spôsoby uchytávania popínavých rastlín. Podľa spôsobov uchytávania možno rozdeliť popínavé rastliny na úponkaté, opieravé, ovíjavé a koreňujúce. Úponkaté tvoria špeciálne výhonky, ktorými sa zachytávajú na latke alebo drôte. Opieravé sa popínajú pomocou bočných výhonkov, chĺpkov, ostňov a tŕňov. Ovíjavé, súdiac už podľa názvu, sa ovíjajú okolo opory (napríklad stĺpu). Nijaké z týchto rastlín nie sú schopné udržať sa na stene bez pomoci. Tam sa však bez problémov udržia koreňujúce rastliny, ktoré sa upínajú pomocou prísavných doštičiek alebo priliepavých korienkov. Medzi najznámejšie takéto rastliny patrí brečtan.


Domy pod rúškom zelene

46903

Z toho jasne vyplýva, že zazelenanie fasády rastlinami, ktoré sa uchytávajú na pomocnú konštrukciu, nemôže byť nijakým problémom. Tu však naozaj môže nastať pri koreňujúcich rastlinách. Nebezpečenstvo predstavujú priliepavé korienky, ktoré rastú na tmavých a vlhkých miestach, teda v prasklinách. To však neznamená, že takýmito rastlinami nemožno zazeleniť fasádu. Aby sa vyvrátila možnosť poškodenia stavby vrastením korienkov do prasklín, je potrebné pred vysadením rastlín skontrolovať stav omietok. Ten musí byť bezchybný, to znamená bez trhlín, zvetraných špár, poškodených častí. Je pochopiteľné, že ani stále vlhkú omietku nemôžeme nechať zarásť, a to nie preto, že by ju mohli rastliny poškodiť, ale tiež zato, že takáto stena nie je zdravá a treba ju vyliečiť bez ohľadu na to, či ju chceme alebo nechceme zazeleniť.


Domy pod rúškom zelene

46904

Problém by mohol vyvolať takisto prudký vietor, dážď alebo sneh, nápor ktorých by rastlina alebo oporná konštrukcia nemusela vydržať. Na tieto komplikácie niet inej rady, ako dostatočne upevniť konštrukciu a príliš masívnu rastlinu pravidelne strihať.

O rastliny sa musíme starať nielen pre vylúčenie odtrhnutia zeleného pokrytia fasády. Takisto nie je dobré nechať zarásť strechu a okná. Tento fakt však naozaj nemožno považovať za nevýhodu.

Invázia hmyzu

Máte strach, že spolu so zeleňou sa k vašim oknám priblížia aj mraky hmyzu? Potom vás možno poteší správa, že sa bojíte zbytočne. Zazelenená fasáda naozaj „chová“ množstvo živočíšstva, však ono nemá dôvod tento príjemný domov opúšťať a vymeniť ho za, pre nich neútulný interiér vášho domu.

Viac zelene do nášho života!

I keď sú zazelenené fasády pôsobivé kdekoľvek, svojou nenáročnosťou na zakorenenie sú mimoriadne vhodné do miest, kde môžu plnohodnotne nahradiť stromy alebo kríky. Inak sa môže stať, že problémy, ktoré sa už teraz vyskytujú vo veľkých mestách, nás zničia.

Kategória: Bývanie Steny a fasády Zeleň v interiéri
Tagy: popínavé rastliny zeleň zelená fasáda
Zdieľať článok

Diskusia