Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

10. 03. 2006
Zdieľať

Moderná kuchyňa býva vybavená množstvom technických vymožeností, ktoré uľahčujú a spríjemňujú každodennú prácu. Ale kým si ich zaobstaráte, mali by ste sa zamyslieť aj nad miestom, kde trávite pri práci najviac času. A či tomu veríte, alebo nie, najviac času v kuchyni trávime všetci pri dreze. Hoci je stále viac domácností vybavených kvalitnými umývačkami riadu, drez naďalej zostáva nevyhnutnou súčasťou kuchyne. Umývame v ňom riad, oplachujeme zeleninu a mäso, jednoducho drez je základom umývacieho centra v kuchyni a bez neho sa nezaobídeme.





Trocha ergonómie nezaškodí


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47159

Umývacie centrum by malo byť umiestnené o niečo vyššie ako ostatné pracovné plochy, zvyčajne stačí o 10 cm. Ak pri dreze stojíte vzpriamene, mali by ste na jeho dno položiť dlaň. Zvolenie správnej výšky sa neoplatí podceňovať. Ak sa pri práci budete dlhšie hrbiť, doplatí na to váš chrbát. Osobám nižším ako 165 cm vyhovuje výška spodných skriniek 86 cm (okraj drezu sa tak dostane na úroveň 90 cm), vyššie osoby by potrebovali (podľa výšky postavy) umiestniť skrinky približne o 6 až 19 cm vyššie. Štandardné typizované skrinky, ktoré slúžia na zabudovanie drezu, vyhovujú len ľuďom s podpriemernou výškou postavy. Ostatní by si radšej mali dať navrhnúť kuchyňu na mieru a rozmerovo ju prispôsobiť nielen priestoru, ale aj výške postavy. Ak máte v kuchyni dostatok miesta, mali by ste počítať aj s praktickou plochou na odkvapkávanie umytého riadu.


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47178

Ako vyberať

Ponuka drezov je široká a skôr než sa vydáte do špecializovaného obchodu či kuchynského štúdia, mali by ste si zvážiť, čo od drezu očakávate: aké by mal mať vlastnosti, tvar, farbu, mali by ste si vybrať vhodný materiál a určiť cenovú kategóriu.

Veľkosť je dôležitá


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47151

Drez slúži nielen na umývanie riadu, ale aj na čistenie a prípravu potravín. Preto je dôležité vybrať si správnu veľkosť. Aké bude jeho hlavné využitie? Budete v ňom denne umývať riad alebo má slúžiť len na oplachovanie zeleniny a iných potravín? Všetko treba vziať do úvahy. Ale či už sa rozhodnete pre väčší, alebo menší drez, nezabudnite ani na ďalšie parametre. Patrí k nim napríklad jeho hĺbka. Plytké drezy sú nepraktické, a aby ste nemali linku či podlahu stále postriekanú vodou, hĺbka by mala byť od 19 do 25 cm.


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47147

Niektorí výrobcovia práve tento rozmer neuvádzajú, preto sa naň radšej opýtajte alebo si hĺbku zmerajte sami v predajni. Každý lepší drez by mal obsahovať prepad, ktorý plní bezpečnostnú funkciu – s ním sa nemusíte obávať, že pri chvíľkovej nepozornosti vytopíte susedov o poschodie nižšie. Prepad zároveň slúži ako malé umývadlo.

K príjemným vymoženostiam modernej doby patrí aj drvič odpadu a vďaka nemu nemusíte pobehovať medzi drezom a odpadkovým košom. Ak si chcete nechať pripojiť drvič, váš drez musí mať štandardný, 3,5″ odtok (s priemerom približne 9 cm) so sitkovým uzáverom, na ktorý možno drvič pripojiť.

Materiály drezov


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47142

Nové materiály vyrobené modernou technológiou majú nielen pekný dizajn, ale sú aj praktické a ich údržba a čistenie sú pomerne jednoduché. Z ponuky si vyberú nielen priaznivci strohej kovovej krásy, zástancovia keramiky, ale aj tí, ktorí obdivujú umelé materiály. Pri výbere treba prihliadať nielen na vzhľad a cenu, ale aj na trvanlivosť materiálu a jeho nároky na každodennú údržbu.

Antikoro

Antikoro je zliatina ocele, chrómu, niklu a ďalších prísad. Je krásne na pohľad a v kuchyni patrí ku klasickým a osvedčeným materiálom. Je praktické a nevyžaduje veľkú údržbu, ale keďže je citlivé na poškriabanie, časom sa drobným škrabancom nevyhnete.


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47176

Kvalitné antikoro nekoroduje, ale ak si vyberiete lacný drez neoverenej kvality, môže sa stať, že predsa len začne hrdzavieť. Príčinami bývajú nízky obsah legovacích prísad (ušľachtilých kovov) alebo nedostatočná homogénnosť materiálu. Preto by ste si mali vybrať antikorový drez, ktorý je z plechu s minimálnou hrúbkou 0,9 až 1 mm. Plech môže byť aj hrubší, ale drez s tenším plechom radšej nekupujte. Informácie by vám mali poskytnúť predajcovia, ale aj laik môže sám zistiť kvalitu drezu jednoduchým testom. Ak plech pod tlakom ruky pruží, znamená to, že nie je dosť hrubý. Viete si predstaviť, čo by sa stalo, keby ste do takého drezu napustili vodu a budete manipulovať s batériou, ktorá bude k drezu pripevnená?


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47150

Čistenie antikorového drezu nie je náročné. Na čistenie sa používajú špeciálne prípravky, napríklad Nerez-fix. Potom stačí drez len opláchnuť a utrieť. Prípadné škrabance možno vyleštiť hubkou a leštiacou pastou na antikoro. Vyhýbať by sme sa mali prípravkom, ktoré obsahujú chlór.

Okrem lešteného antikora je na trhu široká ponuka drezov v tzv. profilovanom vyhotovení. Na hladkom povrchu sa časom môžu objaviť drobné škrabance, ale profilované antikoro si zachováva stabilný vzhľad a tieto drobné ryhy sa na jeho povrchu objavia len zriedka. Tieto drezy sú o niečo drahšie a ich údržba je náročnejšia.

Umelý kameň

Drezy z umelého kameňa sú príjemné na pohľad a ľahko sa udržiavajú. Umelý kameň, alebo inak kompozitný materiál, tvorí zmes kryštalického kremeňa, keramického farbiva a akrylátového spojiva. Vďaka špeciálnej technológii výroby, pri ktorej sa využívajú tlak a vibrovanie, vzniká materiál tvrdší a pevnejší než prírodný kameň. Odoláva proti poškrabaniu i chemikáliám, ale aj teplotám do 240 °C (niektoré dokonca až do 280 °C).


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47162

Nezáleží na tom, či si vyberiete silgranit, fragranit, cristaline-granit, alebo riegranit – sú to takmer rovnaké materiály a ich názov závisí od výrobcu. Základom týchto materiálov je drvená žula (granit). Pomery jednotlivých zložiek sa pohybujú približne v týchto hodnotách: 70% kameniva, 15% akrylátu a 5 až 10% keramických farbív.

Údržba týchto drezov je jednoduchá. Stačí ich dôkladne opláchnuť a utrieť do sucha. Na dôkladnejšie čistenie možno použiť bežne dostupné čistiace prostriedky. Na odstránenie vodného kameňa sa používajú špeciálne čistiace prostriedky, ale dobre poslúži aj obyčajný ocot.


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47175

Vybrať si môžete aj drez z corianu – trvanlivého materiálu z jemnej minerálnej zmesi. Jeho veľkou výhodou je, že sa dobre tvaruje a na rozdiel od prírodného kameňa je teplý na dotyk. Corian je pevný, tvrdý a tvárny materiál, má homogénnu štruktúru a farebnosť. Možno doň vŕtať, možno ho rezať, frézovať, brúsiť i leštiť a poškriabaný povrch sa dá ľahko renovovať. Plochy z corianu nemajú spoje a škáry, takže ak si tento materiál vyberiete na pracovnú dosku aj drez, získate jednoliatu plochu, na ktorej sa neudrží špina, baktérie ani plesne. Práve z týchto dôvodov je corian vyhľadávaným materiálom pri zariaďovaní zdravotníckych zariadení, kde je hľadisko zachovania sterilnosti a hygieny prioritou. Dlhá životnosť, trvanlivosť, minimálna údržba a odolnosť proti mechanickému poškodeniu a pôsobeniu chemikálií sú devízami, ktoré vyvážia aj vyššiu cenu.

Lacnejším variantom corianu na našom trhu sú materiály HI-MACS či kerrock. HI-MACS sa podobne ako corian upravuje rezaním i brúsením. Jeho cena je v porovnaní s corianom asi o 20 až 30% nižšia.

Ďalším variantom v skupine kompozitných materiálov je kerrock. Neponúka sa však v takej širokej palete farebných odtieňov ako predchádzajúce dva materiály.

Keramika


Zamyslenie nad kuchynským drezom (1. časť)

47171

Kuchynské štúdiá ponúkajú klientom aj pôvabné keramické drezy, ktoré sa vypaľujú a na úpravu ich povrchu sa používajú špeciálne tvrdé glazúry odolávajúce proti oderu a nárazom. Keramické drezy sú v porovnaní s umelým kameňom či antikorom chúlostivejšie a vyžadujú ohľaduplnejší prístup. Nie je vhodné šúchať po ich povrchu predmety s ostrými hranami, aj pád ťažkého predmetu z väčšej výšky môže keramický drez poškodiť. Keramické drezy sa oplachujú vlažnou vodou s prídavkom saponátu. Na dôkladnejšie čistenie možno použiť niektorý z prípravkov na sklokeramické varné dosky.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynský drez
Zdieľať článok

Diskusia