Vintage kúpeľne si nachádzajú miesto v našich domácnostiach

08. 01. 2015
Zdieľať

Historický, výberový, klasický. Aj také ekvivalenty má slovo vintage. Okrem mnohého iného sa za ním skrýva i štýl zariaďovania interiéru, ktorý si nachádza svoje miesto v mnohých našich domácnostiach. Nájdete sa v ňom aj vy?

Čo sa snúbi vo vintage?

Štýl vintage vychádza z minulosti a spája nábytok, sanitu a doplnky s historizujúcimi prvkami, pričom dbá na kvalitné materiály – drevo, kov, sklo, keramiku a porcelán. V prípade nábytku a doplnkov sú charakteristickými znakmi patina, praskliny, prípadne hrdza, ktoré majú výsostne dekoratívny charakter. Báť sa však pri ňom nemusíte ani jednoduchých moderne pôsobiacich tvarov a línií či výraznejších vzorov.    


foto: IKEA

Vintage kúpeľňa


foto: IKEA

3 prvky vintage kúpeľne

Dlažba

Po štýlovej vzorovanej dlažbe podlaha vo vintage kúpeľni priam prahne. Hoci sa na každej dlažobnej kocke môže opakovať ten istý motív, v ponuke nájdete aj druhy pozostávajúce z viacerých vzorov, ktoré možno podľa ľubovôle kombinovať.    

Batérie a armatúry

Siahnite po kohútikových batériách a armatúrach, ktoré vyzerajú ako z minulého storočia. Navyše, ventily môžu byť keramické, čo ešte viac podčiarkne charakter takto koncipovanej kúpeľne. Vybrať si môžete strieborné, zlaté alebo mosadzné vyhotovenie. 

Samostatne stojaca vaňa

Či už na nožičkách, alebo bez nich, samostatne stojaca vaňa dodá kúpeľni vzdušnosť a eleganciu, ktorá k tomuto štýlu neodmysliteľne patrí. Nemusí byť situovaná len v priestore, možno ju umiestniť aj k stene či vymurovanej priečke.  


foto: www.retrodlazby.sk

Vintage kúpeľňa


foto: www.retrodlazby.sk

Keramická dlažba Talsa, 30 rôznych prvkov s geometrickými vzormi a ornamentmi, 38,95 €/m2, www.retrodlazby.sk 

Veľkým hitom je miešanie starého s novým, čomu vintage štýl bezpochyby praje. Priznaná tehla, moderné svietidlá, atypické umývadlo umiestnené na stolčeku, ktoré môžete neraz nájsť aj doma v dielni, patina na nábytku a vzorovaná dlažba, ktoré sú pri tomto smerovaní priestoru vítané, ba priam žiaduce.


foto: www.originalstyle.com

Vintage kúpeľňa


foto: www.originalstyle.com

Obľúbeným doplnkom samostatne stojacich vaní sú rôzne stolčeky či stoličky, na ktoré sa pri kúpaní odkladajú nielen nevyhnutnosti, ale aj rôzne dekorácie či sviečky. Ideálne sú tie s patinovaným povrchom, z materiálov hrá prím najmä drevo a kov.


foto: IKEA

Vintage kúpeľňa


foto: IKEA

Vzor pripomínajúci retro podlahu sa môže objaviť napríklad aj na uterákoch. Froté osuška INGEBORG, 140 × 70 cm, 6,99 €, IKEA

Ani vo vintage kúpeľni sa netreba strániť farieb. Bielu sanitu a nábytkovú zostavu doplňte napríklad svetlomodrou, svetloružovou, béžovou či sivou. Samostatnou kapitolou je potom podlaha. Ak sa rozhodnete pre vzorovanú dlažbu, pokojne môže hýriť nielen vzormi, ale aj farebnosťou.     


foto: H&M Home

Vintage kúpeľne


foto: H&M Home

Kúpeľňový predložka, 4,95 €, H&M Eurovea 

Ak holdujete vtipným nápadom, vyhrajte sa aj s kúpeľnou. Uterák pri umývadle preveste cez patinovanú obruč, ktorú postačí zavesiť na kus lana, a okolo starého zrkadla vytvorte rám z obľúbených washi pások.


foto: H&M Home

Vintage kúpeľne


foto: H&M Home

Zaujímavým prvkom v takto ladenej kúpeľni môžu byť masívnejšie liatinové radiátory. Počítať však treba s tým, že potrebujú svoj priestor a ich použitím prídete o miesto na odloženie uterákov, ktoré ponúkajú tie rebríkové varianty. Aj tu už však existujú vintage štýlom inšpirované alternatívy. 

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa štýly bývania vintage
Zdieľať článok

Diskusia