Testujeme naparovacie žehličky

12. 01. 2015
Zdieľať

Pre niekoho je žehlenie relaxom, iní sa mu radšej snažia vyhýbať. S dobrou žehličkou sa však kopa bielizne míňa z koša neuveriteľným tempom. Ak ste tú svoju kupovali pred piatimi rokmi, na dnešné modely sa už chytať nebude.

Čo by ste mali vedieť pri kúpe

1  Para

Moderná naparovacia žehlička v priebehu jedinej minúty premení na paru približne 50 mililitrov vody, aby zmäkčila vlákna v bielizni a zjednodušila jej hladenie. Ide o hranicu, ktorá začína otvárať cestu k žehličkám novej generácie. Tie majú vo svojom tele zabudovaný malý výrobník pary s čerpadlom, takže dokážu túto hranicu výrazne prekročiť. Vďaka tomu para preniká do oblečenia omnoho rýchlejšie a hlbšie.

2  Dýzy

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím viac otvorov žehliaca platňa má, tým rovnomernejšie sa bude para dostávať do bielizne. A to nielen pri jej automatickom dávkovaní, ale aj pri použití parných rázov, ktoré sú iba zriedkakedy sústreďované do špičky. S narastajúcim objemom pary sa začína táto výhoda prejavovať čoraz intenzívnejšie, takže pri kúpe sa vyplatí pozerať nielen na hornú, ale aj na spodnú stranu žehličky.

3  Odvápnenie

Nánosy minerálov zanášajú dýzy a môžu výrazne znížiť množstvo pary, ktoré preniká do bielizne. V kritickej situácii môžu dokonca minerálne usadeniny vytvárať na bielizni šmuhy. Každý výrobca preto podrobne opisuje program odvápnenia, ktorý sa zaobíde bez chemických prípravkov. Zvyčajne len stačí vypláchnuť usadeniny do kuchynského drezu a uvoľniť dýzy tlačidlom. To by sme mali robiť každý mesiac.

4  Správna teplota

Pri štedrej dávke horúcej pary prestáva byť teplota hladiacej plochy natoľko dôležitá, ako to bolo pri obyčajnom hladení. Preto sa na trhu objavujú modely, pri ktorých teplotu žehliacej platne nastavuje automat. Stále však zostáva štandardom teplotný volič s indikáciou tkaniny, popri koliesku už pod rukoväťou nájdete aj farebnú indikáciu či svietiaci text.

5  Kĺzanie

Nenechajte sa oklamať prvým dojmom a nikdy sa nesnažte urobiť si obraz o kĺzaní žehličky po bielizni vtedy, keď je jej žehliaca plocha studená. Niektoré z materiálov so zmenou teploty výrazne menia svoje vlastnosti a počíta sa aj s pôsobením pary, ktorá vytvorí jemnú oddeľujúcu vrstvu. Aj napriek tomu existujú medzi modelmi rozdiely, ktoré najlepšie odhalí froté uterák či iná štruktúrovaná tkanina. Kým jeden sa kĺže ako na ľade, druhý potrebuje tlačiť.

6  Bezpečnosť

Senzory a časovače sledujú vašu prácu, aby zabránili poškodeniu textílií či požiaru. Kým energeticky úsporné modely majú v rukoväti senzor, ktorý okamžite vie, že žehlička iba parkuje na stole, ostatné sledujú pohyb a svoju polohu, aby sa po uplynutí prednastaveného času automaticky vypli. Zvyčajne to znamená po 30 sekundách pri pracovnej a bočnej polohe a 8 minútach pri parkovacej zvislej pozícii. 

Termostat

K spoľahlivosti cvakajúcich bimetalových termostatov sa dodnes žiadne moderné senzory nepriblížili. Výrobcovia si dávajú záležať na tom, aby žehličky roky slúžili bez porúch.

Nastavenie

Kým niektoré modely sa spoliehajú na plnú automatiku, pri iných máte precíznu kontrolu nad teplotou aj nad dávkovaním pary. Je na vás, či chcete byť súčasťou diania alebo si užívať sladký komfort nevedomosti.

Kabeláž

Voľný a dlhý kábel s textilným výpletom je nutnosťou a neraz závisí od drobností, či vám bude pri práci na ťarchu alebo nie.

Kĺzanie

Moderné materiály a nanotechnológie sú pre kĺzanie žehličiek po bielizni kľúčové. Každý výrobca má svoje vlastné tajomstvá, v hre je keramika aj ušľachtilý kov.

Zásobník

Zásobníky vody naberajú na objeme a tým trochu stúpa aj váha žehličiek. Za všetkým sú výkonnejšie systémy na výrobu pary, ktoré ňou rozhodne nešetria.

Bielizeň treba nechať vydýchať

Parné žehličky síce nadobro odpísali suché žehlenie rýchlosťou a trvácnosťou hladenia, pridali nám však trochu starostí. Para, ktorá zostane uviaznutá v tkanine, sa musí odvetrať skôr, ako sa bielizeň uloží do skríň. Obzvlášť v prípade, ak má žehlička zabudovaný generátor pary a k vašej technike žehlenia patrí prifukovanie parných rázov. Iba máloktorá skriňa na bielizeň je vyrobená tak, aby v nej cez vetracie otvory prúdil vzduch.
Bielizeň, ktorá mala pred uložením do skrine dostatok času na odvetranie, si podstatne dlhšie zachováva svoju sviežosť. Hlavne na vidieku, kde ku kúreniu pristupujeme trochu inak ako v panelových domoch, sa vyplatí nechať bielizeň vydýchať, aby drobný mikroskopický život nenapáchal škody na jej príjemnej vôni a atraktívnom vzhľade.

TESTOVANÉ PRODUKTY

Bosch Sensixx´x DA70 SensorSecure

Para: 0 – 50 g/min, parný ráz – 200 g/min
Žehlenie: 2 800 W, termostat so senzorom v ­držadle, eloxovaná hliníková žehliaca platňa


Bosch Sensixx´x  DA70 SensorSecure

Bosch Sensixx´x DA70 SensorSecure
BSH domácí spotřebiče s.r.o., organizačná zložka Bratislava

Minimálna únava a maximálny komfort pri žehlení. Tvarovanie rukoväte tejto žehličky si jednoducho zamilujete a čím väčšia kopa bielizne pred vami stojí, tým radšej ste, že ju máte. Pokiaľ ide o komfort pri žehlení, máme pocit, že výrobca to zvládol s prehľadom. Ide o model s manuálnym nastavením teploty a intenzity pary, pri ktorom máte vždy plnú kontrolu nad tým, ako sa správa. Ak vám je pary priveľa, utlmíte ju, ak tlakom lisujete puky na nohaviciach, jednoducho teplotu poženiete nahor. Aby bolo žehlenie úsporné a bezpečné, žehlička má vždy úplne jasno v tom, či ju držíte v ruke alebo nie. V rukoväti má senzor, ktorý automaticky utlmí ohrev vždy, keď ju pustíte. Pri žehlení sme ocenili dobrú kĺzavosť i pri nižších teplotách a mali sme pocit, že na problematických tkaninách sa objavovali lesklé stopy po žehlení v menšom rozsahu ako pri ostatných modeloch. Ide o  robustnú a pevnú žehličku s veľkou zónou na vysušovanie naparenej textílie v zadnej časti žehliacej platne. Ožehlená bielizeň sa tak vydýcha skôr a rýchlejšie môže putovať do skrine.

„Parný ráz smeruje do špičky žehliacej plochy, takže urobí svoju prácu tam, kde ju najviac potrebujete.“

páči sa nám
 ergonómia
 úplná kontrola

++++ (štyri)                                     67,60 €
Pre tých, ktorí majú radi pri práci komfort a ocenia kontrolu nad všetkými nastaveniami. Svojou robustnosťou poteší pri veľkom plošnom zábere.

www.bosch-home.com

štíhla a ľahučká

Russell Hobbs Colour Control 19840-56

Para: 0 – 47 g/min, parný ráz – 138 g/min
Žehlenie: 2 400 W, termostat s farebnou ­indikáciou, keramická žehliaca platňa


Russell Hobbs Colour Control 19840-56

Russell Hobbs Colour Control 19840-56
www.vzdy.sk

Hovoria tomu Colour Control a zaiste bude oporou pre tých, ktorí neradi lúštia malé písmenká na voliči teploty. Vždy, keď sa prepnete z jedného druhu textílie na druhý, na bočnej strane sa rozsvieti na veľkej ploche nový farebný kód – zelená pre nylon, žltá pre vlnu, fialová pre bavlnu či červená pre ľan. V priebehu niekoľkých použití si v podvedomí vytvoríte cit pre spoznávanie správnych nastavení. Ide o štíhly model, ktorého keramická žehliaca platňa sa výborne kĺže po textile, žehlička si však pýta trochu cviku, aby ste si zvykli na jej špecifiká. Parný ráz je smerovaný na celú žehliacu platňu a zadná plocha žehličky je priúzka na to, aby vysúšala navlhčenú bielizeň. Ak sa preto rozhodnete využiť plný výkon parenia, bielizeň zostane o čosi vlhkejšia, ako ste zvyknutí. Nám sa páči výborne tvarovaná špička a dokonale voľné uloženie napájacieho kábla. Ide o jednu z najľahších žehličiek v teste, ktorá v domácnosti zaručene nesklame. Snáď len kryt nalievacieho otvoru by mohol byť osadený na pevnejšom závese. Museli by sme ju používať roky, aby sme odhalili, či je dostatočne pevná.

„Farebné kódy podsvietenia prezradia všetko, čo potrebujete vedieť. Netreba lúštiť a počítať bodky na otočnom voliči pod rukoväťou.“

páči sa nám
+ štíhla a ľahká 
na toto pozor
vlhkejšia bielizeň

+++- (tri a pol)                                 39,00 €
Pre tuctovú domácnosť, ktorá hľadá modernú naparovaciu žehličku s dostatočným výkonom a aktuálnou výbavou.

www.vzdy.sk

víťaz testu

Rowenta STEAMFORCE DW9240

Para: generátor s čerpadlom, 0 – 65 g/min, ­parný ráz – 230 g/min, Microsteam 400 laser
Žehlenie: 3 100 W, termostat s textovou indikáciou, antikorová žehliaca platňa, tvarovaná špička


Rowenta STEAMFORCE DW9240

Rowenta STEAMFORCE DW9240
Rowenta

Zapojíte ju do zásuvky, pootočíte voličom a na bočnej strane sa postupne začnú rozsvecovať nápisy konkrétnych druhov tkanín. Čosi cvakne a od tejto chvíle počuť pravidelný tlkot čerpadla parného generátora, ktorý s neutíchajúcou intenzitou vyrába oblaky pary vlhčiace bielizeň. V našom teste niet žehličky, ktorá by dokázala vyrobiť také ohromné množstvo pary, a žiadna z nich sa jej nemôže rovnať v tom, s akou ľahkosťou sa kĺže po textile. Výrobcovi sa v tomto modeli podarilo sústrediť najmodernejšie prvky a po zhliadnutí vyhladenej bielizne sme mali pocit, že lepšie by to už nemohlo byť. Para sa predrala cez šesť vrstiev rifľoviny až k žehliacej doske a žehliaca platňa s ľahkosťou vyrovnala pokrčené miesta vo všetkých vrstvách. Akoby sme ani nepracovali s obyčajnou žehličkou, ale mali malý domáci parný generátor. Ide o model s výbornou ergonómiu a tvarovaním, ktoré umožňuje vyhladiť i jemné detaily okolo golierov a gombíkov. Automat zaisťuje dávkovanie pary primerané teplote žehlenia.

„Chvíľami akoby sa miestnosť zahalila do oblakov pary, ktorá neústupným tempom pribúda znovu a znovu. Táto žehlička to s dôsledným rovnaním bielizne myslí skutočne vážne.“

páči sa nám
+ symetrické ovládanie pravák/ľavák
+ vysoký parný výkon

***** (päť)                                           93,00 €
Na náročné žehlenie v početnej domácnosti, kde sa cení každá ušetrená chvíľa. Zabudovaný parný generátor jej dáva rýchlosť a výkon.

www.rowenta.sk

Sencor SSI 8440GR

Para: 0 – 50 g/min, parný ráz – 190 g/min
Žehlenie: 2 200 W, termostat, keramická ­žehliaca platňa


Sencor  SSI 8440GR

Sencor SSI 8440GR
Sencor

Nalejete do nej vodu, zasuniete do zásuvky a o niekoľko sekúnd ste v hre. Otočnými voličmi navolíte teplotu a dávkovanie pary, aby sa hora pokrčenej bielizne pred vami premenila na precízne poukladané kôpky. Táto žehlička vás nemá čím prekvapiť, ale ani sklamať. Výrobca ju jednoducho vybavil aktuálnou sériou technológií a pridal atraktívnu cenovku, ktorú nemožno prehliadnuť. Ide o model s keramickou žehliacou platňou, ktorý nás oslovil výbornou manévrovateľnosťou a kvalitným hladením. So sviežim dizajnom a pevným vyhotovením môže spoľahlivo slúžiť celé roky. Bez ohľadu na to, či patríte medzi tých, čo žehlia pravidelne, alebo sa tejto činnosti venujete príležitostne. Pri práci dokáže presvedčiť, že ponúkne vyšší výkon a komfort ako vaša stará žehlička, ktorú ste kúpili pred rokmi. Pocítite to nielen na dávkovaní pary, ale aj na kĺzavosti. Nám splnil tento model všetky predsavzatia a neodhalili sme žiadny nedostatok, ktorý by bránil jeho vstupu do domácnosti. Ak sami netušíte, čo chcete, výberom tohto modelu nepochybíte.

„Jednoduchá, lacná, a predsa spraví všetko, čo od nej potrebujete.“

páči sa nám
+ ľahké vyhotovenie
+ účinné parenie

+++- (tri a pol)                                  20,00 €
Pre tých, čo hľadajú prvú žehličku do svojej domácnosti a nechcú sa popáliť pri výbere. Táto spoľahlivo naparí aj hrubú, nepoddajnú bielizeň.

www.sencor.sk

žehlenie bez starostí

Philips Perfect Care Azur

Para: 25 – 50 g/min, parný ráz – 190 g/min
Žehlenie: 2 600 W, termostat s automatikou, titán-oxidová žehliaca platňa, tvarovaná špička


Philips Perfect Care Azur

Philips Perfect Care Azur
Philips

Táto žehlička rozmýšľa za vás a je jej úplne jedno, či žehlíte ľan, bavlnu alebo hodváb. Teplotnú automatiku podriadila dávkovaniu pary, takže pod ochranným parným vankúšom s tenučkou žehliacou platňou citlivé textílie nehoria. Vďaka tomu dosiahol výrobca 10 % úsporu energie a dokázal ponúknuť žehličku, ktorá sa zaobíde bez toho, aby bolo treba čokoľvek nastavovať. Snáď podchvíľou prifúknuť paru alebo nakropiť nepoddajný okraj a to je všetko. Nech ju vezme do rúk ktokoľvek neskúsený, s hladením bielizne nebude mať žiadne problémy. Tak sa to javilo aj nám a počas mesačného testovania sme nikdy nemali pocit, že by nám nastavenia chýbali. Ide o štíhly model s tvarovanou špičkou, ktorý sa po nahriatí kĺže i po hrubo tkaných textíliách bez toho, aby ho bolo treba tlačiť do práce. Jemné kontúry a ľahké telo ocenia jemnejšie stvorenia so slabšími rukami. Pocítia pri práci úľavu. So starou žehličkou bola namáhavejšia, než je milé. Jediné, čo zvláda slabšie, je parenie vo zvislej polohe. Pre slabšiu paru sa nám veľmi nedarilo.

„S istotou môžeme povedať, že tradičný volič teploty žehlenia jej vôbec nechýba. Mnohých však prekvapí, ak namiesto neho nájdu iba kontrolku hlásiacu, že žehlička je pripravená.“

páči sa nám
+ teplotný automat
+ energetická úspora

++++ (štyri)                                     104,99 €
Pre domácnosti, kde viac záleží na rýchlosti a kvalite hotovej práce ako na technologických vychytávkach a nastavovaniach. Na zvislé parenie sa však veľmi nehodí.

www.philips.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče naparovacie žehličky test
Zdieľať článok

Diskusia