Vešiak ako mikádo

11. 02. 2015
Zdieľať

V interiérovom dizajne platí, že keď pôvabná forma poskytne útočisko bezchybnému úžitku a k tomu prehovorí ľahkosťou výrobnej logiky, potom sa zrodí nesmrteľná klasika.

V roku 1966 založili traja kamaráti, De Pas, D‘Urbino a Lomazzi, architektonické štúdio v Miláne – v epicentre progresívneho dizajnu, ktorý sa v tom čase uberal cestičkami popu k rodiacej sa postmoderne. Vzápätí začali pracovať na viacerých urbanistických a architektonických projektoch, aby napokon pevne zakotvili pri interiérovom dizajne.

Dobre urobili! S nekonvenčnými nápadmi si bezprostredne vybudovali renomé. Chýrni sa stali najmä vďaka dvom zásadným výtvorom: nafukovaciemu kreslu Blow a sedeniu Joe v tvare obrej baseballovej rukavice. Zákazky vplyvných nábytkárov sa len tak hrnuli. Takmer by sa medzi nimi stratilo subtílne dielko – skladací vešiak na kabáty Sciangai.

Od roku 1973 ho ponúka spoločnosť ZANOTTA, ktorá vždy vedela odhadnúť nesmrteľný potenciál výnimočných návrhov. Tak začala s výrobou jednoduchej konštrukcie, ôsmich dômyselne pospájaných drevených tyčí so žliabkovými zárezmi na horných koncoch. Vešiak v rozloženom stave, keď získal obrys dvoch kužeľov spojených špicmi, pripomínal čínsku detskú hru mikádo. Preto získal meno Sciangai (zriedkavé talianske označenie Šanghaja). Vešiak však pripomína hru nielen pre svoju vonkajšiu podobu, ale aj vďaka hravému používaniu.

Umožňuje všakovaké spôsoby odkladania zvrškov a v prípade, keď nie je potrebný, dá sa ľahko poskladať do úhľadného snopčeka. Kto by však niečo také robil? Sciangai vyzerá výborne s kabátmi i bez nich a v interiéri zohrá úlohu rafinovanej ozdoby. Istotne sa aj vďaka tomu stal obľúbenou dizajnérskou ikonou ocenenou viacerými dizajnérskymi trofejami.


Jonathan De Pas (1932 – 1991) Donato D‘Urbino (1936) Paolo Lomazzi (1936) dizajnéri

Jonathan De Pas (1932 – 1991) Donato D‘Urbino (1936) Paolo Lomazzi (1936) dizajnéri
archív vydavateľstva JAGA

Jonathan De Pas (1932 – 1991) Donato D‘Urbino (1936) Paolo Lomazzi (1936)
dizajnéri

1973


Vešiak ako mikádo

1505883
Zanotta


V roku 2013 oslávil vešiak Sciangai 40 rokov.

V roku 2013 oslávil vešiak Sciangai 40 rokov.
Zanotta

V roku 2013 oslávil vešiak Sciangai 40 rokov. Vyrába sa z bukového, prípadne dubového dreva s prírodnou povrchovou úpravou. Dostupný je tiež v morenej verzii, v bielej, sivej, tmavohnedej a čiernej farbe. Cena 686 €, ZANOTTA, Predáva Kabinet (www.kabinetkabinet.sk)

Pokračovatelia


Rozkladací stojan Hut ab sa radí k prvotinám dnes obzvlášť rešpektovaného dizajnéra Konstantina Grcica.

Rozkladací stojan Hut ab sa radí k prvotinám dnes obzvlášť rešpektovaného dizajnéra Konstantina Grcica.
MOORMANN

1998

Rozkladací stojan Hut ab sa radí k prvotinám dnes obzvlášť rešpektovaného dizajnéra Konstantina Grcica. Z prútov jaseňového dreva zložil koncom 90. rokov konštrukciu, ktorá vychádza z prostého nápadu. Konstantin chcel totiž zvýšiť „úložnú kapacitu“ klasických trojnožiek, a tak postavil na seba rovno dve. V mieste styku ich doplnil kovovými háčikmi (slúžia tiež ako kĺby), takže vytvoril deväť miest na vešanie či odkladanie šatstva. Detail zárezov na konci tyčí je podobný predlohe Sciangai. Od 293 €, NILS HOLGER MOORMANN


Vešiak ako mikádo

1505889
MOORMANN

2007

Vešiak na kabáty Sticks vyzerá trochu ako výbuch v tesárskej dielni. Alebo ako Sciangai po mrzutej havárii. Tento expresívny solitér navrhol nemecký dizajnér Michael Schwebius ako dômyselne pospájaný zhluk drevených tyčí s päťuholníkovým prierezom. Na konci každej z nich je hlboký zárez určený na vešanie. Sticks sú dostupné v dvoch veľkostiach (pre deti aj pre dospelých) a v piatich farebných úpravách. Vyrábajú sa v chránenej dielni Dominikus Ringeisen v bývalom kláštore Maria Bildhausen na severe Bavorska. Od 360 €, SCHÖNBUCH


Sofistikovaná konštrukcia Kyudo ukazuje, že za 40 rokov od čias vzniku Sciangai urazil dizajn ďalekú cestu.

Sofistikovaná konštrukcia Kyudo ukazuje, že za 40 rokov od čias vzniku Sciangai urazil dizajn ďalekú cestu.
DANESE MILANO

2013

Sofistikovaná konštrukcia Kyudo ukazuje, že za 40 rokov od čias vzniku Sciangai urazil dizajn ďalekú cestu. Pritom však ostáva zaujatý stále tou istou témou: poskytuje logické riešenia stanovených problémov, ktoré by zodpovedali súčasným estetickým nárokom či technickým možnostiam. Vešiak Kyudo bol inšpirovaný starým japonským umením lukostreľby – podobá sa trojici alebo štvorici napnutých lukov, vzájomne spriahnutých do extrémne pevnej, no veľmi ľahkej a vzdušnej zostavy. DANESE MILANO

Kategória: Dizajn
Tagy: interiérový dizajn vešiak
Zdieľať článok

Diskusia