06. 04. 2006
Zdieľať

Pri zariaďovaní bytu sa často najväčší dôraz kladie na obývaciu izbu. Obývačky sa zariaďujú výstavne, avšak v poslednom období viac prakticky. Zeleň v tejto miestnosti spĺňa najmä reprezentatívnu funkciu. Okrem požadovaného estetického účinku však zároveň oživuje nevzhľadné výklenky a kúty, zjemňuje lineárne tvary moderného nábytku a v neposlednom rade má aj blahodarný vplyv na psychiku a zdravie obyvateľov bytu.

Na rozdiel od iných miestností v byte v obývacej izbe býva dostatok miesta na umiestnenie vzrastovo väčších aj menších rastlinných druhov. Okrem „klasiky”, teda notoricky známych izbových rastlín, tu možno vytvoriť priestor aj na situovanie zaujímavého a extravagantne pôsobiaceho rastlinného exempláru, prípadne sem vybrať atraktívny rastlinný soliter, ktorý by sa v iných častiach bytu pravdepodobne neuplatnil.


Zeleň v obývacej izbe

49946

Prednosťou väčšiny obývacích izieb je dostatok svetla, ktoré sem preniká z okien alebo aj cez presklené balkónové dvere. Zazelenenie tejto časti bytu sa v neposlednom rade odvíja aj od štýlu zariadenia obývacej izby. V obývačke zariadenej vo vidieckom štýle tak vynikne skôr niekoľko drobnolistých a trsovito rastúcich známejších rastlinných druhov ako menej známe tropické exempláre. Naopak do moderných obývačiek sú vhodné aj netradičné rastové formy a menej známe druhy izbových rastlín. Takisto platí, že jednoduché línie nízkeho nábytku a jednofarebné steny (moderný štýl) skôr odvádzajú pozornosť k rastlinám. Naopak, nápadné vzory a výrazné farby v obývacej izbe (napríklad vidiecky štýl) zatláčajú rastliny do úzadia.

Kritériá umiestnenia

Pri umiestňovaní vybraných izbových rastlín do obývacej miestnosti je nevyhnutné zohľadniť niekoľko zásad. Zeleň určite nepatrí do blízkosti vykurovacích telies, kozubov a do susedstva často otváraného okna. Jednotlivé vegetačné nádoby s rastlinami by tiež nemali vytvárať zábrany pri prechádzaní cez miestnosť a nesmú znemožňovať prístup k oknám, dverám, sedacej súprave a jednotlivým skrinkám v nábytkovej zostave. K vegetačným nádobám by sa mal zároveň zachovať pohodlný prístup, aby ich bolo možné bez problémov zalievať či uskutočňovať iné potrebné vegetačné zásahy.


Zeleň v obývacej izbe

49951

Vhodným miestom na umiestnenie izbových rastlín v obývacej izbe môže byť komoda, nižšia skrinka, okenný parapet, nevzhľadný a nevyužiteľný kút, konferenčný stolík alebo aj špeciálny „nábytok pre rastliny”. Ideálnym miestom je aj susedstvo pohovky, kde môžu rastliny vytvárať impozantné pozadie, prípadne spájať priestor. Rastliny sa však uplatnia aj v rôznych výklenkoch a dokonca, ak je obývacia izba situovaná v podkroví, aj na strešných trámoch.


Zeleň v obývacej izbe

49947

Zaujímavo pôsobí aj umiestnenie rastlín pri stolových lampách, knižniciach a na kozubových rímsach, avšak takáto rímsa neposkytuje pre izbové rastliny práve najvhodnejšie podmienky, pretože tu trpia častým kolísaním teploty a často aj nedostatkom svetla. Takéto miesto bude ideálne skôr pre dočasné, sezónne kvitnúce rastliny, napr. starček (Senecio) a prvé jarné cibuľoviny (narýchlené hyacinty, krokusy a narcisy). Zeleň sa môže v obývacej izbe umiestniť buď samostatne (väčšie exempláre), v tomto prípade priamo na podlahe, buď v menších skupinách, čo je lepšie riešenie, ako „roztrúsiť” množstvo rastlín po celej miestnosti. Vo všeobecnosti vynikne skôr menší počet rastlinných druhov (pri kvitnúcich druhoch niekoľko rovnakých exemplárov) a niekoľko rovnakých skupín umiestnených v rôznych častiach obývacej izby. Rastliny by mali interiér obývacej izby dopĺňať, nie prepĺňať.

Tri stupne ozeleňovania

Sortiment rastlín vhodných do obývacích izieb je široký. Výber konkrétnych druhov však závisí od toho, aké svetelné podmienky obývacia izba má, aká teplota a vlhkosť vzduchu tam prevláda a na aké svetové strany je orientovaná. Pri samotnom výbere rastlín si treba zvoliť druhy a kultivary najmenej náročné na údržbu a vytvoriť im v obývacej izbe čo najlepšie podmienky na zdravý rast.


Zeleň v obývacej izbe

49960

Základ by mal vždy tvoriť dominantnejší druh (palmy, fikusy, dracény), umiestnený na dobre viditeľnom mieste, najlepšie priamo na podlahe. Dominantu možno následne doplniť o vzrastovo menšie druhy umiestnené v rôznych častiach obývacej izby. Ide najmä o druhy, ktoré majú efektné listy, zaujímavé buď farebne, alebo štruktúrou (peperómie, aglaonéma, syngónium, brečtan, tradeskancie).

Treba však mať na pamäti dodržanie jednotnej farebnosti, teda použitie len rastlín buď s listami čisto zelenými, purpurovými, bielo alebo žlto panašovanými, prípadne striebristými. Kombinovanie rôznych farieb sa veľmi neodporúča. Tvary jednotlivých listov, naopak, možno kombinovať. Kontrasty tvarov a vzrastu – habitusu totiž vytvárajú zaujímavý dynamický celok. Skladbu jednotlivých izbových rastlín nakoniec doplní buď sezónne kvitnúca rastlina (starček, kalanchoe, africká fialka), alebo zaujímavo zosadená miska, ktorá je umiestnená najčastejšie na konferenčnom stolíku. Pri výbere rastlín je potrebné vyberať druhy so zhodnými pestovateľskými nárokmi.

Vhodné druhy zelene


Zeleň v obývacej izbe

49952

Do svetlých, teplých obývacích izieb so suchým vzduchom sú vhodné rôzne druhy kaktusov a sukulentov. Mnohé z týchto rastlín totiž nevyžadujú špecifickú starostlivosť a s pribúdajúcim vekom sú čoraz atraktívnejšie. Vyniknú buď ako solitery (druhy atraktívne celkovým habitusom), alebo v skupinkách zasadené vo vegetačnej miske či na okennom parapete. Mimoriadne prispôsobivými sukulentami sú tučnolist (Crassula arborescens) alebo mliečnik (Euphorbia trigona). Neodmysliteľnou súčasťou mnohých svetlejších obývacích izieb sú aj rôzne druhy paliem, najmä obľúbené ďatlové palmy (Phoenix canariensis), dracény (Dracena marginata) alebo fikusy (Ficus elastica) a (Ficus benjamina).

Tienisté a polotienisté podmienky interiéru obývacej izby zasa obľubujú aspidistry (Aspidistra elatior), begónie, lopatkovce (Spathiphyllum wallisii) a šeflery (Schefflera arboricola). Do moderných obývacích izieb sa hodia aj kvitnúce kornútovky (Zantedeshia elliottiana), šachor (Cyperus alternifolius), cykasy (Cykas revoluta), noline, ľudovo nazývaná slonia noha (Beaucarnea recurvata), zamia (Zamia), juka (Yucca elephantipes), tilandsie (Tillandsia) a viaceré druhy bromélií a mnohé ďalšie druhy atraktívne celkovým habitusom či netradičným olistením.


Zeleň v obývacej izbe

49955

Dekoratívne v obývacích izbách sú aj izbové rastliny s prevísajúcimi výhonkami, napr. filodendron (Philodendron scandens), lampášik (Ceropegia linearis) alebo starček (Senecio rowleyanus). Vo vidieckych obývacích izbách sa uplatnia aj niektoré voňavé izbové rastliny pôvodom zo Stredomoria, napr. pelargónie (Pelargonium grandiflorum), ibištek (Hibiscus rosa -sinensis) alebo citrusy (Citrus miscrocarpa) a (Fortunella japonica). Pri rozmiestňovaní jednotlivých rastlinných druhov netreba zabúdať ani na vegetačné nádoby. Je dobré, ak všetky rastliny v obývacej izbe majú jednotné, materiálovo aj farebne zladené vegetačné nádoby. Rastliny a vegetačné nádoby by sa mali stať integrujúcou súčasťou celého zariadenia obývacej izby.

Súlad s interiérovými doplnkami


Zeleň v obývacej izbe

49957

Vybrané rastlinné druhy (farbu ich kvetov, listov alebo plodov) a použité vegetačné nádoby je nevyhnutné zladiť aj s prevládajúcou farbou stien, nábytku a bytových textílií –závesov, kobercov, poťahov pohoviek a vankúšov. V niektorých prípadoch je dôležitý aj súlad rastových foriem a línií nábytku. Významným a často rozhodujúcim činiteľom pri ozeleňovaní obývacích izieb je aj typ podlahy (materiál a farba) a použitých okenných roliet. Príjemnú atmosféru tejto časti bytu dotvárajú aj kvetinové vzory na vankúšoch a rastlinné motívy na obrazoch. Aj tie by mali ladiť s použitými interiérovými rastlinami. Výsledkom takéhoto riešenia je jednotný harmonický celok. Obývaciu izbu zatraktívňujú aj zrkadlá, ktoré nielenže opticky zväčšia priestor, ale ho aj presvetlia. Zrkadlá majú dokonca podnecujúci vplyv aj na rast mnohých rastlinných druhov.

Zeleň by mala byť najdôležitejším tvorcom príjemnej a uvoľnenej atmosféry aj v tejto obľúbenej časti bytu. Jej uvážené umiestnenie sa niekoľkonásobne vráti v podobe žiadaného efektu.

Kategória: Bývanie Doplnky Obývacia izba Zeleň v interiéri
Tagy: interiér obývacia izba zeleň
Zdieľať článok

Diskusia