07. 04. 2006
Zdieľať

Slnečné lúče v aprílovej záhrade prebúdzajú k životu nielen okrasné dreviny, cibuľoviny, ale aj mnoho zaujímavých trvaliek. Bohato kvitnúce, pestrofarebným kobercom podobné nízke trvalky vnášajú do záhrad neopakovateľné čaro a nádych vzácnej romantiky. Ich prednosťou je, že nevyžadujú špecifické pestovateľské podmienky a ich pestovanie zvládne aj úplný začiatočník. Rovnako dobre sa uplatnia v moderných, ako aj v pôvodných záhradách.

Nízke kobercové trvalky, ktoré kvitnú v jarných mesiacoch, upútajú hlavne v skalkách, na okrajoch kvetinových záhonov, pri chodníkoch, ba dokonca aj vo vegetačných nádobách – všade tam, kde budú mať dostatok priestoru na rozrastanie. Oživia kvetinové múriky, balkóny, terasy a vnesú farebnosť aj do smutnejších záhradných zákutí.


Kvetinové koberce

49982

V tejto skupine trvaliek sa dajú nájsť druhy s hustým a kompaktným rastom a zaujímavo štruktúrovanými listami. Mnohé z nich majú stálezelené olistenie, ktoré je dekoratívne aj počas zimy. Najväčším lákadlom sú však pestrofarebné, zväčša drobné a na pohľad krehké kvety, ktoré sa objavujú sa pri teplejšom a slnečnom počasí. Počas kvitnutia sa v ich množstve stráca dokonca aj olistenie. Navyše kvety niektorých aj intenzívne voňajú. Medzi najkrajšie druhy patria ružovo a bielokvitnúce floxy (Phlox subulata) a (Phlox douglasii), lomikamene (Saxifraga), bielokvitnúca arábka (Arabis caucasica), ružová a fialová tarička (Aubrieta deltoidea), ale aj modré zvončeky (Campanula portenschlagiana), žltokvitnúca valdštajnka (Waldsteinia ternata), dryádka (Dryas octopetala) a iberky (Iberis sempervirens).


Kvetinové koberce

49979

Krása z horských oblastí

Pri výbere jednotlivých druhov je potrebné vyberať najmä podľa pôdnych pomerov v záhrade. Vo všeobecnosti kobercové kvitnúce trvalky znesú neutrálnu pôdnu reakciu, avšak väčšina týchto rastlín pochádza z horských oblastí, a preto lepšie rastie na kamenistých pôdach. V záhrade vyžadujú oddrenážovanú, priepustnú, skôr suchšiu pôdu. Pri výsadbe (najlepšie v jesenných mesiacoch) je dobré do výsadbovej jamky pridať aj trochu štrku a piesku. Dokonca aj pod samotné výhony rastlín je dobré nasypať drobný štrk, čo zabezpečuje neskorší pôsobivý, kompaktný tvar týchto rastlín. Druhy, ako sú arábka, tarica a tarička, budú lepšie rásť v pôdach chudobných na živiny, a preto sa nemajú prihnojovať ani počas kvitnutia alebo rastu. Na intenzívnejšie prihnojovanie väčšina z týchto rastlín reaguje vymrznutím alebo zvýšenou náchylnosťou na choroby.

Skupinky a kombinácie


Kvetinové koberce

49983

Pri výsadbe sa nemá zabúdať na to, že najlepšie budú rásť samostatne, prípadne v skupinách (jednotlivé rastliny však musia byť od seba dostatočne vzdialené). Počas kvitnutia tak môžu upútať rôzne farebne odlišné koberce. Mali by sa vysádzať tam, kde ich bude možné počas kvitnutia najlepšie pozorovať a kde sa k nim dostanú slnečné lúče, teda na slnečné, prípadne polotienisté miesta.


Kvetinové koberce

49978

V pôvodných, prírodne usporiadaných záhradách môžu vytvárať dlhé pestrofarebné vinúce sa koberce (pri použití jedného, maximálne dvoch druhov), oddeľovať záhony a vypĺňať medzery, naopak v modernej záhrade sa môžu vysadzať do prísnych geometrických tvarov spolu s inými nižšími trvalkami. Vyniknú skôr porasty ladené v jednom farebnom tóne (fialové, fialovomodré alebo ružové) ako chaotické kombinovanie množstva rôznych farieb.


Kvetinové koberce

49981

Vytvoriť pestrofarebný koberec však nie je jednoduché a bude trvať niekoľko rokov, kým sa ukáže v plnej kráse. Každý druh má totiž iné rastové charakteristiky (rýchlosť rastu, spôsob rastu) a vytvára na záhone iné ornamenty. V prípade pestovania vo vegetačných nádobách je dekoratívnosť zdôraznená často aj efektným prevísaním zakvitnutých trsov. Kobercové trvalky sa v záhradách dobre kombinujú s nižšími kvitnúcimi cibuľovinami (botanické tulipány, modrice, krokusy) a inými, najmä nižšími trvalkami. Mnohé tieto druhy sa zároveň ľahko rozmnožujú samovýsevom alebo zakoreňovaním výhonkov, čiže počase sa môžu objaviť aj na hociktorom inom mieste v záhrade.


Kvetinové koberce

49980

Nenáročné pestovanie

Pestovanie kobercových trvaliek nie je náročné. Základom úspechu je hlavne starostlivý výber stanoviska a zálievka v prvých týždňoch po vysadení. Z potrebných zásahov je najdôležitejší rez. Akonáhle totiž kobercové trvalky odkvitnú, treba ich zostrihať na výšku 5-8 cm a len mierne prihnojiť viaczložkovým hnojivom určeným pre trvalky (skalničky). Do leta tak opäť vytvoria pôsobivé zelené vankúše, ktoré budú atraktívne aj v takejto forme a vykvitnú znova na budúcu jar. Tvar a šírku trsu možno priebežne udržiavať strihaním obyčajnými nožnicami. V prípade, že sú rastliny nevzhľadné, ich stred vysychá, treba ich rozdeliť a presadiť na nové miesto. Z jednej rastliny tak možno získať viacero exemplárov. V prípade pestovania vo vegetačných nádobách je dôležitá aj častejšia zálievka a občasné prihnojovanie.

Kategória: Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: kvetiny záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia