Oprava vnútornej omietky

04. 04. 2006
Zdieľať

Nepozornosťou ste porušili vnútornú omietku. Nemajte obavy, nasledujúci návod vám presne povie, ako dáte poškodené miesto znova a odborne do poriadku.




Skrátka a dobre



  • Materiál: základný postrek, omietková malta


  • Náradie: miešací rotor, vedro na maltu, kefa, murárska lyžica, štukatérska stierka, veľké oceľové hladidlo, brúsna doska, špongiové hladidlo


  • Obťažnosť: stredná


  • Namáhavosť: malá


  • Časová náročnosť: 1/2 – 1 h



Oprava vnútornej omietky

50448

Poškodenia vnútorných omietok môžu byť rôzne. Uvoľnená a opadaná omietka, diery po vylomených zápustkách a opadané rohy stien sú typickými poškodeniami vnútorných omietok, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú ich funkciu a optický vzhľad. Akými materiálmi opravíte vnútorné omietky, to závisí aj od toho, aký povrch omietky chcete mať. Predovšetkým, ak chcete použiť vápenné a silikátové farby, sú na tento účel spravidla nevhodné sádrové stierky. Ak použijete maltu, môžete v interiéroch používať vápennú alebo vápennocementovú maltu, a to buď ako hotovú, alebo svojpomocne namiešanú. Vápennocementová omietka rýchlejšie tvrdne a dosahuje vyššiu pevnosť.






Praktická rada

Obyčajné jemnozrnné malty sa zmrašťujú, čím sa v nich vytvárajú trhliny, ak sa nanesú vo väčšej hrúbke na opravované miesto. Vtedy ich treba dodatočne opraviť jemnou omietkou alebo stierkovou hmotou. Chybné miesta môžete vyplniť pomocou špeciálnych stierkových hmôt určených na opravu omietok, ktoré sa nanášajú vo väčších hrúbkach. Ale aj tie sa pri vysúšaní môžu trochu zmrašťovať a musia sa tiež opravovať.

Kategória: Nezaradené
Tagy: oprava vnútornej omietky
Zdieľať článok

Diskusia