Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

26. 04. 2006
Zdieľať

Oblé tvary, sýte a veselé farby, avantgardný dizajn, plasty aj kov – to všetko predstavuje retro štýl 50. a 60. rokov minulého storočia, ktorý je zmesou nápaditosti, dynamiky a hravosti. Ak máte radi príjemné oživenie, možno vás inšpirujú nasledujúce výrobky, pri ktorých si možno tie staršie ročníky trochu zaspomínajú a tie mladšie zasa vtisnú svojim príbytkom punc retro originality, ktorá je stálicou vo svete dizajnu.

Vrie to raz-dva

Pomocník, ktorý na vás v kuchyni dýchne retro štýlom a zároveň vám namiesto variča dokáže rýchlo uvariť vodu na kávu či čaj, alebo si v ňom dokonca môžete uvariť polievku, má meno Orava VK-3612 Glass. Dno tejto elektrickej kanvice je vyrobené z ušľachtilej ocele, nádoba je zo skla. Tento farebný domáci retro pomocník vám zaručí maximálnu hygienu aj po niekoľkých vareniach, takže sa nemusíte obávať škodlivých látok, ktoré sa zvyčajne uvoľňujú pri plastových varných kanviciach. Prístroj s otočným odnímateľným podstavcom sa automaticky vypína. Má objem 1,7 litra a vďaka anglickému Strix termostatu s predĺženou životnosťou vám vydrží až 10 000 cyklov (zapnutie/vypnutie). Odporúčaná cena je 699 Sk, Orava.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51649

Domácnosť bez alergénov

Okrem dizajnu a praktickosti sú pri výbere vysávača dôležité aj sacia sila a schopnosť vyčistiť domácnosť od nečistôt. Spoločnosť LG Electronics uviedla na trh cyklónový vysávač (bez vrecka) LG Cyking, ktorý sa môže pochváliť výkonom 2 100 W a sacím výkonom 450 W, vďaka čomu je najsilnejším vysávačom vo svojej kategórii. Cyklónová technológia DynaClean spočíva v tom, že malé kužele vnútri vysávača vytvárajú cyklóny, takzvané víry, ktoré oddeľujú čistý vzduch od prachových častíc. Tým sa zvyšuje schopnosť prístroja prenášať silu a udržiavať sací výkon.

Tradičné prachové vrecká spôsobujú rast baktérií, LG Cyking však používa deväťvrstvový filtračný systém s (vysoko efektívnym) vyprateľným filtrom Hepa, ktorý tým, že zadrží až 99,95 % prachových častíc nasatých do vysávača, pomáha vytvárať zdravšiu a čistejšiu domácnosť. Okrem toho LG Cyking využíva antibiotickú technológiu Nano Silver na elimináciu 99,98 % škodlivých organizmov, vyrovnáva negatívne vplyvy iontov vyžarovaných z elektrických prístrojov, ktoré môžu spôsobovať bolesti hlavy. Odporúčaná cena je 11 990 Sk, LG Electronics.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51650

Nostalgická neznamená stará

To platí pre chladničku Gorenje R 2747 BAA, vlastným menom Nostalgia, ktorá svojimi oblými tvarmi dokonale zapadá do retro štýlu. Objem chladničky je 247 litrov a mrazničky 21 litrov. V prípade výpadku energie dokáže uchovať skladovaciu teplotu ešte 12 hodín. Spotrebou energie – 0,29 kW – patrí do energetickej tried A. Mraziaci výkon je 2 kg/24 hodín. Čo je výhoda pri odmrazovaní chladiacej časti, nemusíte sa starať o to, aby voda nevytiekla na podlahu, chladnička sa odmrazuje automaticky.

K ďalším jej prednostiam patria výškovo nastaviteľné nožičky, dvere bez skrutiek a možnosť otvárať dvere naľavo alebo napravo. Jej rozmery sú 60 × 144 × 60 cm (v/š/h). Odporúčaná cena je 24 990 Sk, Gorenje.

 


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51651

Samostatný a spoľahlivý

Tí z vás, ktorí radi varia a pečú, ale aj tí, u ktorých tieto práce nenájdeme na zozname obľúbených činností, iste ocenia v domácnosti ďalšie pomocné ruky. Kuchynský robot Bosch MUM 7 400 Concept Solitaire sa jednoducho obsluhuje a vďaka štyrom rýchlostným stupňom a vysokému výkonu motora – 700 W – zvládne aj miesenie cesta na domáci chlieb či zákusky. Špeciálne tvarovaná miešacia metla je zárukou dokonale spracovaného cesta. Okrem toho robot zvládne aj mixovanie, miešanie a šľahanie, a pritom ani nemusíte kričať po manželovi či deťoch, keď je prístroj v činnosti, aby vám doniesli ešte vajíčka alebo maslo – ide totiž o najtichší spotrebič v tejto kategórii.

Robot má poistku proti preťaženiu a nechcenému zapnutiu. Niektoré podobné prístroje treba pri ich snahe miešať trochu pridržiavať, aby neodskákali napríklad na opačný koniec stola či kuchynskej linky, to však pri tomto robote nehrozí, pretože má prísavné nožičky, ktoré zaručujú lepšiu stabilitu. Príslušenstvo tvoria antikorová misa na miešanie s objemom 6,3 litra, priehľadný kryt s plniacim otvorom, dvojitá antikorová šľahacia metla, miešacie háky, stierka na cesto a nádoba na mixér s objemom 1,5 litra. Odporúčaná cena je 44 990 Sk, BSH domáce spotrebiče.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51652

Zázrak zvaný espresso

Chodíte radi do kaviarní vychutnať si šálku horúceho a lahodného espressa, pretože domáca čierna voda vás už jednoducho omrzela? Milovníci tohto aromatického nápoja iste ocenia kávovar Bosch Barino. Patrí medzi domáce prístroje, do ktorých sa oplatí investovať – o to viac, ak máte kávu naozaj radi a ak si potrpíte na dizajnovú klasiku, medzi ktorú tento kávovar rozhodne patrí. Barino má výkon 1 260 W a vysokovýkonné tlakové čerpadlo so silou 15 barov. Kávovar sa skladá z nádobky na vodu s objemom 1,5 litra, z ktorej sa pomocou čerpadla vháňa do bojlera, kde sa zohreje až na 95 °C, a napokon sa pretlačí cez kávu. Okrem toho sú jeho súčasťou aj dýza na paru a spenenie mlieka (na výrobu cappuccina), filter na mletú kávu, antikorová mriežka, svetelná kontrolka a odnímateľná miska na odkvapkanie, vhodná aj na umývanie v umývačke riadu. Pákový kávovar Barino svojím dizajnom esteticky obohatí vašu kuchynskú linku a váš nos pošteklí vôňa čerstvého horúceho espressa. A nezabudnite, že najlepšie espresso získate, ak použijete len kvalitnú čerstvo praženú kávu. Odporúčaná cena je 4 990 Sk, BSH domáce spotrebiče.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51653

Dokonalá v každom smere

Taká je samostatná elektrická rúra Whirlpool AKP 282 NA, ktorá má nasledujúce funkcie: spodný ohrev, zadný ohrev + ventilátor, zadný ohrev + ventilátor + spodný ohrev, gril + ventilátor, gril, horný + spodný ohrev + ventilátor, horný + spodný ohrev. Určite ich využijete rovnako dobre pri pečení kuriatka, ale aj pri príprave domácich koláčov. Integrované osvetlenie vám umožní sledovať proces prípravy pokrmov. O bezpečnosť sa stará trojité ochladzované sklo dvierok a tepelná poistka. Rúra je vhodná do rustikálne aj do moderne zariadenej kuchyne. Patrí do energetickej triedy B a jej maximálna pracovná teplota je 250 °C. Vnútorný objem je 52 litrov a jej celkové rozmery sú 59,5 × 59,5, × 56,4 cm (v/š/h). Odporúčaná cena je 17 490 Sk, Whirlpool.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51654

A pečenie je radosť

Multifunčkná rúra na pečenie Fagor 5H-485 N Epoca je vhodná na vstavanie. Má osem programov, časový displej a termostat. Nový Smalt Slide umožňuje jednoduché čistenie – rúra je vybavená katalytickým samočistením (možno snímať oba bočné panely). Rúra má sklopný gril. K príslušenstvu patria hlboký a plytký plech Top Slide, chrómovaná mriežka, teleskopický systém na úplne vybratie plechu a vodiace lišty. Celkový príkon prístroja je 2,6 kW. Môžete ju kombinovať s ľubovoľnou varnou doskou Fagor – so sklokeramickou, s elektrickou či plynovou. Prístroj patrí do energetickej triedy A. Odporúčaná cena je 17 090 Sk, Fagor.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51655

Kuchyňa, kde to vonia

Sprievodnými javmi pri varení a pečení sú výpary a mastnota, ktoré sú síce neviditeľné, ale voľným nosom postrehnuteľné. Aby ste predišli neželaným návštevníkom tohto typu, ktorí radi nakuknú okrem kuchyne aj do ostatných častí bytu, zaobstarajte si rustikálny komínový odsávač Electrolux EFC 640 R, ktorý má tri stupne odsávania, pričom jeho maximálny výkon je 400 m3, čo postačí na to, aby sa vaša kuchyňa nepremenila na bojisko pachov práve sa dovárajúcej kuracej polievky, pečeného mäsa a chladnúceho dezertu, ktorý ste práve vytiahli z rúry. Hlučnosť prístroja je relatívne nízka – pohybuje sa od 48 do 65 dB, takže pokojne môžete sledovať televíziu alebo počúvať rádio bez toho, aby aj susedia vedeli, aký program práve pozeráte. A nedajte sa pomýliť rustikálnym dizajnom digestora, za ním sa ukrýva špičková technológia, ktorá je zárukou kvality. Odporúčaná cena je 13 240 Sk, Electrolux.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51656

Plyn s tvárou elegancie

Ak túžite po kuchyni s nádychom minulosti, nemali by ste pri jej zariaďovaní zabudnúť na vhodné dizajnovo upravené výrobky, ktoré sa napriek svojmu výzoru môžu vďaka špičkovým technológiám porovnávať s ich modernými bratmi. Plynový varný panel Zanussi ZGLR 646 M je široký 60 cm. Jeho súčasťou sú štyri horáky s integrovaným elektrickým zapaľovaním a poistkou proti zhasnutiu plynu. Celkový príkon prístroja je 8 kW. Odporúčaná cena je 7 990 Sk, Electrolux.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51658

Nadčasový dizajn

V roku 1930 navrhol dizajnér Egmont Arens multifunkčný mixér, ktorý je už viac ako 70 rokov vo svete známy ako Kitchen Aid. Jeho celokovová konštrukcia a funkčnosť spojená s dizajnérskym umením zostali neprekonané, o čom svedčí fakt, že sa sériovo vyrába (pravda, s menším úpravami) až do dnešných dní. Tento kvalitný a do detailov prepracovaný prístroj si získal srdcia nielen domácich gazdiniek, ale aj profesionálnych kuchárov. Smaltový povrch a kvalitný materiál sú zárukou toho, že mixér vyzerá dlhé roky ako nový. V súčasnosti sa vyrába v niekoľkých veľkostiach a farebných odtieňoch. Okrem základnej výbavy, ktorá pozostáva z antikorovej nádoby s objemom 4,3 litra, háka na miesenie cesta, metly na šľahanie vajec, plochého miešača a plastového veka na misu, sú súčasťou jeho praktického príslušenstva aj mlynček na potraviny, strúhadlo na zeleninu, lis na ovocie, tvarovacie valčeky na prípravu cestovín či odšťavovač na citrusové ovocie. Predáva GPR.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51659

Vivat maškrtné jazýčky

Niekomu na raňajky stačí horúca káva, iný si pochutná na müsli a ďalší uprednostní chrumkavé toasty zapečené so syrom, zeleninou či marmeládou. Sendvičovač Philips Comfort HD 2384 má nelepivé platničky Cut and Seal, ktoré vám zaručia, že náplň zostane medzi krajcami chleba. Prístroj sa ovláda jednoducho, na prípravu štyroch trojuholníkových sendvičov stačí priklopiť veko a manuálne ho zaistiť. Pri vyberaní chrumkavých pochúťok sa nemusíte obávať popálenín na ruke, pretože sendvičovač má tepelne izolovanú rúčku. Svetelné ukazovatele vás upozornia, že prístroj je v prevádzke alebo je pripravený na pečenie. S čistením si nemusíte robiť starosti, stačí papierová utierka, ktorou zľahka pretriete veko, ktoré možno vyklopiť a tak dokonale odstrániť nečistoty. Výkon prístroja je 700 W. Odporúčaná cena je 999 Sk, Philips.


Zvodné retro krivky, ktoré nestarnú

51660

Začnite deň veselo

Milujete chrumkavé hrianky s maslom a džemom či s inou obľúbenou prílohou? Doprajte si ich hoci aj každé ráno s hriankovačom Orava HR-101, ktorého obsluhu zvládnu aj deti. Automatické riadenie a elektronický časovač vám pomôžu vyhnúť sa malej domácej kalamite aj vtedy, keď v rannom zhone zabudnete na hrianky aj na deti, čo ocenia najmä pracujúce matky. Tento veselý pomocník s farbou šťavnatého pomaranča pripraví naraz dve hrianky. Vďaka automatickej funkcii rozmrazovania môžete rozmraziť aj pečivo, ktoré ste pred chvíľou vybrali z mrazničky. Prístroj je z praktického plastu odolného proti vysokým teplotám. Odporúčaná cena je 499 Sk, Orava.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: domáci pomocníci kuchyňa nakupovanie retro
Zdieľať článok

Diskusia