Testujeme elektrické grily

16. 03. 2015
Zdieľať

Niektoré v kuchyni nahradia panvicu alebo rúru, iné zasa pritiahnu k stolu členov domácnosti, aby si spolu užili pekné chvíle. Ak ste v nich doposiaľ videli iba letnú vychytávku na terasu, pokúsime sa vám rozšíriť obzor.

Čo by ste mali vedieť pri kúpe

1 Teplota

Platňa rozohriata na 200 °C pri tepelnej úprave v mnohom pripomína intenzívne teplo sálajúce z ohňa. Póry na povrchu surovín sa v priebehu sekúnd uzavrú a všetka šťava zostáva uväznená vo vnútri. Vďaka tomu je grilovanie nielen nesmierne rýchle, ale z pohľadu čerstvosti aj šetrné k surovinám. Kým na povrchu sa okamžite tvorí karamelová kôrka s prenikavou vôňou a provokatívnym vzhľadom, vnútri syčia pary a tuk, v ktorých sa koncentruje chuť. 

2 Regulácia

Nastavovanie teploty nie je pri grilovaní nevyhnutné a pevne prednastavený termostat nijako neobmedzuje použiteľnosť grilu. Ak je však vybavený reguláciou, poslúži aj pri úlohách, ktoré nepatria medzi najvšednejšie. Pri utlmení teploty pod hranicu 80 °C udrží pokrm teplý bez toho, aby sa ďalej piekol či pálil. Pri 40 °C ho možno použiť na šetrné rozmrazovanie, pri 100 – 120 °C na tepelnú úpravu mrazených polotovarov.

3 Senzory prenikajú aj sem

Čo vznikne, ak sa v grile stretnú bok po boku senzor hrúbky surovín, časomiera a automat s tabuľkou na rôzne druhy pokrmov? Automatický kuchár, ktorý si poradí s každým kúskom zovretým medzi dvomi rozhorúčenými platňami. Vždy rovnaký postup pri grilovaní a presne odmeraný čas zaistia, že každá jedna porcia bude rovnaká. Bez ohľadu na to, či patríte medzi zručných kuchárov alebo len príležitostných hladošov.

4 Tepelná zotrvačnosť

Masívne platne z liatiny či kameňa sa síce nahrievajú pomalšie, majú však veľkú tepelnú kapacitu. To je neoceniteľnou prednosťou pri každom kuse čerstvej ryby, steaku či plátku odležaného mäsa izbovej teploty. Pri všetkých očakávame, že sa budú grilovať prudko, takže ochladenie platne pri položení na gril je viac na škodu ako na úžitok. Ak náruživo rozpaľujete panvice na maximum, hľadajte gril s poctivou hrubou liatinou.

5 Vrúbkovanie

Zvlnený povrch nie je iba trikom výrobcov, ktorí chcú čo najdlhšie zachovať nepriľnavosť povrchu. Štruktúrovaný povrch urýchľuje tepelnú úpravu, a ak má kontaktný gril dve náprotivné pečúce platne, disponuje i omnoho väčším povrchom na prenos tepla. Rebrá jednotlivých platní sú oproti sebe postavené s posunom, takže stlačená surovina sa formuje do vlnovky, ktorá zaisťuje rýchlejší prienik a prechod tepla do jadra.

6 Bezpečnosť

Elektrické grily patria medzi domáce spotrebiče, pri ktorých sa s ohľadom na bezpečnosť počíta s tým, že ich po každom použití vytiahnete zo zásuvky. Preto im zvyčajne chýba vypínač, ktorý by prerušil ich napájanie. Výrobcovia chcú týmto opatrením zabrániť požiarom, ktoré by mohli nastať v prípade zlyhania vypínača alebo termostatu. Zásuvka by preto mala byť ľahko dostupná, pretože ju budete pri používaní grilu potrebovať.

GRIL VÁS VTIAHNE DO NOVÝCH ZÁKUTÍ KULINÁRIE

Niet pochýb o tom, že gril dokáže do kuchyne pri príprave pokrmov vniesť nielen rýchlosť a menej neporiadku, ale aj nové vône a chute. Cukry, ktoré v surovinách pri prudkom grilovaní karamelizujú, akoby znásobovali kulinársky zážitok. Bez toho, aby ste museli čakať dlhé hodiny na to, kým tradičná teplovzdušná rúra urobí svoje dielo. 

Vďaka tomu budete môcť používať omnoho menej tukov a pripravíte dobroty, ktoré ladia aj s jemnou chuťou príloh pripravených v parnom hrnci. Kým v pare odhalíte prirodzenú chuť čerstvých potravín a labužnícke odtienky, na grile znásobíte surovú podstatu jedál bežne pripravovaných na ohni. Vyprážanie a pečenie ustúpi bokom, ku grilu sa pridá varenie a parenie. Takáto kuchyňa je pre našinca nielen neobyčajne atraktívna, ale aj zdravá. A ak príde na veľkosť porcií, možno sa ani nenazdáte a prirodzene sa na tanieri o trochu scvrknú. To svedčí dnešnému trendu sedavého zamestnania.


Testujeme elektrické grily

1526641
Groupe SEB

Povrch

Nepriľnavé povrchy sa osvedčili pri všetkých kontaktných spotrebičoch s ohrevom a grily nie sú výnimkou. Pod roztopeným syrom či karamelizujúcim mäsom je to nevyhnutnosť.

Plocha

Veľkosť grilu nie je iba o ploche na pečenie, ale aj o nárokoch na umiestnenie a skladovanie. Starostlivo zvážte, aký gril skutočne využijete.

Odtok

Tuky a šťavy odtekajú do zbernej misky, aby nevytvorili v miestnosti oblak dymu a pary. Každá pečúca doska je preto jemne naklonená. Heslá o zdraví sú iba reklamou.

Teplota

Platňa ohriata na 250 °C je porovnateľná s rozpálenou panvicou na sporáku alebo roštom nad tlejúcim dreveným uhlím. Garantuje grilovanie tak, ako ho máte radi.

Príkon

Štítok s nápisom 2 300 W znamená, že v kuchyni s jedinou zásuvkou na ohrev už neostane priestor na zapnutie rýchlovarnej kanvice či teplovzdušnej rúry. 

Testuje Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Rýchle a šetrné varenie, ale aj príjemné posedenie pri dobrom jedle. Pri testovaní grilov sme sa snažili hodnotiť nielen to, do akej miery dokážu skoncentrovať chute a využiť čerstvosť surovín, ale aj celkový koncept ich používania. Zistili sme, že svet elektrického grilovania je natoľko pútavý, že sa vyplatí venovať čas jeho skúmaniu.

výborná kúpa


Lidl SilverCrest SK 1000 A1

Lidl SilverCrest SK 1000 A1
www.lidl.sk

Lidl SilverCrest SK 1000 A1

Ohrev: 1 000 W, 2 minúty predohrevu
Platne: vrúbkovaná nepriľnavá liatina, dve, 26 × 15 cm
Výbava: zberná miska

Tento model je navrhnutý tak, aby sa stal spoločníkom na všedný deň bez toho, aby ste ho museli odkladať z kuchynskej linky alebo pracovného ostrova. Zasuniete ho do zásuvky a už o dve minúty je rozohriaty na pracovnú teplotu. Na raňajky zapekaný sendvič so syrom a salámou, na obed grilované kuracie prsia s bylinkami alebo fašírka z chudej mletej bravčoviny, a keď vás večer „prepadne“ hlad, upečiete si v ňom i rýchlu zemiakovú placku alebo klobásku. Po každom použití ho utriete papierovou utierkou a opäť je pripravený na použitie. Bez ohľadu na to, či ste v domácnosti vyhlásili samoobslužný deň alebo chystáte trojchodový nedeľný obed pre celú rodinu. Podľa našich pocitov z používania môžeme smelo povedať, že má šancu zmeniť chod i v konzervatívnej domácnosti, ktorá nie je naklonená novotám. V priebehu niekoľkých dní sa môže ukázať, že panvica je vlastne zbytočná, pretože gril prebral štafetu. Tento gril verne kopíruje konštrukciu vaflovačov a sendvičovačov, prináša však úplne nové využitie.

„Dokáže zmeniť každú domácnosť, ktorá chce grilovaním ušetriť čas a zachovať vitamíny i čerstvosť surovín.“

páči sa nám
+ kompaktné vyhotovenie
+ rýchle nahrievanie

+++-                                                                                 17,99 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú praktický gril do uponáhľaného života a priestoru, kde hrá každý za seba a všetci za všetkých.


Russell Hobs 20840-56

Russell Hobs 20840-56
www.vzdy.sk

Russell Hobs 20840-56

Ohrev: 1 300 W, 6 minút predohrevu
Platne: vrúbkovaný nepriľnavý hliník, dve, 32 × 17 cm
Výbava: zberná miska

Grilovanie pre početnú rodinu, pri ktorom nik nemusí čakať na svoju čerstvú porciu. V tomto duchu sa nesie koncept tohto grilu, ktorý má priniesť do kuchyne intenzívne chute a vône s minimom tuku. V rýchlosti ohrevu nepatrí medzi rekordérov, veľmi trvácne však pôsobí povrchová úprava jeho platní. Majú intenzívne vrúbkovanie a väčší sklon, aby tuky odtekali do zbernej misky čo najrýchlejšie. Grilovali sme v ňom steaky, čerstvú zeleninu, experimentovali s rôznymi druhmi mletého mäsa. Pri stabilnej teplote 220 °C sme si naň veľmi rýchlo privykli a naučili sme sa správne odhadnúť čas tepelnej úpravy. Ide o model, ktorý sa snaží zachovať si ľahkosť a kompaktnosť aj napriek tomu, že má obslúžiť viacero stravníkov za prestretým stolom. Grilovanie sólo porcie so šiestimi minútami čakania na dosiahnutie prevádzkovej teploty je však skôr pre tých trpezlivejších. Zapekaný sendvič na raňajky sa tak skôr či neskôr stane symbolom víkendu, keď si za raňajkový stôl sadajú všetci naraz. Ak začne prekážať, v skrinke nezaberie mnoho miesta.

„V jednom cykle na ňom pripravíte päť až šesť mäsových porcií, takže nik nemusí čakať a všetci sa pustia do jedla spoločne.“

páči sa nám
+ vysoká kapacita
+ odnímateľné platne

+++-                                                                               69,99 €
Pre rodiny, ktoré si chcú pri spoločných obedoch vychutnať intenzívne chute a popritom možno zhodiť nejaké to kilo obmedzením tukov.

vždy presne a rovnako


Tefal OptiGrill GC 702D

Tefal OptiGrill GC 702D
www.tefal.sk

Tefal OptiGrill GC 702D

Ohrev: 2 000 W, 3 – 5 minút predohrevu
Platne: vrúbkovaný nepriľnavý hliník, dve, 28 × 25 cm
Výbava: zberná miska, kuchárska knižka

Vždy perfektný steak, vždy šťavnatá ryba a mleté mäso v akejkoľvek podobe. Tefal úplne mení koncept grilovania, pretože na seba preberá všetko rozhodovanie. Kým senzor v kĺbe grilu meria hrúbku surovín, zvolený program spúšťa časomieru. Tá sa so zvukovým signálom zastaví na troch úrovniach prepečenia. Otvoríte veko a môžete servírovať. Každé grilovanie prináša rovnaký výsledok a mnohí práve pri tomto grile odhalia svoje chyby. Všetko prebieha akosi prirýchlo, omnoho rýchlejšie ako sme zvyknutí. Vo chvíli, keď sme však do rúk vzali infračervený teplomer, mnohé sa vysvetlilo. Steaky sa grilujú pri teplote až 270 °C, čo je omnoho viac ako pri podobných kuchynských griloch. Páčia sa nám odnímateľné platne vhodné do umývačky riadu i celkové vyhotovenie grilu. Je robustný, s brúsenými kovovými plechmi. Možno len membránové tlačidlá môžu časom zostarnúť, ako sa to stáva na váhach a ostatných spotrebičoch v kuchyni. Ak hľadáte dokonalosť grilovania bez vlastného zdokonaľovania, práve tu je cesta.

„Dokonalé prepečenie bez straty šťavy a chuti, vždy s rovnakým výsledkom. Technológie na správnom mieste.“

páči sa nám
+ automatické grilovanie
+ vysoká teplota

++++-                                                                                148,50 €
Pre tých, ktorí milujú dokonalé steaky a nepripustia kompromisy. Tí menej šikovní v ňom zasa nájdu oporu a istotu.

víťaz testu


Catler GR4011

Catler GR4011
www.catler.sk

Catler GR4011

Ohrev: 2 200 W, 4 minúty predohrevu
Platne: vrúbkovaná nepriľnavá liatina, dve, 29 × 25 cm
Výbava: zberná miska, stierka

Za týmto robustným grilom s ohromnou hrúbkou grilovacích platní sa budete cítiť ako v gastroprevádzke. Výrobca si dal záležať na materiáloch a konštrukcii, aby vyrobil gril, ktorý bude spoľahlivo fungovať po desaťročia. Nastavíte teplotu, položíte suroviny na dosku s vysokými rebrami, zaklopíte a kúzlo sa začína. Teplo preniká ohromnou rýchlosťou až do stredu pokrmu a je iba na vašej fantázii, čo naplánujete na dnešný obed. My sme si ho obľúbili hlavne pri grilovaní plátkov mäsa, čerstvých rybích filiet a sendvičov, kde sme mohli využiť všetky jeho prednosti – od regulácie teploty s maximom 250 °C cez úpravu náklonu na odtok šťavy až po hrúbkový doraz, ktorý zaistí, že sa sendviče pod náporom teploty a hmotnosti veka nezmenia na zlisované placky. Ide o gril s rýchlym predohrevom, ktorý v domácnosti využijete nielen na prípravu jednotlivých porcií pri rýchlom olovrante, ale aj pri spoločnom obedovom menu. Má potenciál zmeniť domácnosť tak, aby sa grilovanie stalo jedným z najpoužívanejších spôsobov prípravy pokrmov.

„Je takmer ako z armádnej kuchyne, kde je každý spotrebič vyrobený tak, aby prežil aj priamy zásah. Znesie čokoľvek.“

páči sa nám
+ praktické nastavenia
+ robustnosť

+++++                                                                             119,99 €
Pre tých, ktorí sú ochotní zaplatiť iba raz, aby si mohli užívať po celý život. Obslúži početnú rodinu aj menšiu gastronomickú prevádzku.


Philips HD6320/20 Daily Collection

Philips HD6320/20 Daily Collection
Philips

Philips HD6320/20 Daily Collection

Ohrev: 1 500 W, 3 – 4 minúty predohrevu
Platne: vrúbkovaný/hladký nepriľnavý hliník, 42 × 24 cm
Výbava: zberná miska, kuchárska knižka

Len si tak stáť pred rozpálenou platňou a chystať dobroty pre celú rodinu. Tento gril v sebe spája hladký a vrúbkovaný povrch bez akýchkoľvek kompromisov. Pred nahriatím si zvolíte jednu z dvojice strán a môžete sa pustiť do grilovania. Páčilo sa nám nielen jeho uzavreté vyhotovenie s náklonom, ale aj plynulá regulácia teploty, pri ktorej nás infračervený teplomer presvedčil o tom, že platňa sa zohrieva rovnomerne na celom povrchu. Či ste si naplánovali mäsové prekvapenie na špajdliach, marinované kuracie plátky alebo zeleninové placky, je iba na vás. Akoby výrobca tušil, že tento gril nezostane iba na kuchynskej linke, ale bude cestovať spolu s vami – raz do altánku v záhrade, inokedy na chatu, alebo hoci aj na dovolenku v horách. V tomto modeli sa mu podarilo skombinovať ľahkosť a skladnosť s jednoduchou údržbou. Hoci je platňa hliníková, je potiahnutá nepriľnavou vrstvou po celom povrchu, takže v umývačke nekoroduje a pri dotyku s inými kovmi nespôsobuje škvrny, ako je to pri iných griloch.

„Užite si skutočné grilovanie bez toho, aby ste museli opustiť štyri steny svojej kuchyne.“

páči sa nám
+ obojstranná platňa
+ kompaktný, uzavretý formát

+++-                                                                               59,99 €
Pre milovníkov varenia, ktorí chcú predviesť svoje umenie grilovania kdekoľvek v dosahu elektrickej zásuvky.


Sencor SBG 107WH

Sencor SBG 107WH
www.sencor.sk

Sencor SBG 107WH

Ohrev: 2 300 W, 3 – 4 minúty predohrevu
Platne: vrúbkovaný/hladký hliník s keramikou, 47 × 31 cm
Výbava: zberná miska

Spoločenské posedenie za týmto grilom spája komfort s kulinárskym zážitkom. Veľká biela keramická plocha grilu je posadená extrémne nízko, iba niekoľko centimetrov nad stolovou doskou. Každý má za stolom na dosah svoje miestečko na grilovanie pripravených dobrôt bez toho, aby sa musel naťahovať. Na privítanie plody mora na špáradlách, na povzbudenie chuti zelenina a na zahnanie hladu plátky marinovaného mäsa všetkých druhov. A ak niekomu zostane ešte kúsok miesta, na rad sa môžu dostať aj palacinky. Plynulá regulácia výkonu – hoci s nerovnomerným rozložením tepla na ploche – dáva tomuto kulinársko-rekreačnému konceptu čosi navyše. To, čo sa nezje okamžite, bude príjemne teplé aj neskôr pri poháriku. Stačí len otočiť regulátorom. Páčila sa nám aj funkcia rozmrazovania, ktorá funguje skutočne bezchybne. Za tento gril si pohodlne sadne šesť ľudí bez toho, aby mali pocit, že imitujú zážitok z opekačky. Je to úplne iná liga, každý si vychutnáva túto chvíľu po svojom. A to sa výrobcovi veľmi dobre podarilo.

„Kým nad špirálou sme pri plnom výkone namerali aj 320 °C, mimo nej teplota klesala na 280 °C. To pri grilovaní veľkých kusov mäsa nie je ideálne.“

páči sa nám
+ praktické nastavenia
+ robustnosť

+++-                                                                           45,00 €
Pre tých, čo majú radi spoločnosť a nenechajú si ujsť posedenie pri dobrotách, ktoré si každý ugriluje tak, ako to má rád.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: elektrické grily grily
Zdieľať článok

Diskusia