25. 04. 2006
Zdieľať

Kto by nechcel mať balkón obsypaný kvetmi? Každý, aj ten najmenší balkón získava zeleňou nový rozmer. Zrazu to nie je sklad prázdnych fliaš, bicykla a iných vecí, ktoré vám v byte zavadzajú, ale stáva sa z neho oáza.

Nie všetky druhy letničiek, ktoré sú vhodné do vegetačných nádob, sa pestujú rovnako. Každý druh má svoje špecifiká, ktoré treba pri výbere zohľadniť. Pri vysádzaní vegetačných nádob na oknách a balkónoch však stále dominujú skôr tradičné muškáty, prípadne previsnuté petúnie (surfínie), pričom trh sa ustavične obohacuje aj o nové druhy, kultivary a zaujímavé rastové formy. Ako si teda založiť originálnu kvetinovú záhradu na okne alebo balkóne? Základom je správna expozícia Predtým, než začneme s výsadbou, je dôležité uvedomiť si, na akej svetovej strane sa nádoby s rastlinami umiestnia. Letničky pestované v oknách a na balkónoch uprednostňujú najmä slnečné stanoviská, menej polotieň a minimálne tieň.


Balkón zasypaný kvetmi

52514

Na východné strany sa umiestňujú tie druhy letničiek, ktoré uprednostňujú dostatok svetla, ale neznesú slnečný úpal (netýkavky, fuchsie, hľúznaté begónie). Svetlomilné druhy patria aj na okná orientované na juh, pričom tu možno pestovať najširšie spektrum letničiek (vždykvitnúce begónie, muškáty, surfínie, petúnie, bidens, lobélie, agerát) a mnohé ďalšie. Rovnako ako na južnej strane, kvitnúcim letničkám sa bude dariť aj na západnej a juhozápadnej strane. Naopak, najchladnejšie a najtmavšie je na severnej strane, kde sa letničkám nebude dariť najlepšie: vhodné je zvoliť trvalú výsadbu trvalkami a nízkymi drevinami. Nesmie sa zabudnúť ani na to, že letničky budú počas sezóny vystavené extrémnym (vyšším) teplotám, nárazovému vetru a dažďu.


Balkón zasypaný kvetmi

52500

Vegetačné nádoby

Letničky sa môžu vysadiť do rozličných vegetačných nádob. Pri výbere konkrétnej nádoby sa nesmieme riadiť len vzhľadom, ale aj vhodnosťou pre daný rastlinný druh. Dôležité je, aby bola nádoba dostatočne priestranná a zároveň aj pevná. Najčastejšie sa na tento účel využívajú debničky z tvrdeného plastu, ktoré sú ľahké, a na trhu možno dostať niekoľko farebne a dizajnovo zaujímavých druhov a viacero veľkostí. Plastové debničky síce zadržiavajú viac vodu ako hlinené, avšak na druhej strane sú menej estetické. Pri pestovaní letničiek sa používajú aj drevené, terakotové a hlinené nádoby. Hlinené a terakotové nádoby sú pórovité, prepúšťajú vlhkosť (zvnútra aj zvonku) a počase na povrchu môžu vytvoriť zaujímavú patinu.

Substrát v hlinených debničkách však rýchlo vysychá, a preto je potrebné rastliny zavlažovať častejšie. Drevené debničky zasa pôsobia prirodzene (sú vhodné najmä do pôvodných vidieckych domov), avšak ich nevýhodou je pomerne krátka trvácnosť. Vplyvom počasia totiž časom popraskajú a zahnívajú. Každoročne je potrebné natrieť ich špeciálnym impregnačným náterom a mimo sezóny ich skladovať na suchom mieste. Do drevených debničiek sa často vkladá ďalšia galvanizovaná plechová nádoba. Optimálna dĺžka vegetačnej debničky by sa mala pohybovať od 0,60–1 m, pričom šírka a hĺbka by nemali byť menšie ako 0,20 x 0,20 m.


Balkón zasypaný kvetmi

52509

Rozmernejšie nádoby sa na oknách umiestňujú ťažšie. Vegetačné debničky sa upevňujú pomocou špeciálnych konzol alebo držiakov. Stabilitu debničky treba dôkladne preveriť. Každá nádoba musí mať odtokové otvory. Súčasťou vegetačných nádob by mali byť aj misky na odtekajúcu vodu. Bohato rastúce letničky je totiž lepšie zavlažovať počas vegetačného obdobia zospodu, pričom špeciálne vytvarované dno (pri novších typoch) chráni korene rastlín pred zahnívaním. Na trhu dnes dostať aj rôzne samozavlažovacie vegetačné nádoby/debničky, ktoré fungujú na princípe knôtovej alebo bezknôtovej závlahy, a tie určite využijú najmä časovo zaneprázdnení ľudia. Kvitnúce letničky si tak zoberú toľko vody, koľko potrebujú, nie sú závislé od mechanického zavlažovania, pričom výsledný efekt je často lepší ako pri klasickom pestovaní.


Substráty a postup výsadby

Nevyhnutnosťou pri pestovaní letničiek v oknách je investícia do kvalitného substrátu. V predaji je buď špeciálny, určený pre kvitnúce letničky, balkónové rastliny, prípadne namiešaný pre niektoré druhy balkónových letničiek (surfínie, muškáty). Kvalitný substrát by mal byť ľahký, priepustný a dostatočne výživný. Mal by obsahovať rašelinu, piesok a pareniskovú zeminu, prípadne perlit (na prevzdušnenie). Do pripraveného substrátu je dobré pridať aj pomaly rozpustné granulované hnojivo, ktoré zásobuje pestované letničky živinami 3-6 mesiacov.


Balkón zasypaný kvetmi

52502

Pred naplnením debničky substrátom je dôležité nasypať na dno drenážnu vrstvu – štrk, keramzit (výška 2-5 cm). Vzápätí na to sa debnička naplní do polovice substrátom, aby bolo možné vyskúšať usporiadanie rastlín. Letničky sa do okenných nádob vysádzajú začiatkom mája (v teplejších oblastiach) alebo v polovici mája (chladnejšie oblasti), pričom muškáty a surfínie možno vysádzať aj v polovici apríla.
Jednotlivé rastliny by mali byť od seba vzdialené 15–20 cm (v závislosti od konkrétnych druhov) buď v jednom, alebo dvoch radoch. Po usporiadaní jednotlivých priesad do definitívnej podoby sa doplní zvyšný substrát tak, aby jeho okraj siahal 2 cm pod horný okraj debničky. Substrát sa okolo jednotlivých rastlín dobre pritlačí a celá debnička sa zaleje a umiestni na 1–2 dni na zatienené miesto. Až po uplynutí tohto času možno debničky umiestniť priamo na vybrané stanovisko.


Balkón zasypaný kvetmi

52501

Dôležité kroky pri pestovaní

Aby letničky v debničkách bohato kvitli (stále vytvárali nové kvetné puky), treba sa o ne primerane starať. Najdôležitejšia je zálievka: počas vegetačného obdobia by sa malo zalievať dvakrát denne (ráno a večer). Substrát v nádobe by mal pred každou ďalšou zálievkou preschnúť. Na zálievku je najvhodnejšia odstáta voda. Bohaté kvitnutie podporia aj viaczložkové tekuté hnojivá (určené na kvitnúce balkónové rastliny), ktoré sa raz týždenne pridávajú do zálievkovej vody. K starostlivosti o balkónové letničky patrí aj mechanické odstraňovanie odkvitnutých kvetov, pričom niektoré druhy sa „čistia sami“. Vplyvom nesprávnych pestovateľských postupov však často vznikajú aj rôzne fyziologické poruchy (dôsledky preliatia, prehnojenia, nesprávnej voľby svetelných podmienok). Preto je nevyhnutné poskytnúť vybraným rastlinám len to, čo vyžadujú.

Kategória: Záhradné stavby Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: balkón kvety letničky
Zdieľať článok

Diskusia