Keď sa kvety šplhajú a plazia

04. 05. 2006
Zdieľať

Zeleň si v interiéri nachádza svoje miesto niekedy naozaj netradične a svojsky. Jedna moja známa si už dlhšie nevie poradiť s divokým Janom, ktorý obrástol nielen celú hornú časť kuchynskej linky, ale aj priestor okolo nej. Nuž v takom prípade stačí buď zobrať do rúk nožnice a zasiahnuť, alebo zvoliť iné riešenie – usmerňovať smer rastu ambiciózneho potosovca vopred premysleným smerom. Tak či onak, popínavé a plazivé rastliny možno využiť v byte naozaj zaujímavo...





Zelené paravány

Sortiment popínavých izbových rastlín je rozmanitý. Niektoré vynikajú len listami, iné aj kvetmi. Väčšina popínaviek pochádza z tropických dažďových pralesov, kde sa šplhajú po kmeňoch a korunách stromov za životodarným svetlom. Okrem svetla, vlhka a tepla vyžadujú aj dostatok priestoru. Iba tak sa môžu prejaviť v plnej kráse. Samozrejme, rozmermi, aké dosahujú v pralesoch, nás v našich príbytkoch určite neohromia.
Zatiaľ čo veľkolisté druhy popínavej zelene si nárokujú na veľký priestor, tie s menšími listami sa uskromnia aj so stiesnenými podmienkami vo výklenkoch či kútoch. Niektoré druhy majú vo zvyku popínať sa okolo iných rastlín alebo sa o ne opierať.


Keď sa kvety šplhajú a plazia

53321
Daniel Košťál

V minulosti popínavé rastliny najčastejšie trónili na chodbách, schodištiach či kuchynských linkách. Málokedy boli umelo tvarované. V súčasnosti sa tento typ izbovej zelene opäť dostáva do popredia – a to nielen pre svoju estetickú funkciu, ale aj pre praktickosť. Tieto rastliny sú mimoriadne vhodné na vytváranie živých deliacich stien, napríklad pri členení veľkých obytných priestorov, prípadne ich možno využiť na zakrytie nevzhľadných miest v byte.

Samozrejme, nevyhnutnou podmienkou sú paravány alebo pevné lanká, v ktorých nachádzajú výhonky svoju oporu. Budete si musieť počkať niekoľko rokov, pokiaľ sa paraván zazelená, preto si vyberajte taký, ktorý svojou dočasnou nahotou nebude hanbou v interiéri. Na vytvorenie takých deliacich stien sú vhodné najmä rýchlorastúce druhy, ako napríklad roicisus (Roicissus capensis), cisus (Cissus rhombifolia), tetrastigma (Tetrastigma) alebo brečtan (Hedera helix).


Keď sa kvety šplhajú a plazia

53325
Daniel Košťál

Pri brečtane sa odporúča vysadiť exempláre s dlhšími výhonkami, ktoré potom rozprestriete a priviažete na paraván (najlepšie na drevený). Ďalším riešením sú závesné nádoby – prevísajúce výhonky budú pôsobiť dojmom padajúceho zeleného dažďového závoja.
Pri tvorbe živých deliacich stien dajte priestor svojej fantázii a pokojne sa pohrajte s farbami listov (ak použijete viaceré rastlinné druhy), prípadne môžete experimentovať aj s ich odlišnými tvarmi. Pamätajte však na zlaté pravidlo, že menej je niekedy viac.



Keď sa kvety šplhajú a plazia

53327
Daniel Košťál

Oblúk alebo stĺp?

Popínavé rastliny majú skutočne široké využitie. Pomocou ohybných a dlhých rastlinných výhonkov a konštrukcie v tvare oblúka, ihlana, kocky, valca či gule môžete vytvoriť zaujímavé zelené kreácie Dôležitý je primerane veľký črepník, v ktorom bude konštrukcia pevne ukotvená.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že rastlina sa prispôsobuje svojej opore, ale v skutočnosti výber vhodnej konštrukcie podlieha typu pestovanej rastliny, ktorej hmotnosť sa po čase zvyšuje, preto nepodceňujte výber materiálu. Čiže mohutnejšiemu exempláru bude vyhovovať konštrukcia vyrobená z hrubšieho drôtu a rastline s drobnejšími listami zasa opora z tenšieho drôtu.

Originálnym riešením sú aj takzvané oporné machové tyče, pri ktorých je dôležité, aby si udržiavali dostatočnú vlhkosť. Takto možno pestovať monsteru, potosovec, filodendron alebo figovník popínavý aj v malom byte, pretože tento spôsob šetrí priestor. Okrem toho, že rastliny po čase vytvoria efektné zelené stĺpy, priestor opticky zvýšia. Taktiež sa osvedčia ako solitéry v reprezentatívnej časti bytu. Popínavé rastliny dokážu orámovať okno, zrkadlo či dvere.


Keď sa kvety šplhajú a plazia

53324
Daniel Košťál

Obľúbenou oporou pre popínavky sú aj bambusové palice a mriežky. Sú vhodné najmä pre jazmín (Jasminum polyanthum), alamandu (Allamanda cathartica), tunbergiu (Thunbergia alata), cisus alebo brečtan.
Zriedkavejším riešením je, ak výhonky popínavých rastlín necháte vrastať do konštrukcie s netradičným tvarom (napríklad v tvare zvieraťa). Precíznym strihaním, priväzovaním a zalievaním vytvoríte malé a najmä žijúce umelecké dielo.





Dôležité kroky k úspechu

Aby sa váš byt zazelenal, treba vedieť, kam popínavé rastliny umiestniť. Napríklad svetlé miesto v interiéri si vyžadujú bugénvilea (Bougainvillea), alamanda, tunbergia, klerodendron (Clerodendron), dipladénia (Dipladenia), jazmín, hoja (Hoya), mučenka (Passiflora caerulea) a sladko voňajúci vencovec (Stephanotis floribunda). Menšia intenzita svetla nebude prekážať cisusu, brečtanu, filodendronu (Philodendron erubescens), syngóniu (Syngonium podophyllum), potosovcu (Rhaphidophora) a monstere (Monstera deliciosa). Pri týchto rastlinách okrem pravidelnej zálievky by ste nemali zabudnúť ani na prihnojovanie viaczložkovým hnojivom určeným na izbové rastliny. To im zabezpečí optimálny prísun živín, vďaka čomu budú rastlinky vitálne a pekne olistené počas celého roka. Taktiež pravidelne odstraňujte zožltnuté a zoschnuté listy a postrekujte rastliny odstátou vodou (prípadne ich občas osprchujte).


Keď sa kvety šplhajú a plazia

53326
Daniel Košťál

Rast jednotlivých výhonkov omotávajúcich sa okolo konštrukcie priebežne usmerňujte, možno ich aj jemne priväzovať ku konštrukcii. Často je nevyhnutné rastliny pravidelne zrezávať, toto radikálne riešenie sa odporúča robiť na jar (podobne aj presádzať). Strihať treba aj slabé a polámané výhonky. A nezabudnite umiestniť rastliny ďalej od tepelných zdrojov a mimo prievanu.


Do strán alebo po ploche

Okrem popínaviek v byte možno zaujímavo využiť aj plazivú zeleň. Ide o mladé exempláre popínavých druhov, prípadne o rastliny, ktoré majú svoje výhonky oblúkovito sklonené. Možno ich vysadiť do závesných košíkov (takto sa uplatnia najlepšie), prípadne ich s črepníkmi umiestniť na komody, konferenčné stolíky, poličky, podstavce a parapetové dosky. Aj ich rovnomerný rast treba usmerňovať pravidelným rezom. To, čo by týmto rastlinám nemalo chýbať, je jednoznačne priestor – jednak aby mohli rásť a jednak aby ste k nim mali ľahký prístup pri zalievaní.


Keď sa kvety šplhajú a plazia

53322
Daniel Košťál

Sortiment rastlín s plazivým rastom je široký, vyznačuje sa najmä rôznorodosťou tvarov a farieb listov. S týmto druhom rastlín môžete pokojne experimentovať. Okrem toho, že ich možno pestovať samostatne, zaujímavým riešením je, ak do väčšieho črepníka vysadíte niekoľko rozličných druhov plazivých rastlín. Ďalšou možnosťou, ako originálne ozdobiť byt, sú závesné nádoby. Majú hneď dve výhody – zakryjú nevábne vyzerajúci priestor a šetria miesto v interiéri. Nezabudnite však, že substrát v takých črepníkoch vysychá rýchlejšie, preto doprajte kvetom zálievku častejšie.

Medzi najkrajšie plazivé rastliny patria zvončeky (Campanula isophylla), rozchodníky (Sedum morganianum), potosovec (Rhaphidophora), lampášik (Ceropegia woodii), lomikameň (Saxifraga stolonifera), starček (Senecio rowleyanus), tradeskancia (Tradescantia fluminensis), hoja (Hoya lanceolata), filodendron (Philodendron scandens), scindapsus (Scindapsus pictus), figovník (Ficus pumila), gynura (Gynura aurantiaca), kolumnea (Columnea) či exoticky pôsobiaci parohovec (Platycerium bifurcatum).

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: kvety plazivé popínavé rastliny
Zdieľať článok

Diskusia