Praktický sprievodca stavbou rodinného domu – 1. časť

22. 04. 2015
Zdieľať

Spôsobov, ako zrealizovať dobrý rodinný dom, je určite viac. Máloktorý Slovák však postaví za svoj život viac než jeden dom, takže šanca na reparát je naozaj malá. Keďže väčšina ľudí nemá možnosť naučiť sa z vlastných skúseností, ako začať, čomu sa vyhnúť a čo naopak vyskúšať, ponúkame vám zopár užitočných rád z praxe od našej spolupracovníčky architektky Lucie Mészárovej.

Pozemok má veľký vplyv

Už pri výbere stavebnej parcely by ste mali zbystriť pozornosť. Tu asi najviac zaváži lokalita a samozrejme cena, veľmi dôležitá je však aj orientácia na svetové strany. Najväčšou pridanou hodnotou rodinného domu je záhrada, ktorá by mala byť v južnej časti pozemku. Z toho logicky plynie, že vstup na pozemok je najvhodnejší zo severu.

Takto orientovaný pozemok je optimálny aj z hľadiska dispozície budúceho domu – severná strana je ideálna na umiestnenie vstupu a iných neobytných miestností, napríklad kúpeľne, šatníka či komory, dá sa tu nájsť vhodné miesto aj na pracovňu a kuchyňu. Južnú časť domu možno potom naplno využiť na obytné miestnosti, ktoré budú mať veľké okná do záhrady, nie na ulicu.

Prečítajte si tiež: 5 rád čo by ste mali vedieť pri výbere pozemku

Na koho sa obrátiť s projektom

S návrhom domu je najlepšie osloviť architekta, ktorý vám ho „ušije na mieru“. Je totiž takmer nemožné nájsť ideálny dom v katalógu, keďže dobrý návrh ovplyvňuje veľa faktorov – či už spomínaná orientácia, veľkosť pozemku a jeho sklon, potreby rodiny, váš životný štýl, alebo vaše preferencie týkajúce sa vzhľadu.

Na projekte domu sa určite neoplatí šetriť, pretože vo svojom dome strávite mnoho rokov, niekedy zvyšok života. Bohužiaľ, často sme ochotní investovať viac peňazí do garážovej brány či televízora ako do kvalitného projektu. V dnešných internetových časoch nie je zložité nájsť architekta. Mali by ste si pozrieť jeho predchádzajúcu prácu, a ak vám vyhovuje jeho štýl, ste na dobrej ceste. Navyše, dobrý architekt vám môže byť oporou a užitočným radcom aj v ďalších fázach stavby.


Majitelia tohto domu si zvolili murovanú stavbu pre jej stabilitu a odolnosť, ale aj pre schopnosť akumulovať teplo a tzv.  „dýchať“. Vybrali si klasický keramický materiál – tehlu a prevetrávaný sendvičový obvodový plášť s vonkajšou obmurovkou z neomietaného muriva. Dom získal hlavnú cenu v medzinárodnej súťaži Porotherm dom Brick Award 2012. (Wienerberger)

Majitelia tohto domu si zvolili murovanú stavbu pre jej stabilitu a odolnosť, ale aj pre schopnosť akumulovať teplo a tzv. „dýchať“. Vybrali si klasický keramický materiál – tehlu a prevetrávaný sendvičový obvodový plášť s vonkajšou obmurovkou z neomietaného muriva. Dom získal hlavnú cenu v medzinárodnej súťaži Porotherm dom Brick Award 2012. (Wienerberger)
Dano Veselský


Majitelia tohto domu si zvolili murovanú stavbu pre jej stabilitu a odolnosť, ale aj pre schopnosť akumulovať teplo a tzv. „dýchať“. Vybrali si klasický keramický materiál – tehlu a prevetrávaný sendvičový obvodový plášť s vonkajšou obmurovkou z neomietaného muriva. Dom získal hlavnú cenu v medzinárodnej súťaži Porotherm dom Brick Award 2012. (Wienerberger)

Doprajte si na to čas

K architektovi by ste mali prísť so svojou predstavou ideálneho domu. Mali by ste mať pomerne jasno v tom, aké miestnosti potrebujete, aj v ďalších požiadavkách na bývanie. Architekt by mal spoznať fungovanie rodiny a pri procese návrhu by ste mali spolu absolvovať viacero konzultácií, pri ktorých si všetko ujasníte.

Výsledkom by rozhodne nemalo byť iba „suché nakreslenie“ vašich požiadaviek. Veľmi dôležitý je spoločný tvorivý proces, pri ktorom architekt poskytne aj svoj pohľad a odborné skúsenosti. Predsa len sa tejto problematike venuje každý deň a má v tomto smere oproti vám veľký náskok. Preto je dobré počúvať a snažiť sa dôjsť k spoločnému konsenzu. Len tak máte šancu na fungujúci dom, ktorý bude mať aj svoju estetickú hodnotu.

Navrhovanie domu môže trvať aj niekoľko mesiacov. Je dobré, aby návrh do finálnej podoby takpovediac „dozrel“. Nič nenaháňajte, chcete predsa v dome bývať mnoho rokov. Rozmýšľajte pritom dopredu, pretože interiér sa začína tvoriť už v tejto fáze. Samozrejme, konkrétne vybavenie, materiály a farby môžete domyslieť aj v priebehu výstavby, už samotnou dispozíciou si však určujete možnosti na zariadenie interiéru a predpoklady na jeho praktické fungovanie.


Strechu vnímajte ako celok.  Jej bezproblémová funkčnosť nezávisí len od samotnej škridly, ale aj od kvality strešného príslušenstva. (Na obr. krytina Bramac)

Strechu vnímajte ako celok. Jej bezproblémová funkčnosť nezávisí len od samotnej škridly, ale aj od kvality strešného príslušenstva. (Na obr. krytina Bramac)
BRAMAC – strešné systémy, spol. s r.o.

Strechu vnímajte ako celok. 
Jej bezproblémová funkčnosť nezávisí len od samotnej škridly, ale aj od kvality strešného príslušenstva. (Na obr. krytina Bramac)

Úrady a výber firmy

Po dokončení projektu je potrebné podať žiadosť o stavebné povolenie na príslušný mestský stavebný úrad. K žiadosti potrebujete doložiť aj súhlasné stanoviská od všetkých dotknutých orgánov. Tu máte možnosť obehať si všetky úrady sami alebo zaplatiť za inžiniersku činnosť odborníkovi.

Ďalším veľkým krokom je výber zhotoviteľa stavby. V zásade si môžete zvoliť z dvoch možností: buď budete stavať svojpomocne, alebo zveríte realizáciu stavebnej firme. Pri svojpomocnej realizácii musíte v prvom rade počítať s množstvom času, ktorý vám stavba zaberie. Ak nechcete stavať dom zopár rokov, skúšať si svoje zručnosti a zmieriť sa s kompromismi či nepodarkami, odporúčam nechať realizáciu na odborníkov.

Stavba by mala prezimovať – potrebuje si „sadnúť“, stabilizovať sa. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným prasklinám, všetky povrchové úpravy a vybavenie interiéru nechajte až na ďalší rok.

Ešte predtým, ako sa pustíte do výberu zhotoviteľa, je veľmi dôležité dať si k projektu urobiť rozpočet stavby, čím získate jednak predstavu o tom, čo vás čaká, jednak dôležitú porovnávaciu rovinu. Oslovte aspoň tri realizačné stavebné firmy, ktoré vám dom nacenia, aby ste mohli ponuky porovnať. Pri výbere víťaza určite zaváži cena, rozhodne by však nemala byť jediným kritériom. Nie vždy je totiž najnižšia cena skutočnou „výhrou“. Preverte si aj referencie – zájdite sa pozrieť do zrealizovaných domov a porozprávajte sa s ich majiteľmi. 


Ďalší bod je kontrola lepenia dosiek na rohoch a ich správne previazanie. Ak pri tomto detaile nie je  dodržaný správny aplikačný postup, môže dôjsť k vzniku zvislej trhliny vo finálnej povrchovej úprave (omietke).

Ďalší bod je kontrola lepenia dosiek na rohoch a ich správne previazanie. Ak pri tomto detaile nie je  dodržaný správny aplikačný postup, môže dôjsť k vzniku zvislej trhliny vo finálnej povrchovej úprave (omietke).
Wienerberger – Slovenské tehelne, s. r. o.

Stavbu nenechajte bez dozoru

Ako investor by ste mali mať na stavbe stavebný dozor, ktorý dohliadne na dodržanie určených postupov a kvalitu práce. Dobrý stavebný dozor je vašou poistkou kvality stavby. Mal by byť pri všetkých jej rozhodujúcich fázach, keďže máloktorý stavebník je dostatočne odborne podkutý na to, aby si dokázal stavbu kontrolovať sám. 

Môže tu dôjsť k rôznym problémom, ktoré je tu ťažko všetky opísať. Vy ako laik sa môžete sústrediť aspoň na tie viditeľné – napríklad rovinnosť stien a podláh a všeobecne presnosť murovania či pedantnosť vyhotovenia detailov. Ak je už pri hrubej stavbe všetko „pekne urobené“, je veľký predpoklad, že sa vyhnete množstvu „dorábok“ či dorovnávaní. Dbajte na precíznosť, nebojte sa dať už na začiatku jasne najavo, že chcete presnú stavbu. Nastavte latku radšej vyššie. Verte mi, vyplatí sa to.

Ako na projekt, tak aj na stavbu si treba nechať dostatok času. Je dobré, ak stavba prezimuje a všetky povrchové úpravy a interiér sa robia až v ďalšom roku – vyhnete sa tak nepríjemným prasklinám.

Odborník radí

Miroslav Zliechovec
produktový manažér spoločnosti Knauf Insulation

Zatepľovanie obvodových stien domu by ste mali zveriť do rúk skúsenej realizačnej firmy. Dajte pritom pozor na netesnosti pri lepení dosiek, aby medzi doskami nevznikali škáry: Nie je správne, ak tieto netesnosti realizačná firma vyplní lepidlom alebo PU penou. Pri nesprávnej aplikácii sa vykreslia obrysy dosiek a môžu vzniknúť tepelné mosty, ktorých dôsledkom bude zrážanie vlhkosti. Netesnosti môžu tiež znížiť celkovú účinnosť zatepľovacieho systému.


Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek stavebný systém, dajte pozor na vyriešenie detailov. Ak je už pri hrubej stavbe všetko precízne urobené, je veľký predpoklad, že sa neskôr vyhnete množstvu „dorábok“ či dorovnávaní. Napríklad v systéme firmy Wienerberger zaručujú precízne detaily doplnkové tehly, určené na zhotovenie detailu rohu (rohové tehly) či ostení a parapetov (koncové tehly).

Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek stavebný systém, dajte pozor na vyriešenie detailov. Ak je už pri hrubej stavbe všetko precízne urobené, je veľký predpoklad, že sa neskôr vyhnete množstvu „dorábok“ či dorovnávaní. Napríklad v systéme firmy Wienerberger zaručujú precízne detaily doplnkové tehly, určené na zhotovenie detailu rohu (rohové tehly) či ostení a parapetov (koncové tehly).
Saint-Gobain Construction Products, divízia Rigips

Od múrov až po detaily

Materiály obvodovej konštrukcie majú veľký vplyv na vnútorné prostredie, výber preto nie je vôbec jednoduchý. Navyše, každý dodávateľ vás bude, prirodzene, presviedčať o svojej pravde. Aj tu je dobré, ak sa môžete oprieť o rady a skúsenosti svojho architekta. Nech už sa však rozhodnete pre ktorýkoľvek systém, dajte pozor na vyriešenie detailov, najmä tam, kde by mohli vznikať tepelné mosty (napríklad v rohoch či okolo otvorov). V mieste tepelného mosta sa rosný bod v konštrukcii výrazne posúva smerom k interiéru, čo môže zapríčiniť kondenzáciu vlhkosti na vnútornom povrchu a vznik plesní. Navyše, uniká tu teplo, za ktoré musíte zaplatiť. 

Ďalšou dôležitou súčasťou stavby sú rozvody vody, kanalizácie a elektroinštalácií. Všetky musia byť dopredu do detailu premyslené a naprojektované, čím sa vyhnete zmätkom na stavbe, respektíve zbytočnému prerábaniu. 

Krov je rozumné nechať na profesionálov, vy však môžete skontrolovať, či použili kvalitné, rovné a správne vysušené rezivo. Zásadné je overenie kvalitného osadenia parozábrany a poistnej hydroizolácie. Len máločo je totiž horšie než voda v konštrukcii krovu.

Dôležitou kapitolou býva výber okien, ktorému treba venovať dostatok času a pozornosti. Dnes si môžete zvoliť zo štyroch základných možností: drevo, plast, hliník a ich kombinácie (plasthliník alebo drevohliník). Všetky majú svoje pozitíva aj negatíva, preto by ste si pred finálnym rozhodnutím mali naštudovať dostupné informácie a urobiť si vlastný názor (to vlastne platí pri väčšine rozhodnutí). Aj tu pozor na detaily – na kovania a kvalitu osadenia. 


Praktický sprievodca stavbou rodinného domu - 1. časť

1549527
Saint-Gobain Construction Products, divízia Rigips


Vyberajte materiály s vhodnými vlastnosťami. Na konštrukcii domu sa naozaj nevypláca šetriť! Podstatou sendvičovej montovanej drevostavby je skelet z drevených stĺpikov vyplnený tepelnou a akustickou izoláciou a opláštený konštrukčnými doskami. Tieto dosky musia byť dostatočne pevné, aby zabezpečili tuhosť konštrukcie, mali povrch odolávajúci nárazom, umožnili kotvenie zariadenia (napr. skrinky), a tiež zaistili odolnosť nosnej konštrukcie proti ohňu. Spomínané vlastnosti má napríklad konštrukčná doska Rigistabil – odolná sadrokartónová doska systému Rigips vystužená skleným vláknom. (foto: Rigips)

Vyberajte materiály s vhodnými vlastnosťami. Na konštrukcii domu sa naozaj nevypláca šetriť! Podstatou sendvičovej montovanej drevostavby je skelet z drevených stĺpikov vyplnený tepelnou a akustickou izoláciou a opláštený konštrukčnými doskami. Tieto dosky musia byť dostatočne pevné, aby zabezpečili tuhosť konštrukcie, mali povrch odolávajúci nárazom, umožnili kotvenie zariadenia (napr. skrinky), a tiež zaistili odolnosť nosnej konštrukcie proti ohňu. Spomínané vlastnosti má napríklad konštrukčná doska Rigistabil – odolná sadrokartónová doska systému Rigips vystužená skleným vláknom. (foto: Rigips)
Saint-Gobain Construction Products, divízia Rigips

 

Mohlo by vás zaujímať: Koľko dnes stojí rodinný dom?

Autorka článku 

architektka Lucia Mészárová 
sa venuje predovšetkým navrhovaniu a realizácii budov a interiérov. V roku 2010 založili spolu s manželom, architektom Oskarom Mészárom, súkromnú školu interiérového dizajnu. www.designacademy.sk 

Kategória: Materiály
Tagy: rodinný dom stavba domu
Zdieľať článok

Diskusia