Predtým tu hniezdili holuby

07. 06. 2006
Zdieľať

Šikmá strecha bola pôvodne vymyslená na to, aby chránila dom pred nepriazňami počasia, aby z nej čo najrýchlejšie stiekla voda a zošmykol sa sneh. Samozrejme, nebol dôvod zamýšľať sa nad tým, či sa pod ňou dá pohodlne stáť alebo chodiť, alebo či sa sem zmestí „klasický“ nábytok. Podkrovie nebolo konštruované ako priestor na bývanie, a preto keď v ňom odrazu chceme bývať, musíme si do tohto čudného priestoru vymyslieť špeciálny nábytok.

Priestor tesne pod strechou sa dnes vďaka novým izolačným materiálom a strešným oknám dá premeniť na príjemné miesto na bývanie, podkrovie však býva tak špecificky tvarované, že jeho obyvateľom väčšinou neostáva nič iné, ako si dať vyrobiť zariadenie na mieru. Nábytok na mieru by sa mal do podkrovia nielen vmestiť, ale aj čo najlepšie a najpraktickejšie využiť všetky tie potvorské zákutia. Zbytočné je však zalamovať rukami nad netypickým priestorom a nábytkom, ktorý sa nedá kúpiť v obchode.

Treba sa na to pozrieť z tej lepšej stránky – originálny nábytok dokáže ešte zdôrazniť originalitu priestoru, a tak bude váš domov naozaj jedinečný a neopakovateľný. Obmedzené podmienky totiž podnecujú fantáziu. Podkrovné byty mávajú zväčša veľkorysejšie dimenzovanú podlažnú plochu – aj keď na okrajoch by sa dospelý človek nepostavil, pod hrebeňom býva naopak priestor vysoký a voľný. Čiže ak sa vhodne zvolí a rozmiestni zariadenie a priestor sa premyslene presvetlí, dá sa pod krovom vytvoriť byt, ktorý pôsobí otvoreným a vzdušným dojmom, akoby ho šikmé steny vôbec neobmedzovali. Ak sa k tomu ešte pridá viditeľná drevená konštrukcia krovu, ktorá býva vždy veľmi pôsobivá, prípadne viacpodlažná konštrukcia v najvyšších miestach podkrovia, úspech je zaručený.




Predtým tu hniezdili holuby

55557

Do vysokého priestoru pod krovom sa výborne hodia „poschodové riešenia“. Viacnásobne sa tak využije podlažná plocha, a zároveň sa priestor zaujímavo komponuje a člení. V takomto prípade býva jednou z prirodzených dominánt aj schodisko, ktoré musí spĺňať požiadavky na funkčnosť aj estetiku. Spodok je ideálny na hlavný obytný priestor – napríklad obývačku alebo obytnú halu. Na prični potom môže človek nájsť aspoň čiastočné súkromie – napríklad v spálni alebo pracovni. Nie je to však nič pre „medveďa“, ktorý občas potrebuje aj zaliezť, mať úplný pokoj a nikoho nevidieť. Pretože úplné súkromie bude mať na takejto prični len vtedy, keď bude sám doma.

Pamätať treba aj na to, že loziť hore dolu po schodoch, alebo nebodaj po rebríku, je pre mladé srnky, a nie každá dáma po štyridsiatke, ešte k tomu s miernou nadváhou a bolesťami kĺbov, bude nadšená takýmto každodenným telocvikom. Najmä, ak chcete ušetriť miesto a použiť veľmi strmé schodisko alebo rebrík, myslite aj na budúcnosť. Najistejšie je prenechať tieto výšiny deťom, alebo počítať s tým, že sa sem premiestnia, keď dorastú. Deti bývajú poschodovými izbami a poschodovými posteľami nadšené. Ich fantázia tu môže pracovať na plné obrátky a priestor na hry sa rozšíri minimálne o nedobytný hrad, loď s vysokými sťažňami a maják na opustenom ostrove.


Predtým tu hniezdili holuby

55556

Kúpeľňa v podkroví – opäť rovnaké pre a proti – priestorové obmedzenia, ktoré provokujú fantáziu. Pri jej navrhovaní sa treba pozerať nielen na pôdorys, ale najmä na to, akú má priestor v rôznych miestach výšku – aby ste si napríklad pri vchádzaní do vane pravidelne neotĺkali hlavu, alebo aby ste sa nemuseli sprchovať len posediačky. Dostatok priestoru na všetky pohyby nevyhnutné pri osobnej hygiene a bezpečnosť, to sú zásady, ktoré platia rovnako pre kúpeľňu na prízemí ako v podkroví.


Predtým tu hniezdili holuby

55552

Oknom dodáte svojej kúpeľni nielen dostatok svetla a možnosť vyvetrať. Získate aj optimistické slnečné rána a výhľad, ktorý dodáva energiu, a stratíte vyhliadku na plesnivé kúty a zatuchnuté uteráky.

Priestor pod krovom býva zaujímavý a atraktívny aj preto, lebo ani vzdialene nepripomína pravidelné „škatule“, formu ktorých má drvivá väčšina „normálnych“ izieb. Ak je navyše viditeľná aj konštrukcia krovu, na človeka zapôsobí drevo, jeho štruktúra a rytmus opakovania konštrukčných prvkov. Ak sa vám zdá prírodné drevo „otrepané“ a až nemiestne romantické, môžete ho namoriť takou farbou, ktorá je vášmu srdcu a zariadeniu najbližšia.


Predtým tu hniezdili holuby

55554

Bývať v podkroví a nemať terasu (ak vám ju, samozrejme, povolia pamiatkari), sa mi zdá priam trestuhodné. Kávička na terase vyhriatej ranným slnkom, keď obraz okolitých striech rámujú zakvitnuté muškáty – to je niečo ako západ slnka nad oceánom – na fotografii by to bol gýč, v skutočnosti však blaho a romantika, ktorej človek veľmi rád podľahne. Neviem si predstaviť ako intenzívnejšie než na terase si možno užiť jednu z výhod bývania v podkroví – výhľad.














Samozrejme, priestor, v ktorom sa má pohybovať človek, musí mať isté rozmery z úplne prozaického dôvodu – aby sa tu dalo stáť, sedieť alebo ležať. Odporúčané ergonomické rozmery v schémach, vyhovujú pre priemerného človeka a sú preto len orientačné. Zariadenie podkrovia treba prispôsobiť jeho najnižšiemu (aby dočiahol) a najvyššiemu (aby sa zmestil) dospelému obyvateľovi.


Predtým tu hniezdili holuby

55563


Predtým tu hniezdili holuby

55559


Predtým tu hniezdili holuby

55558


Predtým tu hniezdili holuby

55560


Predtým tu hniezdili holuby

55561


Predtým tu hniezdili holuby

55562


Predtým tu hniezdili holuby

55564




Predtým tu hniezdili holuby

55553

Spálňa v podkroví je asi klasickým riešením v rodinných domoch. Spodok využívajú cez deň všetci členovia domácnosti a vrch patrí súkromným útočiskám a pokojným miestečkám.

Drevená trámová konštrukcia, ktorá kontrastuje s bielymi hladkými stenami je takým výrazným interiérotvorným prvkom, že neostáva nič iné, iba jej prispôsobiť aj ostatné zariadenie miestnosti.

Pri vonkajších stenách je väčšinou podkrovný priestor prinízky a preto sa práve tu uplatnia rôzne originálne riešenia, ktoré ho umožnia využiť čo najlepšie. Nábytok je potom nielen na mieru priestoru, ale zároveň presne vystihuje vkus, povahu a potreby majiteľov.


Predtým tu hniezdili holuby

55512

Nízke priestory je ideálne využiť na odkladanie najrôznejších vecí. Dajú sa sem umiestniť nízke skrinky, praktickým riešením môže byť aj šatník – voľba záleží na hĺbke priestoru s nedostatočnou podchodnou výškou a jeho výškových pomerov. Nízke skrinky dokážu optimálne využiť nízke kúty, niekedy však môže pridlhá „hradba“ z dvierok spôsobovať problémy – napríklad s umiestnením ostatného nábytku. Riešením môžu byť dvierka, ktoré, ak sú zatvorené, vytvárajú falošnú stenu. Stena sa dá v byte využiť rôznymi spôsobmi, treba však vymyslieť spôsob jej otvárania a pamätať aj na to, že v skrinkách, ktoré sa komplikovane otvárajú, by mali byť uložené len sezónne používané veci. Asi najjednoduchším spôsobom „zatvárania“, ktorý sa dá použiť aj pri skrinkách v kútoch podkrovia, je záves. Toto riešenie je rýchle, lacné, univerzálne a rozhodne pri ňom nemožno hovoriť o nepohodlnom otváraní (ale ani o pevnej stene, o ktorú sa možno oprieť).


Predtým tu hniezdili holuby

55510

Šatníky, resp. šatníkové skrine sú dnes veľmi obľúbené. Dokážu totiž optimálne využiť priestor určený na odkladanie vecí a dajú sa umiestniť prakticky kdekoľvek. To, ako bude šatník orientovaný ku konštrukcii strechy, závisí najmä od dispozičného riešenia miestnosti. Police môžu byť orientované rovnobežne s hrebeňom strechy alebo kolmo naň – každé riešenie má svoje pre aj proti. V šatníku, dvere ktorého sú rovnako vysoké a priestor v ňom sa smerom dozadu postupne znižuje, môžu nastať problémy s podchodnou výškou, a teda aj s dostupnosťou (respektíve nedostupnosťou) políc a otĺkaním si hlavy. Jeho zatváranie a prístup doň však možno riešiť takmer ľubovoľne – napríklad zaujímavou posuvnou stenou. Pri šatníku alebo skrini, výška ktorých postupne klesá nie smerom do hĺbky, ale po dĺžke skrine, treba zase počítať s nerovnakou výškou dverí a trochu sa potrápiť s vhodným vyriešením ich otvárania.


Predtým tu hniezdili holuby

55565

Za možnosť bývať v podkroví vďačíme okrem iného aj strešným oknám, ktoré dokážu dostatočne presvetliť aj veľmi hlboký priestor. Slnko a svetlo sú síce nevyhnutnou podmienkou obývateľnosti, ale najmä v lete by sa strešné okná, ktoré doprajú interiéru slniečka naozaj štedro, mohli stať aj príčinou neobývateľnosti podkrovného bytu.

Preto sa ku strešným oknám od renomovaných firiem dodávajú aj rôzne tieniace systémy – markízy, roletky či plisé, z ktorých si možno vybrať podľa predstavy o vzhľade a účinnosti tienenia.


Predtým tu hniezdili holuby

55550

Okná v podkroví však často mávajú atypický tvar, alebo si štýl zariadenia interiéru žiada zvláštny doplnok aj na okne. Napríklad nádych nefalšovanej vidieckej romantiky dodajú aj moderným strešným oknám žalúzie na spôsob okeníc zo starých domov. Samozrejme, spôsob otvárania aj umiestnenie musia byť prispôsobené špecifikám podkrovia.


Predtým tu hniezdili holuby

55551

Mnohé podkrovia nie je vhodné deliť na malé kutice. Väčšina priestoru pod šikmou rovinou strechy sa dá potom len problematicky využiť – je buď prinízky, alebo privysoký. Všetky tieto nedostatky sa však dajú omnoho ľahšie zmierniť (alebo dokonca premeniť na prednosti), ak je priestor dostatočne rozľahlý a otvorený. Často preto neostáva nič iné, iba akceptovať otvorenosť podkrovného bytu a spájanie rôznych funkcií v jednej miestnosti, a napríklad miesto na spanie oddeliť inak než stenou a dverami – možno žalúziou či skladaným závesom.


Predtým tu hniezdili holuby

55515

Okná svetlíkov väčšinou nemávajú tvar štvorca či obdĺžnika a netypické okná si, samozrejme, vyžadujú aj netypické zatienenie. Fantázii sa medze nekladú a tak môžu vzniknúť rôzne riešenia, od takmer klasického závesu s trochu netypickým riasením až po orientálne pôsobiaci „vejár“, ako stvorený do minimalistického interiéru.

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia