Oázy zelene a slnka

08. 06. 2006
Zdieľať

Predĺžiť si pohodový letný čas je zrejme snom každého z nás. A zimné záhrady sú toho príkladom. Využívame ich na vzácne chvíle oddychu a pokoja. V príjemnom prostredí slnka a zelene tu trávime voľný čas s rodinou alebo priateľmi. Zimné záhrady sa už skloňovali v médiách mnohokrát, a preto sa teraz pokúsime pozrieť sa na ne očami architekta, projektanta a spotrebiteľa.








Očami architekta

Táto zelená oáza presvetlená slnkom je z väčšej časti presklenená miestnosť pripojená k domu. Mimoriadne pôsobivé sú dvojpodlažné, ktoré umožňujú spojenie s výhliadkovou galériou. Presklenenú konštrukciu možno koncipovať aj ako samostatnú stavbu.

Variabilnosť riešení


Oázy zelene a slnka

55700

Ku každému domu sa hodí iné riešenie, avšak celok by mal pôsobiť logicky. Samozrejme, architektonocký štýl nemusí byť jednotný. Je veľmi zaujímavé, ak pristavujeme zimnú záhradu k staršiemu domu – kontrast modernej prístavby dodá stavbe na elegancii. Sklo už samo osebe vytvára štýl modernej architektúry.

Na ktorú svetovú stranu?

Presklenený priestor na južnej strane je vynikajúci v zimnom období, kedy opierajúce sa slniečko rozžiari priestor a oživí atmosféru. Ale čo v lete? Prudké južné slnko rozpáli tento priestor a je potrebné chrániť ho tieniacou technikou. Vzdať to však nemusíme ani vtedy, ak môžeme zimnú záhradu vytvoriť len na severnej strane. Výhodou tejto orientácie je zase nepriame a rovnomerné osvetlenie v priebehu celého dňa. Zimnú záhradu teda možno orientovať na každú svetovú stranu, i keď najvhodnejšia je južná alebo západná. Aj pri nich však musíme počítať s nejakými kompromismi, ako sú napr. tienenie alebo špeciálne sklá.

Svetlo

Sklo poskytuje množstvo výhod. Tou najpodstatnejšou je spojenie interiéru s okolitým exteriérom. Pohľad cez zimnú záhradu je ozdravujúci i povzbudzujúci. S trochou fantázie si môžeme vytvoriť romantickú náladu pri raňajkách s rodinou či večery s priateľmi.


Oázy zelene a slnka

55698

Materiál a konštrukcie

Najstarší materiál zimných záhrad nebolo drevo, ale oceľ. Je ľahšie tvarovateľná a variabilná. Medzi prednosti ocele patrí tiež veľká pevnosť. Nevýhodou je, že sa treba často starať o povrchovú úpravu. Mladšou sestrou oceľových profilov sú hliníkové profily. V presklenených stavbách sú jednoznačnou špičkou. Najvýhodnejšie sú pri zastrešovaní bazénov, kde je zvýšená vlhkosť, pričom pri hliníkových profiloch netreba na ňu ani myslieť. Drevené konštrukcie majú pri zimných záhradách smolu. V spojení so sklom treba vyriešiť množstvo detailov a záludností, i keď pôsobia veľmi príjemne. Ťažko však nájsť dodávateľa takýchto konštrukcií na kľúč. Plastové profily majú horšiu tepelnú izoláciu a podstatne vyššiu cenu.

Realizácia

Kvalitný projekt vyžaduje i malá zimná záhrada. Pri výbere firmy si treba urobiť prieskum. Ak chcete budovať svojpomocne, musíte byť nielen zruční, ale mať aj predstavivosť a skúsenosti. Niektoré práce, napríklad tieniacu techniku a elektroinštaláciu, treba prenechať aj tak odborníkom. Celkovo zimná záhrada pôsobí vždy príjemne a do interiéru vnesie novú kvalitu.






Očami projektanta

Zimná záhrada slúži ako clona, ktorá chráni dom pred prudkými výkyvmi teplôt, alebo v prechodnom období vyhrieva interiér. Ekonomicky najefektívnejším tvarom je obdĺžnikový pôdorys, dlhšou stranou pripojený k stene domu.

Vnútorná klíma


Oázy zelene a slnka

55710

Pôvodné skleníky, z ktorých vychádza táto myšlienka, sa nedali celoročne obývať. Nové technológie i materiály prekonali základné problémy, ktoré trápili predchodcov zimných záhrad. Bol to únik tepla v zimnom období a prehrievanie v letnom období. Ak chceme zimnú záhradu využívať celoročne, vnútorná teplota by mala byť +20 oC a relatívna vlhkosť vzduchu 40-60 %. Klímu ovplyvňuje i strecha zimnej záhrady. Ak je zo skla, je potrebné zabezpečiť tienenie alebo reflexné zasklenie. Vytvorenie priaznivých klimatických podmienok pomáhajú rôzne systémy vetrania, tienenia a vykurovania.

Vykurovanie rozhoduje o tom, či bude záhrada obývaná celoročne. Najvýhodnejšie je podlahové vykurovanie. Klasické vykurovacie telesá môžeme umiestňovať po obvode. Vykurovanie nie je potrebné v menších záhradách otvorených do interiéru, ale s dobrým izolačným zasklením.


Oázy zelene a slnka

55702

Sklo – základný materiál

Pretože súčasné izolačné sklá majú vynikajúce izolačné vlastnosti, zaraďujú sa k úsporným izolačným materiálom. Cez staré okná teplo uniká cez sklo, rám aj špáry medzi krídlom a rámom. Preto sa dnes používajú izolačné dvojsklá či trojsklá s medzerou vyplnenou inertným plynom a rámy vyrobené z tepelne nevodivých materiálov (drevo, plast) alebo s prerušeným tepelným mostom (tvarovanie profilu). Teplo preniká cez sklo konvekciou, čo je vlastne cirkulácia vzduchu. Ak nahradíme vzduch medzi sklami plynom, ako je napr. argón alebo kryptón, ktoré sú ťažšie ako vzduch, tak sa naruší cirkulácia vzduchu v medzipriestore a spomalí sa tým výmena tepla medzi vnútornou a vonkajšou tabuľou. Prestup tepla vedením môže znížiť opäť argón, ktorý zníži vodivosť dvojskla cca o 25 %. Žiarením – sálaním preniknú cez obyčajné dvojsklo celé dve tretiny z celkového množstva unikajúceho tepla. Najúčinnejší spôsob obmedzenia prestupu tepla je nanesenie niekoľkých mikroskopických vrstiev kovových zlúčenín na vnútornú plochu jednej z tabulí dvojskla. Tieto vrstvy pôsobia ako zrkadlo. Takéto opatrenia obmedzia prestup tepla o 40 %. Kombinácia niekoľkých druhov špeciálnych izolačných skiel vytvorí pre zimnú záhradu v našich zemepisných šírkach dokonalé podmienky.


Oázy zelene a slnka

55704

Potrebné je myslieť i na výšku slnka, ktorá je rozdielna v lete a v zime, a tak má mať sklo na streche zimnej záhrady rozdielne vlastnosti ako steny. Steny vytvoríme zo skla, ktoré prepúšťa dnu o niečo viac tepelného žiarenia ako strešné sklo. Na strechu použijeme sklo s vyššou schopnosťou odrazu tepelného žiarenia, čo oceníme najmä v lete.

Technika v zimnej záhrade

Problémy, ktoré musíme riešiť pri zimnej záhrade, sú hlavne pri vytváraní vhodnej tepelnej pohody. V lete sa priestor nadmerne prehrieva a v zime je v ňom chladno. A riešenie? Investícia.

Tienenie – slnečné žiarenie dosahuje výkon cez 0,5 kW/m2 skla, na ktoré svieti priame slnko. Ako sme už hovorili, upravené sklo strechy zimnej záhrady zadrží väčšie množstvo tepelnej energie v lete, keď je slnko vyššie na horizonte. Uspešné a o niečo lacnejšie sú textilné rolety. Ich ovládanie je rôzne a opäť záleží na sume, ktorú sme ochotní investovať.


Oázy zelene a slnka

55711

Vetranie – aby nebolo v zimnej záhrade v lete dusno, treba ju zabezpečiť i vetraním. V zásade je potrebné mať 10 % z plochy zasklenia otváravú, aby sa ňou dalo vetrať. Aj toto možno zrealizovať lacnejšie alebo drahšie. Automatickou reguláciou s ovládaním na diaľku. Vetranie musí umožňovať najefektívnejšiu výmenu vzduchu a zároveň musí účinne zabrániť kondenzácii vodných pár na ochladzujúcich plochách. Odporúča sa vetrať priebežne, a nie krátkodobo.






Očami spotrebiteľa

Byť medzi rastlinami, a predsa v obývačke, pod strechou, je snom mnohých pestovateľov i milovníkov rastlín a prírody.

Rady odborníkov

Všetky sme už spomenuli, ale poslúchnuť a rešpektovať ich musia najmä tí, ktorí budú toto dielo užívať. Odborníci preto neodporúčajú zanedbať niektoré detaily. Napr. pokovované sklo na strechu záhrady zabudujte hneď, lebo na izolačných dvojsklách sa poťahuje vnútorná strana, kde je dotyk vylúčený. Ak takéto sklo nemáme, je možnosť dodatočne prilepiť reflexnú fóliu. Je samozrejmé, že sklo na streche záhrady musí byť bezpečnostné, ktoré je kalené, alebo sklo s výstužou z oceľových drôtov.

Realizácia


Oázy zelene a slnka

55709

Realizáciu týchto snov podmieňujú priestor, možnosti, ale aj finančné zabezpečenie. Zimná záhrada môže byť výsledkom šikovného „kutila“, ale i kvalitne zhotovená a premyslená práca skúsenej firmy. Rovnako i použitie materiálov je podmienené tomu, kto ju bude realizovať.

Firmy, ktoré sa zaoberajú realizáciou zimných záhrad, majú vypracované kvalitné projekty a variabilné riešenia pre každý typ a rozmer. Zaoberajú sa nielen nosnou konštrukciou, zasklením, ale aj technikou. Dokonca existujú i ohýbané dvojsklá, ktoré pôsobivo vytvarujú záhradu. Tieto konštrukčné riešenia sú obchodnými tajomstvami firiem, a preto vám nemôžu poskytnúť presný projekt s detailami k nahliadnutiu a „okukaniu“.


Oázy zelene a slnka

55703

Koľko stojí?

Každý špás dnes niečo stojí. Ale investovanie do nehnuteľnosti – bývania je dar pre všetkých, s ktorými chceme žiť. Relax s rodinou je k nezaplateniu. Prepočítaním plochy zasklenia záhrady so sumou za m2 a pripočítaním ceny za použité profily a prácu získame cenu zimnej záhrady. Každá firma vám urobí na požiadanie cenovú ponuku. Nebojte sa osloviť viac firiem. Seriózny dodávateľ môže byť síce drahší, ale výhodnejší z hľadiska vzdialenosti, kvality a rýchlosti výstavby. Meradlo hodnotenia by nemalo byť len finančné, ale aj kvalitatívne. Na svojpomocnú výstavbu je dobré dať si spracovať aspoň štúdiu. Aj malá záhrada potrebuje dobrý projekt. Možnosťou je aj kombinácia výstavby svojpomocne a firmou. Je však diskutabilné, ako sa bude riešiť záruka s platbou DPH, ktorá je rozdielna pri dodaní celého diela a pri dodaní len jeho častí. Spočítaním súm za materiál s DPH, platby pomocníkom a ceny za projekt nám vychádza malý rozdiel medzi dielom firmy a vlastným výtvorom. Isté však je, že na výstavbu kvalitnej zimnej záhrady si potrebujete pripraviť až niekoľko sto tisíc.

Kde nájdeme firmy?


Oázy zelene a slnka

55708

Stačí hľadať firmy dodávajúce izolačné zasklenie. Väčšina z nich sa špecializuje aj na výstavbu zimných záhrad a má pôsobiská vo väčších mestách, ale nájdu sa i kvalitné firmy z malých miest. Sú to distribučné a realizačné firmy niektorých renomovaných firiem. Ak hľadáte výrobcu zimných záhrad z drevenej konštrukcie, hľadajte medzi výrobcami eurookien. Eurohranoly sú lepené a ošetrené kvalitné drevené prvky, ktoré oceníte pri užívaní. Takíto výrobcovia majú väčšinou i projektantov, ktorí odborne navrhnú všetky detaily zhotovenia.

Ak si teda chcete vytvoriť miesto na „raňajky v tráve“ či pestovateľské rarity, musíte si poriadne premyslieť všetky pre a proti. Kvalitná a krásna zimná záhrada sa nedá urobiť zo dňa na deň. Načerpajte teda veľa síl, zhlboka sa nadýchnite a nezabudnite na dobré rady známych a svoju fantáziu. Všetky sny sa nám môžu splniť, ak sa o to snažíme.

Prajeme vám veľa príjemných chvíľ vo vašej oáze slnka a zelene.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: konštrukcia zimná záhrada
Zdieľať článok

Diskusia