22. 06. 2006
Zdieľať

Zvyklosti a spôsob konzumácie jedál sú odrazom spôsobu života, odrazom kultúry i kultúrnosti človeka. Hoci sa spôsob stolovania v jednotlivých krajinách často líši, čo súvisí s historickými danosťami a zvyklosťami konkrétnej spoločnosti, rodinné stolovanie plní významnú úlohu v akejkoľvek kultúre bez ohľadu na národnosť, jazyk či zemepisnú polohu. Pri jedálenskom stole sa pravidelne stretávajú príslušníci rodiny, odohrávajú sa tu rodinné „porady“ a slávnosti, uskutočňujú posedenia s priateľmi. A preto sa predstava rodinného stola v myšlienkach človeka vždy spájala a aj bude spájať s detstvom a rodinou, s nezameniteľnou vôňou domova.

Usporiadanie nábytku v priestore


Miesto na stolovanie

56850

V minulosti sa jedálenský stôl často umiestňoval do stredu miestnosti – obvykle do samostatnej jedálne alebo jedálenskej haly. Situovaním stolovej zostavy v centre priestoru sa umocňovali význam a hodnota spoločného stretávania členov rodiny, a to či už pri obede, večeri alebo inej rodinnej udalosti. Na vytváraní príjemnej atmosféry sa okrem nábytku a prestierania podieľali aj scénicky riešené osvetlenie, kvetinová výzdoba, umelecké diela a množstvo drobných doplnkov. Jednotlivé miesta pri stole mali svoju presne stanovenú hierarchiu alebo boli úplne rovnocenné, ako je to napríklad pri sedení okolo okrúhleho stola.


Miesto na stolovanie

56845

Umiestnenie jedálenského stola v strede miestnosti je však vo väčšine dnešných bytov „priestorovým prepychom“. Príjemnou výnimkou sú veľkometrážne byty s miestnosťou, ktorá je vyhradená na stolovanie, alebo byty s voľnou, tzv. „otvorenou“ dispozíciou. V štandardných bytoch možno stôl umiestniť pre nedostatok miesta väčšinou len v rohu miestnosti, v blízkosti steny či okna, v nike a pod. Dôležité však je, aby sa jedálenská zostava nachádzala mimo miest zvýšeného pohybu, čiže v mieste tzv. prevádzkového pokoja. Na tento účel sú najvhodnejšie kuchyňa alebo miestnosť situovaná v jej blízkom „susedstve“.


Miesto na stolovanie

56884

Priestorové riešenie miestnosti má v konečnom dôsledku vplyv i na voľbu stola a sedacieho nábytku, ktorý by mal mať vhodnú veľkosť a tvar. Nábytok má mať také rozmery, a má byť usporiadaný tak, aby umožňoval pohodlné jedenie, bezproblémový prístup k stolu aj vstávanie od stola. Veľkosť stola aj počet stoličiek má, samozrejme, vychádzať z potrieb rodiny a umožňovať pohodlné stolovanie pre všetkých členov domácnosti. Byty väčších kategórií sa odporúča zariadiť jedálenským nábytkom aspoň pre 6 až 8 osôb.

Jedálenské stoličky

Ešte nedávno patrili k obľúbenému zariadeniu kuchyne lavicové zostavy, na ktorých môže sedieť väčší počet ľudí. V posledných rokoch sa však čoraz častejšie uprednostňujú samostatné stoličky. Sú mobilnejšie a možno ich pri rôznych príležitostiach rôzne rozmiestniť v priestore. Napriek tomu, že lavica poskytuje viac miesta, stoličky sú v porovnaní s ňou variabilnejšie a z hľadiska využitia plochy bytu aj ekonomickejšie.


Miesto na stolovanie

56877

Súčasný trh ponúka veľmi širokú škálu jedálenských stoličiek s podrúčkami alebo bez nich. Možno si vybrať sedačky a stoličky z rôznych materiálov, rôznych tvarov a farieb. K osvedčeným materiálom patrí masívne drevo, ohýbaná preglejka a lepené lisované lamely; pre svoje praktické vlastnosti sú u tvorcov i užívateľov obľúbenými materiálmi takisto kov a plast, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou dnešných módnych trendov. Výtvarne zaujímavé riešenia sa dosahujú kombinovaním materiálov, napríklad kovu a dreva či kovu a plastu, a tiež vďaka použitiu ratanových, textilných či iných výpletov. K zvýšeniu pohodlia prispieva čalúnenie rôznych podôb: môže byť pevné alebo odnímateľné, zo syntetických či prírodných materiálov.


Miesto na stolovanie

56885

Pri výbere stoličiek však treba mať na zreteli nielen estetické tvarovanie a materiálové riešenie sedacieho nábytku, ale najmä jeho funkčnosť. Dobrá stolička by mala byť pohodlná, dostatočne stabilná a pevná. Má poskytovať optimálne podmienky pre zdravé, t. j. fyziologicky správne sedenie, a teda aj pohodlné jedenie. Človek by sa mal pri sedení resp. konzumácii jedál a nápojov cítiť čo najprirodzenejšie. Nesprávne sedenie spôsobuje zvýšenú námahu a únavu svalov a taktiež trpí naša chrbtica. Jedálenská stolička by mala byť zároveň ľahká, aby sa ňou dalo jednoducho manipulovať pri sadaní a vstávaní od stola.

Na zabezpečení správnej polohy pri sedení sa podieľajú primerané veľkostné parametre stoličky, vhodný sklon operadla, ako aj správny uhol medzi sedadlom a operadlom. Dôležitým kritériom je takisto správna vzdialenosť medzi plochou sedadla a stolovou doskou, ktorá má byť v rozmedzí 27-30 cm.


Miesto na stolovanie

56844

Ak je táto vzdialenosť primalá, človek má tendenciu hrbiť sa, a takéto nesprávne držanie tela môže byť potom príčinou bolestí chrbtice. Naopak, neprimerane veľká vzdialenosť zvyšuje namáhanie rúk a ramien, pretože človek na stôl dobre nedočiahne a musí zdvíhať ruky veľmi vysoko. V rodinách s deťmi sa, samozrejme, nesmie zabúdať ani na tých najmenších. Detský sedací nábytok by mal zohľadňovať ergonomické a typologické požiadavky dieťaťa, mal by byť zdravotne vyhovujúci a najmä bezpečný.

Jedálenské stoly


Miesto na stolovanie

56883

K umocneniu pôžitku z jedla a navodeniu dobrej atmosféry pri stolovaní prispievajú nemalou mierou aj vhodný stôl, spôsob servírovania či prestierania. Jedálenské stoly mávajú najčastejšie štvorcový, obdĺžnikový, kruhový alebo oválny tvar, pričom stolová doska má poskytovať dostatok miesta na podávanie jedál a nápojov a pohodlnú konzumáciu. Pre jedného stolujúceho je potrebná plocha stola minimálne 60 cm široká a 40 cm hlboká. Čím väčší je stôl, tým je jedenie pohodlnejšie a na stôl sa tiež zmestí väčšie množstvo doplnkov a servírovacích nádob.

Medzi dôležité vlastnosti jedálenského stola patria aj zdravotná bezchybnosť a dobrá udržiavateľnosť stolovej dosky. Mnohí uprednostňujú drevené povrchy, ktoré sú príjemné na dotyk a pôsobia teplo. V modernom príbytku sa však môžu vynikajúco uplatniť aj stolové dosky na báze skla či plastov, ktoré vnášajú do interiéru nevšedné architektonické pôsobenie.


Miesto na stolovanie

56880

Vo veľkometrážnych bytoch sa často dáva prednosť klasickým typom stolov s pevnou stolovou doskou a nemennou veľkosťou jej plochy. Okrem veľkého stola, ktorý je určený na rodinné stolovanie, spoločné obedy či večere, sa najmä vo väčších bytoch zariaďuje aj miesto na príležitostné stolovanie. Na rýchle občerstvenie, raňajky, olovrant, a pod. najčastejšie slúžia vyvýšené barové pulty s prislúchajúcimi barovými stoličkami. Tento druh nábytku má takisto svoje typologické parametre, a ak chceme, aby sa nám pri bare pohodlne sedelo a príjemne jedlo, musíme ich rešpektovať.


Miesto na stolovanie

56856

V bytoch, kde obyvatelia nemajú dostatok miesta, je najvhodnejšie použiť stôl s meniteľnou veľkosťou hornej plochy. Zložený stôl nezaberie veľa miesta, avšak v prípade potreby sa dá rozložiť, a tak pri ňom môže stolovať aj väčší počet ľudí. Stoly majú rôzne mechanizmy, ktoré umožňujú vyklápanie, preklápanie, rozťahovanie, vysúvanie, resp. otáčanie jednotlivých častí stolovej dosky. Zaujímavou možnosťou zväčšenia stolovej plochy je použitie dvoch alebo viacerých stolíkov rovnakej výšky, ktoré možno postaviť vedľa seba, alebo stoly rôznych výšok, ktoré možno zasúvať pod seba. Najväčšiu úsporu miesta v malých bytoch však jednoznačne dosiahneme tak, že použijeme stolovú dosku, ktorú možno podľa aktuálnej potreby sklopiť k stene, resp. k skrinkovému nábytku, alebo vyklopiť a používať ako stôl.


Miesto na stolovanie

56855

Výhodou meniteľných systémov stolovania je nielen úspora miesta, ale aj možnosť vytvárania rôznych variantov zariadenia bytu – napríklad podľa toho, ako rastú a dospievajú členovia domácnosti a ako sa mení spôsob života a zvyklosti rodiny. Ak možno bez problémov zmeniť plochu stola či usporiadanie nábytku v priestore, táto skutočnosť podporuje aj rozvíjanie tvorivosti a fantázie a má priaznivý vplyv na účasť človeka na tvorbe interiéru vlastného bytu.

Príborníky, komody a iné nábytkové doplnky

V minulosti boli obľúbeným doplnkom samostatných jedální krásne príborníky, ktoré lahodili očiam nejedného stolujúceho. Príborník však neplnil iba estetickú úlohu. V prvom rade bol praktickým nábytkom, ktorý pomáhal zvýšiť pohodlie pri servírovaní a odkladaní jedál a nápojov. Príborníky dnes zažívajú svoju renesanciu. Súvisí to s ich praktickým významom, ale aj so zvýšeným záujmom ľudí o používanie nábytkových solitérov. Príborníky sa však vyrábajú nielen ako solitéry, ale aj ako súčasť celku – jedálenskej zostavy. Farebným, tvarovým a materiálovým zosúladením príborníka s jedálenským stolom a stoličkami sa ľahšie dosahujú jednota zariadenia ako aj celkové harmonické pôsobenie miestnosti.


Miesto na stolovanie

56851

O rozšírenie stolovej plochy sa môže vhodným spôsobom postarať aj šikovne zvolený a vhodne umiestnený servírovací stolík. Je vynikajúcim doplnkom stolovania najmä vtedy, ak je stôl široký iba 75 cm. Na takýto pomerne úzky stôl totiž možno umiestniť iba obmedzené množstvo riadu, servírovacích mís či iných doplnkov. V súčasnom modernom interiéri sa dáva prednosť výtvarne riešeným, odľahčene pôsobiacim stolíkom, ktoré možno bez problémov a nenásilne začleniť do priestoru. K najobľúbenejším a zároveň najpraktickejším patria servírovacie stolíky na kolieskach, ktoré sa dajú ľahko premiestniť.


Miesto na stolovanie

56853

Na vytváraní pocitov a dojmov pri stolovaní sa nezanedbateľne podieľajú aj spôsob servírovania sám, obrus, prestieranie a množstvo ďalších praktických a estetických doplnkov. Keď sa vôňa a chuť podávaného jedla harmonicky dopĺňajú s dojmami, ktoré nám sprostredkujú ostatné zmysly, znamená to, že sa nám podarilo vytvoriť pri stole tú správnu atmosféru.


Kategória: Kuchyňa, jedáleň Nábytok
Tagy: stôl stolička stolovanie
Zdieľať článok

Diskusia