Štrk a kamene v záhrade – záhradka „ľavou zadnou“

29. 06. 2006
Zdieľať

Len málokto má dostatok voľného času, ktorý môže venovať záhrade. Väčšina z nás sa snaží „zvládnuť záhradku“ po práci. Niektoré problémy sa však dajú vyriešiť tak, aby na udržiavanie záhradky bolo potrebné vynaložiť iba minimum času a námahy.

Štrk – alternatíva k trávniku


Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

57319

Trávnik by mal byť príťažlivou časťou záhrady, určenou na odpočinok a užívanie si chvíľ voľna. Preto by mal vždy zaujímať ústrednú, alebo výsadnú polohu. Hoci dnes, vďaka rôznym moderným výrobkom a nástrojom, je starostlivosť oň ľahšia ako kedysi, aj tak si ešte stále vyžaduje hustý trávnik veľa času. Ak sa pravidelne neudržiava, časom sa na ňom objavia schodené a holé miesta, a nakoniec ho znehodnotí burina. Taký trávnik je skôr na zlosť než pre potešenie. Preto ak nemáte dostatok času na pravidelnú údržbu, nahraďte ho aspoň sčasti menej náročným povrchom.


Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

57322

Miesto trávy to môže byť napríklad dlažba, drevené podlážky, kamene, alebo voňavé a farebné poliehavé rastliny, ktoré vytvoria na pôde hustý koberec. Na tento účel je tiež veľmi vhodný štrk – je lacný a odolný, rýchlo a jednoducho sa pokladá, pričom je ideálny pre plochy zložitého tvaru. Má zaujímavý vzhľad, ktorý sa hodí tak na formálne, ako aj na neformálne záhradné štýly. Môže sa kombinovať s inými povrchovými materiálmi, ako sú dlažba alebo tehly, a vytvárať tak atraktívne vzory. Jediná údržba, ktorú vyžaduje, je občasné odstránenie buriny.

Tipy, ktoré šetria čas




  • Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

    57321

    Voľný štrk si nechajte zložiť čo najbližšie k miestu, kde ho chcete položiť, aby ste ho nemuseli dopravovať fúrikom príliš ďaleko.



  • Plochu ohraničte pevnými obrubami, aby sa štrk nerozsýpal po okolí.


  • Okruhliaky a väčšie oblé kamienky nepriľnú na podrážky topánok a nenanosia sa do domu tak ako ostrý pazúrikový štrk.


  • Na jar postriekajte štrk herbicídom proti burine.

Položenie štrkového povrchu






  • Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

    57325

    Výber štrku

Štrk je k dispozícii v bohatej palete farieb, štýlov a veľkostí. Dá sa kúpiť priamo z kameňolomu, v obchode so stavebninami alebo v špecializovaných záhradníctvach. Farba štrku sa mení od tmavošedej či medovo hnedej cez ružovú a červenú až po svetlosivú a bielu. Veľkosť a tvar kameňov môžu byť tiež rôzne: okruhliaky sú hladké oblé kamienky (môžu mať rôznu veľkosť), hrany ktorých obrúsila voda, zatiaľ čo štrk z kameňolomu je rozdrvená hornina.



  • Príprava základu
Základ pre štrk by mal byť voľne priepustný a dobre zhutnený. Na spodok pod vlastný štrkový povrch položte ešte 8-centimetrovú vrstvu hrubého štrku, ktorú urovnajte a zhutnite. Pomáha to potlačiť neskorší rast buriny. Aby sa štrk udržal na mieste, potrebuje tiež pevnú obrubu.



  • Položenie
Pomocou pevných hrablí rozhrňte štrk rovnomerne po celej ploche do výšky 2,5 cm. Pri tejto výške pokryje 0,7 m3 štrku plochu s výmerom asi 20 m2.
















Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

57314


Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

57315

Drobné okruhliaky Farebný lomový štrk


Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

57316


Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

57318

Canterburský živec Hrubý piesok

Kombinovanie materiálov


Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

57324

Štrk sa skvele hodí na kombinovanie s inými povrchovými materiálmi. Pomáha rozčleniť veľké plochy pevných povrchov, ktoré by inak mohli pôsobiť jednotvárne. Do plochy možno umiestniť v pravidelných vzdialenostiach napríklad jednotlivé kamenné dosky, dláždené plochy z tehál alebo drevenú guľatinu. Štrk sa použije na výplň medzier, prípadne môže tvoriť výplň na ceste z takzvaných šlapákov. Štrk sa veľmi dobre kombinuje nielen s kameňmi, ale aj s drevom, ako sú rezy guľatiny alebo krycie dlaždice osadené v určitých vzdialenostiach. Používajte rôzne odtiene štrku tak, aby vznikla jemná zmes, ktorá kontrastuje s ostatnými materiálmi. Pekne ukáže tiež striedanie plôch štrku s rôznou štruktúrou a farbou alebo kombinácia kameňov rôznych farieb a veľkostí – od obrovských balvanov cez opracované kamene oporného múrika a dlažby až po jemný štrk na spevnených plochách.


Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

57320

Štrk sa dá dobre kombinovať aj s rastlinami, ktoré môžu štrkom prerastať. Ak napríklad použijete rastliny s modrozelenými listami, ktoré prerastajú nánosom okruhliakov, vytvoríte tak ilúziu prímorskej záhrady. Najskôr vysaďte rastliny, a potom okolo nich prihrňte štrk – ušetríte si tým čas.

Štrk môže byť estetickou povrchovou úpravou a súčasne mulčom. Mulčovanie štrkom alebo hrubým pieskom je vhodné pre rastliny, ktoré potrebujú skôr rýchle odvodnenie, ako bohatú pôdu – je vhodný najmä pre rastliny, ktoré sú citlivé na prebytok vlhkosti. Štrk vám tiež ušetrí čas tým, že bráni rastu machov a lišajníkov na povrchu pôdy.

Kameň má štýl


Štrk a kamene v záhrade - záhradka „ľavou zadnou“

57323

V záhrade nemusia byť stredobodom vždy len rastliny. Záhrada s prevahou kamenných prvkov môže mať svoju zvláštnu atmosféru a vytvárať zaujímavé exteriérové prostredie, v ktorom sa budete cítiť príjemne. I keď výstavba kamennej záhrady môže byť náročná na plánovanie či počiatočné investície, kamene sú naozaj nenáročné na ošetrovanie a ich údržba zaberie len minimum času. Kamene sa v záhradách vyskytovali už od pradávna. Dokonca ešte skôr ako trávniky a záhony. Najstaršie japonské záhrady neboli ničím iným, než plochou z úlomkovitého bieleho kameňa s jediným stromom (Cleyera) uprostred. Aj v Stredomorí je kameň nielen charakteristickou súčasťou prírody, ale od pradávna až podnes aj neodmysliteľnou súčasťou každej záhrady. Často je v nej dokonca dominantným prvkom. Opracovaný kameň je materiálom na stavbu schodov, múrov a oporných múrikov, na dláždenie chodníkov a spevnených plôch (s trávnikom sa v stredomorskej záhrade asi nestretnete), ale mlynské kamene či staré kamenné lisy zvyknú byť aj výtvarnými dominantami tienistých kamenných dvorov.

Kamene v záhrade môžu byť súčasťou skalky (tie sa v súčasnosti tešia aj u nás veľkej obľube), kamenná záhrada môže byť inšpirovaná prírodou blízkych hôr alebo mať nádych exotiky – stačí si vybrať štýl, ktorý je vám blízky, a kamene v záhrade vás určite nesklamú.

Kategória: Nezaradené
Tagy: skalka štrk záhrada
Zdieľať článok

Diskusia