18. 04. 2011
Zdieľať

Ak bývate v paneláku, zrejme občas bojujete aj so suchým a teplým vzduchom. Pravdepodobne ste už vo svojom príbytku vystriedali všetky dostupné viac či menej atraktívne izbové rastliny, a stále neprichádza ten dlho očakávaný efekt – byt plný reprezentatívnej zelene, aký ste videli v knihe o izbových rastlinách. Máme pre vás tip! Sukulenty – pre váš byt sú ako stvorené.

Bizarné krásky

V ostatnom čase sa objavilo v predajniach množstvo zaujímavých druhov a kultivarov sukulentov, z ktorých si môže vybrať náročný aj menej náročný pestovateľ. V súčasnosti je známych takmer 10000 druhov sukulentných rastlín (vrátane kaktusov). Sukulenty, ktoré sú nenáročné na pestovanie, sú vhodné najmä do moderných interiérov. Ich prednosťou sú nezvyčajné až bizarné tvary listov a stoniek, ako aj zaujímavé kvety a celkový habitus. A ak sa súčasťou rastliny stane aj pekná funkčná vegetačná nádoba, výsledný efekt bude dokonalý. Tá môže byť zo skla, z kovu, plastu či keramiky. Sukulenty sú vhodné aj na vytváranie efektných kompozícií. Môžete ich napríklad vysadiť do substrátu alebo piesku a povrch posypať dekoračnými kamienkami či vybielenými lastúrami. Samozrejme, to je len jedna z možností. Výsledok bude pre vás prekvapením a pre váš príbytok zaujímavým spestrením.

Pre začiatočníkov aj pokročilých

Ak ste úplným začiatočníkom v pestovaní izbových rastlín, potom si určite zaobstarajte tučnolisty (Crassula). Väčšina druhov týchto rastlín bude benevolentná k začiatočníckym chybám (napríklad ak zabudnete na zálievku alebo keď poklesne teplota v byte). Sukulenty možno veľmi rýchlo a jednoducho rozmnožiť. Najkrajšie vyniknú na južne orientovanom okne. Okrem tučnolistu stromčekovitého (Crassula arborescens) sa do popredia derie aj tučnolist vajcovitý (Crassula ovalata), ktorého bizarne pôsobiace listy vyzerajú, akoby im niekto uťal končeky.


Atraktívne sú aj echevérie (Echeveria), ktoré sa podobajú na skalné ruže, ale majú väčšie listy. Ich prednosťou je, že ich možno rozmnožiť z jedného odlomeného lístka. Pri pestovaní echevérií je v lete dôležitá intenzívna zálievka (nie však do listovej ružice), naopak, v zime sa odporúča zalievať čo najmenej. Svetlomilné echevérie rastú rýchlo a rovnako rýchlo aj starnú, ale vytvárajú odnože, z ktorých možno získať nové rastliny. Atraktívne pôsobia striebristé a na okrajoch zvlnené listy kotyledonov (Cotyledon) alebo rozchodníky (Sedum), ktoré sa s obľubou pestujú v závesných nádobách (Sedum morganianum). Medzi sukulenty patrí aj známa aloa (Aloe). Okrem toho, že je vysoko estetická, má aj liečivé účinky a dokonale sa prispôsobí akýmkoľvek bytovým podmienkam.


Vo svetlých a v suchých bytoch možno pestovať aj pôvabné havortie (Haworthia), ktoré vynikajú atraktívnymi listovými ružicami, mimoriadne prispôsobivé a nenáročné sú gastérie (Gasteria) a agávy, predovšetkým druhy a kultivary menšieho vzrastu. Až z Kanárskych ostrovov do našich príbytkov prišli aj rýchlo rastúce eoniá (Aeonium), ktoré sa pýšia obdivuhodnými ružicami listov. Do širokej rodiny sukulentov patria tiež známe kalanchoy (Kalanchoë) so 130 druhmi a mimoriadne obľúbený hrubáň (Pachypodium), ktorý pochádza z Afriky a svojím vzhľadom pripomína kaktusy, ale na vrchole má korunu opadavých alebo neopadavých listov. Hrubáne vyžadujú vyššiu teplotu (35 ºC) a oveľa výživnejší substrát ako iné sukulenty. Paletu najobľúbenejších sukulentov dopĺňajú nenáročné prýštce (Euphorbia).

To najdôležitejšie o pestovaní

Pôvodným domovom sukulentov sú polopúšte – miesta, kde sa obdobie dažďov strieda so suchom. Pre tieto rastliny sú typické dužinaté listy, ktoré slúžia ako zásobárne vody. Bez nej dokážu tieto rastliny prežiť aj niekoľko týždňov či mesiacov. Neprekáža im ani silné slnko, ani teplo z ústredného kúrenia, ani suchý vzduch. V byte sa im preto bude najlepšie dariť na parapetovej doske (pokiaľ ide o menšie exempláre) a taktiež na iných dostatočne svetlých miestach, napríklad na stolíkoch. Vybraté druhy vyniknú aj v závesných nádobách, väčšie sukulenty i na podlahe. Aby v byte vynikli aj menšie exempláre, zaobstarajte si aspoň tri kusy z jedného druhu, samozrejme, pre všetky musíte vybrať rovnakú vegetačnú nádobu.

A čo je najdôležitejšie pri ich pestovaní? Pre tieto tučnolisté rastliny platí, že okrem dostatku svetla (najhoršie sa sukulenty pestujú v tmavých, severne orientovaných bytoch) si nevyžadujú veľa vody! Zalievajte ich až vtedy, keď substrát v črepníku vyschne. Nič sa nestane, ak sukulenty „zabudnete“ dlhšie poliať, napríklad v zime stačí zálievka raz za tri týždne. Odporúča sa hnojiť ich len počas hlavného vegetačného obdobia (na jar a v lete) raz za dva týždne, a to špeciálnym hnojivom určeným na kaktusy a sukulenty. Taktiež je dôležité pravidelne čistiť tieto rastliny od prachu – plstnaté listy suchým štetcom, lesklé a hladké listy stačí postriekať vlažnou vodou.

Aby sukulenty dobre rástli, treba ich občas presadiť, najlepšie na začiatku vegetačnej sezóny (na jar). Použite zeminu určenú na kaktusy a sukulenty. Rýchlorastúce druhy treba presádzať každý rok. Všetkým sukulentom sa počas letných mesiacov bude lepšie dariť vonku, teda v záhrade, na balkóne či terase. Vyhovuje im teplota 25 ºC, ale v zime nesmie klesnúť pod 10 ºC. Napriek tomu, že mnohé sukulenty rastú pomaly, vydržia v byte veľmi veľa rokov. Čím sú staršie, tým sú krajšie.

Kategória: Bývanie Štýl Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: sukulent zeleň
Zdieľať článok

Diskusia