Bývanie so zvieratkami. Ako na to?

03. 06. 2015
Zdieľať

Je jedno, či sa budíte s olízanou tvárou, za zvuku hrdelného spevu alebo s pocitom škrabkania pazúrikov po chrbte. Kto zažil úprimnú radosť domáceho miláčika po zaštrnganí kľúčov vo dverách, bývanie bez neho si už nevie predstaviť.

10 krokov k domovu zžitému s domácimi miláčikmi

Je veľa vecí, na ktoré by ste mali myslieť, kým si takéhoto spoločníka zaobstaráte. Ako mu prispôsobiť životný štýl, denný režim, čím ho kŕmiť, pred čím ho uchrániť. Ak ste už všetko toto zvážili, na rade je ešte jeden krok – zamyslieť sa, aký vplyv bude mať zvieratko na vaše bývanie.

1 Dýchajte zhlboka. Obaja. Myslite na to, že pre zvieratá je veľa výparov a pachov v domácnosti toxických. Niektoré vône pri varení, osviežovače vzduchu, vonné sviečky, spreje na vlasy alebo cigaretový dym môžu byť napríklad pre vtáky smrteľné. Každé zvieratko by preto malo mať svoj peliešok, klietku alebo brloh, ktorý znesie trochu znečistenia, v dobre vetranom priestore, napríklad vo vstupnej hale.

2 Buďte pripravení. Kým sa zvieratká naučia, že teritórium sa vnútri neznačkuje ani nijako nedemoluje, chce to trošku času. Dovtedy vám pomôžu produkty neutralizujúce pach moču. Ich výhodou je aj to, že domácich miláčikov tieto spreje odpudzujú a zabraňujú im v znečisťovaní domova a v ohrýzaní alebo škriabaní nábytku. (Trixie Fernhaltespray, www.pethappyshop.sk)

3 Prispôsobujte. Zabudnite na čalúnené pelechy s potlačami labiek. Štýlový domov si zaslúži kreatívnejší prístup. Šuplík sa môže stať napájadlom s miskami, skrinka pohodlnou psou alebo mačacou posteľou. Tvorivé inšpirácie čakajú na www.ikeahackers.net

4 Nemiešajte, laďte. Ak snívate o čiernom labradorovi, je načase zvážiť, či béžová sedačka nie je upratovacou samovraždou. Ak však farba nábytku bude ladiť s farbou srsti miláčika (alebo naopak), budú na sedačke alebo koberci chlpy menej viditeľné a vy sa z toho aspoň nezbláznite.

5 Vysávač nad zlato. Investíciu do kvalitného vysávača neoľutujete. Zamerajte sa na špeciálne filtre podobné tým, ktoré potrebujú astmatici. Zachytávajú okrem prachu aj roztoče a ich výkaly, peľ, lupiny, filtrujú plesne a alergény. Okrem čo najvyššieho výkonu je dôležitý aj tichý chod vysávača. Zvieratá sú na zvuky oveľa citlivejšie, ušetríte im tak množstvo stresov.

6 Odolné textílie, ktoré sa ubránia pachom, škvrnám, baktériám a tekutinám. Zabudnite radšej na zamat, hodváb a vlnu. Pre zvieratká sú ako magnet a zaručene ich nálet neprežijú. Siahnite radšej po syntetických textíliách, kvalitnej bavlne, koži alebo výnimočne odolnej tkanine crypton.

7 Odkryť, prikryť. Zabrániť psíkovi, aby cez deň vyskočil na posteľ, je skoro nemožné. Preto je praktické ochrániť periny prikrývkou, najlepšie vo farbe zvieratka. Predĺžite tým čas medzi jednotlivými praniami. Naopak, podlahy nechajte, pokiaľ je to možné, voľné. Koberce na celú plochu miestnosti vám život značne skomplikujú.

8 Zamestnajte ho. Zvieratko potrebuje činnosť, ktorá ho zabaví. Ak mu ju neumožníte, bude si hľadať alternatívy (a tie vás rozhodne nepotešia). Nemusíte ho zaplaviť hračkami. Odpozorujte, čomu venuje pozornosť najviac a zaručte, aby sa k svojej hračke psík alebo mačka vždy dostali.

9 Vo výške chvosta. Zohnite sa a spoznajte horizont chlpáča. Je to podobné ako pri deťoch –  všetko, čo je v ich dosahu, môže byť potenciálna hračka alebo hrozba. Drogéria a chemikálie, ako aj nevhodné jedlo odstráňte z dosahu, krehkú keramiku preložte na vyššie police, ďaleko od vrtiaceho sa chvostíka.

10  Myslite na bezpečnosť. Zvieratko vám bezhranične dôveruje a vy by ste si to mali zaslúžiť. Preskúmajte, či nemôže vypadnúť pomedzi balkónové mreže, či má klietku dostatočne chránenú pred prievanom, akvárium mimo priameho slnka alebo či elektrické zásuvky nie sú blízko misiek. 

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom, 04/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Relax
Tagy: domácnosť zviera
Zdieľať článok

Diskusia